Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: cRPG&Strategus  (Przeczytany 221986 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Klopotek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: cRPG MOD
    « Odpowiedź #225 dnia: Września 27, 2010, 19:48:24 »
    Z tego co się orientuje ( mogę się mylić ), Chadz otrzymuje wystarczające dotacje, żeby utrzymać servery, a nawet likwidować lagi kupując lepszy serwer. Gdy by cierpiał nam niedostatek kasy na pewno bo o tym napisał, a kasa zaczęła by się lać strumieniami. Dlaczego ? Mod cRPG uzależnia, wciąga, każdy to inaczej określa ale taka jest prawda kiedyś potrafiłem przesiedzieć na nim cały weekend prawie bez spania tylko po to by kupić jakąś zbroje czy jakieś inne rzeczy.

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #226 dnia: Września 27, 2010, 21:57:26 »
    Z tego co się orientuje ( mogę się mylić ), Chadz otrzymuje wystarczające dotacje, żeby utrzymać servery, a nawet likwidować lagi kupując lepszy serwer. Gdy by cierpiał nam niedostatek kasy na pewno bo o tym napisał, a kasa zaczęła by się lać strumieniami. Dlaczego ? Mod cRPG uzależnia, wciąga, każdy to inaczej określa ale taka jest prawda kiedyś potrafiłem przesiedzieć na nim cały weekend prawie bez spania tylko po to by kupić jakąś zbroje czy jakieś inne rzeczy.

Właśnie w tym wątku http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=138419.0 pada kilkukrotnie stwierdzenie, podparte cytatami z Chadza, że żródłem problemów jest brak kapitału na porzadnie zabezpieczone serwery(a konkretnie chodzi o platformę hostującą).
    Poza tym, umówmy się, tam(w ekipie adminów) nie było osoby na poważnie znającej się  i podchodzącej na poważnie do tematu "security"- także w tym wątku jeden z kolesi wyjawia, że hasłem na serwerach było słowo, achtung, achtung!.... chadz, więc o czym mowa:)
    Tylko kwestią czasu było pojawienie się takich problemów, jak ten atak ddosowy.
    « Ostatnia zmiana: Września 27, 2010, 22:08:35 wysłana przez Liveon »

Offline Malson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #227 dnia: Września 29, 2010, 00:21:48 »
    Boże co się porobiło z tym modem - ping nie wiem czemu wynosi mi ponad 100, mapy jakieś takie ........nijakie. Gdzie się podziały dobre serwery z normalnym trybem Battle na fajnych mapach? Trochę odechciewa się grać.

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #228 dnia: Września 29, 2010, 08:44:17 »
    Boże co się porobiło z tym modem - ping nie wiem czemu wynosi mi ponad 100, mapy jakieś takie ........nijakie. Gdzie się podziały dobre serwery z normalnym trybem Battle na fajnych mapach? Trochę odechciewa się grać.

Rzeczywiście, obecnie sporo spraw się sypie-ping,lagi, błędne naliczanie czasu lub brak respawnu w Siege, to samo dotyczy naliczania xp/gold. Ale sadzę, że to się niebawem ustabilizuje.
    Natomiast jeśli ktoś myśli teraz o stworzeniu dziedzica, to chyba nienajlepszy moment.

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #229 dnia: Września 29, 2010, 14:02:25 »
    Tak ogólnie to odkryłem niedawno pewną rzecz...Na serwerze Siege, gdy go założyli, aż chciało się grac - golda kupa, expa kupa. W kupie siła, ale nie wszystko jest tak śmierdzące na jakie to czuc. Po pewnym czasie okazało się, że gra oszukuje. Wchodzę na serwer, dołączam do drużyny i wygrywam rundę. Pokazuje, że dostaje jakieś 10000 exp i 150/160 gold. Okej! Wchodzę na stronkę i nagle gdy zobaczyłem gołego Arrisa...Nie, nie to nie to!! Jeszcze raz...Gdy zobaczyłem ramkę z goldem (tutaj powinien byc obrazek <pokerface>) okazało się, iż dostałem jakieś niecałe 90 golda i około - nie pamiętam dokładnie - expa. W każdym bądź razie gra potężnie oszukuje i tutaj jest pewien chaczyk - Glaedr ostatnio odkrył, że co minutę dostaje się jakieś 15 golda na licznik. Później to się na koniec rundy kumuluje i piszę, że tyle dostałeś. U mnie jest ten problem, który opisywałem wcześniej - tak samo jak u Hrpaga i kilku innych ludków. Następnie drużyna, która przegrała (nie obroniła zamku) dostaje więcej golda od tych, którzy zamek podbili. Kończące podsumowanie zastąpie porównaniem - przy 20 osobach na Mieście Nordów (EU_crpg_8 lub inny numerek - Battle!) dostałem 120 golda, a na siegu dostaje jakieś niecałe 80/90 przy wygranej rundzie, która trwa dwa razy więcej niż normalny battle. Dobrym pomysłem są też duele - przy moim Heraldycznym Tabardzie i Bec de Corbinie w jakieś 10/15 minut nabiłem 500 golda (walczyłem z puszkami - 10/12 i nawet 14 golda za każdą). To skłoniło mnie do głębszych przemyśleń co do grania na Siege.

Kończę monolog - ej, ej!! Pobudka :(

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #230 dnia: Września 29, 2010, 15:20:58 »
    (...)Tak ogólnie to odkryłem niedawno pewną rzecz...Na serwerze Siege, gdy go założyli, aż chciało się grac - golda kupa, expa kupa.(...) W każdym bądź razie gra potężnie oszukuje(...)

Tak, ale taka kaszana z Siege(i nie tylko) zrobiła się po tej aferze z atakiem ddosowym, wcześniej rzeczywiście był miód, cud i wianki-niewidki, aż chciało się i miało sens wchodzenie w nowe generacje.

PS Jako łucznik,a zwłaszcza z moim (nieobecnym) blokiem, na duelu nie mam czego szukać w kwestii zarobkowej- choć i tak muszę tam się pojawić, żeby móc powalczyć z taakimi jak ty:)( na dziś zupełnie sobie nie radzę z polearms'ami)

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #231 dnia: Września 29, 2010, 15:48:47 »
    Po pierwsze, zapewne część z was nie wie o istnieniu czegoś takiego jak Character Builder. Można sobie w nim zaplanować swoją postać żeby się potem nie obudzić z ręką w nocniku, że brakuje mam 1 punkt do PD 9 czy coś.

Link:

http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,136195.msg3277307.html#msg3277307

Po drugie, kontynując temat punktów wpf i proficiency: jak właśnie policzyłem, 190 proficiency w łucznictwie kosztowało mnie 676 punktów wpf. :)

Następnie drużyna, która przegrała (nie obroniła zamku) dostaje więcej golda od tych, którzy zamek podbili. Kończące podsumowanie zastąpie porównaniem - przy 20 osobach na Mieście Nordów (EU_crpg_8 lub inny numerek - Battle!) dostałem 120 golda, a na siegu dostaje jakieś niecałe 80/90 przy wygranej rundzie, która trwa dwa razy więcej niż normalny battle. Dobrym pomysłem są też duele - przy moim Heraldycznym Tabardzie i Bec de Corbinie w jakieś 10/15 minut nabiłem 500 golda (walczyłem z puszkami - 10/12 i nawet 14 golda za każdą). To skłoniło mnie do głębszych przemyśleń co do grania na Siege.

Kończę monolog - ej, ej!! Pobudka :(

W siege jest tak, że obrońcy dostają gold tak czy siak a jego ilość zależy od tego, jak długo wytrzymali. Za utratę flagi dopiero np. w ostatniej minucie dostaje się ~150 golda. Atakujący mają odwrotnie, że im ilość nagrody spada z upływem czasu. Więc jest to całkowicie normalne, że za przegraną jako broniący się dostaje dużo więcej złota jeśli się broniło długo, niż wygrany atakujący, jeśli ślamazarnie szturmowali.
    Odnośnie bugów naliczania - nie stwierdziłem ale też nie przykładałem do tego aż takej wagi, żeby za każdym razem sprawdzać na stronie. Dla mnie siege jest znacznie ciekawsze od nudnego jak flaki z olejem battle i nawet jeśli faktycznie robią nas w bambuko przy naliczaniu golda to ilość funu to rekompensuje. Gdyby jeszcze na serwerze były customowe mapy np. z 22nd siege zamiast tych standardowych gówienek....

Duele są, owszem, fajne. Jak ktoś ma postać melee. Łucznikiem średnio mam tam co szukać, bo walki z ciężko opancerzonymi kolesiami to u mnie jak cięcie drewna kozikiem do golenia. I to mimo faktu, że tam mało kto faktycznie potrafi się duelować. :)
    « Ostatnia zmiana: Września 29, 2010, 16:09:07 wysłana przez Ozwan »

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #232 dnia: Września 30, 2010, 07:36:00 »
    A ja dodam info, które być może dla wielu jest oczywiste, ale dla mnie było niemiłym zaskoczeniem.
    W pakiet heirloom wchodzą tylko graty zakupione przez pierwotną postać- krótko mówiąc rzeczy zakupionych w nastepnych pokoleniach nie da się  modyfikować.

PS Ulepszyłem bodkin arrows na large bag i tu zaskoczenie- w opisie(już po upgrade) nadal obrażenia są  na +4. Mam nadzieję że nie dotyczy to realnej 'specyfikacji'.

PPS Trochę Was już spotkałem na serwerach, ale tak byliście pochłonięci  życiem wewnętrznym/ bitewną gorączką, że nie zauważyliście jak zagadywałem.
    Byłem pod nickami-Jazon(zdecydowanie łucznik) i Jeden(zdecydowanie szturmowiec, ale w lajtowym rynsztunku:)
    « Ostatnia zmiana: Września 30, 2010, 07:54:01 wysłana przez Liveon »

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #233 dnia: Września 30, 2010, 17:23:33 »
    Przypominam sobie kogoś z nickiem Jazon i muszę powiedzieć, że całkiem dobrze strzelasz :)

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #234 dnia: Września 30, 2010, 21:15:27 »
    Przypominam sobie kogoś z nickiem Jazon i muszę powiedzieć, że całkiem dobrze strzelasz :)

To miałem szczęscie(ewentualnie Ty pecha, jeśli Cię trafiłem;), że mnie zapamiętałeś od dobrej strony, bo tylko parę dni 'łucznikowałem' na przyzwoitym poziomie(WPF w okolicach 150), bardzo szybko przeszedłem z Jazonem na 'emeryturę'.

Pzdr

Offline Harpag

• Użytkownik
    • Ave Imperator Morituri Te Salutant xD
    « Odpowiedź #235 dnia: Października 02, 2010, 02:24:20 »
    Prezent od dobrych ludzi:

Warto!

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #236 dnia: Października 02, 2010, 17:56:23 »
    Taki tekst zamieścił dzisiaj Chadz, nie chce mi się tłumaczyć całości. Ogólnie chodzi o to, że nie starcza mu czasu i pieniędzy na kontynuowanie prac nad cRPG i Strategusie. Ma zamiar zamieśić cały projekt jako Open Source.

Alright, first let me state: Many people refer to cRPG as a one-man project, and even though I do nearly all of the coding myself, I have many helpers. So let me thank the guys doing the behind-the-scene work first:
    - Shik, always trying to polish the game up with the little details and the weapon stats
    - Varric, when he's not flaming, he's adding uber cool new weapons
    - Urist, always trying to add cool ideas that are often stopped by the engine or my coding limits
    - Fasader, always living up when he can nerf a whole class
    - cmpxchg8b, my crying shoulder for the module system and server stuff
    - Wookie, my 2nd crying shoulder when shit hits the fan
    - Growl, our beloved Lock-A-Maniac, keeping the forum clean, so I don't have to read all the junk
    - Vincenz0, I know no one that knows as much about Warband servers as he does
    - The server admins for keeping the server somewhat pollution-free
    - The donators - thanks for not letting me down.
    - everyone else I forgot (oh my, what a lame sentence  )
    - and last but not least the whole community - I'm creating cRPG because I see that people have fun playing it, and I could never code a mod that I feel no one likes. So yes, the support and the cheering up of the community is probably the biggest motivational factor for me.

Without those, I'd probably gone amok already. I know jack shit about weapon stats, how they affect the game, etc, so without the guys above, cRPG wouldn't be where it is now - which is about 2500 unique active players per day.

However, here comes the problem: You can't just go and do a game with a fanbase as huge as this alone. Some of you might remember, some maybe don't: cRPG was never "planned". It just happened. It was just a little experiment I did in half a week to check out if it works. And it did work. Admittedly, a bit choppy - if you remember, in the beginning we had to reboot the servers to update equipment. More than one server was not possible. Or at least frigging complicated to do. You had to download a unique file and drop it into your mod folder. Oh boy, installation was horrible.

Well, we've gone a far way, but I am at a point where I cannot go on like this any more. Many people asked why I don't expand my team. Well, it was lazyness. Kind of. I have made quite a lot of experiences in my life, both on and offline, and one thing i've learned is: if one guy can do 100% alone, two guys will get to about 130%. Cooperation and Communication just makes everything.. complicated and slow. While this might not be true for a company, it is for a non-profit project where no one's getting payed. People just have different time to put in. And the more people join, the more work it is communicating any changes, any ideas, anything to the different members.

Therefore, I was always trying to do everything myself. I didn't owe anyone any deadlines, any progress, I could stop and start whenever I wanted. Of course, that came at a price - I had to do a tradeoff. The winner was features and gameplay, the loser was graphics and looks.

So what's my point?
    My point is that uni is starting again, that I have to get some reallife work done to pay the bills, and that I cannot put as much time into the project as I'd love to. If I'd have all the time in the world, I'd love to get rid of the entire website and put both cRPG and strategus into the warband game itself. I have a pretty detailed plan on how to integrate strategus into the native warband campaign map, but alas, I don't have the time to do it. Other stuff will still be done, but it will take longer.

However, I think it is time to open cRPG. cRPG needs new people working on it, especially the website part, but of course also the mod part. I will try to go the open source direction, however, so far I'm unsure about how to do that properly.

The problem is that the website is a wreck. It was smashed together in a day, and then I started piling up code on top of that. Well, we all know the result

Another problem is security - lots of people tried to gain an unfair advantage by whatever means possible, and I am not willing to give up on the cheat-free environment we have right now. This means that the database itself will stay with me having the only access.

So, for now I'd like to hear your opinion on how it could work out, do you think that letting everyone work on it would make it better or worse, if it could actually work out, your experiences, etc.

ps: there was a thread about trying to put ads on the website, i'll give that a try, if it's annoying or not creating money I'll remove it again, but lets try it out for a week or so.

Offline acoaco122

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #237 dnia: Października 02, 2010, 18:02:10 »
    Nie... Proszę tylko nie to!(płacze)
    "Aut inveniam viam aut faciam"

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #238 dnia: Października 02, 2010, 20:16:00 »
    Nie... Proszę tylko nie to!(płacze)

Spokojnie, open source to nie jest zły pomysł(wręcz to może dać modowi{lub klonom moda} kopa do przodu, powiem więcej-cała scena warbandowa by na tym skorzystała), lepsze to niż to, co sam wykrakiwałem(i co jak widać nawet w tym wątku ma sporo zwolenników)-forma jakiejś przymusowej odpłatność.

Natomiast zostaje kwestia przechowywania danych wszystkich użytkowników, bo ile można się restartować?
    Powiedzmy raz na pół roku to jest do przelknięcia, ale nie co miesiąc.
    No i pytanie podstawowe- co dalej z serwerami?

EDIT:
    No i  Sobie wykasandrzyłem(a propos przechowywania i 'stabilności' statystyk)- sytuacja jest trochę skomplikowana, ale spróbuję wytłumaczyć:

Nabiłem 22 lvl (nołlajferka na całego, heh) i po rozdysponowaniu, w przelocie, "profitowych punktów",  z rozpędu jeszcze chyba 5 rundek na Siege zrobiłem(znów  jest tam crpg-raj; zwłaszcza jak się trafi do atakerów, gdzie szturmowcy ostro raszują)
    No i po tych 5 rundkach wychodzę na swoją stronę i co widzę?
    Prezencik od Hadza- nabity 23lvl ! Nabity, powtarzam, w ok 5 rund(góra 30min)
    Radocha wielka-takie bugi to ja lubię,heh...
    Szybko rozdzielam AP, SP, WPF i  wchodzę Sobie jeszcze raz do gry, bo a nuż te  czary-mary dalej trwają.
    Patrzę... i rzeczywiście!- na pasku doświadczenia(tym zielonym) brakuje mi tylko ~1/10 do następnego lvl.
    Myslę sobie i morda śmieje mi się od ucha do ucha-  chwila moment  i będzie 24 lvl !
    Gram, gram-ledwo co już na oczy widzę, a pasek ani drgnie po kolejnych rundach.
    Wkurzony włażę na  swoją stronę stronę- i zerkam  tam, gdzie wcześniej nie luknąłem- na 'experience',a tam mi brakuję do nabicia 24 lvl-a.... 360k xp!
    Czyli kierując się paskiem doświadczenia, nabicie całego 24lvl wymagałoby  circa 4 mln xp:D, a ja mam realnie nabite ok 1,2 mln xp.

Wychodzi na to ,że jakimś cudem/bugiem zsumowało mi się  xp za kilka lvl.

W  związku z tym mam pytanie, jeśli ktoś ma zbliżony lvl(ewentualnie jeśli pamięta{lub zna zasadę}, jak przebiega narastanie xp w relacji do kolejnych lvl-i):

Ile "normalnie" potrzeba nabić  xp, żeby awansować na 24 lvl (ewentualnie na któryś z najbliższych leveli-czyli 23 lub 25)?

edit:Wejście z 24 na 25lvl to ok. 300k xp, może to ktoś potwierdzić ?

« Ostatnia zmiana: Października 03, 2010, 23:39:05 wysłana przez Liveon »

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #239 dnia: Października 03, 2010, 19:20:59 »
    Zacząłem dziś grać w cRPG. W parę godzin nabiłem 15 lvl, a 16 nabijam dłużej niż pierwszych 15... Mimo, że dopiero ostatnio zacząłem mieć przyzwoite statystyki (choc zabicie widłami 3 zakutych w zbroję gości z rzędu... Coś pięknego :-) ). Swoją drogą moje statystyki na stronie cRPG to 15 do 30... Tia, szkoda bardzo, że tyle killów i deathów to ja w jedno oblężenie potrafiłem mieć. W dodatku kasa dochodzi strasznie wolno, jestem na 15 lvlu, a zarobiłem przez ten czas max 2500 golda, tak ma być? Aha, wie ktoś od jakiego poziomu da się strzelać z kuszy? Bo przy 40 punktach to ja mogę trafić co najwyżej w stodołę, a i to pod warunkiem, że będzie niedaleko.

PS Ile warto w Weapon master dać punktów? Dotychczas szedłem tylko w siłę, a teraz pomyślałem, że może zręczność rozwinę... Warto? Robię gościa z 2h i pomocniczo kusza.