Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Piechota Swadii - Czy warto? I inne pytania  (Przeczytany 7803 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AdrianC

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Piechota Swadii - Czy warto? I inne pytania
    « dnia: Maja 04, 2010, 23:06:25 »
    Jako iż jest to mój pierwszy post na tym Forum, wszystkich serdecznie Witam.
    Mam do Was pytanie. Czy warto jest szkolić piechotę - sierżantów i kuszników weteranów grając jako "Swadiańczyk"? Czy może oprzeć swoją armię wyłącznie na Swadiańskich Rycerzach?
    Ze Swadiańskiego Rycerza mogę w każdej chwili zrobić piechura silniejszego od sierżanta, wydając rozkaz zejścia z konia.
    Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
    Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
    « Ostatnia zmiana: Maja 08, 2010, 11:40:42 wysłana przez AdrianC »

Offline Kormo

• Użytkownik
    • All the light makes the shadow...
    Odp: Piechota Swadii - Czy warto?
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 05, 2010, 07:34:34 »
    Warto rozwijać także jednostki piechoty i strzeleckie. Armia składając się wyłącznie z jakiejś z tych grup nie jest dobrą armią (widać po Khergitach ;) ). Rycerze to główna siła bojowa Swadii, ale piechta naprawdę się przydaje, owszem możesz wydać rozkaz zejścia z koni, ale wtedy z konia zchodzą wszyscy no i nie ma już kawalerii. Zainwestuj również strzelców.

PS: Jeśli chcesz jechać na samej kawalerii to możesz trochę sprawę pokomplikować i rycerzy zaznaczyć jako inną grupę niż ciut gorszych konnych. Wtedy gdy wydasz rozkaz zejścia z koni dla jednej z tych grup np. tych gorszych to rycerze nie zejdą i dalej będą kawalerią.

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline Galik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 05, 2010, 10:03:45 »
    Moim zdaniem:
    Kawaleria Swadian wystarczy do walki w polu nawet przeciwko 2x liczniejszym siłom, ale jeśli chcesz zdobywać zamki to są beznadziejni i tu potrzebna jest piechota i trochę kuszników do późniejszej jego obrony...
    Na świecie niema wielu idiotów po prostu są tak sprytnie porozstawiani, że spotykamy ich co krok.<br />Niech żyje Caldaria :-).

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 05, 2010, 13:55:43 »
    Na otwartym polu Swadiańskimi Rycerzami to można kilkukrotnie większa armię pokonać bez strat własnych.
    Co do tych oblężeń,to jak na razie tylko raz pomagałem w oblężeniu zamku i jedyna droga do zamku wiodła po schodach/drabinie(cholera wie co to jest) z drewna na mur i dopiero z muru po kamiennych schodach na dziedziniec. Nie było jak wjechać jazdą do zamku, wiec moi rycerze od początku byli piechotą - komputer sam ich wprowadził do walki bez koni.

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 05, 2010, 14:34:55 »
    Hmm... zauważyłem, że Swadiańscy kusznicy (Rhodocy tak samo albo i bardziej) są wyśmienici w obronie zamków. Mam Nordów, a i tak spora część z nich zostaje zastrzelona z kusz swadian. Chyba warto mieć kilkunastu kuszników do obrony.
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2011, 21:14:48 wysłana przez MikiBar »

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 05, 2010, 14:43:03 »
    Walka na murach jest niemożliwa konno, pomyśl, jeźdźcy spadaliby z murów razem ze swoimi maskotkami.
    W starego M&B i teraz gram trochę swadią. Efekt? Starcie z ziemi 70 osobową jednostką rycerzy 825 osobowej armii Sarranidzkiej, połowa to byli mamelucy. Nawet na poziomie trudności ok. 70% straciłem tylko czterech rycerzy, przełamując oblężenie Praven. Rycerzom z mamelukami jest trochę ciężko, jednak przy dobrej szarży połowa jeźdźców wroga zniknie, za to patrzenie jak ciachają piechotę to po prostu teatr.

Więc jak najbardziej polecam oddział złożony z samych rycerzy, jeśli zaś chodzi o oblężenia też warto ich brać, nawet bez konia mają lepsze staty od niejednej piechoty, a od sierżantów to i tak są lepsi, mają lepsze tarcze i uzbrojenie.
    Piechota nadaje się do zamków, ponieważ jest tańsza od rycerzy, w tym jest więc jej zaleta a ewentualne braki, przy obronie minimalizują mury.

MikiBar: Chyba nie widziałeś Rhodockich. Nie dość że diabelstwo celne, to jeszcze w zwarciu nie ustępuje, taki Swadiański sierżant z kuszą.

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 05, 2010, 15:24:23 »
    W takim razie skoncentruję się na szkoleniu Rycerzy, a gdy już wejdę w posiadanie zamku lub będę blisko takowego to wyszkolę trochę kuszników.

Mam jeszcze jedno pytanie, nie związane z tematem.
    Otóż pojmałem właśnie jednego z Lordów Nordów, ale nie mam zadania od Króla Harlausa by takowego mu dostarczyć. Mam więc jeńca, z którym nie wiem co zrobić. Czy da się go jakoś umieścić w więzieniu jednego z miast lub zamków Swadii?
    « Ostatnia zmiana: Maja 05, 2010, 15:38:15 wysłana przez AdrianC »

Offline Petters

• Użytkownik
    • W grze - Deus
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 05, 2010, 15:39:06 »
    Więźniów możesz umieszczać tylko w twoich zamkach / miastach. Po jakimś czasie powinien pojawić ci się komunikat z ofertą wykupienia lorda z niewoli. Za zwykłego lorda cena waha się od tysiąca, do kilku. W przypadku króla jest to już ponad 10 tysięcy.
    Najprościej rzecz ujmując, ludzie dzielą się na dwa rodzaje - na gaduły i na ludzi czynu.
    Większość ludzi to gaduły. Jedyne, co potrafią, to gadać.
    Ale kiedy przychodzi co do czego, właśnie ludzie czynu odmieniają świat.
    A kiedy to robią, odmieniają też nas. I dlatego nigdy o nich nie zapominamy.
    A kim ty jesteś? Będziesz tylko gadał, czy się postawisz i coś z tym zrobisz?
    Bo, uwierzcie mi, reszta to tylko zwykłe pieprzenie.

Offline werbull

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 05, 2010, 18:12:17 »
    Za lorda zapłacą ci 2500 denarów. Króla miałem, ale nikt go nie chciał :((( Swoich więźniów możesz spokojnie umiesczać w zamkach/miastach.

Offline BodziuRat

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Multiclan =PTG=
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 05, 2010, 19:16:33 »
    Możesz zawsze przetrzymać dłużej lorda jako zakładnika . Pamiętać trzeba , że jeśli przedstawią ci ofertę np. 2500 , możesz się nie zgodzić i tracisz na honorze lecz w następnym transferze dostaniesz więcej za niego . Radziłbym go odsprzedać od razu jak dostaniesz propozycję bo biorąc pod uwagę , że nie masz gdzie go ulokować to jest niebezpieczeństwo , że w przegranej bitwie stracisz go .
    The whole mental process is in our hands. You can see how thoughts create reality. You decide - the heaven ... or the hell

Cały umysłowy proces jest w naszych rękach. Widzisz jak myśli tworzą rzeczywistość. Decydujesz się - niebo ... albo piekło

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 07, 2010, 08:59:50 »
    Ehh...LUDZIE! Przecież podczas oblężeń nigdy nie było i nie będzie koni! Nie zauważyliście, że Swadiańscy rycerze podczas ataku/obrony nie mają koni?
    Z drugiej strony jeżeli walczy się na otwartym polu są niezastąpieni. Ja zawsze jeżeli gram Swadią, biorę trochę kuszników, trochę pieczhoty do obrony kuszników i rycerzy jako głównej siły uderzeniowej. Po prostu na początku bitwy karzę zostać łucznikom, piechota trochę bliżej (10 kroków w przód!), aby strzelcy mieli trochę miejsca, a rycerzami lub inną konnicą staram się oflankować wroga. Zwykle zostaję na chwile na respie, aby moi kusznicy się z wrogą armią trochę pobawili, ale i tak uważam, że najsilniejszą frakcją w m&b są nordowie. Po prostu piechota + szybkie łuki = BB Another Army ;p

Offline AdrianC

• Użytkownik
    Odp: Piechota Swadii - Czy warto? I inne pytania
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 08, 2010, 11:53:12 »
    Dzięki za odpowiedzi. Za jednego z Rhodockich Książąt dostałem 5100 denarów za innych kwota wahała się od 2000 do 3000 tysięcy, tak więc wiele zależy od szczęścia...

Mam jeszcze jedno pytanie.
    Chodzi o starania o Lady.
    Od jakiegoś czasu potajemnie spotykam się z Lady Verą, córką Hrabiego Haringhota. Nie mam ani miasta ani zamku, jedynie jedną wioskę, Król Harlaus nie chce i nic dać, a jestem za słaby by samemu zdobyć miasto, więc nie mogę z nią uciec. Hrabia nie chce mi jej oddać, bo ma z nią związane inne plany. Czy są jakieś szanse by Hrabia w końcu zgodził się oddać mi Lady Verę za żonę, czy może jest ona jedną z tych, których w żadnym wypadku nie da się zdobyć za zgodą Hrabiego i lepiej ją sobie darować i szukać innej?
    Moje stosunki z obojgiem wynoszą chyba po +24 lub +25.

Offline januery

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 08, 2010, 12:35:29 »
    Hrabia nie chce ci dać córki ponieważ prawdopodobnie masz zbyt małą renomę. Musisz jeszcze trochę poczekać. Myślę, że z 600 punktów renomy wystarczy. Do tego +20 z przyszłym teściem i +30 z panną i będzie twoja. Posiadanie zamków też chyba pomaga.

Aby król dał ci zamek, dobrze jest mieć z nim co najmniej kilkanaście punktów pozytywnych relacji. Gdy królestwo zdobędzie jakiś nowy zamek, leć od razu króla i lordów (którzy cię lubią), i proś o wsparcie.

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 09, 2010, 12:35:30 »
    Pożyjemy zobaczymy. Na rzie mam problem z Khergitami. Moja wioska - Amere leży przy granicy z ich państwem. Rozejm się skończył i przystąpili do ataku. Jednego zabłąkanego Nojona pokonałem i pojmałem, ale teraz zjechali się grupą i jest ich ponad 300. Już sobie radziłem swoją niewielką armią z takimi oddziałami, ale teraz mam problem, bo nie wiedzieć czemu komputer uparcie oprócz mnie wystawi do walki jedynie 8 piechurów(NPC) i góra 2 Rycerzy. Czy jest jakiś sposób, by ustawić przed walką, kto wyjdzie do walki w pierwszej fali? Edytowanie plików czy zabawy programami mnie nie interesują.

Offline Kormo

• Użytkownik
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 09, 2010, 13:54:33 »
    Hmm... A jak masz ustawiony wskaźnik ilości żołnierzy w bitwie? Bo komputer ustawia proporcjonalnie ilość woja i jeśli masz mało ustawione to będzie mniej i ciebie i wroga... Później będą posiłki przybywać.

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.