No mniej więcej rozpracowałam na czym polega cały ten handel. Każde miasto posiada daną ilość wiosek, w których wyrabiane jak to nazwał Araden półprodukty, które dostarczane są przez wieśniaków do miasta. Każe miasto posiada daną ilość konsumentów, od czego ona zależy, tego to ja nie mam pojęcia. Mogę jedynie przypuszczać że od poziomu zamożności miasta. Ilość konsumentów waha się w granicach pomiędzy 0 a 7 (tyle przynajmniej zauważyłam). Tak więc, jeżeli miasto posiada 7 konsumentów na narzędzia w cenie 300 a inne miasto tylko jednego konsumenta na Jedwab to oczywiste jest że lepiej opłaci się założyć w tym mieście wytwórnie narzędzi.
Większość graczy zaleca budowanie we wszystkich miastach wytwórnię Jedwabiu. Przychód takiej faktorii da nam pomiędzy 570 a 600 denarów. Wydaje mi się że, że każde miasto otrzymuje z karawan odpowiednie surowce do wyprodukowania maksymalnie do 2 jednostek. Tak więc lepiej w takim przypadku założyć wytwórnię narzędzi niż jedwabiu. Lepiej jest sprzedać 6 sztuk narzędzi po 400 niż 2 sztuki jedwabiu po 590.
Zauważyłam też, że za pomocą modu Custom Commander, jest pokazana dokładna ilość konsumentów ;). Z tego co widzę, to miasto Jelkala może zarobić 714 denarów (5 konsumentów) ze sprzedaży aksamitu, natomiast sprzedając płótno możemy zarobić 1300 denarów (15 konsumentów).
Jestem ciekawa, czy ktoś z was ma wytwórnię Aksamitu w Jelkala. Jeżeli tak, to ile miesięcznie zarabia ze sprzedaży Aksamitu? Pytam bo chciałąbym zobaczyć czy czasem sięnie mylę.
I jest jeszcze coś, troszku to jest dziwne, ale każda z frakcji ma swoje ceny towarów. Gdy Dhirim należał do Khanatu to narzędzia kosztowały ~ 200 denarów. Gdy zdobyłam miasto wraz z sojuszniczymi mi wojskami, to cena drastycznie poszła do góry i kosztowało 300 denarów.