Po pierwsze primo, oficjalne forum pozostaje oficjalnym forum, jakiekolwiek by nie było w krążących opiniach.
Primo: Niby tak, ale po co pchać się między wrony?
Po drugie primo, zauważcie, że społeczność polska, patrząc wg oficjalnego forum, zwyczajnie nie istnieje. Nie mamy żadnej "wizytówki międzynarodowej" jako scena, przeciętny gracz odwiedzający taleworlds.com odnosi wrażenie, że Polacy w Warbanda nie grają na poważnie.
Secundo: No nie wiem, przeciętny gracz raczej wie, co to Google i wystarczy wpisać "mount and blade" w wyszukiwarce, by ten serwis znalazł się na pierwszych pozycjach. Chyba niemal każdy w taki sposób trafił na ten serwis... Poza tym nasze community posiada 2 serwery do Warbanda, które same w sobie są reklamą.
Po trzecie i finalne primo, nikt na poważnie nie wspominał o żadnej "migracji". Osobiście myślałem o rozwiązaniu właśnie przeciwnym, tj. żeby po założeniu działu na oficjalnym forum, który ściągnie zapewne spore ilości przypadkowych ludzi którzy o tej stronie nie słyszeli zapraszać/przekierowywać ich na forum tutaj, mountblade.info. Nie oszukujmy się, to nie jest oficjalna polska strona i nie jest oczywiste, że człowiek szukający informacji/ludzi do grania tutaj trafi, wręcz przeciwnie.
Celem jest integracja a nie większe rozproszenie. Tak więc wpisywać się panowie z podlinkowanym temacie.
Tertio: Co da założenie działu PL na TaleWorlds, skoro i tak ma być tylko "reklamówką" tego serwisu? Wystarczy reklama, którą załatwił Kalpokor. Ponadto inne community mają już własne fora i serwisy i jak to jeden z adminów wspominał -- w ich dziale pisze kilka osób "na krzyż"... Czy to świadczy dobrze o community?
PS. Zaskakuje mnie, że nawet z takiej sprawy robicie burdel. Fajnie, że każdy ma swoją opinię etc. i czuje gigantyczną potrzebę jej wyrażenia ale przekaz tematu jest prosty - jest inicjatywa i potrzeba pewnego popchnięcia ze strony społeczności, która na tym tylko zyska, zamiast robić bezproduktywne dyskusje i kłótnie.
Burdel? Zajżyj do offtopu...
Najlepiej zamknąć się i nic nie pisać, tym bardziej, że takie sprawy były już poruszane na tym forum? hm...
Odkąd M&B stała się grą dla casuali, to już nie to sama gra -- a co za tym idzie -- nie te samo community. Swoją drogą jest część polaków, którzy mimo, że znają te forum, to i tak przesiadują na TaleWorlds, nie mnie ich oceniać, ale każdy robi, co lubi. Osobiście nie "trawię" forum na TW, ale o gustach się nie dyskutuje.
Ilość nie idzie w parze z jakością, szczególnie, gdy coś staje się popularne. Nie wiem, jak Ty, ale ja stawiam na jakość, której ostatnio i tu zaczyna brakować... Mam nadzieję, że to przejściowe.
BTW.
Mówiąc krótko i dosadnie - przestańcie proszę spamować ten temat. Celem było przekazanie informacji a nie dyskutowanie z dziesięcioma osobami, z których każda jest najmądrzejsza na świecie. Bo mnie w sumie gówno obchodzi wasza opinia czy rady, osoby popierające ideę niech się wpiszą w podlinkowanym temacie, ci, którym to nie pasuje niech się nie wpisują. I tyle. Dyskusji i tradycyjnego tutaj już hejtu niet.
To po co założyłeś ten temat? Po to jest forum, by wyrażać swoje opinie, a skoro nie potrafisz znaleźć solidnych argumentów, to już Twój problem. Zakazywać pisać nie masz prawa nikomu, bo ani nie jesteś administratorem, ani godnym userem, by otrzymać od kogoś, kto przysłużył się temu forum poparcia. Załatwiaj sobie lepiej te sprawy na TaleWorlds, a nawet jeśli otrzymasz poparcie i utworzą tam Twój upragniony dział, to nie spodziewałbym się tłumów ludzi w nim... Wspominałeś, by zmienić "podejście Taleworlds do Polski." -- zakładając dział polski, w którym będzie ruch jak na ulicy o 4 nad ranem, wcale nie zmieni podejścia -- wręcz przeciwnie.
Pozdrawiam!