Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: 1257 AD  (Przeczytany 331909 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Finghar

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: 1257 AD
    « Odpowiedź #1020 dnia: Października 10, 2015, 14:21:57 »
    Słuchajcie. Czy gdzieś w plikach tego zacnego moda jest możliwość zmiany nazw wasali innego królestwa? Tak się składa, że ściągnąłęm sobie tego moda i w Królestwie Polskim zamiast historycznych/wymyślonych nazwisk wasali mam nazwy wasali znanych z Native - podobnie jest w Zakonie Krzyżackim i w kilku innych królestwach. Przyznam szczerze, że jest to dosyć irytujące.

Następna sprawa - czy da się zmienić gdzieś przydomek nadawany swoim lordom? Zamiast "Lord" przed imieniem dać np. "Książe" "Don" "Emir" czy "Bojar".

Kolejna sprawa - jest w końcu gdzieś jakieś normalne spolszczenie? (nie przeglądałem tematu) Najlepiej pełne.
    "Ordo fratrum domus hospitalis Sanctae Mariae Theutonicorum in Jerusalem"

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #1021 dnia: Października 10, 2015, 15:19:47 »
     Moda wprawdzie nie ściągnąłem, ale mechanika jest ta sama. Prawdopodobnie grasz z językiem Polskim, a jeśli mod nie ma wersji PL, to widzisz stare nazwy przerobionych lordów, zamków itp. Włącz grę z ingliszem, to zobaczysz prawidłowe nazwy.

Offline Finghar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1022 dnia: Października 10, 2015, 15:30:46 »
    No dobra, ale da radę zrobić takie spolszczenie aby te nazwy się zachowały? Chciałbym podjąć się spolszczenia tego moda ale nie wiem gdzie są te pliki odpowiedzialne za nazwy wasali.

Offline Finghar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1023 dnia: Października 10, 2015, 16:09:14 »
    Bardzo bym prosił jakby ktoś kto ma w posiadaniu poprawnie przetłumaczone te pliki (troops) niech mi je podeśle. Mam pomieszanych lordów z Warbanda - okropne to jest.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1024 dnia: Października 11, 2015, 02:03:49 »
    nie wiem czy nie będziesz musiał robić nowej kampanii, ponieważ nazwy loródów/armii nie odświeżają się od razu.

Offline Finghar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1025 dnia: Października 11, 2015, 11:08:54 »
    Nie mam rozpoczętej kampanii. Kiedyś miałem fajnie spolszczoną wersję ale po formacie to wszystko zniknęło i teraz znowu ściągnąłem tego moda ale jakieś komplikacje są. Jak ktoś ma jakieś spolszczenie to niech zapoda.

Offline Cinereo Lupus

• Użytkownik
    • Veni, vidi, vici.
    « Odpowiedź #1026 dnia: Października 12, 2015, 09:58:37 »
    Też mam nazwy lordów z Native ale mi to za bardzo nie przeszkadza, bardziej irytujące jest to, że w Państwie Papieskim (Rzym) lordowie nazywają się tak:
    {Knight5 1
    Knight5 2
    Knight5 3 itd.}
    Nie chcę zaczynać od nowa kampanii, ignoruję to po prostu. Ale jak ktoś zna jakiś sposób aby zachować statystyki i zmienić ich nazwy to będę wdzięczny.

Offline fidif

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1027 dnia: Października 12, 2015, 10:48:26 »
    Dziwne, że tak macie, ja pobrałem i normalnie nie mam z tym problemu, nawet po wgraniu spolszczenia.

Offline Finghar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1028 dnia: Października 12, 2015, 12:15:19 »
    No, panowie. Niedługo wypuszczę wam tutaj spolszczenie wykonane przeze mnie. Od trzech dni nad tym pracuje i spolszczyłem tego moda w jakichś 80% - nazwy jednostek, lordów, dialogów.

Offline Cinereo Lupus

• Użytkownik
    • Veni, vidi, vici.
    « Odpowiedź #1029 dnia: Października 13, 2015, 11:17:06 »
    Czekam z niecierpliwością. :)

Offline Finghar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1030 dnia: Października 15, 2015, 15:34:41 »
    Może ktoś mi podesłać te pliki ze swoich spolszczeń? Nie wiem dlaczego ale u mnie w troops brakuje jednostek.

Offline Cinereo Lupus

• Użytkownik
    • Veni, vidi, vici.
    « Odpowiedź #1031 dnia: Października 15, 2015, 16:36:42 »
    Proszę bardzo :)

Pozdrawiam.

Offline emanuel

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • No pasarán!
    « Odpowiedź #1032 dnia: Października 18, 2015, 20:22:39 »
    Cześć.

Gram w moda od kilku dni, sprzyja temu odniesiona kontuzja, która unieruchomiła mnie w domu a coś robić z czasem trzeba. Pierwsze wrażenie, mod zaczyna się (jak dla mnie subiektywnie) dość trudno, choć może jest to jakaś przewaga w poziomie Warband a Podstawką, nie wiem, za dużo w WB nie grałem, raczej kupiłem go od razu z celem - potrzebny do modyfikacji ;)

Czytam o Waszych problemach z lokacją na polski, u mnie te problemy nie występują, lordowie mają swoje piękne historyczne (chyba?) imiona. Przez te kilka dni w zasadzie miałem tylko jeden raz problem taki, że na mapie strategicznej, nagle komputer zaczął potwornie mulić, sam z siebie, nie wiem czemu, ale w porównaniu do wyrzucania do windy np. w Europa 1200 pod Native - to cud miód i orzeszki.

Moja wersja moda pochodzi z linka z pierwszego posta, wersja była pisana pod 1.357 czy coś w tym stylu, moja wersja WB to jakaś 1.8cośtam ale w zasadzie nie spotkałem się z jakąś niekompatybilnością. Czyli wersja WB dostępna na platformie Steam ładnie chodzi z modyfikacją (póki co).

Napotkane problemy i uwagi:
    1. notorycznie spotykam się z błędem dotyczącym ładowania obiektu skybox_clear_08 - domyślam się, że chodzi o jakąś prawdopodobnie teksturę czystego nieba, moja nieudalna próba sklonowania pliku jaki znalazłem w folderze gry (nie pamiętam już jakim) skybox_clear_03 ze zmienioną nazwą na ...._08 - nie działa. Może ktoś się spotkał z problemem i zna rozwiązanie. Jak nie - to jeszcze sobie pogrzebię przy plikach.
    2. w sklepach u sprzedawców rękawice i buty (czy tam nogawice ;) ) dostępne są jedynie na samym początku gry. W trakcie gry, jedyne jakie można dostać pochodzą z lootu, czyli spadek, tudzież łupu wojennego po wygranej bitwie/potyczce. Zazwyczaj są to rękawice dające +2 do ochrony ciała, czasami +4, rzadziutko +5, raz miałem +6. Buty zazwyczaj to jakieś szmatloki, poszarpane onuce itp. dające max +8 do ochrony, z raz miałem coś co dawało +9, z raz +10, i ze dwa razy coś co dawało lekko ponad +20. A więc, jeśli zatrudniam nowego NPC mam dla niego w ofercie jedynie to, co spadnie z poległych ciał wrażych jednostek. Czy u was również zaobserwowaliście całkowity brak tych przedmiotów w ofercie sprzedawców rynsztunku po pewnym czasie rozgrywki? Problem nie dotyczy hełmów czy zbroi, te w miarę rozgrywki stają się mocarniejsze (w tej chwili widziałem dwa egzemplarze +86 do ochrony ciała i +41 do ochrony nóg, najlepszy hełm to bodaj +97). Pojawia się także oręż o lepszych statach, a więc problem dotyczy z tego co obserwuję jedynie butów i rękawic.
    3. w grze mija już kwiecień, a król ma jakieś straszne problemy z decyzyjnością dotyczącą przyznawania zamków, miast i włości wszelakich. Rozumiem, że może na dworze (ładny rym) są jakieś intrygi i knowania, ale rozdysponował do tej pory może 4 zdobyte miejsca, z czego dwa przyznał sobie, jeden marszałkowi, a jeden marszałka bratu. Hej, halo, to ja tu krew przelewam, a tu jak w życiu Tajne Stowarzyszenie Kolesi? :D

Jeśli jeszcze coś mi się rzuci w oczy, to napiszę. L4 mam póki co do 5 listopada, więc trochę czasu na testowanie modyfikacji jest ;)
    Pozdrawiam.

edit:
    4. aha, czasami lordowie mają cudowne szaty przeźroczystości. z tego co widzę, dotyczy to obiektów z nazwą maciejowski, typu maciejowskihelm.
    5. na czarnym tle w ekwipunku bardzo słabo widać obiekty cienkie typu włócznia, czy lanca itp.
    « Ostatnia zmiana: Października 19, 2015, 09:08:14 wysłana przez emanuel »
    W każdym systemie - ktoś walczy, a ktoś ora ziemię
    I w każdym rządzie - ktoś tyra, a ktoś ma pieniądze...

Offline sebarakos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1033 dnia: Października 27, 2015, 14:49:51 »
    Podeśle ktoś link do spolszczenia Anno Domini 1257 1.11 .

Offline hubson256

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1034 dnia: Października 28, 2015, 19:51:25 »
    Wytłumaczy mi ktoś działanie tego nowego systemu rekrutacji?