Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Piechota Swadii - Czy warto? I inne pytania  (Przeczytany 7765 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AdrianC

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Piechota Swadii - Czy warto? I inne pytania
    « Odpowiedź #15 dnia: Maja 09, 2010, 21:51:49 »
    Rozmiar bitwy mam na 71.
    Mi nie tyle chodzi o ilość moich wojsk ile o rodzaj. Chodzi mi o to, czy jest możliwość decydowania o tym, że do walki przystąpią Swadiańscy Rycerze, a nie piechota.

Offline Fafaron

• Użytkownik
    • Po prostu Pacman.
    « Odpowiedź #16 dnia: Maja 09, 2010, 21:55:14 »
    Jest, w oknie swojej drużyny widać kto w niej jest- Ty jesteś na samej górze. Klikasz na jednostkę, następnie przycisk "up" lub "down", jednostki będące wyżej pojawiają się jako pierwsze.
    Cytat: Konfederat
    Tak dla ułatwienia ja nie pisze przecinkow. bo się gubię gdzie je postawić.

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Maja 09, 2010, 22:02:05 »
    Jest, w oknie swojej drużyny widać kto w niej jest- Ty jesteś na samej górze. Klikasz na jednostkę, następnie przycisk "up" lub "down", jednostki będące wyżej pojawiają się jako pierwsze.

A ja myślałem, że to do niczego nie służy, że to tylko tak dl estetyki, żeby sobie np. ułożyć NPCy alfabetycznie :P

Offline BodziuRat

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Multiclan =PTG=
    « Odpowiedź #18 dnia: Maja 10, 2010, 00:28:52 »

A ja myślałem, że to do niczego nie służy, że to tylko tak dl estetyki, żeby sobie np. ułożyć NPCy alfabetycznie :P

Muahahahaa , ubawiłem się ;) . Ta opcja jest bardzo przydatna w czasie walki . Na polu wstawiasz konnice w pierwszej kolejności a na szturm zamków piechociarzy i strzelców . Wszystko oczywiście w zależności czym lubisz walczyć . Może się okazać  ,że zostaniesz nagle zaskoczony przez wroga bez przygotowania się wiec zanim klikniesz na "poprowadź żołnierzy do szturmu" to wciskasz "P" i ustawiasz sobie kolejność żołdaków do walki.
    The whole mental process is in our hands. You can see how thoughts create reality. You decide - the heaven ... or the hell

Cały umysłowy proces jest w naszych rękach. Widzisz jak myśli tworzą rzeczywistość. Decydujesz się - niebo ... albo piekło

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Maja 10, 2010, 18:14:25 »
    W końcu dostałem Zamek i przypisaną do niego wioskę. I mam w związku z tym kolejne pytanie. Czy warto jest cokolwiek budować w zamku? Jeśli tak to co? A co należy budować we wsiach? O ile młyn nie podlega wątpliwościom o tyle co do pozostałych budynków mam mieszane uczucia.
    I w jaki sposób osadzić więźnia w zamku?
    « Ostatnia zmiana: Maja 10, 2010, 18:42:18 wysłana przez AdrianC »

Offline Fafaron

• Użytkownik
    • Po prostu Pacman.
    « Odpowiedź #20 dnia: Maja 10, 2010, 23:51:58 »
    Najlepiej wybudować wszystko (w miarę możliwości finansowych), we wiosce oprócz młyna dosyć dobra jest szkoła.
    Co do więźnia, to w taki sposób, w jaki wsadzasz swoje jednostki do garnizonu.
    Cytat: Konfederat
    Tak dla ułatwienia ja nie pisze przecinkow. bo się gubię gdzie je postawić.

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Maja 11, 2010, 00:05:48 »
    Dzięki za odpowiedź.
    Jeszcze mam pytanko odnośnie opcji "Przenieść tutaj swój dwór". Na forum wyczytałem, że żeby ta opcja zadziałała potrzebne są narzędzia i aksamit. Czy opcja ta działa dopiero gdy mamy co najmniej 2 zamki/miasta, czy przy jednym także? Jeśli przy jednym także, to gdzie jest mój dwór, który mam zamiar przenieść do mojego jedynego zamku/miasta?? :P

Offline xyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Maja 28, 2010, 05:31:28 »
    Też tego nie łapię i dołączam się do pytania.
    U mnie w spolszczeniu tekst "Przenieś tutaj swój dwór" prowadzi do opcji budowania budynków, więc nie wiem czy to wina spolszczenia, czy o coś innego chodzi.

Co do samej piechoty, to trudno mi to poprzeć konkretnymi faktami, ale opierając się głównie na wojakach swadii największe trudności mam z piechotą rhodoków. Nordowie mają fajne jednostki piechoty, ale te najbardziej rozwinięte. Wrogie armie zwykle tych jednostek mają niewiele i właściwie dla mnie nordowie to nacja typowo do zdobywania doświadczenia, bo młóci się ich aż głupio. Już niewielką średnią armią można pokonywać kilkakrotnie większe armie nordów bez większych strat. Być może po prostu rhodocy z tymi ich pawężami i pikami są trudniejszym przeciwnikiem dla kawalerii. Znowu chyba najsłabszą piechotą jest ta khergicka, co wychodzi przy oblężeniach.

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #23 dnia: Maja 28, 2010, 08:55:48 »
    Potrzeba mieć przynajmniej dwa lenna (zamki/miasta), żeby móc przenieść swój dwór w inne miejsce. Tak, to jest wina spolszczenia, ale opcja tak czy siak działa - po prostu opcja w menu jest zdublowana. Jeśli nie macie swojego 'dworu', to pewnie nie macie po prostu żony, którą to możecie ustanowić ministrem, ponieważ żona i/lub minister to cały dwór jaki można mieć.

Co do piechoty Swadii: myślę, że opłaca się zwłaszcza z jednego powodu - niższy od rycerzy koszt. Warto zainwestować piechotę zwłaszcza jako obsadę garnizonu, co będzie dużo bardziej opłacalne niż obsadzanie go rycerstwem. Za cenę rycerza można wszak dać sierżanta i kusznika, a wiadomo, że co dwóch to nie jeden;]
    Rescipiens post te, hominen memento te, cave, ne cadas.

Offline sułtan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 12, 2010, 11:35:28 »
    Ja polecam ci taką armię.
    konnica-30rycerzy(swadii).
    strzelcy-30strzelców(rhodocy).
    piechota-40sierżantów(swadia).

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 13, 2010, 21:49:41 »
    Jezeli sami swadianie to wystarczy Ci konnica i góra 30-40 kuszników weteranów (do oblężeń)
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Margoth

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 15, 2010, 11:35:47 »
    Zależy z kim walczysz, oczywiście jeśli są to Rhodocy i Nordowie to ja używam tylko rycerzy, z Khergetami niezły jest manewr, gdzie konnica Khergetów jedzie na Twoich kuszników, a gdy kusznicy oddadzą pierwszy strzał ty z konnicą "przejmujesz" konnice Khergecką, przez to nie mają szans, bo i są ostrzeliwani i w grupie zostali wyłapani, czyli nie mogli się rozproszyć do daje im przewage.
    Poza tym... Khergeci rulez ! xD

Offline BodziuRat

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Multiclan =PTG=
    « Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 15, 2010, 15:07:35 »
    @ AdrianC :
    Chcesz używać samych swadian w polu walki [odradzam] to skup się na konnicy . Dobierz tak aby w oddziale  50 % [oprócz towarzyszy] byli swadiańscy rycerze , a 50 % kuszników i piechoty. Do walki ustawiaj w jednym miejscu kuszników a z przodu przed nimi piechotę do ochrony . Nie wysyłaj ich do boju tylko walcz konnicą i jeśli jakiś khreglit przedrze się lub inny konny , to poradzą sobie z nimi lub ewentualnie staraj się blisko nich pozostać .
    Do ataku na fortece wystawiaj w pierwszej kolejności kuszników i piechotę . W ten sposób zrobisz sobie przejście na mury a jak zabraknie ci ludzi to do boju ruszą rycerze [jeźdźcy] i zrobią porządek do końca. Do obrony zamków/miast na pewno w pierwszej kolejności muszą być strzelcy, później rycerze i piechota . Podejdź do punktu wejścia na mury [drabiny , wieża oblężnicza] i zaznacz aby piechociarze i rycerze nie ruszali się z tego miejsca bo AI w grze jest słaba i twoi ludzie potrafią zejść na dół , a to jest złe posunięcie na początku bitwy . W ten sposób będą bronic wejścia pod twoim rozkazem a kusznicy bez rozkazu sami zaczną ostrzał.
    Osobiście wolę w swoim oddziale  mieć zróżnicowanych żołdaków  .
    The whole mental process is in our hands. You can see how thoughts create reality. You decide - the heaven ... or the hell

Cały umysłowy proces jest w naszych rękach. Widzisz jak myśli tworzą rzeczywistość. Decydujesz się - niebo ... albo piekło

Offline Czarny Rycerz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 29, 2011, 10:11:54 »
    Kiedy miałem bitwę ze swadianami. Lord miał z 5 sierżantów, którzy powalili 10 khiereckich łuczników. Dodam wtedy nieurzwałem żadnej taktyki. Więc polecam ci sierżantów.
    Why so serious?