Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462297 razy)

Opis tematu:

Offline legomir

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #1740 dnia: Lutego 05, 2011, 12:12:22 »
    Tu jest skrypt do blendera gdzieś na eksport do md3: http://www.katsbits.com/tools/
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1741 dnia: Lutego 05, 2011, 12:44:04 »
    Z tego co pamiętam, to nie musisz mieć wcale animacji vertexowej na modelu twarzy, o ile z wpisu w module_skins usuniesz klucze odpowiedzialne za modyfikowanie kształtu twarzy. Spróbuj zamiast "man_face_keys" dać we wpisie swojej nowej rasy 0. Jeśli to nie zadziała, to możesz zrobić inny trick - importować ten twój model .obj ponownie, tym razem jako kolejne klatki animacji dla twojego modelu twarzy.

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1742 dnia: Lutego 06, 2011, 02:30:03 »
    Wstawić 0 już próbowałem - krzaczy się przy kompilacji. "undead_face_keys" również próbowałem - w końcu animacji jest tam 0 - ale nie przeskoczyło to mego problemu. Pozostaje mi importowanie jako kolejne klatki animacji. Ni kija nie wiem o co w tym chodzi. Czy ktoś mógł by to tu wyjaśnić? Pytam korzystając z okazji posta, zaraz zabieram się za szperanie w necie. Jak coś poradzę dam Edit.

Pozdrawiam i życzę dobrej nocy.

PS. Dzięki za szybkie odpowiedzi. :)
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1743 dnia: Lutego 08, 2011, 20:30:30 »
    Hej. Odświeżam problem, łącznie z tym czego się o nim dowiedziałem. W openbrf nie importowałem co prawda pliku md3, ale z obj skopiowałem frame'y i wkleiłem ich tyle samo ile ma ich głowa undeada. Wszystko wygląda identycznie, crash cały czas ten sam. Aby było jeszcze śmieszniej podmieniłem w kodzie orc_head na male_head, keye do generatora również - błąd ten sam. Tekstury i materiały na twarz ustawione tak samo jak w native. Żadnych błędów w kompilacji MS'a. Gra włącza się poprawnie, start nowej gry, przejście przez menu aż do generatora twarzy... i 'program przestał działać z powodu wystąpienia problemu'.

fragmenty kodu...

Z module_skins
    "orc", 0,
        "orc_body", "orc_calf_l", "orc_handL",
        "orc_head", undead_face_keys,
        [],
        [],
        [],
        [],
        [("orcface_gray",0xffffffff,[]),
         ("orcface_green",0xffcaffc0,[]),
         ],
        [], #voice sounds
        "skel_human", 1.0,

header_troops:
    Code: [Select]
    tf_male           = 0
    tf_female         = 1
    tf_undead         = 2
    tf_orc                = 3

game_menus:
    ("start_orc",[],"Orc",
           [
               (troop_set_type,"trp_player",3),
               (assign,"$character_gender",tf_orc),
               (jump_to_menu,"mnu_start_character_1")
            ]
           ),

Tak jak już mówiłem - zero błędów w kompilacji.
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline |Swordsman|

• Użytkownik
    • Po prostu Jędruś
    « Odpowiedź #1744 dnia: Lutego 08, 2011, 20:54:16 »
    Witam
    Mam pewien dylemat. Otóż pragnę przygotować jak gdyby zmodyfikowaną wersję Wieku Smuty. Czy jeżeli zmienię scenki w grze, zapiszę i tyle, to czy gdy wrzucę to do internetu, a ktoś to pobierze, to czy będzie widział zmienione mapy? Pragnę popoprawiać sceny na bardziej Polsko, Moskiewsko, Kozackie, Tatarskie, Tureckie.
    W grze o tron wygrywasz, albo dostajesz 2-8.

Offline Realign

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1745 dnia: Lutego 11, 2011, 16:07:05 »
    Mam problem z Wings 3d. Kiedy klikam na zapisz, wings mi się wyłącza a model się nie zapisuję. Pobrałem nowszą wersje, ale tym razem wyskakuje "nie wysyłaj". Wcześniej nie miałem tego problemu...  : /

Edit:
    Ups, za bardzo pospieszyłem się z napisaniem postu. Problem rozwiązany.

Edit2:

A jednak nie, Wings wyłącza się sam co jakiś czas. Miał ktoś taki problem?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2011, 17:47:18 wysłana przez Realign »
    Mówisz Justin Bieber - Odpowiadam ACDC<br />Mówisz Miley Cyrus - Odpowiadam Metallica<br />Mówisz Pink - Odpowiadam Iron Maiden<br />Mówisz Pop - Krzyczę Heavy Metal!!!<br />92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #1746 dnia: Lutego 11, 2011, 18:17:45 »
    Jak zmienić wasalom sprzęt w M&B 1480 Zendar offensive?Bo akurat tylko lordowie Swadi mają itemy związane z czasami.

PROBLEM?

Offline Mleczasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1747 dnia: Lutego 11, 2011, 19:26:59 »
    W troop editorze

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1748 dnia: Lutego 12, 2011, 15:29:02 »
    Realing - zapytaj lepiej w temacie wings 3d wątek zbiorczy. Większa szansa na odpowiedz. A teraz co by się przypomnieć...

Nowa rasa ork. Face generator crash. Nawet po podmienieniu modelu głowy na ludzką (w module_skin) rwie się w tym samym momencie. Przypuszczam że problem może być z materiałem na twarz... Jest tam używany DiffuseA i DiffuseB, zakładam że odpowiadają za przenikanie tekstury...? Kod kilka postów wyżej, zakładam że jest ok, z animacją md3 poradziłem sobie kopiując i wklejając klatki w openbrf. Głowa orka ma więc klatki 0-15 tak jak głowa undead, używa w module_skins "undead_face_keys". Jednak tak jak mówiłem przy podmianie samej głowy na model male, i zmianie odpowiednio na male_face_keys, wywala z gry w tym samym momencie.

Pozdrawiam serdecznie i liczę na szybką odpowiedź!

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1749 dnia: Lutego 15, 2011, 20:48:45 »
    Emmm... To ja odświeżam pytanie wyżej, i jednocześnie pytam się o coś takiego...

(call_script, "script_diplomacy_start_war_between_king doms", "fac_kingdom_1", "fac_kingdom_2"),

Teoretycznie powinno to przy starcie gry ustawiać wojnę między królestwem 1 i 2. W praktyce wychodzi mi jakiś error skryptu przy startowaniu nowej gry, co prawda gra działa dalej, lecz wojny między tymi frakcjami nie ma. Co zrobić aby to zadziałało? Trzeba wyciąć skrypt o losowym starcie wojen? Czy ta wojna rozpoczęta wraz ze startem gry będzie obowiązywać przez całą grę czy po jakimś czasie się wyłączy? Ewentualnie jak zrobić wojnę/pokój 'permanentny'? Mam eksperymentować czy ktoś mnie naprowadzi? <: Pozdrawiam serdecznie!

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1750 dnia: Lutego 20, 2011, 17:22:09 »
    Ja mam problem trochę innego typu.
    Jakiego shadera używać do materiałów z normalkami aby wykorzystać jego możliwości i nie było takich "urwanych" wybrzuszeń jakie są przy zastosowaniu bump_static.

Jeżeli żaden nie pasuję to czy są jakieś poradniki odnośnie robienia shaderów do M&B?

Witam
    Mam pewien dylemat. Otóż pragnę przygotować jak gdyby zmodyfikowaną wersję Wieku Smuty. Czy jeżeli zmienię scenki w grze, zapiszę i tyle, to czy gdy wrzucę to do internetu, a ktoś to pobierze, to czy będzie widział zmienione mapy? Pragnę popoprawiać sceny na bardziej Polsko, Moskiewsko, Kozackie, Tatarskie, Tureckie.

Tak. Sceny są zapisane w SceneObj i od nich zależy co jest w scenach.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline bij moskala

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1751 dnia: Lutego 24, 2011, 02:25:38 »
    Mam takie pytanko,czy istnieje jakiś inny program oprócz troop editora,ale taki który pozwalał by zmieniać uzbrojenie i statystyki nie wymuszając rozpoczynania nowe gry?Bo lubię sobie czasem pozmieniać uzbrojenie i statystyki niektórych jednostek ;)

Offline Theoden

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1752 dnia: Lutego 24, 2011, 12:15:17 »
    Mam takie pytanko,czy istnieje jakiś inny program oprócz troop editora,ale taki który pozwalał by zmieniać uzbrojenie i statystyki nie wymuszając rozpoczynania nowe gry?Bo lubię sobie czasem pozmieniać uzbrojenie i statystyki niektórych jednostek ;)
    Tak, oczywiście, że jest. Proszę tu jest link, z którego sam pobierałem programik http://magicworlds.mircon.de/mountandblade/index.html. Powinieneś chyba sam wiedzieć jak się nim posługiwać, jeśli nie, to pisz na pw chętnie pomogę.
    P.S.
    Za każdym razem gdy zmodyfikujesz jakąś jednostkę/item na górze masz taką opcję "Update Troops" lub "Update Item" ZAWSZE musisz klikać na to jeśli coś zmodyfikujesz, każdy przedmiot oddzielnie. Jak już skończyłeś ze zmienianiem parametrów itp. itd. to wystarczy wybrać "Save Changes" i zapisać to wszystko. Nie musisz się martwić ponownym rozpoczynaniem gry, iż wszystko jest z update'owane i możesz się cieszyć nowymi przedmiotami/jednostkami. :)
    Jeśli pomogłem to się bardzo cieszę.
    Pozdrawiam
    Theoden.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #1753 dnia: Lutego 24, 2011, 14:30:12 »
    Tylko, że jestem prawie pewien, że jeśli usunąłeś jakąś jednostkę, którą masz w oddziale to będzie wymagana nowa gra.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Lord Dawo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1754 dnia: Marca 03, 2011, 15:38:26 »
    Da się zmienić cenę za niewolników? Jak tak to proszę o odpowiedź.
    "Również mam tą grę z Komputer
    Świat i grałem w nią 4 lata a po 3
    latach się skapłem że żeby
    budować budynki muszą być one
    połączone chodnikiem."
    acoaco122

"[Nd 12:01] <Elsevier> a ja nie mam kompa bo w naprawie! Od 3dni pisze na tawernie na komie. Jestem hardcorem :>
    [Nd 12:04] <Zowi> I teraz Dawo wchodzi do gry... :P
    [Nd 12:04] <Lord Dawo> Ja synku robię moda mając neta tylko na komórce to ja jestem hardcorem mnie nie przebijesz :D
    Nd 12:04] <Zowi> Haha a nie pisałem? :D"
    :D