Cześć.
Gram w moda od kilku dni, sprzyja temu odniesiona kontuzja, która unieruchomiła mnie w domu a coś robić z czasem trzeba. Pierwsze wrażenie, mod zaczyna się (jak dla mnie subiektywnie) dość trudno, choć może jest to jakaś przewaga w poziomie Warband a Podstawką, nie wiem, za dużo w WB nie grałem, raczej kupiłem go od razu z celem - potrzebny do modyfikacji ;)
Czytam o Waszych problemach z lokacją na polski, u mnie te problemy nie występują, lordowie mają swoje piękne historyczne (chyba?) imiona. Przez te kilka dni w zasadzie miałem tylko jeden raz problem taki, że na mapie strategicznej, nagle komputer zaczął potwornie mulić, sam z siebie, nie wiem czemu, ale w porównaniu do wyrzucania do windy np. w Europa 1200 pod Native - to cud miód i orzeszki.
Moja wersja moda pochodzi z linka z pierwszego posta, wersja była pisana pod 1.357 czy coś w tym stylu, moja wersja WB to jakaś 1.8cośtam ale w zasadzie nie spotkałem się z jakąś niekompatybilnością. Czyli wersja WB dostępna na platformie Steam ładnie chodzi z modyfikacją (póki co).
Napotkane problemy i uwagi:
1. notorycznie spotykam się z błędem dotyczącym ładowania obiektu skybox_clear_08 - domyślam się, że chodzi o jakąś prawdopodobnie teksturę czystego nieba, moja nieudalna próba sklonowania pliku jaki znalazłem w folderze gry (nie pamiętam już jakim) skybox_clear_03 ze zmienioną nazwą na ...._08 - nie działa. Może ktoś się spotkał z problemem i zna rozwiązanie. Jak nie - to jeszcze sobie pogrzebię przy plikach.
2. w sklepach u sprzedawców rękawice i buty (czy tam nogawice ;) ) dostępne są jedynie na samym początku gry. W trakcie gry, jedyne jakie można dostać pochodzą z lootu, czyli spadek, tudzież łupu wojennego po wygranej bitwie/potyczce. Zazwyczaj są to rękawice dające +2 do ochrony ciała, czasami +4, rzadziutko +5, raz miałem +6. Buty zazwyczaj to jakieś szmatloki, poszarpane onuce itp. dające max +8 do ochrony, z raz miałem coś co dawało +9, z raz +10, i ze dwa razy coś co dawało lekko ponad +20. A więc, jeśli zatrudniam nowego NPC mam dla niego w ofercie jedynie to, co spadnie z poległych ciał wrażych jednostek. Czy u was również zaobserwowaliście całkowity brak tych przedmiotów w ofercie sprzedawców rynsztunku po pewnym czasie rozgrywki? Problem nie dotyczy hełmów czy zbroi, te w miarę rozgrywki stają się mocarniejsze (w tej chwili widziałem dwa egzemplarze +86 do ochrony ciała i +41 do ochrony nóg, najlepszy hełm to bodaj +97). Pojawia się także oręż o lepszych statach, a więc problem dotyczy z tego co obserwuję jedynie butów i rękawic.
3. w grze mija już kwiecień, a król ma jakieś straszne problemy z decyzyjnością dotyczącą przyznawania zamków, miast i włości wszelakich. Rozumiem, że może na dworze (ładny rym) są jakieś intrygi i knowania, ale rozdysponował do tej pory może 4 zdobyte miejsca, z czego dwa przyznał sobie, jeden marszałkowi, a jeden marszałka bratu. Hej, halo, to ja tu krew przelewam, a tu jak w życiu Tajne Stowarzyszenie Kolesi? :D
Jeśli jeszcze coś mi się rzuci w oczy, to napiszę. L4 mam póki co do 5 listopada, więc trochę czasu na testowanie modyfikacji jest ;)
Pozdrawiam.
edit:
4. aha, czasami lordowie mają cudowne szaty przeźroczystości. z tego co widzę, dotyczy to obiektów z nazwą maciejowski, typu maciejowskihelm.
5. na czarnym tle w ekwipunku bardzo słabo widać obiekty cienkie typu włócznia, czy lanca itp.