Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: 1257 AD  (Przeczytany 332727 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Crox

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [MOD] 1257 AD
    « Odpowiedź #210 dnia: Stycznia 20, 2011, 19:22:15 »
    Porzuciłem moda jakiś czas temu przy wersji 0.95pre 9 ze względu na bugi i nędzną płynność. Wczoraj zassałem wersję development i jak na razie nie uświadczyłem dawnych problemów (Wywalanie do windy podczas rozpoczynania/zakończenia bitwy, podczas niektórych prób zapisu. i wiele innych, sami wiecie ;) ) Wręcz przeciwnie mod chodzi płynniej i w końcu nasza ojczyzna nie jest w połowie krainą wiecznego śniegu :). Zdecydowanie zalecam granie na patchu 1.132 (przy 1.134 miałem problemy z zapisem). Jedyne co mnie do tej pory zaskoczyło to koszt jednostek. Na samym początku zatrudniłem 5 nijak nie rozwiniętych jednostek konnych a już tygodniowy koszt wynosi 540 denarów . Stach pomyśleć co będzie przy porządnej 70 osobowej chorągwi rycerzy wspieranej batalionem łuczników.

Acha i mam problem z informacjami, które powinny pojawiać się podczas bitwy (zadane/otrzymane obrażenia, zdobyte doświadczenie, zabici/ogłuszeni przeciwnicy) Mimo "ptaszków" w ustawieniach wspomniane informacje pojawiają się tylko na arenie, w regularnych bitwach już nie. Też tak macie?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2011, 21:16:33 wysłana przez Crox »
    "Naprzód, z przeproszeniem jegomości, nie jestem ja żaden chłop, jeno szlachcic, choć ubogi, ale herbowny(...)"

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #211 dnia: Stycznia 20, 2011, 21:29:55 »
    Crox
    A mapa chodzi już płynnie?

Co do jednostek i ich kosztów to to jest dla mnie wspaniałe. Od teraz zwykły dobrze prosperujący handlarz nie może kupić sobie chorągwi pancernej...

Offline Crox

• Użytkownik
    « Odpowiedź #212 dnia: Stycznia 20, 2011, 23:57:05 »
    Płynnie to za dużo powiedziane ;) ale na pewno płynniej niż w poprzedniej wersji. Tyle, że mam w miarę mocny sprzęt jak na warbanda, więc tylko moja opinia może być nie miarodajna. Jeżeli chodzi o koszt jednostek to z jednej strony lepiej, bo bardziej realistycznie, ale z drugiej strony strasznie popieprzyli handel w tej wersji i dochody z tej szlachetnej dziedziny nie są już tak wielkie jak wcześniej, bo różnice w cenach w różnych miastach są nikłe. (We wcześniejszej wersji, na początku gry, bogaciłem się właściwie tylko kupnem soli i żelaza w Polsce i sprzedawaniem jej z 2x, a czasem z 3x przebitką na Litwie, bądź Rusi) Ponadto znacznie zwiększyli koszt ekwipunku, byle szmaciany hełm kosztuje 4k denarów, a sposobów uciułania pomiędzy wypłatami takiej sumki na początkowych lvl jest niewiele. 
    "Naprzód, z przeproszeniem jegomości, nie jestem ja żaden chłop, jeno szlachcic, choć ubogi, ale herbowny(...)"

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #213 dnia: Stycznia 21, 2011, 00:26:46 »
    Hehe..
    Bardzo mnie cieszą szczerze mówiąc zmiany z cennika. Chyba zassam go :]..

Co do zarobku polecam ochronę karawan, niewolnictwo....
    Albo Uciułanie trochę grosza w jakikolwiek sposób i zakup faktorii w jakimś mieście...

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #214 dnia: Stycznia 22, 2011, 14:13:35 »
    Mam problem w tym modzie:
    Gdy chcę napaść bandytów to mi error wyskakuje i się gra wyłącza.Pomocy.

PROBLEM?

Offline Crox

• Użytkownik
    « Odpowiedź #215 dnia: Stycznia 23, 2011, 03:58:11 »
    Mam problem w tym modzie:
    Gdy chcę napaść bandytów to mi error wyskakuje i się gra wyłącza.Pomocy.

Gdybyś dopisał jeszcze jaki error to zapewne byłoby łatwiej pomóc. Jeżeli dobrze się domyślam to chodzi o coś takiego:
    "RGL ERROR
    get_object failed for mesh:skybox_clear08"

Otwórz plik module.ini ( jest w głównym folderze moda) w notatniku i znajdź linijkę load_mod_resource=skyboxes i zamień ją na load_resource=skyboxes. Potem otwórz folder "Data" i usuń z niego plik skyboxes.txt
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2011, 04:08:52 wysłana przez Crox »

Offline Daray

• Użytkownik
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #216 dnia: Stycznia 25, 2011, 17:22:59 »
    Witam.

Cóż, wiem że to co za chwilę zrobię, może zostać źle odebrane. Że nazwiecie mnie leniem, któremu się nawet nie chce poszukać, etc. etc. Prawda jest jednak taka że przejrzałem ten dział, czytając post po poście, oraz trochę forum TW... Właściwie to to wszystko zrobiło mi wodę z mózgu. A że mój kapitalistyczny język... angielski znaczy się, jest na poziomie bardzo podstawowym, to też moje działania na forach obcojęzycznych są mocno ograniczone. Do tego dochodzi chaos który panuje tak w tym dziale, jak i na forum moda...

Tak więc zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie wszystkich składników  potrzebnych do jak najstabilniejszej gry na wersje 1.134. Bo coś czytałem że potrzebne są jakieś patche, hotfixy etc... Albo najlepiej by było, by zamieścić aktualne dane w pierwszym poście, bo ten obecny... Cóż, niewiele tak na prawdę pomaga.
    Bardzo bym prosił również o jakąś ogólnikową instrukcję instalacji i konfiguracji (Co na co instalować i co zmieniać żeby to hulało). Do tej pory jedyny mod, z jakim się spotkałem, to ShogunMod więc nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w tym zakresie.

Pozdrawiam, Daray.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #217 dnia: Stycznia 25, 2011, 20:33:21 »
    Witam.

Cóż, wiem że to co za chwilę zrobię, może zostać źle odebrane. Że nazwiecie mnie leniem, któremu się nawet nie chce poszukać, etc. etc. Prawda jest jednak taka że przejrzałem ten dział, czytając post po poście, oraz trochę forum TW... Właściwie to to wszystko zrobiło mi wodę z mózgu. A że mój kapitalistyczny język... angielski znaczy się, jest na poziomie bardzo podstawowym, to też moje działania na forach obcojęzycznych są mocno ograniczone. Do tego dochodzi chaos który panuje tak w tym dziale, jak i na forum moda...

Tak więc zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie wszystkich składników  potrzebnych do jak najstabilniejszej gry na wersje 1.134. Bo coś czytałem że potrzebne są jakieś patche, hotfixy etc... Albo najlepiej by było, by zamieścić aktualne dane w pierwszym poście, bo ten obecny... Cóż, niewiele tak na prawdę pomaga.
    Bardzo bym prosił również o jakąś ogólnikową instrukcję instalacji i konfiguracji (Co na co instalować i co zmieniać żeby to hulało). Do tej pory jedyny mod, z jakim się spotkałem, to ShogunMod więc nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w tym zakresie.

Pozdrawiam, Daray.

Sam bym chciał aktualne linki bo z forum mod'a ściągnąłem i mi nie działa.

Co do Shoguna -> Każdy mod instalujesz tak jak Shoguna...

Offline podest6

• Użytkownik
    « Odpowiedź #218 dnia: Stycznia 25, 2011, 21:53:58 »
    1. Pobierz program http://tortoisesvn.net/downloads.html
    2. Wejdź w katalog modules od warbanda
    3. W jakieś puste miejsce kliknij prawym klawiszem myszy i zaznacz SVN Pobierz
    4. Jako adres url wpisz -> http://ad1257svn.googlecode.com/svn/trunk/
    5. Programik pobierze wszystkie pliki i stworzy oddzielny moduł, teraz kiedy będziesz chciał aktualizować grę, kliknij prawym na katalog i wybierz SVN uaktualnij.
    6. katalog ze starą wersją moda możesz wywalić

Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłem i pomogłem.
    (klik) (klik)

Offline Daray

• Użytkownik
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #219 dnia: Stycznia 25, 2011, 22:38:40 »
    O tak. Wielkie dzięki podest6!

Dziwny to sposób dystrybucji i to właśnie jego istoty pojąć nie mogłem. Wiem że wstyd dla ucznia czwartej klasy technikum informatycznego, ale nic nie poradzę. W końcu kto pyta, nie błądzi.

Co prawda sam programik po anglijskimu(się pośpieszyłem przy instalacji?) i na początku pomyliłem import z exportem (sic!), ale już mi się ładnie ściąga... Co prawda transfer 120 kb/s nie powala, ale to już wina mojego neta. Z resztą sam zdziwiłem się że idzie full transfer.

Także kończąc dygresje... Jeszcze raz Bóg zapłać podest6 i niechże Ci ten Bóg wynagrodzi owy szlachetny czyn w dzieciach. Ale w jakości, a nie ilości.

Pozdrawiam, Daray.

"Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline Crox

• Użytkownik
    « Odpowiedź #220 dnia: Stycznia 25, 2011, 23:54:10 »
    Moim zdaniem to świetny sposób dystrybucji zważywszy na to, że mod generalnie cały czas jest w fazie beta. ( czyli de facto jesteśmy beta testerami)  Othr, kierownik produkcji moda po codziennym napływie informacji o bugach, może je na bieżąco poprawiać i tego samego dnia dzięki tortoisesvn wypuszczać update plików. Więc jeżeli znajdziecie jakieś bugi, to jest na stronie moda specjalny temat, lub jeżeli kiepsko u was z angielskim to piszecie tutaj, a ja przekaże to dalej. W ten sposób może szybciej doczekamy się wersji finalnej.

Offline cieply1946

• Użytkownik
    « Odpowiedź #221 dnia: Stycznia 26, 2011, 18:37:46 »
    Ja sciagnalem ta wersje 1.7 gb i mi gra sie wylacza po bitwie...Wyskakuje : Wystąpił problem z aplikacja mount&blade warband i zostanie one zamknieta itd. Wiecie o co chodzi ??
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2011, 18:54:02 wysłana przez cieply1946 »

Offline Crox

• Użytkownik
    « Odpowiedź #222 dnia: Stycznia 26, 2011, 19:27:54 »
    Ja sciagnalem ta wersje 1.7 gb i mi gra sie wylacza po bitwie...Wyskakuje : Wystąpił problem z aplikacja mount&blade warband i zostanie one zamknieta itd. Wiecie o co chodzi ??

To znany problem, ale jak to przy każdym CTD bez informacji o konkretnym błędzie przyczyny nie są do końca znane. Jaki masz system operacyjny? Warband na aktualnym patchu? Native działa Ci bez problemów?

Offline cieply1946

• Użytkownik
    « Odpowiedź #223 dnia: Stycznia 27, 2011, 16:44:32 »
    System xp, wersja warbanda 1.134, native dziala bez zarzutu, na najwyzszych ustawieniach zadnej zaciny...

Offline Crox

• Użytkownik
    « Odpowiedź #224 dnia: Stycznia 27, 2011, 17:09:15 »
    Zaznacz w konfiguracji, w zakładce grafika opcję "wczytaj tekstury na żądanie".