Głownie zależy od levelu danego oddziału. Im większy level tym mniej będzie jednostek. Optymalny [najwiecej jednostek] level to 15.
Pozdro
Widzisz, nie chodzi mi o ilość jednostek w zależności od lewelu a ewentualny sposób ich różnicowania na tym samym poziomie (lewelu). Np. jak zmienić by AI przydzielało frakcji więcej piechoty niż strzelców powiedzmy na poziomie tych samych 14 lewelowych jednostek. Da się cos takiego zrobić ???
Drugie poniekąd powiązane pytanie. Dodałem i swadianom i "kreghlitom" wysokie 29 lewelowe jednostki ulepszonych lansjerów i knightów jednak i tu zauważyłem dysproporcje. Jeżeli kręglici takich jednostek posiadali całkiem sporo to ulepszonego knighta u sawadian zobaczyłem może jednego wśród całej nacji. Dlatego zastanawiam sie czy można mieć jakiś wpływ na funkcjonowanie AL w tej sferze??
No i jeszcze jedna sprawa. Może mi ktoś wyjaśnić na jakiej zasadzie AI rozpatruje bitwy miedzy sterowanymi przez siebie frakcjami jak liczy jakość posiadanych przez przeciwników jednostek (liczy się tylko lewel?? i ilość). Zastanawia mnie to bo po przemodelowaniu drzewek frakcji zauważyłem ze przewage osiągneły te frakcje którym zmieniłem tylko jednostki wysoko lewelowe("kreghlici" i nordowie którzy dostali ulepszonych łuczników) a te w których zmiany dotknęły jednostki średniego szczebla zaczęły zauważalnie odstawać. Jest jakiś sposób na równoważenie takich zmian??