Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Handel  (Przeczytany 64277 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Handel
    « Odpowiedź #15 dnia: Września 05, 2010, 18:27:35 »
    Nie u mnie... w każdym mieście mam od 500 do 1000 denarów za fabrykę aksamitu...

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #16 dnia: Września 05, 2010, 18:28:28 »
    U mnie po 1900 było , jak stawiasz te fabryke w Jelkali to sie nie dziw ;p
    (click to show/hide)

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 08, 2011, 09:22:41 »
    Jako że Araden poruszył temat faktorii tak więc postanowiłam zainwestować w przemysł. Wioska Mechin zajmuje się produkcją Lnu i Wełny. Chciałabym w przyszłości ( i tutaj mile widziane wasze porady, pomysły) założyć faktorie Lnu i Wełny. W planach mam zamiar mieć zamek Kundar jako swoje królestwo, w przyszłości może się rozwinę, ale na dzień dzisiejszy to mi powinno wystarczyć. Tak więc w mam następujący plan odnośnie fabryk i mam nadzieje kwitnącego handlu.

W mieście Dhirim chciałabym otworzyć faktorie zajmującą się produkcją narzędzi ze sztabek żelaza.
    W miejscowości Suno chciałabym otworzyć faktorię Lnu.
    W Reyvadin chciałabym otworzyć fabrykę Wełny.

Najbardziej ciekawi mnie to, jak moje faktorie będą pozyskiwały surowce wymagane do produkcji. Czy mam sama dostarczać surowce, czy są kupowane w mieście gdzie jest faktoria, czy może można tworzyć własne karawany?

Nie wiem czemu ale z tego cio ja widzę to twórcy gry raczej większy nacisk nałożyli na bitwy niż na sam wątek handlowo ekonomiczny w tej grze, no chyba że mi się tylko tak wydaje.

Offline sefko1

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 08, 2011, 10:03:20 »
    Nie jestem jakimś super doświadczonym graczem, ale powiem jak to wygląda u mnie. Obecnie jestem wasalem Rhodoków i w ich 3 miastach mam faktorię. W każdej inną (Jedwab, Skóry i Wełna) według potencjalnych zysków wskazanych przez Mistrza Gildii. Nie dostarczam sam materiałów bo to żmudna i bezsensowna robota. Łącznie z Nich 3 mam trochę powyżej 3200 denarów. Mnie wystarczy. W każdym razie już się spłaciły i z nawiązką wystarczają na pokrycie żołdu w jednym zamku (100 chłopa) i 100 chłopa gwardii przybocznej, a jeszcze dochodzą zyski z zamku i wioski. Oprócz tego często odbywam trasę Curaw-Rivendyn (chyba najlepsza trasa na szybki handel żelazem, co spokojnie daje mi 1200-1500 denarów na kurs). Natomiast często walczę bo tak jest zbalasowana gra, że:
    1) walka utrzymuje morale na wysokim poziomie
    2) daje spore zyski (używam broni ogłuszającej więc po każdej potyczce mam 20 więźniów, i sporo łupów na handel - kiedyś z jednej potyczki wyciągnąłem prawie 6000 denarów, zwykle koło 2000-2500)
    3) zawsze wypuszczam lordów (nie królów, tych sprzedaje), co podnosi honor i relacje z Nimi.
    Warband to nie jest gra ekonomiczna, ale fajnie, że te kilka elementów wprowadzono. Zawsze to jakieś urozmaicenie. 

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 08, 2011, 10:16:26 »
    Dzięki za szybką odpowiedź.

No wiesz jeżeli WB nie jest grą ekonomiczną, to nie powinniśmy płacić żołdu ;) Królestwo bez dobrej ekonomi chyli się ku upadkowi. No ale mniejsza z tym. Co do tych faktorii, to pytałam bo w instrukcji mam jedną stronę odnośnie handlu i to jest wspomniane ogólnikowo, dla mnie to troszku kpina. Ale to moje zdanie.
    Powracając do tych faktorii, to mam problem bo niby dochody mi przynosiły, ale nie widziałaby by cokolwiek zakupowali od handlarzy. Dlatego zastanawiałam się, czy trzeba samemu dostarczać towar, czy cała akcja dzieje się automatycznie.

Czy jak będę miała własne królestwo to moje karawany też się pojawią? Chyba raczej nie. A fajnie by było gdybyśmy tworzyli karawany i decydowali co sprzedajemy a co sprowadzamy.

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 08, 2011, 10:37:49 »
    Jagoda jak będziesz miała swoje państwo to karawany się pojawią ale decydować co sprzedawać albo co wymieniać niestety nie będziesz mogła o tym decydować (twórcy chyba nie przemyśleli takiego rozwiązania) :/

Offline sefko1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 08, 2011, 11:04:50 »
    No wiesz jeżeli WB nie jest grą ekonomiczną, to nie powinniśmy płacić żołdu ;)

WB nie jest gra ekonomiczną. Nie ma ku temu wystarczających narzędzi. Ma elementy ekonomiczne wpływające na balans rozgrywki (gdyby nie żołd gracz miałby po 1000 woja w zamkach), ale nie stanowią one podstawowego narzędzia gry. Faktorie maja pomóc utrzymać własne państwo i to jest chyba ich główny cel. Dodatkowe źródło dochodów dla sporej armii, którą potrzebujemy do ochrony Naszego Królestwa. Choć pewnie są ludzie, którym większą radość sprawia handel niż wojaczka (ja do nich nie należę).

A co do strategii. Jest jedna. Otwieraj tyle faktorii na ile starczy Ci kasy. Zawsze wybieraj te najdroższe, lub te o, których mistrz gildii piszę, ze mają szanse na największy zysk (w kilku miastach opłaca się bardziej mieć te tańsze - ktoś już pisał o tym na forum). Nawet te 10 tys zwróci się w kilka-kilkanaście tygodni.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 08, 2011, 12:22:46 »
    Czyli nie ma znaczenia jaką faktorię otworzę w danym mieście ? Sądziłam że wpływ ma na to co produkują sąsiednie wioski. Co do Gildii, to skąd mam się dowiedzieć jaką faktoria przyniesie najwięcej profitu? Mi członek Gildii nic takiego nie mówi. :/

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 08, 2011, 12:50:04 »
    Ja mam manufaktury w praktycznie każdym z 22 miast w krainie i w 90% wybudowałem farbarnie (deyworks). Pozostałe 10% to kowal (ironworks) i jedna przędzalnia (linenworks [czy jakoś tak]). Jak mistrz gildii mówi ceny się nie zmienią o czym zapewnia i tak raczej jest. Tak więc w większości miast można inwestować w deyworks'y (najdroższe, bo aż za 10.000 denarów, ale średni zysk około 600 denarów na tydzień to całkiem ładna sumka [wyższej nie znajdziesz]). Zawsze też można kowala (stosunkowo tani, bo tylko 3500 denarów a zysk w okolicach 300-400 denarów). No i według mnie to jeszcze w Ukhal (jak to się pisze to miasto w Swadii?) można zainwestować w linenworks'a (nie pamiętam kosztów, ale zysk tam mam gdzieś ze 400 denarów tygodniowo. I co? I bardzo dobrze mi się żyje. Można powiedzieć, że jak wszędzie są deyworks'y to zyski będą mniejsze, ale w praktyce tak się (u mnie) nie dzieje. Większość towarów się sprzedaje. Nie opłaca się za to IMO inwestować w manufaktury, których zysk jest gdzieś z 50-100 denarów (np. takie winiarnie). Co prawda są tanie jak barszcz (zwykle 1000-2000 denarów za budowę), ale zyski są za przeproszeniem dupne.

Offline sefko1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 08, 2011, 12:51:10 »
    Czyli nie ma znaczenia jaką faktorię otworzę w danym mieście ? Sądziłam że wpływ ma na to co produkują sąsiednie wioski. Co do Gildii, to skąd mam się dowiedzieć jaką faktoria przyniesie najwięcej profitu? Mi członek Gildii nic takiego nie mówi. :/

Hmmm?
    A jak dajesz na daną faktorię nie mówi Ci ile kosztuje materiał, robocizna i ile będą wynosić potencjalne zyski? Z tego co pamiętam w Jakali są to chyba garbowane skóry.

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 08, 2011, 15:45:19 »
    Jagoda
    Najbardziej ciekawi mnie to, jak moje faktorie będą pozyskiwały surowce wymagane do produkcji. Czy mam sama dostarczać surowce, czy są kupowane w mieście gdzie jest faktoria, czy może można tworzyć własne karawany?

Nie wiem czemu ale z tego cio ja widzę to twórcy gry raczej większy nacisk nałożyli na bitwy niż na sam wątek handlowo ekonomiczny w tej grze, no chyba że mi się tylko tak wydaje.

Faktorię zakupują półprodukty z miasta w którym się znajdują i tam też sprzedają gotowy produkt, odbywa się to automatycznie. W tym przypadku nie ma znaczenia jaką faktorię postawisz w mieście.
    Możesz też sama dostarczać półprodukty i sprzedawać gotowy produkt. W tym wypadku ma znaczenie jaką faktorie postawisz w mieście, jeśli na rynku jest sprzedawanych dużo narzędzi to jak postawisz tam kuźnie będziesz ponosiła straty ale może w tym samym mieście być tanie żelazo potrzebne kuźni i w tym momencie wyprodukowane narzędzia możesz sprzedawać w innym mieście gdzie są braki . Jeśli dobrze faktorie rozmieścisz i będziesz o nie dbała to napewno więcej będzie zysku niż z automatu.
    Ja wolę automat bo nie znam się na handlu i jak mam własne państwo nie mam czasu na zabawianie się w kupca. Jak kupujesz ziemie pod Faktorie to mistrz gildii zawsze mówi która fabryka najwięcej zysku przynosi z automatu. Jak już masz faktorie w mieście to możesz do niej wejść i pogadać z pracownikiem tam masz opcje do samodzielnego zarządzania. Gra jest bardziej nastawiona na bitwy, ale bez faktorii było by bardzo ciężkie życie najemnika.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 08, 2011, 17:56:38 »
    No mniej więcej rozpracowałam  na czym polega cały ten handel. Każde miasto posiada daną ilość wiosek, w których wyrabiane jak to nazwał Araden półprodukty, które dostarczane są przez wieśniaków do miasta. Każe miasto posiada daną ilość konsumentów, od czego ona zależy, tego to ja nie mam pojęcia. Mogę jedynie przypuszczać że od poziomu zamożności miasta. Ilość konsumentów waha się w granicach pomiędzy 0 a 7 (tyle przynajmniej zauważyłam). Tak więc, jeżeli miasto  posiada 7 konsumentów na narzędzia w cenie 300 a inne miasto tylko jednego konsumenta na Jedwab to oczywiste jest że lepiej opłaci się założyć w tym mieście wytwórnie narzędzi.
    Większość graczy zaleca budowanie we wszystkich miastach wytwórnię Jedwabiu. Przychód takiej faktorii da nam pomiędzy 570 a 600 denarów.  Wydaje mi się że, że każde miasto otrzymuje z karawan odpowiednie surowce do wyprodukowania maksymalnie do 2 jednostek. Tak więc lepiej w takim przypadku założyć wytwórnię narzędzi niż jedwabiu. Lepiej jest sprzedać 6 sztuk narzędzi po 400 niż 2 sztuki jedwabiu po 590.
    Zauważyłam też, że za pomocą modu Custom Commander, jest pokazana dokładna ilość konsumentów ;). Z tego co widzę, to miasto Jelkala może zarobić 714 denarów (5 konsumentów) ze sprzedaży aksamitu, natomiast sprzedając płótno możemy zarobić 1300 denarów (15 konsumentów).
    Jestem ciekawa, czy ktoś z was ma wytwórnię Aksamitu w Jelkala. Jeżeli tak, to ile miesięcznie zarabia ze sprzedaży Aksamitu? Pytam bo chciałąbym zobaczyć czy czasem sięnie mylę.

I jest jeszcze coś, troszku to jest dziwne, ale każda z frakcji ma swoje ceny towarów. Gdy Dhirim należał do Khanatu to narzędzia kosztowały ~ 200 denarów. Gdy zdobyłam miasto wraz z sojuszniczymi mi wojskami, to cena drastycznie poszła do góry i kosztowało 300 denarów.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 08, 2011, 18:27:48 »
    Może trzeba było poczekać kilka dni? Zwykle po zdobyciu miasto jest grabione (zamożność spada o 1) i stąd ten wzrost cen?

Offline Dawid™

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 12, 2011, 09:50:36 »
    A ja mam takie pytanie... od czego zależy ilość miejsca w ekwipunku? (jeśli chcesz utrzymać armię i jeszcze handlować to jest go o wiele za mało, przynajmniej u mnie)
    I'm hardcore - nic dodać nic ująć...

90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" to wklej to do podpisu. :)

Offline Pablo1989

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 12, 2011, 11:18:11 »
    Skill Inventory Management (Zarządzanie ekwipunkiem) :D proste.
    I'm too fast.  No?  Then why's your leg on the ground
    "Rekrutacja do Legionów Polskich OTWARTA"
    Pisać pod nr gg w tej sprawie 7245052