Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462865 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #1095 dnia: Marca 24, 2010, 21:42:44 »
    wooden_parry z tego co zauwazylem odpowiada za drewniany odglos podczas parowania atakow. masz to najczesciej przypisane broniom treningowym i wystepujacej na arenie czyli drewnianym.
    mam nadzieje, ze pomoglem.
    pozdrawiam

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1096 dnia: Marca 24, 2010, 22:40:59 »
    Z tego co pamiętam (czyli jest spora szansa, że się mylę :P) to itp_primary odpowiada za to, że można wrzucić broń/tarczę w 4 sloty do bitwy...
    A itp_secondary pozwala nam podnieść broń z trupa, ale to i tak nie zawsze się zdarza...

Offline Iluminati

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1097 dnia: Marca 24, 2010, 22:58:52 »
    Z tego co pamiętam (czyli jest spora szansa, że się mylę :P) to itp_primary odpowiada za to, że można wrzucić broń/tarczę w 4 sloty do bitwy...
    A itp_secondary pozwala nam podnieść broń z trupa, ale to i tak nie zawsze się zdarza...

Ok, dzięki, to by miało sens.

Edit: To niżej jeszcze bardziej sensowne ;)
    « Ostatnia zmiana: Marca 24, 2010, 23:40:17 wysłana przez Iluminati »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1098 dnia: Marca 24, 2010, 23:26:26 »
    itc_scimitar to jedna ze stałych, która określa, z jakich ataków ma korzystać dana broń.
    W przypadku itc_scimitar są to: itcf_overswing_onehanded, itcf_slashright_onehanded, itcf_slashleft_onehanded, itcf_horseback_slashright_onehanded, itcf_horseback_slashleft_onehanded, itc_parry_onehanded.
    Możesz przypisać po kolei to, co wypisałem wyżej (oddzielając każdy pionową kreską -> | ), by broń zachowywała się tak, jak scimitar w grze  -- czyli jednoręczna broń bez możliwości pchnięcia, ale po co, skoro można krócej -- itc_scimitar.

Więcej takich wpisów znajdziesz w: header_items.py. Możesz śmiało dodawać swoje typy broni (np półtoraręczny topór - czyli topór używany jedno, lub dwuręczny, bez możliwości wykonania pchnięcia), ale nie zalecałbym dodawania nowych animacji...

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Marca 24, 2010, 23:29:58 wysłana przez NIFN »

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1099 dnia: Marca 25, 2010, 11:34:58 »
    Gdzie można zmienić atrybuty jednostek (siła, zwinność, charyzma intel.). Wiem, że w Troop Editorze, ale chodzi mi o pliki MS.

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1100 dnia: Marca 25, 2010, 12:30:05 »
    module_troops.py Musisz po prostu pozamieniać wartości za np. knows_ironflesh_3. Przecież to logiczne że przez troop editor otwierasz plik troops, więc w MS będzie to samo.

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1101 dnia: Marca 25, 2010, 12:42:31 »
    Tak, logiczne i to wiem, ale to są właściwości do konkretnych biegłości, a mi chodzi o te cztery podstawow (siła, zwinn, inte i char.)

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1102 dnia: Marca 25, 2010, 12:53:38 »
    Tak czy inaczej masz tam siłę i zręczność. Dam na przykład tą linijkę:
    str_10|agi_10|level(17),wp(120),knows_common,mercenary_face_1, mercenary_face_2],
      ["arena_training_fighter_8","Veteran Fighter","Veteran Fighters",tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor,no_scene,reserved,fac_commoners,

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1103 dnia: Marca 25, 2010, 13:00:15 »
    Tak, masz rację, ale podany przez Ciebie przykład odnosi się do stałej jednostki.
    Ale np w jednostkach militarnych frakcji czegoś takiego nie ma podaje przykład
    ["swadian_deserter","Swadian Deserter","Swadian Deserters",tf_guarantee_ranged|tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor,0,0,fac_deserters,
       [itm_bolts,itm_light_crossbow,itm_hunting_crossbow,itm_dagger,itm_club,itm_voulge,itm_wooden_shield,itm_leather_jerkin,itm_padded_cloth,itm_hide_boots,itm_padded_coif,itm_nasal_helmet,itm_footman_helmet],
       def_attrib|level(14),wp(80),knows_common|knows_riding_2|knows_ironflesh_1,swadian_face_young_1, swadian_face_old_2],

ten "def_attrib" jest chyba odnośnikiem do kodu na początku, ale mogę się mylić.

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1104 dnia: Marca 25, 2010, 13:09:15 »
    Tak, masz rację, ale podany przez Ciebie przykład odnosi się do stałej jednostki.
    Ale np w jednostkach militarnych frakcji czegoś takiego nie ma podaje przykład
    ["swadian_deserter","Swadian Deserter","Swadian Deserters",tf_guarantee_ranged|tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor,0,0,fac_deserters,
       [itm_bolts,itm_light_crossbow,itm_hunting_crossbow,itm_dagger,itm_club,itm_voulge,itm_wooden_shield,itm_leather_jerkin,itm_padded_cloth,itm_hide_boots,itm_padded_coif,itm_nasal_helmet,itm_footman_helmet],
       def_attrib|level(14),wp(80),knows_common|knows_riding_2|knows_ironflesh_1,swadian_face_young_1, swadian_face_old_2],

ten "def_attrib" jest chyba odnośnikiem do kodu na początku, ale mogę się mylić.

Nie, nie mylisz się. Oczywiście możesz sam dodawać takie odnośniki lub usunąć go w wpisie jednostki i dodać tak jak pisał Arto...

Offline Kuczix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1105 dnia: Marca 25, 2010, 18:30:58 »
    WItam !! Chciałbym na mapie Native Zrobić miasto a w nim człowieka z którym bym mógł nawiązać dialog... Bardzo prosze o ODPOWIEDZI na moje pytani a nie wytykaniu błędów itd. Prosze o JEDNOZNACZNĄ odpowiedz :)

Pozdrawiam kuczix

Offline Gedbard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1106 dnia: Marca 25, 2010, 22:22:09 »
    WItam !! Chciałbym na mapie Native Zrobić miasto a w nim człowieka z którym bym mógł nawiązać dialog... Bardzo prosze o ODPOWIEDZI na moje pytani a nie wytykaniu błędów itd. Prosze o JEDNOZNACZNĄ odpowiedz :)

Pozdrawiam kuczix
    Zadam to samo pytanie, tylko mniej chaotycznie :P

Przywróciłem do gry Zendar. Gdy wchodzę do niego, jest tylko mały placyk, ściany wokół niego,tawerna i kilka postaci, lecz każda mówi "Poddaj się albo giń" czy jak to tam było, nie pamiętam :P I tu moje pytanie. Co zrobić, aby można było normalnie rozmawiać z tymi postaciami itd. Ogólnie jak przywrócić dawne właściwości Zendaru ?

No to jeszcze jedno pytanie.W pliku module_party_templates jest jednostka "patrol". Domyślam się, że jest to po prostu patrol jakieś frakcji. A jak zrobić, aby każda frakcja miała swój patrol ? Próbowałem się tym bawić, lecz nic mi nie wychodziło :/ Na skryptach nie znam się prawie wcale, tak samo na module system. Może jakieś podpowiedzi ? Aktualnie ten fragment wygląda u mnie tak :
    ("forager_party","Foraging Party",icon_gray_knight|carries_goods(5)|pf_show_faction,0,fac_commoners,merchant_personality,[]),
      ("scout_party","Scouts",icon_gray_knight|carries_goods(1)|pf_show_faction,0,fac_commoners,bandit_personality,[]),
      ("patrol_party_swadia","Swadia's Patrol",icon_gray_knight|carries_goods(2)|pf_show_faction,0,fac_commoners,soldier_personality,[]),
      ("patrol_party_nord","Nords' Patrol",icon_gray_knight|carries_goods(2)|pf_show_faction,0,fac_commoners,soldier_personality,[]),
      ("patrol_party_vaegir","Vaegirs' Patrol",icon_gray_knight|carries_goods(2)|pf_show_faction,0,fac_commoners,soldier_personality,[]),
      ("patrol_party_rhodok","Rhodoks' Patrol",icon_gray_knight|carries_goods(2)|pf_show_faction,0,fac_commoners,soldier_personality,[]),
      ("patrol_party_khergit","Khanate's Patrol",icon_gray_knight|carries_goods(2)|pf_show_faction,0,fac_commoners,soldier_personality,[]),
    #  ("war_party", "War Party",icon_gray_knight|carries_goods(3),0,fac_commoners,soldier_personality,[]),
      ("messenger_party","Messenger",icon_gray_knight|pf_show_faction,0,fac_commoners,merchant_personality,[]),
      ("raider_party","Raiders",icon_gray_knight|carries_goods(16)|pf_quest_party,0,fac_commoners,bandit_personality,[]),
      ("raider_captives","Raider Captives",0,0,fac_commoners,0,[(trp_peasant_woman,6,30,pmf_is_prisoner)]),
      ("kingdom_caravan_party","Caravan",icon_mule|carries_goods(25)|pf_show_faction,0,fac_commoners,merchant_personality,[(trp_caravan_master,1,1),(trp_caravan_guard,12,40)]),
      ("prisoner_train_party","Prisoner Train",icon_gray_knight|carries_goods(5)|pf_show_faction,0,fac_commoners,merchant_personality,[]),
      ("default_prisoners","Default Prisoners",0,0,fac_commoners,0,[(trp_bandit,5,10,pmf_is_prisoner)]),
    ##  ("merchant_party","Merchant",icon_mule|carries_goods(25)|pf_show_faction,0,fac_merchants,merchant_personality,[(trp_caravan_guard,12,40)]),
    ##  ("merchant_party_reinforcement","Merchant Party Reinforcement",icon_mule|carries_goods(25),0,fac_merchants,merchant_personality,[(trp_caravan_guard,6,20)]),

Offline Kuczix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1107 dnia: Marca 26, 2010, 16:22:22 »
    Witam jak umieścić w native Miasto ?? Np koło Sargoth umieścić miasto o nazwie Starogród :) Co będzie w środku to ja już sobie zrobię proszę o link albo o logiczne objaśnienie xD

Offline Bubello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1108 dnia: Marca 26, 2010, 17:56:58 »
    Mam problem !Co zrobić?Jak odpalam  BRF Edit wyskakuje błąd "can't open module.ini"i niby wszystko jest dobrze ale jak wchodze w zakładke "mat" i klikam add to wyskakuje następny błąd i jest tylko przycisk quit .Prosze o szybką odpowiedź.

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1109 dnia: Marca 26, 2010, 21:17:04 »
    Witam jak umieścić w native Miasto ?? Np koło Sargoth umieścić miasto o nazwie Starogród :) Co będzie w środku to ja już sobie zrobię proszę o link albo o logiczne objaśnienie xD

No to jedziem...
    Otwórz module_parties.py
    Wklej to:
      ("town_19","Miasto",  icon_town|pf_town, no_menu, pt_none, fac_neutral,0,ai_bhvr_hold,0,(-42.30, -90.73),[], 135),
    po:
      ("town_18","Narra",  icon_town_steppe|pf_town, no_menu, pt_none, fac_neutral,0,ai_bhvr_hold,0,(-22.6, -82),[], 135),
    Krótkie objaśnienie:
    Miasto nazwa miasta
    icon_town ikona miasta (możesz dać jeszcze zamiast tego icon_town_steppe lub icon_town_snow
    -42.30, -90.73 pozycja miasta. Możesz to uzyskać na mapie strategicznej (z uruchominym Edit mode) wciskając Ctrl+E
    I chyba gotowe :P Miasto zostanie przydzielone do frakcji, przy której najbliżej znajduje sie miasto.