Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Nasze mapy  (Przeczytany 36625 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    Nasze mapy
    « dnia: Kwietnia 29, 2010, 16:26:20 »
    Chciałbym aby w tym temacie gracze prezentowali swoje mapy do trybu mutli. Może kiedyś powstanie z tego zbioru jakaś ciekawa paczka. Na początek chciałbym przedstawić mapę dla łuczników. Zdążyłem się już przekonać, że piechociarz nie będzie zadowolony na tej mapie:D

http://www.youtube.com/watch?v=CDw4Ye7jvtY

Jak zrobić mapę?

Ok, zaczynamy.
    Odpalamy M&B i w wstępnym menu wybieramy "konfiguruj"
    W zakładce 'grafika' zaznaczamy "uruchom w oknie"
    W zakladce "Zaawansowane" zaznaczamy "Włącz tryb edycji"

Podstawy:
    Odpalamy grę. Mapę do multiplayeru najłatwiej tworzy się edytując jedną z sigleplayerowych lokacji.
    Tak więc w grze wchodzimy do sceny która chcemy edytować i wciskamy CTRL + E
    Z boku pojawi nam się okno z którego można wybierać i dodawać nowe obiekty.
    Jeśli chcemy jednym zamachem pozbyć się wszystkich modeli z danej lokacji wciskamy CTRL + A i wciskamy przycisk DEL
    Aby dodać model trzeba go wybrać z listy nanieść w odpowiednie miejsce i potwierdzić PPM( prawym przyciskiem myszy)
    Obiekt:
     -obracamy klawiszami 'X/Y/Z/U'
     -przemieszczamy w poziomie - przytrzymując 'G'
     -przemieszczamy w pionie - przytrzymując 'T'

Podstaw część II
    Jeśli chcemy edytować grunt( dodać np, górę lub rzekę) wybieramy w górnej części Ground Elevate
    Jak łatwo można się domyśleć aby obniżyć grunt trzeba wybrać down, wznieść wciskając up, jeśli chcemy wyrównać teren wciskamy smooth.
    3 suwaki, które widoczne są nieco niżej odpowiadają za "moc" naszego działania i za wielkość obszaru obejmowanego przez nasze działania.
    ( np. im większe ustawienia suwaków tym większy obszar będzie wyrównany )
    Tekstury nawierzchni nanosimy poprzez kliknięcie GROUN TEXTURE PAINT.
    Wybieramy odpowiednią dla nas teksturę.
    Ustawiamy suwak RADIUS na odpowiedni dla nas wskaźnik( mówi nam na jakim obszarze chcemy rysować tekstrę podłoża)
    Nakładamy teksturę przytrzymując PPM

Dodawanie respawnów, flag itp: ( w trakcie pisania)

Respawny dodaje się poprzez umieszczanie w danym miejscu Entry Pointy- te zielone strzałeczki. Każda strzałeczka ma przypisany numer i działanie- pierwsza którą postawisz ma numer 1 kolejna 2 itd... Służą one do:
    0- początkowy respawn grupy pierwszej oraz respawn w trybie DeatchMatch dla gracza nr1( musisz nadpisać w okienku numer ponieważ nie da się bezpośrednio dodać "zerówki", domyślisz się o co chodzi...
    1-31- respawn grupy pierwszej w trybie DeadMatch( jednak są one potem wymieszane, osoba z pierwszej grupy może pojawić w miejscu przeciwnego "EntryPointa"
    32- początkowy respawn dla grupy 2.
    33-64- respawny grupy drugiej w trybie DeadMatch.
    65-66- szczerze mówiąc nie mam pojęcia, jak sprawdzę te EP to edytuję posta.
    67-69- flagi " Opanuj  Pole"
    Dalsze numery odpowiadają za tryby takie jak Zdobądź Flagę itp, jednak z tym się jeszcze nie bawiłem więc nie potrafię powiedzieć nic więcej.

« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2010, 14:21:27 wysłana przez Oktawian »

Offline Talar

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Nasze mapy
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 29, 2010, 16:57:22 »
    http://www.youtube.com/watch?v=CDw4Ye7jvtY

Mam małe pytanko: czy ty stworzyłeś tą mapę? Czy też zrobił to cały klan? A tak poza tym, mapka fajna.

PS. Przynajmniej znam już nazwę... :P

Offline Galik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 29, 2010, 21:34:19 »
    Drogi Oktawianie mógłbyś podać link do tej mapki do ściągnięcia...? Bo mam na nią ,,smaka" :).
    Na świecie niema wielu idiotów po prostu są tak sprytnie porozstawiani, że spotykamy ich co krok.<br />Niech żyje Caldaria :-).

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 29, 2010, 21:51:03 »
    Mapka dla piechoty idealna... do zaliczania headshotów ;p. Rozumiem, że znamy już nazwę nowo powstającego klanu, tak? ;D
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline rozman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 30, 2010, 07:56:37 »
    Wyborna mapa dla 22nd i RS , sami łucznicy i kusznicy ;p

PS.Oktawian to jest przeróbka village i field by the river , i czym to robiłeś ?

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 30, 2010, 18:43:20 »
    Tak mi się wydaje, że w Warbandzie wiele się nie zmieniło pod względem modyfikacji scen aniżeli w podstawce, więc powinna to być po prostu zmodyfikowana jakaś scena EDIT MODEM, który jest załączony wraz z grą... Przynajmniej tak mi się wydaje. :P

Offline Galik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 30, 2010, 19:14:01 »
    Roland - jest gdzieś takie narzędzie? Jak ono w Polskiej wersji się nazywa? to jest ten tryb edycji włączany w konfiguracji??
    Jeśli tak to jak nim mapki robić? Bo jak biorę tam teren i ustawiam to mam tylko planszę wygenerowaną, ale nic dokładniej zrobić nie mogę...na przykład budynki dać albo respawny....
    Na świecie niema wielu idiotów po prostu są tak sprytnie porozstawiani, że spotykamy ich co krok.<br />Niech żyje Caldaria :-).

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 30, 2010, 19:23:51 »
    TU masz cały poradnik jak poruszać się w Edit Mode
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Galik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 30, 2010, 19:26:49 »
    o.0 Wielkie dzięki o to chodziło :).

Offline Fafaron

• Użytkownik
    • Po prostu Pacman.
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 03, 2010, 16:01:20 »
    Podwodna arena :D

Widok z wieży:
    (click to show/hide)

Podpis:
    (click to show/hide)

Stateczek:
    (click to show/hide)

W wieży:
    (click to show/hide)

To moja pierwsza mapa, więc proszę o wyrozumiałość xD
    Cytat: Konfederat
    Tak dla ułatwienia ja nie pisze przecinkow. bo się gubię gdzie je postawić.

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Pancakes Fans Master
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 03, 2010, 18:44:27 »
    Fafaron oryginalny pomysł, jestem ciekaw jak wygląda w całości :D. Sam pracowałem na jedną mapką, ale niestety z powodu utraty sporej części utworzonych już rzeczy (teraz wiem, że trzeba dość często zapisywać swoje "dzieło", niestety gra w edit mode ma tendencje do wysypywania się, albo to ja coś przekombinowałem :D), prace chwilowo zawieszone. Mam nadzieję, że pod koniec tygodnia będę w stanie pokazać jakieś zrzuty ekranu... może. Jednak zobaczyłem ostatnio kilka mapek stworzonych do moda Atlas Novus oraz tych przygotowanych przez klan 22nd do swojej paczki i muszę przyznać, że część prezentuje się świetnie. W przeciwieństwie do mojej pracy :D
    « Ostatnia zmiana: Maja 03, 2010, 18:49:27 wysłana przez Dalhi »

Offline Fafaron

• Użytkownik
    • Po prostu Pacman.
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 03, 2010, 19:53:46 »
    Moja mapa trochę laguje, teraz czekam aż mój kolega z Irlandii wróci, wtedy zaczniemy ją testować.
    Co do 22nd map pack- cały czas gram na ich servie. Najbardziej podoba mi się zamek- te podziemne korytarze, różne ciekawe rzeczy :).

@edit:
    Jeszcze co do mojej mapy- wpadłem na ten pomysł na jednej z map 22nd. Było tam miejsce (przy krańcu mapy) w rzece, gdzie można było się całkowicie schować. Przy rozpoczęciu pracy nad moją nie myślałem jeszcze o pochodniach, jednak od razu po wejściu rzuciła się w oczy kiepska widoczność. Dodałem i fajny efekt wyszedł :)
    Skopałem trochę drogi, mogłem ich nie robić, ale nie mam zamiaru szukać teraz w tych wszystkich pochodniach tych właściwych ;x
    « Ostatnia zmiana: Maja 03, 2010, 19:58:14 wysłana przez Fafaron »
    Cytat: Konfederat
    Tak dla ułatwienia ja nie pisze przecinkow. bo się gubię gdzie je postawić.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 03, 2010, 20:09:28 »
    Skopałem trochę drogi, mogłem ich nie robić, ale nie mam zamiaru szukać teraz w tych wszystkich pochodniach tych właściwych ;x

Nie musisz... Klikasz bodajże prawym klawiszem myszy na obiekt i wciskasz 'Delete'.

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 03, 2010, 20:17:15 »

Widok z wieży:
    (click to show/hide)

Podpis:
    (click to show/hide)

Stateczek:
    (click to show/hide)

W wieży:
    (click to show/hide)

Według mnie mapa totalnie do bani, a ten który ją stworzył nie miał bladego pojęcia o projektowaniu map...
    Co za ... robi mapę która tnie od samego początku ? Nawciskał tam pierdół, wsadził to do wody i zadowolony -_-'
    Oby więcej takich "modero inteligentów" się nie znalazło albo by umarli a pamięć o nich została zapomniana i jeszcze szybciej wymazana.
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Galik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 04, 2010, 13:57:59 »

Widok z wieży:
    (click to show/hide)

Podpis:
    (click to show/hide)

Stateczek:
    (click to show/hide)

W wieży:
    (click to show/hide)

Według mnie mapa totalnie do bani, a ten który ją stworzył nie miał bladego pojęcia o projektowaniu map...
    Co za ... robi mapę która tnie od samego początku ? Nawciskał tam pierdół, wsadził to do wody i zadowolony -_-'
    Oby więcej takich "modero inteligentów" się nie znalazło albo by umarli a pamięć o nich została zapomniana i jeszcze szybciej wymazana.

Przynajmniej coś zrobił, miał pomysł nie wypalił trudno...mi też się nie bardzo podoba ale obrażac go chyba nie masz powodu....

Ok moje pytanie:
    Widziałem wczoraj serwer na Warband z mapą o nazwie Helms Deep, wie ktos może skąd można ją pobrac? Z góry wielkie dzięki...