Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: 1257 AD  (Przeczytany 332723 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daray

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    Odp: [MOD] 1257 AD
    « Odpowiedź #240 dnia: Lutego 01, 2011, 18:58:19 »
    Co do turnieju, to miałem z jednym lepszą przygodę... Otóż postanowiłem wyemigrować na chwilę z Polski, coby zarobić nieco grosza na zaciąg armii i jak zwykle uznałem że najlepszym sposobem będzie wzięcie udziału w turnieju... No więc wywiało mnie do Szwabów... Świętego Cesarstwa Rzymskiego znaczy się... Jakież było moje zdziwienie gdy na arenie wszyscy jak jeden mąż poruszali się w ciężkich zbrojach, na opancerzonych koniach i z lancami w rękach, gdy tymczasem ja... Dostałem tunikę łuk i krótki mieczyk jednosieczny... Chce jeszcze zobaczyć jakie turnieje mamy w rodzinnym kraju, bo na obczyźnie nie idzie zdobywać sławy...

Co zaś do potencjału wrogów... Z ŚIRz nie zaczynałem, ale u mnie prowadzi się wojnę ze Złotą Ordą... Nie to żeby było ich dużo... Ale kurde ich lekko opancerzone konne jednostki dewastują kwiat rycerstwa polskiego z palcem w nosie... Miałem już bitwę 1300 - 900 i ledwo wygrałem...  Także mnie się wydaje że to raczej jakiś szpieg zinfiltrował i sabotował część modu dotyczącego Polski...

Pozdrawiam, Daray
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline Crox

• Użytkownik
    « Odpowiedź #241 dnia: Lutego 01, 2011, 20:06:26 »
    Jakież było moje zdziwienie gdy na arenie wszyscy jak jeden mąż poruszali się w ciężkich zbrojach, na opancerzonych koniach i z lancami w rękach, gdy tymczasem ja... Dostałem tunikę łuk i krótki mieczyk jednosieczny...

O ile się nie mylę to w każdym turnieju w tej wersji moda dostajemy własny sprzęt, którego używamy normalnie w polu (oprócz zbroi)

Co zaś do potencjału wrogów... Z ŚIRz nie zaczynałem, ale u mnie prowadzi się wojnę ze Złotą Ordą... Nie to żeby było ich dużo... Ale kurde ich lekko opancerzone konne jednostki dewastują kwiat rycerstwa polskiego z palcem w nosie... Miałem już bitwę 1300 - 900 i ledwo wygrałem...

Wojna ze Złotą Ordą to standard i zarazem bułeczka z masełkiem, bo zazwyczaj wplątują się w nią wszystkie państwa europy wschodniej i część centralnej, w tym nasza kochana Polska i bracia Węgrzy. Miałem również krótki konflikt ze Szwecją i też była to raczej wojna pozycyjna bez przełomów z żadnej strony. Samotna walka z ŚCRz to chyba największy hardcore dla wspierających Polskę. W ciągu 1,5 tygodnia zajęli Lubusz i Wrocław, podczas gdy Marszałek Polski z częścią armii zajmował się grabieżą wiosek :) Całe szczęście do wojny wtrąciła się Dania, a niedługo potem Węgry i udało się wszystko odbić i dodatkowo zdobyć Pragę.
    "Naprzód, z przeproszeniem jegomości, nie jestem ja żaden chłop, jeno szlachcic, choć ubogi, ale herbowny(...)"

Offline cieply1946

• Użytkownik
    « Odpowiedź #242 dnia: Lutego 01, 2011, 20:57:34 »
    A gracie na spolszczeniu czy na jezyku angielskim ? Bo jakies dziwne nazwy jednostek mam, jakies Miles czy retrobenum cos tam... Troche to irytuje;p
    I ogólnie zaskoczyla mnie liczebnosc garnizonów w miastach. W nativie 300 to bylo duzo a tu po 600-800 spotykam...

Offline podest6

• Użytkownik
    « Odpowiedź #243 dnia: Lutego 01, 2011, 21:42:48 »
    Bo to jest mod z naciskiem na historię.

A te nazwy jednostek to nie z łaciny?
    (klik) (klik)

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #244 dnia: Lutego 01, 2011, 21:53:46 »
    Co zaś do potencjału wrogów... Z ŚIRz nie zaczynałem, ale u mnie prowadzi się wojnę ze Złotą Ordą... Nie to żeby było ich dużo... Ale kurde ich lekko opancerzone konne jednostki dewastują kwiat rycerstwa polskiego z palcem w nosie... Miałem już bitwę 1300 - 900 i ledwo wygrałem...  Także mnie się wydaje że to raczej jakiś szpieg zinfiltrował i sabotował część modu dotyczącego Polski...

Pozdrawiam, Daray
    Co do ich jazdy, to jest sposób...
    Złoci są zagrożeniem na otwartym terenie, podczas szarży, miażdżą lancami, ale...
    Pewnego razu patrolując tereny wschodniej granicy Polski(oddział 130 - 30 jazda, reszta piechota), napotkałem plądrujących złotych(140 jazy i ok 30 piechoty), niestety, nie zdążyłem - atak.
    Pierwsze co zrobiłem to posłałem całą jazdę(wraz ze mną) na odwrócenie uwagi, dając czas na przegrupowanie piechoty do pobliskiego zagajniku młodych brzózek(prawa strona od spawnu), w zbitej formacji.
    Kiedy piechota była na miejscu, skierowałem się z obstawą na lewą flankę(piechoty), tak aby tuż za ich plecami nawrócić na lewo, co skierowało całe siły wroga na główną obronę.
    W tym momencie jazda wpadając na dość gęste drzewa, siłą rzeczy zatrzymywały się, tracąc impet.
    Piechota Atak!
    Ja wraz z jazdą, okrążyliśmy wroga z prawej i zaatakowaliśmy tyły wroga.Ponosili tak duże straty, że momentalnie się zaczęli wycofywać prosto pod mój dwuręczny.Po chwili pojawiło się wsparcie, które już nic zrobić nie mogło.
    Straty były, ale nie aż tak duże, jakie by były na otwartym polu... :]

Ogólnie dobry mod, ale na razie sobie odpuściłem.Czekam na wersję 1.0
    Pozdrawiam!

Offline Daray

• Użytkownik
    « Odpowiedź #245 dnia: Lutego 01, 2011, 22:14:37 »
    Ooo, dobra taktyka Ałtsajderze. Zaiste nie omieszkam wypróbować, ale... Zauważyłem że mam problem z rozkazami... Znaczy o ile słuchają mnie jeśli każe im podążać, tudzież utrzymać pozycje, ale gdy każe wstrzymać ogień, to na chwilę wyciągają miecze, lecz po sekundzie beztrosko wyciągają łuki i szyją do wroga... Oczywiście odległość jest na tyle duża, że są nieskuteczni. Trochę to drażni, bo nie mogę posyłać równomiernych salw, jak to robiłem w native czy chociażby w ShogunModzie. Tam to już w ogóle była bajka, bo większość tarcz nie ma ;>

Co zaś do tłumaczenia, to czekamy na nową wersje, którą obiecał nam Korkoranek. Póki co pozostaje grać na starej wersji.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #246 dnia: Lutego 02, 2011, 12:05:32 »
    Taak.....M&B troszkę nad wykonywaniem rozkazów ubolewa, ale spróbuj rozkazu, atak wręcz i wstrzymać ogień - powinno zadziałać.
    Z tego co pamiętam, to tak robiłem szczególnie w 1257AD, ponieważ siła rażenia łuków jest znacznie zwiększona - Sprawdza się przy nadjeżdżającej kawalerii....oj koniusze padają, padają...a kto nie padnie to nadziewa się na włócznie :)
    Jedyna rzecz , która raziła mnie w tym modzie to brak pancernej piechoty(a''a Medieval 2 Total war :D ) - sam sobie ją zrobiłem.(Pieszy rycerz.w drzewku zaraz za giermkiem, ze stat. troszkę polepszonymi - kusza, miecz, atletyka, tarcza)

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • aka Korkoran
    « Odpowiedź #247 dnia: Lutego 02, 2011, 15:56:25 »
    Przepraszam, że tak się ociągam, ale ostatnio nie idzie nic robić poza szkołą ;/. Mam do zrobienia dwa projekty i jeszcze stronkę dla szkoły. Postaram się w weekend znależć trochę czasu na tłumaczenie. Póki co około połowe pliku z dialogami poprawiłem. Bardzo bym prosił o wysyłanie mi literówek na Pw ponieważ w moda raczej już nie gram i szybko nie będe miał na to czasu, a znalezienie braku ogonka pośród 3000 Wierszy nie jest łatwe :)

Offline Daray

• Użytkownik
    « Odpowiedź #248 dnia: Lutego 03, 2011, 23:31:11 »
    Przepraszam, że tak się ociągam, ale ostatnio nie idzie nic robić poza szkołą ;/. Mam do zrobienia dwa projekty i jeszcze stronkę dla szkoły. Postaram się w weekend znależć trochę czasu na tłumaczenie. Póki co około połowe pliku z dialogami poprawiłem. Bardzo bym prosił o wysyłanie mi literówek na Pw ponieważ w moda raczej już nie gram i szybko nie będe miał na to czasu, a znalezienie braku ogonka pośród 3000 Wierszy nie jest łatwe :)

Korkoranek jak się będziesz zabierał za spolszczenie, to wpierw sobie zaktualizuj grę. Teraz właśnie aktualizowałem i zauważyłem zmiany w plikach w folderze languages, w stringsach, scryptach etc. Nie wiem czy to coś wielkiego, ale szkoda by było potem poprawiać coś co mogło być zrobione od razu.

Jeśli zaś chodzi o termin, to przecież żadnego deadline-a nikt Ci nie wyznaczał, więc rób kiedy Ci to będzie odpowiadało. Ważne tylko żebyś zrobił to z sercem, bo wtedy na pewno będzie dobrze.

Pozdrawiam, Daray.

Offline don mateoo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #249 dnia: Lutego 09, 2011, 08:41:24 »
    siema mam wersje gry 1.132 moda pogranego z svn. wszystko fajnie chodzi  ale gdy prubije zapisac to wywala mnie do pulpitu nei wiem co mam robic ?

Offline podest6

• Użytkownik
    « Odpowiedź #250 dnia: Lutego 09, 2011, 09:57:25 »
    Nie da się tego naprawić.
    Możesz obniżyć na maks. grafikę aby zwiększyć wydajność i próbować zapisywać przez "realistyczną grę" (tylko wtedy się da zachować jakiś postęp).
    (klik) (klik)

Offline don mateoo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #251 dnia: Lutego 09, 2011, 15:30:14 »
    Szkoda że nie ma innego sposobu. poczekam chyba na finalną wersje bo w tą sie grać nie da :(

Offline Malson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #252 dnia: Lutego 10, 2011, 17:57:52 »
    Mi pomogły wespół dwa rozwiązania:
    1) http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,143149.0.html?PHPSESSID=rqm429pngr1i0c5cvv67tpv9k2
    2) druga metoda Crox'a podana na 16 stronie tego tematu

Oczywiście nieco musiałem zmniejszyć poziom grafiki - ale teraz bez zarzutu hasam w 1257 (ale przyznam, że czasem cos przytnie na 3-4 sekundy).

Offline don mateoo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #253 dnia: Lutego 10, 2011, 22:07:15 »
    reinstalacja bibliotek Microsoft visual C++ 2005 Redistributable jak sie to robi bo nie ma bladego pojęcia :)

Offline Daray

• Użytkownik
    « Odpowiedź #254 dnia: Lutego 11, 2011, 16:23:12 »
    Mnie tam działa wszystko bardzo dobrze i wydajnie, jednak od razu mówię że ustawienia to mam raczej na low. Wszystko wczytuje mi się z taką prędkością jak w Brytenwaldzie. Na razie jednak nie gram, gdyż czekam na obiecane przez Korkoranka spolszczenie. A właściwie jego poprawę, bo przecież łatkę polonizacyjną samą w sobie już zrobił.

Oczywiście gram w wersje  b0.95 prerelease 10, na WB 1.134. No i oczywiście aktualizuje mod na bieżąco. Ostatnio twórcy usunęli muzykę odtwarzaną podczas walki (Tzn muzyka się odtwarza, ale ta sama, którą usłyszeć można podczas przemieszczania się po mapie.) Dzięki temu mody zyskał na płynności.

Pozdrawiam, Daray.