W końcu wypowiem się szerzej o tym, co ja cenię w grach.
Na razie, nie czytając ankiety, napiszę o tym, co uważam na priorytet przy zakupie gry. Jestem naprawdę bardzo wymagający co do tego typu rozrywek, bo nie dość, że muszę wydać na to często nie takie małe pieniądze, to jeszcze muszę siedzieć przy komputerze, aby się nacieszyć.
Co oceniam w grze:
1. Najważniejsza dla mnie rzecz. Generalnie grę traktuję jako animowaną książkę, wedle której podążam lub muszę szukać różnych kartek ;] Więc oczywiście na pierwszym miejscu jest fabuła.
Ale jaka fabuła? Ano taka, żeby mnie wciągnęła. Nie musi być o intrygach, romansach itp. Może być o latającym czajniku, ale ważne aby była dobrze napisana i poprowadzona. Innymi słowy bez dobrego scenografa nie będzie dobrej gry.
a) Fabuła musi zawierać wiele zwrotów akcji. Np. Od początku, mamy jasno ustalony cel i idziemy kroczek po kroczku do niego... ale po drodze napotykamy tyle rzeczy, że ostatecznie wszystkie cele się zmieniają itp.
b) Musi być wielowątkowa. No dobra, mamy ten swój jeden cel, ale po cholerę nam jeden, jak przydałoby się jeszcze kilka przeplatających się za sobą.
c) Właśnie o tym przeplataniu. Jeżeli już jest kilka punktów lub historii, muszą być one mocno oddziaływujące na siebie, albo przynajmniej historia powiązań powinna być ciekawie rozwinięta.
d) Generalnie gra powinna być jak dobra książka. Szczegółowa, dopracowana i ciekawa. A historię przedstawioną powinno się wspominać jeszcze długo po zakończeniu.
2. Dźwięk. To dla mnie bardzo ważna kwestia. Często to właśnie muzyka i efekty dźwiękowe decydują o tym jak tytuł na nas podziałał. Dźwięki podkreślają fabułę i ważne wydarzenia, towarzyszą nam przez cały czas grania w dany tytuł. Czasem to one sprawiają, że z pozoru nudne rozwinięcie fabularne zapamiętujemy na długi czas. Gra powinna mieć dobrą i pasującą do klimatu muzykę i realistyczne odgłosy otoczenia. To buduje cały magiczny a czasem mroczny klimat.
3. Grafika to kolejny bardzo ważny, aczkolwiek niedoceniany przez wielu element. Grafika jest najbardziej wszechobecna w grach komputerowych i to ona oddaje nam wszystko to, czego doświadczamy. Grafika jest obrazem tego, co oferuje nam dana gra. Dla mnie liczy się najbardziej realistyczna grafika. Realistyczne animacje i szczególnie odwzorowanie ruchów ciał żywych. Ale poza tym liczą się sceny. To sceny, w połączeniu z muzyką i otaczającą fabułą tworzą to wszystko. Nie jest najważniejsza, bo wiele gier rekompensuje grafikę wszystkim innym, ale to takie nierozerwalne trio- Muzyka, Obraz, Historia. Wszystkie razem i w równym stopniu wpływają na efekt końcowy, czyli....
4. Klimat, jest to cecha, zależna od 3 wyżej wymienionych składników. Nie każda gra go ma. Jedne mają, ale słaby, inne mają ale niezrozumiały. Gra bez klimatu w zasadzie jest produktem nadającym się co najwyżej do ogniska.
5. Obsada aktorska też wiele mówi o tytule. Nie chodzi mi o to, aby głosy podkładali Leonardo Di Caprio, czy Bruce Willis. Ale aktorzy, którzy użyczają głosów powinni się do tego nadawać. Dobre dialogi odpowiednio wypowiadane są czymś, co też mocno wpływa na klimat.
6. Poziom trudności. Płacę, to wymagam czegoś więcej niż tytułu, gdzie skaczę z poziomu na poziom. Gra musi być niewyobrażalnie trudna, bo to pozwala człowiekowi pomyśleć i bardziej wtopić się w świat. Nie będę się rozpisywał. Jeżeli gra nie ma poziomu Very Hard, to nie kupuję zazwyczaj, bo im dłużej siedzę na danym poziomie, tym lepsza gra.
7. Różne nowości techniczne. Zawsze przyjemne... prawie
8. Jeżeli gra spełnia 4-5 punktów z wyżej wymienionych, to mogę ją kupić.
EDIT: Po spojrzeniu w ankietę stwierdzam, że za mało możliwości do wyboru ^^