Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 463337 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DzikiCiaproczek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #2115 dnia: Stycznia 19, 2012, 19:11:25 »
    Mapę już mam ukształtowaną i oteksturowaną, tylko po prostu nie wiem jak "włożyć" ją do mojego moda. ;/

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2116 dnia: Stycznia 19, 2012, 21:04:08 »
    Zapisz ją?

Jeśli jest zapisana gdzie indziej to skopiuj plik map.txt i wpakuj do folderu moda.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline DzikiCiaproczek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2117 dnia: Stycznia 19, 2012, 21:11:59 »
    Kiedy klikam "save", to edytor się zamyka, nigdzie nie ma pliku map.txt, a w modzie nic się nie dzieje.

Edit: Udało się, dzięki wszystkim za odpowiedzi.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2012, 19:54:06 wysłana przez DzikiCiaproczek »

Offline Mitrundas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2118 dnia: Stycznia 20, 2012, 14:35:08 »
    A zapisujesz do dobrego moda?

Jak dajmy na to masz oddzielnie Native i plik ze swym modem to pamiętaj że M&B Map Editor zapisuje standardowo do Native'a.

Offline DzikiCiaproczek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2119 dnia: Stycznia 20, 2012, 16:18:29 »
    Kolejny problem ;/

Zrobiłem już nowe miasto z 3 wsiami i nową frakcje więc chciałem dodac nowe jednostki dla tej frakcji.
    Na forum nie znalazłem poradnika do tego, to spróbowałem sam.
    Kiedy moja frakcja miała w  module_party_templates.pe ustawione ze król ma Rhodockich żołnierzy to ich miał.
    A kiedy ustawiłem na moich to jest sam w oddziale...

Wygląda to tak, że w Module_troops skopiowałem nordyckich wojaków i wkleiłem pod Rhodokami(bo są ostatni)

wygląda to tak:
    ["aa","aa","aa",tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor,0,0,fac_kingdom_6,
       [itm_axe,itm_hatchet,itm_spear,itm_tab_shield_round_a,itm_tab_shield_round_a,
        itm_shirt,itm_coarse_tunic,itm_hide_boots,itm_nomad_boots],
       def_attrib|level(6),wp(50),knows_power_strike_1|knows_power_throw_1|knows_riding_1|knows_athletics_1,nord_face_younger_1, nord_face_old_2],
      ["bb","bb","cc",tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor|tf_guarantee_shield,0,0,fac_outlaws,
       [itm_fighting_axe,itm_one_handed_war_axe_a,itm_spear,itm_tab_shield_round_a,itm_tab_shield_round_b,itm_javelin,itm_throwing_axes,
        itm_leather_cap,itm_skullcap,itm_nomad_vest,itm_shirt,itm_leather_boots,itm_nomad_boots],
       def_attrib|level(10),wp(70),knows_ironflesh_2|knows_power_strike_2|knows_power_throw_2|knows_riding_2|knows_athletics_2|knows_shield_1,nord_face_young_1, nord_face_old_2],
      ["cc","cc","cc",tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor|tf_guarantee_shield|tf_guarantee_helmet,0,0,fac_outlaws,
       [itm_arrows,itm_one_handed_war_axe_a,itm_one_handed_war_axe_b,itm_one_handed_battle_axe_a,itm_tab_shield_round_b,
        itm_skullcap,itm_nasal_helmet,itm_byrnie,itm_studded_leather_coat,itm_leather_jerkin,itm_leather_boots],
       def_attrib|level(14),wp(100),knows_ironflesh_3|knows_power_strike_3|knows_power_throw_2|knows_riding_2|knows_athletics_3|knows_shield_2,nord_face_young_1, nord_face_old_2],
      ["dd","dd","dd",tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor|tf_guarantee_shield|tf_guarantee_helmet,0,0,fac_outlaws,
       [itm_arrows,itm_sword_viking_1,itm_one_handed_war_axe_b,itm_one_handed_battle_axe_a,itm_tab_shield_round_c,itm_javelin,
        itm_nasal_helmet,itm_byrnie,itm_mail_shirt,itm_mail_hauberk,itm_studded_leather_coat,itm_hunter_boots,itm_leather_boots],
       def_attrib|level(19),wp(115),knows_ironflesh_4|knows_power_strike_4|knows_power_throw_3|knows_riding_2|knows_athletics_4|knows_shield_3,nord_face_young_1, nord_face_older_2],
      ["ee","ee","ee",tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor|tf_guarantee_shield|tf_guarantee_helmet,0,0,fac_outlaws,
       [itm_arrows,itm_sword_viking_2,itm_sword_viking_2_small,itm_one_handed_battle_axe_b,itm_spiked_mace,itm_tab_shield_round_d,itm_javelin,itm_throwing_axes,
        itm_nordic_helmet,itm_nasal_helmet,itm_byrnie,itm_mail_hauberk,itm_splinted_leather_greaves,itm_leather_boots,itm_leather_gloves],
       def_attrib|level(24),wp(130),knows_ironflesh_5|knows_power_strike_5|knows_power_throw_4|knows_riding_3|knows_athletics_5|knows_shield_4,nord_face_young_1, nord_face_older_2],
      ["ff","ff","ff",tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor|tf_guarantee_shield|tf_guarantee_helmet,0,0,fac_outlaws,
       [itm_arrows,itm_sword_viking_3,itm_sword_viking_3_small,itm_great_axe,itm_one_handed_battle_axe_c,itm_tab_shield_round_e,itm_javelin,itm_throwing_axes,itm_throwing_axes,
        itm_nordic_helmet,itm_banded_armor,itm_mail_boots,itm_leather_boots,itm_mail_mittens],
       def_attrib|level(28),wp(145),knows_ironflesh_6|knows_power_strike_7|knows_power_throw_5|knows_riding_2|knows_athletics_6|knows_shield_5,nord_face_middle_1, nord_face_older_2],
      ["gg","gg","gg",tf_guarantee_ranged|tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor,0,0,fac_neutral,
       [itm_arrows,itm_hatchet,itm_hunting_bow,itm_shirt,itm_shirt,itm_hide_boots],
       def_attrib|str_10|level(11),wp_melee(60)|wp_archery(70),knows_ironflesh_1|knows_power_draw_1|knows_athletics_2,nord_face_young_1, nord_face_old_2],
      ["hh","hh","hh",tf_guarantee_ranged|tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor,0,0,fac_neutral,
       [itm_arrows,itm_axe,itm_short_bow,itm_leather_jerkin,itm_shirt,itm_leather_boots,itm_nasal_helmet,itm_leather_cap],
       def_attrib|str_11|level(15),wp_melee(80)|wp_archery(90),knows_ironflesh_1|knows_power_draw_2|knows_athletics_3,nord_face_young_1, nord_face_old_2],
      ["ii","ii","ii",tf_guarantee_ranged|tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor,0,0,fac_neutral,
       [itm_arrows,itm_one_handed_war_axe_a,itm_sword_viking_1,itm_long_bow,itm_leather_jerkin,itm_padded_leather,itm_leather_boots,itm_nasal_helmet,itm_leather_cap],
       def_attrib|str_12|level(19),wp_melee(95)|wp_archery(110),knows_power_strike_1|knows_ironflesh_2|knows_power_draw_3|knows_athletics_4,nord_face_middle_1, nord_face_older_2],
      ["jj","jj","jj",tf_mounted|tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor|tf_guarantee_gloves|tf_guarantee_horse|tf_guarantee_ranged,0,0,fac_neutral,
       [itm_sword_viking_2,itm_leather_jerkin,itm_leather_boots,itm_courser,itm_leather_gloves,itm_short_bow,itm_arrows],
       def_attrib|agi_21|level(25),wp(130),knows_common|knows_riding_7|knows_horse_archery_5|knows_power_draw_5,nord_face_young_1, nord_face_older_2],
      ["kk","kk","kk",tf_guarantee_ranged|tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor,0,0,fac_deserters,
       [itm_arrows,itm_spiked_mace,itm_axe,itm_falchion,itm_short_bow,itm_short_bow,itm_hunting_bow,itm_javelin,itm_javelin,itm_steppe_cap,itm_nomad_cap,itm_leather_vest,itm_leather_vest,itm_nomad_armor,itm_nomad_boots],
       def_attrib|str_10|level(14),wp(80),knows_ironflesh_1|knows_power_draw_1,nord_face_young_1, nord_face_older_2],
      ["ll","ll","ll", tf_guarantee_shield|tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor|tf_guarantee_helmet,0,0,fac_neutral,
       [itm_ashwood_pike,itm_battle_fork,itm_battle_axe,itm_fighting_axe,itm_tab_shield_round_d,itm_mail_hauberk,itm_mail_chausses,itm_iron_greaves,itm_nordic_helmet,itm_nordic_helmet,itm_nordic_helmet,itm_spiked_helmet,itm_leather_gloves],
       def_attrib|level(24),wp(130),knows_athletics_3|knows_shield_2|knows_ironflesh_3,nord_face_middle_1, nord_face_older_2],
      ["mm","mm","mm", tf_guarantee_shield|tf_guarantee_boots|tf_guarantee_armor|tf_guarantee_helmet,0,0,fac_neutral,
       [itm_ashwood_pike,itm_battle_fork,itm_battle_axe,itm_fighting_axe,itm_tab_shield_round_d,itm_tab_shield_round_e,itm_mail_hauberk,itm_heraldic_mail_with_tabard,itm_mail_chausses,itm_iron_greaves,itm_nordic_helmet,itm_nordic_helmet,itm_nordic_helmet,itm_spiked_helmet,itm_leather_gloves],
       def_attrib|level(24),wp(130),knows_athletics_3|knows_shield_2|knows_ironflesh_3,nord_face_middle_1, nord_face_older_2],

Zmieniłem tylko nazwy jednostek.
    potem w Id_troops.py zrobiłem o tak:

trp_aa = 98
    trp_bb = 99
    trp_cc = 100
    trp_dd = 101
    trp_ee = 102
    trp_ff = 103
    trp_gg = 104
    trp_hh = 105
    trp_ii = 106
    trp_jj = 107
    trp_kk = 108
    trp_ll = 109
    trp_mm = 110

No i żeby król "używał" tych jednostek zrobiłem takie coś w module_party_templates.py:

("kngdom_6_reinforcements_a", "kingdom_6_reinforcements_a", 0, 0, fac_commoners, 0, [(trp_aa,3,7),(trp_bb,3,6)]),
      ("kingdom_6_reinforcements_b", "kingdom_6_reinforcements_b", 0, 0, fac_commoners, 0, [(trp_cc,2,6),(trp_dd,4,7)]),
      ("kingdom_6_reinforcements_c", "kingdom_6_reinforcements_c", 0, 0, fac_commoners, 0, [(trp_ff,3,6)]),

nie wiem czy zrobiłem dobrze, ale chyba tak bo w module_bulit nie ma ani jednego błędu:

Initializing...
    Compiling all global variables...
    Exporting strings...
    Exporting skills...
    Exporting tracks...
    Exporting animations...
    Exporting meshes...
    Exporting sounds...
    Exporting skins...
    Exporting map icons...
    Creating new tag_uses.txt file...
    Creating new quick_strings.txt file...
    Exporting faction data...
    Exporting item data...
    Exporting scene data...
    Exporting troops data
    Exporting particle data...
    Exporting scene props...
    Exporting tableau materials data...
    Exporting presentations...
    Exporting party_template data...
    Exporting parties
    Exporting quest data...
    Exporting scripts...
    Exporting mission_template data...
    Exporting game menus data...
    exporting simple triggers...
    exporting triggers...
    exporting dialogs...
    Checking global variable usages...

Script processing has ended.
    Press any key to exit. . .

No i król nie "używa" moich jednostek... xd
    Wie ktoś co jest nie tak?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2012, 20:14:36 wysłana przez DzikiCiaproczek »

Offline Mitrundas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2120 dnia: Stycznia 20, 2012, 20:42:18 »
    Czekej...

Chyba trochę pochrzaniłeś z ID jednostek mi się zdaje.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2121 dnia: Stycznia 20, 2012, 20:48:39 »
    Mitrundas, odpuść sobie. On z każdym problemem lata na forum nawet nie próbując ich samemu rozwiązać.
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #2122 dnia: Stycznia 20, 2012, 20:50:20 »
    Czekej...

Chyba trochę pochrzaniłeś z ID jednostek mi się zdaje.
    Nic nie pochrzanił. Tego pliku się zwyczajnie nie edytuje bo program sam go robi przy kompilacji. Tak więc wszystkie zmiany w nim nie mają ani sensu ani wpływu.

Offline FilipM3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2123 dnia: Stycznia 29, 2012, 17:52:25 »
    Ja mam jedno pytanie.

Chciałbym sobie dodać... Właśnie. Co jest łatwiejsze? Dodać nowy zamek czy zmienić zamek aby należała do innej frakcji?

Chodzi właśnie tylko o to. Nie wiem nic a nic o modowaniu, a zależy mi na jednym zamku, ew. jeszcze wsi i mieście - to już raczej by było do dodania, bo na wyspie nie ma żadnego miasta.

Offline Mitrundas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2124 dnia: Stycznia 29, 2012, 18:57:37 »
    Już wiele razy odpowiadałem jak to zrobić a teraz tylko powiem - poddział "Poradniki i tutoriale".

Offline Fasola

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2125 dnia: Stycznia 29, 2012, 20:13:07 »
    Witam , jestem początkującym twórcą map na siege'a . Mam kilka pytań do "starszych" kolegów z Tawerny. Pierwszy problem:
    - Drabina: Mam problem z chodzeniem po niej , drabinka ładnie się stawia lecz jak po niej chodze spadam , tak jakby jej tam wcale nie było . Zauważyłem to gdy wczesniej pojawia mi się napis : At_Mission_object_siege_move ladder_ blablabla . Gdy kilka razy włącze i wyłącze mape problem znika.
    - Zapisywanie mapy: Mape robiłem w edit mode na własnym serwerze , nazwa zamku to : Zamek 4 , gdzie go teraz znaleźć i pod jaką nazwą będzie się krył .

Offline FilipM3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2126 dnia: Stycznia 29, 2012, 20:17:10 »
    Dobra. Prawie wszystko już rozumiem, tylko jedna rzecz.

Jak zaznaczyć koordynaty? W Map Edytorze czy Edicie w grze?

Offline Gandalf7

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • "noc najciemniejsza jest przed świtem"
    « Odpowiedź #2127 dnia: Stycznia 29, 2012, 20:26:34 »
    I tu i tu się da. Ja używam w grze, jak załączasz grę załącz w oknie, tryb edycji załącz i wyświetl klatki na sekundę czy jakoś tak to było. W grze na mapie świata naciśnij, chyba to było ctrl+e
    https://clips.twitch.tv/HotQuaintArugulaAllenHuhu

"Dobra robota Azorek, po każdym wywiadzie leciała dla Ciebie kość leciało dla Ciebie piwko ode mnie i zaraz poleci jeszcze jedno, za świetną robotę i aby mam nadzieję zmotywować Cię do tej idei w przyszłości." Kamillo

https://www.youtube.com/watch?v=wYoxNbQGS94

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2128 dnia: Stycznia 29, 2012, 20:32:05 »
    W map editorze zostaną zmodyfikowane tylko wpisy w plikach txt moda tj po skompliowaniu MS nie pozostanie ślad po modyfikowaniu w Map Editorze.

Offline FilipM3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2129 dnia: Stycznia 29, 2012, 21:19:13 »
    No i mam problem. Szukałem z różnymi problemami i nie znalazłem. Otóż...

"Jako Pan lenna o nazwie Margat proszę was abyście znaleźli dla mnie ten zamek bo jego tam nie ma.[/center]

Z poważaniem, Król Wuuthrad z królestwa Brna."

Jak wyżej. Zrobiłem zamek, jego nie ma. Próbowałem nawet zmienić właściciela zamku i nazwę go, ale to nawet nie działa. Ale że się nie znam, a jestem podejrzliwy, co to jest?: