Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Historia Polski której nie poznamy w mediach  (Przeczytany 31000 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    Odp: Historia Polski której nie poznamy w mediach
    « Odpowiedź #90 dnia: Sierpnia 20, 2013, 15:59:06 »
    Bauman nie był SS'manem. Trochę nie wiem czy nie za daleko Cię to poniosło. Ale załóżmy, że były lekarz obozowy z nieczystym sumieniem,  po wojnie, w Argentynie powiedzmy dokonuje przełomowego odkrycia. Pytanie jak go ocenić zależy od mentalności ludzkiej. Jasne, że niektórzy będą skandować, że  powinien być on powieszony za jelita,. Ja jednak należę do grupy ludzi którzy umieją oderwać konkretne osiągnięcia od biografii.  Jeśli ktoś w późniejszym okresie życia, dokona czegoś wielkiego to jest wielkim.

Ale nawiązując do twojego przykładu, był kiedyś popularny serial w Niemczech "Derrick" bodajże. Jego gwiazdor za młodu, służył w osławionej w bojach "i nie tylko" 3 Dywizji Pancernej SS Totenkopf. Czy znaczy to, ze w późniejszym czasie nie miał prawa zostać znanym aktorem jeśli miał ku temu talent? Moim zdaniem przeszłość w fanatycznej dywizji nijak nie wpływa na grę aktorską.

Zwolennik pojednania polsko-niemieckiego, Albrecht von Krockow także w czasie wojny należał do SS.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2013, 16:15:36 wysłana przez lygrys »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #91 dnia: Sierpnia 20, 2013, 16:13:23 »
    A mi się wydaje że za swoje czyny się ludzi rozlicza. Jeśli dziś ktoś zabije twojego bliskiego, a za 20 lat będzie wielkim profesorem, to zwalnia go to z odpowiedzialności za swoje czyny? Żadne osiągnięcia nie zwalniają z odpowiedzialności za swoje świadome czyny. Tym bardziej że Bauman nie jest wybitnym lekarzem, a socjologiem. Nikt mu życia nie zawdzięcza, chyba że zacięła mu się spluwa na jakieś obławie.
    Bauman nie był SS'manem, ale był w KBW, czyli organizacji która zamordowała kilka tysięcy polskich patriotów. Mają jak widać co nieco wspólnego ;)
    Sława!

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #92 dnia: Sierpnia 20, 2013, 16:22:34 »
    Takie były czasy, walczyli zwolennicy wolnej Polski i zwolennicy Polski ściśle związanej z Związkiem Radzieckim. Bauman stał po tej drugiej stronie, czegoś co miało kształt wojny domowej. Tak samo jak on strzelał tak i z lasów strzelali w komunistów. To działało w obie strony, jak oceniać kogoś kto po II wojnie zabił 10 komunistów, uciekł z kraju i został profesorem? Przecież morderstwo to morderstwo.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #93 dnia: Sierpnia 20, 2013, 16:29:54 »
    Tylko, że tzw. komuniści wcale nie chcieli
    (...) Polski ściśle związanej z Związkiem Radzieckim (...)
    Oni nie chcieli Polski.

Mam nadzieję, że dostrzegasz tą subtelną różnicę.

(...) jak oceniać kogoś kto po II wojnie zabił 10 komunistów, uciekł z kraju i został profesorem? (...)
    Dla mnie ocena jest bardzo prosta: Bohater.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #94 dnia: Sierpnia 20, 2013, 17:23:45 »
    Takie były czasy, walczyli zwolennicy wolnej Polski i zwolennicy Polski ściśle związanej z Związkiem Radzieckim. Bauman stał po tej drugiej stronie, czegoś co miało kształt wojny domowej. Tak samo jak on strzelał tak i z lasów strzelali w komunistów. To działało w obie strony, jak oceniać kogoś kto po II wojnie zabił 10 komunistów, uciekł z kraju i został profesorem? Przecież morderstwo to morderstwo.

To była walka z okupantem, dla komunistów nie liczyła się polska racja stanu, tylko radziecka. To jest główny powód dla którego tego wojną domową nie można nazwać, wojska PRLu i ZSRR były wojskami okupacyjnymi.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Sierpnia 20, 2013, 17:54:17 »
    To była walka z okupantem, dla komunistów nie liczyła się polska racja stanu, tylko radziecka. To jest główny powód dla którego tego wojną domową nie można nazwać, wojska PRLu i ZSRR były wojskami okupacyjnymi.
        Walczyli mimo wszystko Polacy z polakami. Jedni mieli wsparcie ZSRR. Komunizm dzisiaj kojarzy się źle, jako ustrój totalitarny, stąd też taka ocena, z waszej strony. Na zachodzie np. przez wiele lat po wojnie partia komunistyczna we Francji osiągała w miarę dobre wyniki. Myślę, że wiele osób które walczyło po czerwonej stronie nie robiło, tego z nienawiści do Polski. Wierzyli w ideologie, która możliwe, że i ich zawiodła :P

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #96 dnia: Sierpnia 20, 2013, 19:19:04 »
    Na zachodzie np. przez wiele lat po wojnie partia komunistyczna we Francji osiągała w miarę dobre wyniki.
    Bo tamci czerwoni sobie czytali książeczki Mao i o łagrach nie widzieli, w zachodnim dobrobycie im się dobrze żyło, a hasła komunistyczne na ludzi działają, poza tym mieli mocne wsparcie ZSRR... Przecież wywiad nie spał, zimna wojna była...

Myślę, że wiele osób które walczyło po czerwonej stronie nie robiło, tego z nienawiści do Polski. Wierzyli w ideologie, która możliwe, że i ich zawiodła
    Bycie w służbach w końcu dawało profity... znajomości, studia polityczne otwierały drzwi. Poza tym marazm moralny, cynizm i świadoma lub nie racjonalizacja w tamtym systemie były raczej nazywane wartościową analizą społeczną i bezinteresownym oddaniem się w wypełnianiu planu, itp...

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #97 dnia: Sierpnia 20, 2013, 20:39:06 »
    Komuniści stali po stronie wrogiej Polsce. To była strona odpowiedzialna na 17 września, Katyń, łagry i kule w tył głowy w powojennych więzieniach. Sowieci byli takim samym wrogiem jak Niemcy, a Polacy obierający ich stronę niczym się nie różnili od volksdeutschów.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #98 dnia: Października 10, 2013, 15:34:12 »
    A ponoć Kościuszko pod Maciejowicami zgon zaliczył, bo za dużo wypił i mapy nie wziął, to dlatego nie mógł dowodzić skutecznie wojskami. Nie dość, że napity, to jeszcze bez mapy :P
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Października 12, 2013, 11:36:26 »
    Niektorzy komunisci po prostu wierzli w ta ideologie, inni po prostu chcieli dostac mieszkanie....
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #100 dnia: Października 12, 2013, 12:46:57 »
    Nie wiem co gorsze...

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Października 13, 2013, 00:34:25 »
    Gorsi moim zdaniem byli ci co wykorzystywali system. Ci, co wierzyli w komunizm, nie wierzyli w jakas tam teorie ludobojstw i zeslan autrostwa J. Stalina, tylko czytytali Marxa i wierzli w utopijny socjalizm.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 01, 2015, 23:12:01 »
    https://www.google.co.uk/search?q=chrobacja&oq=ch&aqs=chrome.0.69i59j69i61l2j69i60l2j69i59.1892j0j7&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8

Nie czytajcie, jeżeli cenicie sobie zdrowy rozsądek i podstawowe zasady uprawiania nauki...
    Albo przeczytajcie... skoro ja zostałam zgwałcona przez oczy to wy też możecie.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 01, 2015, 23:24:00 »
    Kiedyś już o tym czytałem, chyba nawet na jakimś popularnym portalu z różnymi obrazkami i czytałem też niestety komentarze, w których wypowiadali się "historycy" i mówili m. in takie rzeczy:
    - Chrześcijaństwo zniszczyło, kwitnącą kulturę pogańskich słowian.
    - To że teraz o tym "państwie" się nie mówi to wina Watykanu, który nie mógł dopuścić do tego, żeby europejczycy wiedzieli o tym, że w średniowieczu poganie mieli potężne państwo.
    - Chrześcijaństwo krzewiono ZAWSZE ogniem i mieczem (każdy pamięta wielkie oblężenie Rzymu w 313 roku kiedy to armie wrednych chrześcijan wprowadziły swoje dzikie rządy niszcząc tym samym piękny i pogański świat honoru i uczciwości xD) dlatego naszą prawdziwą religią którą powinniśmy czcić jest kult Światowida, Swarożyca itp.

Czasami mi po prostu żal tych ludzi, no ale nic się na to nie poradzi że w internecie może się wypowiedzieć każdy.

przez chrześcijan nazywana kłamliwie Świętym Krzyżem

Pierwszy akapit i już topos "jakie to chrześcijaństwo złe i zakłamane".
    Suprajs, podpisu brak!

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 01, 2015, 23:39:57 »
    Heh i tak najlepsze są błędy, jakby to jakiś gimbus pisał xD
    "postawy teze"
    "rzadną"
    Mógłbym wymieniać dalej, ale szkoda mojego czasu na ten żałosny wywód "naukowy".
    O traktowaniu za w pełni wiarygodne źródło rymowanki, w której jest o zabiciu smoka nawet nie wspomnę ^^