Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 463094 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Goliath

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #375 dnia: Czerwca 13, 2009, 09:59:25 »
    Cytat: Kradus
    jak mam np. tak to co zrobic zeby dodac jendostke po Huskralu ?
    Kopiujesz jakąkolwiek jednostkę(może być Huskarl) i dodajesz na końcu tego pliku. Odpalasz Troop Editora, klikasz "Browse" i szukasz folderu ze swoim modem. W polu "Filename:" wybierasz "troops.txt". Na końcu tej listy jest twój edytowany Huskarl. Podmieniasz mu staty, ekwipunek itd. i najważniejsze: zamień mu w polu "Names" ID i nazwy na inne, bo nie może być 2 kolesi o tym samym ID. Pamiętaj że po edycji jednej jednostki i przed przejściem do innej musisz kliknąć "Update" inaczej zmiany się nie zachowają. Przechodzisz do Huskarla(oryginalnego) i w jednym z pól "Upgrade Paths" ustawiasz edytowanego Huskarla. Klikasz "Update" i "Save". Teraz w grze możesz awansować Huskarla na stworzoną przez ciebie postać.

PS. Jak zrobić nową jednostkę od którego zaczyna się drzewo rozwoju? Chodzi mi o to żeby tą jednostkę było można zwerbować na farmie lub w tawernie. To samo pytanie mam do bohaterów takich jak: Lezalit, Marnid.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #376 dnia: Czerwca 13, 2009, 15:54:59 »
    Mam jeszcze jedno pytanie.Przy tworzenu swego moda to plagiat jak uzyje kogos modeli zbroi itp.Czy moge swobodnie korzystac?

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #377 dnia: Czerwca 13, 2009, 16:10:05 »
    Najpierw musisz zapytać twórcy o pozwolenie na ich wykorzystanie, a także umieścić go w creditsach. To samo tyczy się skryptów.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Goliath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #378 dnia: Czerwca 14, 2009, 14:20:04 »
    Jak dodać do gry zombie? Mam modele i tekstury, ale nie wiem co dalej zrobić.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #379 dnia: Czerwca 14, 2009, 15:37:31 »
    jak mam np. tak to co zrobic zeby dodac jendostke po Huskralu ?
    Kopiujesz jakąkolwiek jednostkę(może być Huskarl) i dodajesz na końcu tego pliku. Odpalasz Troop Editora, klikasz "Browse" i szukasz folderu ze swoim modem. W polu "Filename:" wybierasz "troops.txt". Na końcu tej listy jest twój edytowany Huskarl. Podmieniasz mu staty, ekwipunek itd. i najważniejsze: zamień mu w polu "Names" ID i nazwy na inne, bo nie może być 2 kolesi o tym samym ID. Pamiętaj że po edycji jednej jednostki i przed przejściem do innej musisz kliknąć "Update" inaczej zmiany się nie zachowają. Przechodzisz do Huskarla(oryginalnego) i w jednym z pól "Upgrade Paths" ustawiasz edytowanego Huskarla. Klikasz "Update" i "Save". Teraz w grze możesz awansować Huskarla na stworzoną przez ciebie postać.

PS. Jak zrobić nową jednostkę od którego zaczyna się drzewo rozwoju? Chodzi mi o to żeby tą jednostkę było można zwerbować na farmie lub w tawernie. To samo pytanie mam do bohaterów takich jak: Lezalit, Marnid.

poczytaj troche. W te masz opcje Undead/zombie i musisz ich gdzies dodac

Offline Patriko97

• Użytkownik
    • This is Sword. This is Dead.
    « Odpowiedź #380 dnia: Czerwca 14, 2009, 17:09:43 »
    Ja mam pytanie. Jak dodać miasta w map editor, ponieważ gdy klikam w odpowiedniej zakładce klawisz "add" to nie działa. Za wszelkie odpowiedzi dziękuje.

Już nie mogę się doczekać tego moda!

Piszę poprawnie po polsku.

Offline grym

• Użytkownik
    « Odpowiedź #381 dnia: Czerwca 14, 2009, 22:22:52 »
    Witam, mam pytanie czy da sie ustawic AI tak by danej frakcji przydzielało większą/mniejszą ilość danych rodzajów jednostek piechoty, kawalerii czy jednostek strzelających. Podam tu przykład: w troop edytorze wprowadziłem dla swadian dodatkowe jednostki kawalerii(niezależną linie rozwoju konnicy począwszy od rekruta jak i konnych kuszników w linii strzelców). Jednak po odpaleniu gry lordowie jak i garnizony bazowały przedewszystkim na jednostkach pieszych a nie jak planowałem na kawalerii.  Dlatego zastanawiam sie czy za pomocą np. skryptów da sie zmienić zasady doboru jednostek dla frakcji po odpaleniu gry jak i w czasie późniejszej rekrutacji. Jeśli tak byłbym wdzięczny za podpowiedz jak to zrobić bo niestety troop edytor to max moich zdolności moderskich

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #382 dnia: Czerwca 14, 2009, 23:13:46 »
    Głownie zalezy od levelu danego odziału. Im wiekszy level tym mniej bedzie jednostek. Optymalny [najwiecej jednostek] level to 15.
    Pozdro

Offline Goliath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #383 dnia: Czerwca 15, 2009, 08:05:50 »
    poczytaj troche. W te masz opcje Undead/zombie i musisz ich gdzies dodac
    Jak zaznaczam Undead to wyświetla mi się komunikat:
    Making a troops undead may cause the game to crush unless you modify module.ini to have the following line:
    limit_hair_colors = 0
    Dobra, w pliku module.ini podmieniłem tą linijkę. Teraz już mam gotowego zombie. Wchodze do gry, chcę daną jednostkę awansować na zombie i gra się wyłącza i wyświetla raport o błedach.

Offline grym

• Użytkownik
    « Odpowiedź #384 dnia: Czerwca 15, 2009, 09:30:56 »
    Głownie zależy od levelu danego oddziału. Im większy level tym mniej będzie jednostek. Optymalny [najwiecej jednostek] level to 15.
    Pozdro

Widzisz, nie chodzi mi o ilość jednostek w zależności od lewelu a ewentualny sposób ich różnicowania na tym samym poziomie (lewelu). Np. jak zmienić by AI przydzielało frakcji więcej piechoty niż strzelców powiedzmy na poziomie tych samych 14 lewelowych jednostek. Da się cos takiego zrobić ???

Drugie poniekąd powiązane pytanie. Dodałem i swadianom i "kreghlitom" wysokie 29 lewelowe jednostki ulepszonych lansjerów i knightów jednak i tu zauważyłem dysproporcje. Jeżeli kręglici takich jednostek posiadali całkiem sporo to ulepszonego knighta u sawadian zobaczyłem może jednego wśród całej nacji. Dlatego zastanawiam sie czy można mieć jakiś wpływ na funkcjonowanie AL w tej sferze?? 

No i jeszcze jedna sprawa. Może mi ktoś wyjaśnić na jakiej zasadzie AI rozpatruje bitwy miedzy sterowanymi przez siebie frakcjami jak liczy jakość posiadanych przez przeciwników jednostek (liczy się tylko lewel?? i ilość). Zastanawia mnie to bo po przemodelowaniu drzewek frakcji zauważyłem ze przewage osiągneły te frakcje którym zmieniłem tylko jednostki wysoko lewelowe("kreghlici" i nordowie którzy dostali ulepszonych łuczników) a te w których zmiany dotknęły jednostki średniego szczebla zaczęły zauważalnie odstawać. Jest jakiś sposób na równoważenie takich zmian??

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #385 dnia: Czerwca 15, 2009, 12:42:02 »
    TO TEZ MOWIE. daj konnicy mniejszy level to bedziesz miał ich wiecej.

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #386 dnia: Czerwca 15, 2009, 13:08:41 »
    Ale zadziała to jeżeli da piechocie większy. Wtedy szybciej wylevelują na konnych, a wolno na piechte i będzie git...

Offline grym

• Użytkownik
    « Odpowiedź #387 dnia: Czerwca 15, 2009, 14:37:16 »
    Hmm o tym sam już myślałem jednak po głowie mi sie plącze ze to sposób mało "sprawiedliwy" (jeżeli można tu o czyś takim mówić) i miałem nadzieje ze ktoś podrzuci inne rozwiązanie. No nic przetestuje zobaczymy czy działa. W każdym razie dzięki. PS a co do drugiego pytania (o AI i bitwach) może mi ktoś to opisać?

Offline Almarr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #388 dnia: Czerwca 15, 2009, 15:58:00 »
    Jak mozna powiekszyc ilosc jednostek za umiejetnosc przywodztwo tz zeby zamiast 5 dawalo np 15 za jeden punkt.(chodzi o nativa wersja 1.011)

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #389 dnia: Czerwca 15, 2009, 17:10:03 »
    Nie za łatwo ? Ale tak prosto tego nie bedzie łatwo zmienic [i na pewno to nie jest w pliku modules/native] bo to jest plik ze wszystkimi atrybutami ale ma dziwny format, takze jak otworzysz w notantniku to bedziesz mial "Meksykańską masakrę piłą mechaniczną".
    pozdro