Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Handel  (Przeczytany 64273 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Young

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Handel
    « Odpowiedź #60 dnia: Maja 10, 2012, 23:47:33 »
    Wercheg - ryby (10-15 denarów), sprzedajesz głębiej w lądzie za ok 100 denarów.

Curaw/Dhirim - żelazo (20 denarów! -100 denarów) - sprzedajesz w sumie wszędzie za ok 300 denarów.

Sargoth - len (20 denarów) - sprzedaż w Suno/Praven po ok. 120 denarów.

Suno - wino - sprzedaż gdziekolwiek, zawsze jest z tego zysk.

Tulga - przyprawy (500 denarów) - sprzedaż wszędzie indziej (oprócz Khanatu) po 800-1000 denarów.

Miasta Saranidów - daktyle (30-40 denarów) - sprzedaż tam, gdzie tego nie ma, czyli np.
    Nordowie/Veagirowie za ok. 150 denarów.

Te kilka miast warto odwiedzac i robic w nich zakupy. Czasami z samego Curaw i Dhirim można zgarnąc zysk ok. +5000 denarów.
    "Gdy­by ludzie roz­ma­wiali tyl­ko o tym, co ro­zumieją, za­padłaby nad światem wiel­ka cisza."
                                                     ~Albert Einstein

"Nie podejmuj walki, kiedy wiesz, że z pewnością przegrasz. Ale nigdy nie pozwól, żeby komuś, kto cię znieważył, uszło to na sucho. Czekaj na stosowny moment i oddaj, kiedy znajdziesz się w dużo lepszej sytuacji, nawet jeżeli nie pragniesz odwetu".
                                                     ~S. Larsson

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #61 dnia: Maja 11, 2012, 13:18:21 »
    Jak ja dawno nie widziałem w Sargoth lnu za mniej niż 100 denarów.
    (click to show/hide)

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #62 dnia: Maja 11, 2012, 20:27:23 »
    Z tym Dhirim i wioskami okolicznymi to jest różnie. Na poprzednim save w tamtych miejscach miałem żelazo w takich właśnie cenach. Teraz po zaczęciu nowej gry (kobieta, Jagna. Do tego ruda :D) w okolicach Dhirim kupuję chleb i zboże za 3 denary ...

Offline Young

• Użytkownik
    « Odpowiedź #63 dnia: Maja 12, 2012, 11:28:16 »
    Ja w Sargoth mam cały czas Len po 20-30 denarów.
    Dhirimi i wioski dookoła nie są pewne, ale w Curaw jest 10 razy bardziej prawdopodobne, że żelazo będzie bardzo tanie. Ostatnio w Curaw miałem żelazo po 50 denarów i narzędzia po 150. Na czymś takim można nieźle zarobic.
    "Gdy­by ludzie roz­ma­wiali tyl­ko o tym, co ro­zumieją, za­padłaby nad światem wiel­ka cisza."
                                                     ~Albert Einstein

"Nie podejmuj walki, kiedy wiesz, że z pewnością przegrasz. Ale nigdy nie pozwól, żeby komuś, kto cię znieważył, uszło to na sucho. Czekaj na stosowny moment i oddaj, kiedy znajdziesz się w dużo lepszej sytuacji, nawet jeżeli nie pragniesz odwetu".
                                                     ~S. Larsson

Offline Prokoksó

• Użytkownik
    « Odpowiedź #64 dnia: Maja 26, 2012, 23:56:37 »
    Jest tu jeszcze cos-podczas handlu polecam odstawic piechotę i część kawalerki do zanku, kupic kilka zwierząt jucznych, zeby ludziska rybek nie zżerali, a dzieki zwierzętom utrzyma się prędkość.

Offline Gryzli96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Czerwca 11, 2012, 18:35:37 »
    Mam jeszcze jedną pretensję do twórców względem handlu:
    kiedyś można było kupić 8-20 "palet" np. żelaza w Curaw, Dhrim (i kiedyś się jeszcze spotkałem w jednym z sarranckich miast)
    teraz można kupić góra 5

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #66 dnia: Czerwca 11, 2012, 19:31:46 »
    Ja nie ogarniam że w Jelkali idzie niewyrobiony jedwab za 700 denarów kupić, a aksamit za 600, więc to czyni fabryke aksamitu najbardziej nieopłacalną na tamten region. W wioskach okolicznych nadal można za 200 kupić.
    (click to show/hide)

Offline Young

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 13, 2012, 23:38:53 »
    >>EDIT DO MOJEGO POSTA NA SAMEJ GÓRZE STRONY<<

Wercheg - worek z solą. Koszt - 100-180 denarów. Sprzedaż w głębi lądu po 320 i więcej !!
                                                     ~Albert Einstein

~S. Larsson

Offline Inkaska

• Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 20, 2012, 15:02:36 »
    Może się już to komuś zdarzyło, ale mi nie, więc napiszę. Dziś udało mi się zakupić Niewyrobiony Jedwab za 66 denarów, w wiosce położonej najbliżej do Rivacheg. Sprzedać można prawie wszędzie za minimum 500, więc zysk spory.
    Udało mi się też kupić Worek Soli w wiosce obok Wercheg za 28 denarów. Dodam, że NPC "odpowiadający" za handel ma tejże umiejętności tylko 3.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 20, 2012, 15:50:06 »
    Może się już to komuś zdarzyło, ale mi nie, więc napiszę. Dziś udało mi się zakupić Niewyrobiony Jedwab za 66 denarów, w wiosce położonej najbliżej do Rivacheg. Sprzedać można prawie wszędzie za minimum 500, więc zysk spory.
    Udało mi się też kupić Worek Soli w wiosce obok Wercheg za 28 denarów. Dodam, że NPC "odpowiadający" za handel ma tejże umiejętności tylko 3.

W wioskach przy Rivacheg i Jelkala można tanio jedwab właśnie kupić ^^
    UWAGA SZPOJLER.
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Inkaska

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 20, 2012, 21:35:43 »
    Koło Jelkali jest droższy. Nie znalazłem poniżej 100. Na pustyni można łatwo (i tanio) kupić barwnik i wyrób ceramiczny.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 21, 2012, 14:09:01 »
    Koło Jelkali jest droższy. Nie znalazłem poniżej 100. Na pustyni można łatwo (i tanio) kupić barwnik i wyrób ceramiczny.

Można też tanio żelazo i sól.
    (click to show/hide)

Offline Paula92

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Maja 05, 2013, 12:10:09 »
    Być może źle robię pisząc w tym dziale, ale jaki jest sens (według mnie) zapierniczania przez całą mapę, żeby sprzedać na przykład worek z solą za nędzne 100 denarów? :)
    Jeśli chodzi o mnie, to ja preferuję gonitwy za oddziałami grabieżców i innych złych rzezimieszków.
    Więcej zyskamy za parunastu więźniów i będziemy mieli mniej łażenia. :)
    To moje zdanie, ale róbcie jak chcecie. Chociaż handel też nie jest zły.

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #73 dnia: Maja 05, 2013, 16:47:57 »
    Jeżeli masz zapierniczać tylko po 1 worek, to rzeczywiście nie ma to sensu, jeżeli jednak podróżujesz szlakiem...
    (click to show/hide)
    ...to wszędzie możesz sprzedać drogo coś co gdzie indziej kupiłeś taniej i od razu kupić tanie towary zarabiając masę pieniędzy.

Offline Krzepki

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #74 dnia: Czerwca 14, 2013, 10:47:10 »
    Szanowni!
    Mam problem z farbiarniami. Mam ich 6. Z czego 3 są skonfiskowane (czyli mam wojnę z Rodhrokami i Nordami) a 3 sprawne. I te 3 generują mi po 700 straty! Tak już 3 raz z rzędu...
    Czy ma to związek z wojnami?? Brakiem materiałów?
    Gram na Diplomacy modzie.