Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: cRPG&Strategus  (Przeczytany 221897 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gazi

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Odp: cRPG&Strategus
    « Odpowiedź #1620 dnia: Marca 21, 2012, 15:13:36 »
    Nie, nie jest ok ten tryb. Ja walę gością 2handem centralnie w łeb, też przeżywa i ciachnie mnie raz swoją pałka i ja zaliczam zgon. Nieteges.

EDIT: Nie no podchodze do jakiegoś nooba z drewniana tarczą. Walę w tą tarczę z 6 raz 2h axem(axe maja bonus do tarcz) i nic! W Warband max na 3 hity już by zeszła. Oczywiście zgon, bo przyszedł kumpel i zdjął mnie na hita. Idę drugi raz. Widze łucznika w lekkiej sbroi. Myśle sobie easy kill, ciachne w łeb od tylca i po nim, a tutaj bam w łeb i nic!. Robię drugi zamach, ale jakiś gościu wyskoczył walnał mnie w łeb z pałki i zgon. Debilny ten mod. Nie wiem co ludzie w nim widzą.

Cały ten mod to farmland dla noobów, którzy rajcują się tym, że zdejmują wszystko i wszystkich co jest under lvl na hita 1handem czy innym gawnem.
    Nie pojmuję dlaczego tyle luda w to gra. Może aż tylu noobów jest:E. Bo w samego Warbanda coś mało ludzi gry. Trochę więcej niż na piracie, a szkoda:(.
    « Ostatnia zmiana: Marca 21, 2012, 15:27:50 wysłana przez Gazi »

Offline felixl9000

• Użytkownik
    • Jam jest Gondorczyk !
    « Odpowiedź #1621 dnia: Marca 21, 2012, 17:40:39 »
    Ja jak jeszcze byłem ,, wieśniakiem " w cRPG to jakoś zabijałem tych o wiele silniejszych może i z trudem , ale zabijałem .
    Trzeba polegać na swoich umiejętnościach , a nie na wyposażeniu i skillach  .

Offline inco

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1622 dnia: Marca 21, 2012, 17:53:51 »
    Gazi, nie rozumiesz tego moda, i narzekasz zamiast starać się zrozumieć.

Nie wiem czy udało Ci się już wejść na swoje konto na stronę (zalogować się).

Ważną rzeczą którą inni pomineli jest fakt, że hasło dostajesz tylko wtedy jak pierwszy raz wszedłeś na serwer (zapewne nie zwróciłeś uwagi na czerwony napis krzyczący: "przeczytaj mnie", może nie znasz w ogóle angielskiego..., no nie ważne)

Żeby hasło "zresetować", czyli dostać nowe wejdź na serwer np jeden z tych:
    EU_cRPG_1
    EU_cRPG_2
    EU_cRPG_3
    EU_cRPG_4
    EU_cRPG_5

Po zrespieniu się naciśnij Q M P S (po kolei w 1-2 sekundowych odstępach czas),
    (Po naciśnięciu Q pojawia Ci się menu, i kolejne litery to przejście do kolejnych opcji)

Wtedy pojawi Ci się na ekranie napis Twojego loginu i hasła w postaci LOGIN/1234 (1234 - to hasło, występuje zawsze w postaci liczby 4 cyfrowej)
    Za pomocą tych danych logujesz się na stronie c-rpg.net

Tam kupujesz sobie zbroje i broń oraz możesz tu przydzielać swoje nowo zdobyte punkty

Tu masz kalkulator do punktów (jak będziesz ustalał sobie skille w kalkulatorze ustalaj je najlepiej dla postaci 30LVL bo taką szybko się wbija):
    http://infinitum.dyndns.org/crpg/calc.htm

Przykładowy "build" na rycerza używającego broni dwuręcznej:

Attributes
        Strength: 21
        Agility: 18

Skills to attributes: 8

Skills
        Ironflesh: 4
        Power Strike: 7
        Athletics: 6
        Weapon Master: 6

WPF
        Two Handed: 156

Co kolejny wbity lvl dostajesz 1 'skill' i 1 'Attribut'
    Jak masz 2 skille wolne możesz je zamienić na 1 atrybut, oraz na odwrót, 1 atrybut na 2 skille.

Od 10 lvl gra już może sprawiać frajdę (10 lvl przy mnożniku x1 wbija się około 2 godziny)
    od 20 lvl jak masz skilla to bez problemu zabijesz każdego kto skilla nie ma.(wbija się na mnożniku x1 około 10 godzin w grze)
    do 30 lvl (taki ma większość graczy potrzeba już trochę dłużej pograć - ale już grasz i w miare umiejętności zabijasz)
    Jak wbijesz 31 lvl możesz zrobić tzw retire (czyli znów grasz od 1 poziomu, dostajesz ciut więcej expa co minute) - proponuje Ci zrobić, bo na bank coś spieprzysz z przydziałem umiejętności i atrybutów

Czas potrzebny musisz podzielić, bo nie jest możliwe, byś ciągle grał na x1 (mnożnik dostaje sie, jak Twoja drużyna wygrywa i wynosi maksymalnie x5)

wbicie 32 lvl to +/- 2 razy więcej czasu trzeba co wbicie 31 lvl,
    wbicie 33 lvl to około 4 razy więcej niż wbicie 31 lvl
    wbicie 34 lvl to około 8 razy więcej niż wbicie do 31 lvl
    wbicie 35 lvl to około 15 razy więcej niż wbicie 31 lvl

Mało kto ma lvl 33, 34, a już tylko garstka graczy ma 35

(może i ktoś ma 36 ale to nie dyskusja o tym)

Więc reasumując duża większość graczy ma lvl od 1 do 30, bo po uzyskaniu 31 robią wspomnianego retire.

Znajdź sobie jakiegoś kolegę z którym grałeś w Native który gra/grał w cRPGa żeby Ci powiedział co i jak, bo jest kupa szczegółów których nie da się odpisać w tak długim poście jak mój.

Po prostu graj i poznawaj nowe rzeczy.

(Jeżeli ten tekst jest dla Ciebie pomocny, to przy Twoim pierwszym heirloomie pamiętaj o mnie)

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #1623 dnia: Marca 21, 2012, 18:16:04 »
    EDIT: Nie no podchodze do jakiegoś nooba z drewniana tarczą. Walę w tą tarczę z 6 raz 2h axem(axe maja bonus do tarcz) i nic! W Warband max na 3 hity już by zeszła. Oczywiście zgon, bo przyszedł kumpel i zdjął mnie na hita. Idę drugi raz. Widze łucznika w lekkiej sbroi. Myśle sobie easy kill, ciachne w łeb od tylca i po nim, a tutaj bam w łeb i nic!. Robię drugi zamach, ale jakiś gościu wyskoczył walnał mnie w łeb z pałki i zgon. Debilny ten mod. Nie wiem co ludzie w nim widzą.

Cały ten mod to farmland dla noobów, którzy rajcują się tym, że zdejmują wszystko i wszystkich co jest under lvl na hita 1handem czy innym gawnem.
    Nie pojmuję dlaczego tyle luda w to gra. Może aż tylu noobów jest:E. Bo w samego Warbanda coś mało ludzi gry. Trochę więcej niż na piracie, a szkoda:(.

Od razu sory za ortografie ale okluary dałem do wymiany szkieł więc klawiature nie bardzo ogarnę.
    A więc - na shieldy najlepsze są grat maule (przebijają blok ) , z własnego doświadczenia wiem czym grozi spotkanie z tym potężnym 2h. Na początku gry jesteś nubkiem jak to większośc z drewnianymi tarczami ( a ta pałka którą obrywa to pewnie mace  - popularna i w miare dobra broń)
    A mod jest farmlandem bardziej dla turków , którzy mają już po 30 geny i sa turkami po prostu . Wbijam 5 i nie narzekam.Gracze są mocni - poziom wyższy niż native , gdzie kosiłem każdego.Bardzo wazny jest build , czyli rozdanie punktów rozwoju postaci. Np ja z 36 polearm i 3 ridingu na rouncey radzę sobie kiepszko , ale jeżdżenie wokół zamku to frajda i nadzieewanie 1 lvlowych graczy na lancę . 

PROBLEM?

Offline Yoda

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1624 dnia: Marca 21, 2012, 19:49:23 »
    Gracze są mocni - poziom wyższy niż native , gdzie kosiłem każdego.

Chyba grałeś na serwerach takich jak Obrońcy Godła Polskiego :)

Poziom graczy, średni, jest w crpgu niższy. Nie znaczy to, że tych świetnych jest mniej. Po prostu crpg to taki mod, gdzie jest zarówno sporo graczy bardzo dobrych, ale również ogromna rzesza słabych, którzy upatrują swoją szansę w puszkach i spamberge'ach vide mój ulubiony gracz Templar_Ruth :)

Jak sama nazwa wskazuje, crpg polega nad odgrywaniu roli i kształtowaniu swojego bohatera podług własnych upodobań - zarówno pod względem umiejętności, jak i wyglądu. I dlatego mamy tutaj 2h osobno, polearmów osobno, 1h + shield osobno, hybrydy itp. W native grając piechurem, byłeś każdym. Tutaj masz znacznie większy wybór. I jak jesteś dobry w jednym, to zwiększenie umiejętności w czym innym sprawia, że pierwsza umiejętność jest słabsza i tak dalej, i tak dalej.

Mod ten to też szukanie okazji i pomaganie. Tu nie chodzi o nabijanie fragów. Częstokroć mając kdr 0 lub mniej byłem bardzo zadowolony ze swojej gry. Tutaj kogoś zraniłem, tutaj uratowałem, zamknąłem jakąś bramę, wspomagałem polestune'ami piechotę. Owszem, fajnie jest siedzieć w czubie tabeli, ale to nie jest konieczne. Trzeba tylko umieć i chcieć :)

W ramach ciekawostki - na pierwszym levelu też się da zabić puszkę. Z własnego doświadczenia wiem, że ubiłem półmartwą puszkę widelcem, który dostajesz na początku. Owszem, półmartwą, mocno nadszarpniętą, ale jednak. Skorzystałem z okazji :)

Offline Gazi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1625 dnia: Marca 21, 2012, 20:17:00 »
    Ktoś może mi objaśnić o co chodzi w tym czymś, ze daje blok i nie zachodzi. Jak powiecie, że na wyższym lvl można coś dodać, że niższe lvl są niezdolne do blokowania, to ja po prostu już totalnie zwątpię. Wtedy to już lepiej będzie poderżnąć sobie gardło, bo po co "walczyć" i dawać komuś satysfakcje skoro ty sam masz 0 szanse na zabicie kogoś.

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1626 dnia: Marca 21, 2012, 20:35:40 »
    A czym Cię walnęli? Bo z tego co pamiętam to niektóre bronie mają szansę na przebijanie bloku.

Offline Yoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1627 dnia: Marca 21, 2012, 20:36:10 »
    Blok jest niezależny od levelu. Możesz blokować mając level 1 i 31 :) Po prostu trzeba umieć. Czasem może Ci blok "nie wejść" z powodu pingu i fpsów, duża liczba graczy powoduje takie zwiechy :)

Blok można przebić jedynie młotkami - Maul, Mallet, Great Maul i Long Maul.

Ewentualnie pole może spowodować stuna, po którym nie zdążysz zrobić bloku.

A jak chcesz sobie podrzynać gardło z powodu gry, to powodzenia :P

Offline Gazi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1628 dnia: Marca 21, 2012, 20:49:47 »
    NIE! Wiem o czym mówię. Obojętnie co, zazwyczaj 1h swordy. Ja mam 2h axe. Daje blok w danym kierunku, a postać w tym czasie go nie robi(podczas walki tylko). Sorry, ale gram też na native i bloki wyprowadzam jak chcę(70% udanych w 2h weapon), a na tym modzie ani razu nie udało się wyprowadzić bloka, pomimo, że go robiłem zanim przeciwnik jeszcze wyprowadził  cios w daną stronę. Żenada... .

EDIT: Kolejny kretynizm. Jakiś gopściu podjeżdża do mnie na koniu. Ja do niego zamach, a t pizd gleba, znowu próbuję, pizd gleba(chociaż zamachy wyprowadzam w odpowiednim czasie).

Tragedy...
    « Ostatnia zmiana: Marca 21, 2012, 21:12:09 wysłana przez Gazi »

Offline Yoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1629 dnia: Marca 22, 2012, 00:40:36 »
    To nie graj :)

Zakładam, że jest 10 osób na Twoje miejsce, którzy nie marudzą i mod się spodoba :)

Offline Gazi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1630 dnia: Marca 22, 2012, 11:58:48 »
    Ten mod jest o tyle debilny, że z low gearem nic nie wskórasz nawet ze skillem 100-1. Rzecz w tym, że bardzo szybko zdobywasz lepsze itemki, ale jakim kosztem? Chodzenia w grupie i przyglądaniu się jak twoi kumple się pałują? A jak odblokujesz już  najlepsze itemki, to cieszysz łypę jaki to ty jesteś pro, bo zdejmujesz wieśniaków i under lvl na hita, a ani ci nic nie mogą zrobić chyba, że zaatakują cię 10-1? Jaki tutaj fun? Jak można czerpać fun z niezbalansowanej i nieuczciwej rozgrywki? Tylko totalne nooby z tego mogą czerpać frajdę, nie gracze z umiejętnościami... . Głupie to to.

A na native bida, aż piszczy. Jest tylko 1 serwer na którym są jakieś walki na 100 osób(reszta to tak poniżej 30) i który ma cienkie mapy i dziwne zasady. Ehh, jak grałem na piracie były 2 serwery 64 graczy, posiadały bardzo dobre mapy z podstawki, normalne zasady, bez żadnych limitów na fragi, ciągle się coś działo. Wychodzi na to, że pirat lepszy od orga:E.
    « Ostatnia zmiana: Marca 22, 2012, 12:06:07 wysłana przez Gazi »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1631 dnia: Marca 22, 2012, 13:29:59 »
    Ten mod jest o tyle debilny, że z low gearem nic nie wskórasz nawet ze skillem 100-1. Rzecz w tym, że bardzo szybko zdobywasz lepsze itemki, ale jakim kosztem? Chodzenia w grupie i przyglądaniu się jak twoi kumple się pałują? A jak odblokujesz już  najlepsze itemki, to cieszysz łypę jaki to ty jesteś pro, bo zdejmujesz wieśniaków i under lvl na hita, a ani ci nic nie mogą zrobić chyba, że zaatakują cię 10-1? Jaki tutaj fun? Jak można czerpać fun z niezbalansowanej i nieuczciwej rozgrywki? Tylko totalne nooby z tego mogą czerpać frajdę, nie gracze z umiejętnościami... . Głupie to to.

Ile już grałeś? Umiesz już blokować? :P
    Wiadomo, że dobra zbroja zwiększa bardzo szanse na przeżycie i można nieco poszaleć(i bulić za upkeep), z drugiej strony z czymś lekkim jest się znacznie szybszym, co można umiejętnie wykorzystać. Ale słaby gracz nawet z dobrym sprzętem jest słaby(jak np. ja :D)... przypuszczam, że taki Random_Dude poradziłby sobie spokojnie czymś innym niż ten jego flamberg, a wspomniany wcześniej Vincent_Ruth bez swej puszki niekoniecznie :P (w ogóle skąd on bierze kasę na to...)

Jak można czerpać fun z niezbalansowanej i nieuczciwej rozgrywki?
    e tam niezbalansowana i nieuczciwa... każdy ma przecież wybór jak i czym chce walczyć. A poza tym to taka jest specyfika crpg... i jest ok, bo to jest chyba oczywiste, że grupa ciężkiej piechoty powinna rozwalić chłopski motłoch :P

Może zagraj w The Deluge?
    « Ostatnia zmiana: Marca 22, 2012, 13:35:23 wysłana przez HUtH »

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #1632 dnia: Marca 22, 2012, 15:17:05 »
    Jak można czerpać fun z niezbalansowanej i nieuczciwej rozgrywki?
    e tam niezbalansowana i nieuczciwa... każdy ma przecież wybór jak i czym chce walczyć. A poza tym to taka jest specyfika crpg... i jest ok, bo to jest chyba oczywiste, że grupa ciężkiej piechoty powinna rozwalić chłopski motłoch :P

Crgp to rodzaj MMO więc się nie dziw.Bo w ilu grach tego typu zostałeś zabijany przez postacie o 100 lvl wyższe? Teoretycznie da się unikać takich graczy na serwerze w crpgu. A zresztą jak ma się dobrą broń to da się nawet peasantem zabijać wysokolevelowe i heavyarmorowe postacie. Tutaj dobry jest spam , albo zasięg. Owszem w nativie jestem, lepszym graczem niż w crpgu ale tutaj daję radę (takiego Fallen_Wayyyyne na duelu pokonąć - tego zapomnieć się nie da ). Część właśnie tych PROgraczy bez zbroi nie da rady.Kto czasem na NA_siege wejdzie spotka DrDemento Paysano Colona i Vieux Crottera.Mimo dobrej zbroi potrafiłem owych gości zabić two handed war axe w shrt i straw hat :D

PROBLEM?

Offline Gazi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1633 dnia: Marca 22, 2012, 16:47:53 »
    Moje staty w crpg k/d: 2-40

K/D z Warbanda 1:1

Jeszcze mam coś dodać o balansie tego modu? tryb dla noobiszczów i tyle. Nie wiedziałem, że na oficjalu grają same nooby, które faworyzują taką płytką i niezbalansowaną rozgrywkę. chyba będzie trzeba wrócić na pirata:(.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #1634 dnia: Marca 22, 2012, 17:10:23 »
    Przepraszam, że wtrącę się do tej pasjonującej dyskusji, ale mam pytanie.
    Żalisz się na niemożność blokowania ciosów, a może twoja broń jest zbyt krótka by móc nią blokować (np. sztylety, tasak itd.)? A jeżeli nie to albo jesteś noga i musisz poćwiczyć, albo masz też niewyobrażalne lagi (czyt. wysoki ping).
    Co do dyskusji o modzie nie widzę sensu wplątywać się w nią, bo jest bezcelowa i nierzeczowa, piszę w nadziei że rozjaśnię twoje wątpliwości - więc bez nieporozumień ;)
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl