Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462714 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline g11

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #495 dnia: Sierpnia 22, 2009, 08:36:11 »
    wszystko by było super, ale...

Zaraz po otwarciu modelu (.smd) w fragmotion, model wygląda jak by koń nie miał jednej nogi (prawej tylnej) i ogona, które pojawiają sie po chwili gdy zaczynamy coś robić. Ale nawet podczas obracania modelu noga i ogon się rozmazują pozostaja tak jakby samym końcem w jednym miejscu. Gdy zacznie się je edytować potem jest już ok. Pozmieniany gotowy model eksportuję do BRFEditora i tam jest wszystko dobrze, ładnie prezentuje się nowy wierzchowiec. Niestety już w grze model porusza się tylko na trzech nogach a ta jedna nieszczęsna (tylna prawa o której mowa wcześniej) zachowuje się bezwładnie i tylko się "buja" jak by była zwichnięta. Czy jest jakiś sposób na rozwiazanie tego problemu?
    Bedę wdzięczny za odpowiedź.

Offline Diego

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    « Odpowiedź #496 dnia: Sierpnia 22, 2009, 10:26:45 »
    wszystko by było super, ale...

Zaraz po otwarciu modelu (.smd) w fragmotion, model wygląda jak by koń nie miał jednej nogi (prawej tylnej) i ogona, które pojawiają sie po chwili gdy zaczynamy coś robić. Ale nawet podczas obracania modelu noga i ogon się rozmazują pozostaja tak jakby samym końcem w jednym miejscu. Gdy zacznie się je edytować potem jest już ok. Pozmieniany gotowy model eksportuję do BRFEditora i tam jest wszystko dobrze, ładnie prezentuje się nowy wierzchowiec. Niestety już w grze model porusza się tylko na trzech nogach a ta jedna nieszczęsna (tylna prawa o której mowa wcześniej) zachowuje się bezwładnie i tylko się "buja" jak by była zwichnięta. Czy jest jakiś sposób na rozwiazanie tego problemu?
    Bedę wdzięczny za odpowiedź.
    O ile się nie mylę jest to spowodowane błędnym exportem BRFEditora plików do formatu .smd, spróbuj użyć tego nowego programu do otwierania plików .brf(OpenBrf).

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline ASDAMk20

• Użytkownik
    • Czemu na forum jest tylu idiotów?
    « Odpowiedź #497 dnia: Sierpnia 23, 2009, 12:40:50 »
    Mam jedno pytanie odnośnie Thorigim Map Editor. A mianowicie:
    Ściągnąłem Map Editora, chciałem się sprawdzić w modowaniu. Wszystko OK, zainstalowałem, włączam i... "program nie odpowiada". Cokolwiek próbuje zrobić, cokolwiek kliknąć, muszę potem wyłącząć program przez CTRL+ALT+DEL, lub ALT+F4... Próbowałem już ściągnąć drugi raz, ściągałem z MBRepistory... Nie wiem o co chodzi, mógłby mi ktoś wytłumaczyć co się dzieję?

Offline Andre692

• Użytkownik
    • Mhroczny jak śnieg
    « Odpowiedź #498 dnia: Sierpnia 23, 2009, 23:43:21 »
    Hmmm wiem że tylko ciągle zadaje pytania ale może jest jeszcze jaki cierpliwy...
    Mianowicie czy jest możliwość "pomniejszenia" obiektów na mapie?Mam na myśli wszystkie jednostki miasta drzewa itp...
    Mogło by to wyglądać ciekawie w niektórych modach (oczywiście pytanie na użytek własny)

Offline Piteq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #499 dnia: Sierpnia 25, 2009, 18:19:58 »
    mam taki problem: najpierw wyskakuje że nie odnajduje M&B path używając local directory instead a potem że nie znalazło albo źle wczytało tekstury quest_window.dds i textury drzew wie kotś o co chodzi?? czy M&B musi byc zainstalowane na dysku C ??

Offline Berethor

• BANITA
    • Użytkownik
    • Białe Drzewo Gondoru
    « Odpowiedź #500 dnia: Sierpnia 26, 2009, 21:24:26 »
    Witam

Ostatnio zacząłem się bawić w Edit Mode. Odkryłem tedy możliwość przejścia przez drzwi o pomieszczenia (Daję pod ziemią pomieszczenie dekoruję i tyle). Tylko jak zrobić, aby można było wejść do tego pomieszczenia. Dodawałem te przejściówki i nic. Aha, jak mogę nazwać tą przejściówkę np. gdy stoję przed budynkiem i patrzę na drzwi to chciałbym, aby pisało tawerna anie jakieś cyferki.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Pozrawiam
    Miało liście ciemne na wierzchu i srebrne od spodu oraz kwiaty o płatkach białych. Na placu białej cytadeli rosło. Tuż za białą fontanną ono stało i bielą jaśniało. Jego domem było białe miasto. Minas Tirith się ono zwało. Znaczyło to tyle co Wieża Czatów. Obumarło ono za czasów ciemności wielkiej. W czwartej erze je spalono. Na jego miejscu zasadzono młode Białe Drzewo.

Offline Jonatan750

• Użytkownik
    « Odpowiedź #501 dnia: Sierpnia 28, 2009, 10:44:24 »
    Mam pytanie. Jeśli chcę wrzucić łuk do gry to muszę coś jeszcze robić czy wystarczy że będę stosował się do tutorialu?

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #502 dnia: Sierpnia 28, 2009, 22:53:31 »
    Jakim programem można robić heraldykę do gry, i w jakim pliku znajdują się te proporce heraldyczne?
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2009, 09:54:11 wysłana przez Kalpokor »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #503 dnia: Sierpnia 29, 2009, 13:34:39 »
    A ja mam pytanie jaki jest najlepszy program dla początkującego do robienia broni i zbroi ?

Offline Lambert

• Użytkownik
    « Odpowiedź #504 dnia: Sierpnia 29, 2009, 17:48:12 »
    Ja polecam Ci Wingsa 3D, wg. mnie do tworzenia przedmiotów do MB jest najlepszy.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #505 dnia: Sierpnia 29, 2009, 22:55:18 »
    Jakim programem można robić heraldykę do gry, i w jakim pliku znajdują się te proporce heraldyczne?
    Powtarzam pytanie! Dzieki z góry za odpowiedź.

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #506 dnia: Sierpnia 30, 2009, 10:30:10 »
    BRF Edit
    DXTBmp
    GIMP lub inny program graficzny...

Nie jestem tego pewien, ale przecież banner to textura, więc trzeba ją wyciągnąć z gry i z edytować...

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #507 dnia: Sierpnia 30, 2009, 15:15:36 »
    szukam pliku lub linijki odpowiedzialnej za częstotliwość pojawiania się czynników atmosferycznych jak padający deszcz lub mgła.

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #508 dnia: Sierpnia 30, 2009, 20:50:29 »
    Jak można zmienić ikonki miast/zamków/wsi na mapie ?. A modele po prostu wykonywać takie małe tak ? :P.

Offline Massai

• Użytkownik
    « Odpowiedź #509 dnia: Września 03, 2009, 13:35:43 »
    Witajcie, mam parę pytań, dla doświadczonych - pewnie prostych...
    wolałbym nie wgryzac się w module system, jest jakieś proste narzędzie? Item editor zdaje sie był do starszych wersji, i ponoć coś kaszani. Jak nie ma to trudno, zabiore się za module editor.
    chciałbym sobie ulepszyć mechanikę gry, w związku z tym:
    1. chciałbym zwiekszyć obrażenia z szarży koni. z tego co wyczytałem to zmienna przechowująca wartość obrażeń z szarży jednocześnie określa "bezwładność" konia, tzn, określa jak łatwo/trudno koń sie zatrzymuje na przeciwnkach. Jak rozumiem nie ma opcji zeby to rozdzielić?
    2. chciałbym zmniejszyć modyfikator ze zbroi przy obrażeniach z szarży... ten modyfikator jaki daje zbroja - jest ogólny, dotyczy wszystkich obrażeń?
    3. chciałbym zmodyfikować obrażenia z upadków... trochę mnie irytuje to że oni tak mało dostają jak spadają z murów. wiecie może gdzie to znajdę?
    4. chciałbym dodać obrażenia przy spadaniu z konia... podobny problem - i dzie to zrobić, czy bierze z jakiegoś ogólnego mechanizmu "upadków z wysokości"?

choroba, dużo tego "chciałbym"...