Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Europa 2062, Ameryka 2062, Azja 2062  (Przeczytany 12017 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Europa 2062, Ameryka 2062, Azja 2062
    « dnia: Kwietnia 14, 2010, 15:04:51 »
    Oto moje opowiadania, pisane już dosyć dawno temu. Krótkie, często nierealistyczne, jednak moim zdaniem całkiem fajne :P Aha, zapomniałbym. Do Europy i Ameryka stworzyłem mapki polityczne na rok 2062, tworzone oczywiście w kultowym paincie. No to do dzieła.
    Europa 2062

(click to show/hide)
     Mapa: http://img291.imageshack.us/img291/5736/europa2062.png

(click to show/hide)
    Mapy:
    http://img515.imageshack.us/img515/6065/ameryka2062polityczna.gif Ameryka Północna
    http://img145.imageshack.us/my.php?image=ameryka2062poludnie.gif  Ameryka Południowa

Część druga za chwilę.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2010, 15:06:38 wysłana przez Blitzwing »
    Sława!

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    Odp: Europa 2062, Ameryka 2062, Azja 2062
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 14, 2010, 15:05:32 »

(click to show/hide)
    Sława!

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 14, 2010, 15:56:23 »
    Już gdzieś słyszałem podobną historię - Polska, Turcja i Meksyk mocarstwami.
    (click to show/hide)
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 14, 2010, 16:02:10 »
    Absolutnie na niczym się nie wzorowałem, nie czytam żadnych prognoz na następne lata, baaa miałem taką raz w rękach. Moje prace nie są związane również z portalem WIELKA RZECZPOSPOLITA gdyż tamta strona jest humorystyczna. Wszystko opierałem głównie na rozwinięciu danych państw i ich powierzchni.
    Sława!

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 15, 2010, 14:45:39 »
    Ja absolutnie nic nie sugeruję, zresztą książka jest dosyć młoda, sądzę że twa opowieść jest od niej starsza.
    W twoim opowiadaniu bardzo mnie boli ta "atomowość" - tutaj wojny wygrywa ten kto odpali więcej głowic. Ponadto sprzedaż bomb... Pomyślmy: skoro USA nie ma pieniędzy (największa gospodarka świata) to znaczy że panuje jakiś kryzys - skoro kryzys dopadł takiego kolosa to skąd niby Europa Środkowo-Wschodnia ma tyle pieniędzy aby kupować broń masowego rażenia?! Drukują kasę? Taka mała nieścisłość, ale jednak w moim przekonaniu bardzo rzutuje na odbiór - a szkoda, bo political fiction to temat bardzo ciekawy i dający duże pole do popisu.   

Offline matizz

• Użytkownik
    • Give me 100 SpaceMarines or thousands other troops
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 15, 2010, 16:30:20 »
    (...)Pomyślmy: skoro USA nie ma pieniędzy (największa gospodarka świata) to znaczy że panuje jakiś kryzys - skoro kryzys dopadł takiego kolosa to skąd niby Europa Środkowo-Wschodnia ma tyle pieniędzy aby kupować broń masowego rażenia?! Drukują kasę? (...) 

USA jest bardzo zadłużona u takich mocarstw jak Chiny czy Rosja więc krach na świecie może spowodować jej upadek ...
    Rosja - hmm... raczej wątpię aby upadła i musiała tworzyć nowe państwo i to w dodatku zależne od RP ... Rewolucja też raczej jest tam niemożliwa ... W razie atomówek ludzie by się z chronili w Moskiewskim metrze i w schronach...

No i wojna atomowa raczej niemożliwa ponieważ takie mocarstwa jak Rosja Chiny i USA zdaje sobie sprawę jak niekorzystnie atomówki wpłyną na kraj gosp. itp. Ponad to "atomówki" to jest postrach dla takiej Polski Czech Ukrainy itp. teraz nie walczy się ani bronią jądrową ani wielką armią ale Bronią Biologiczną i oddziałami dywersyjnymi z resztą to już jest od dawna...
    "Atomówkę" to mogą użyć kretyni z Afganu Iraku itp.

I nie wiem skąd u wszystkich takie nastawienie Anty Rosyjskie ...

A tak poza tym to nawet faje opowiadanko.
    89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do podpisu!
    "W każdym normalnym kraju Król jest Królem,jest skarb i jest wojsko! A u Nas? Sejm decyduje o każdym groszu, a szlachta zbiera się na wojnę jak sójka za morze !"

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 15, 2010, 18:42:20 »
    USA jest zadłużone, a nasz Europa to nie? Zresztą dług amerykański jest bardzo specyficzny - Chiny mają mnóstwo dolarów za które mogą tylko kupić obligacje Stanów Zjednoczonych. Nikt po prostu nie pozwoli im wymienić dużej sumy dolarów na inną walutę, nikt także nie sprzeda im wartościowych przedsiębiorstw i akcji. Natomiast Ameryka nie musi wcale spłacać obligacji - państwo nigdy nie zbankrutuje, nie można go też zmusić do spłaty długów. Historia zna wiele przypadków, także w XX wieku: Związek Sowiecki i Indonezja.
    Więc te zadłużenie USA nie jest w stanie dobić kraju tak aby wyprzedawał on BMR.
    Bronią Biologiczną i oddziałami dywersyjnymi

Podaj mi przykład użycia broni biologicznej przez siły inne niż terroryści - Nawet III Rzesza nigdy nie odważyła się atakować za pomocą broni biologicznej i chemicznej. Strach przed odwetem skutecznie zapobiega użyciu tych narzędzi zagłady. Dzisiejsze wojny wygrywają rakiety  - nie ważne skąd są odpalane: czy to z ziemi, czy z powietrza. Widziałeś Bagdad w 2003? Parę pocisków rakietowych i po sprawie. Co dziś najskuteczniej eliminuje talibów? Predator uzbrojony w Hellfire. Pociski rakietowe - to jest potęga.

Blitzwing trochę mi brakuję jakieś statystyki, np: Liczba ludności, saldo wymiany handlowej. No i czemu nie ma map pozostałych kontynentów? Przy takich zawirowaniach na świecie mapa polityczna Afryki na pewno musiał ulec znacznym przerażeniom...

I nie wiem skąd u wszystkich takie nastawienie Anty Rosyjskie ...

Bo prawdę mówiąc ich nie ma za co lubić. I nie da się przejść obok nich obojętnie. Więc zostaje tylko anty... 

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 15, 2010, 18:59:01 »
    Ponieważ planuję o Afryce jeszcze napisać.
    Ogólnie to opowiadanie było pisane jako krótkie opowiadanie, z fajnym dodatkiem i historią. Nie saldem zgonów w Azerbejdżanie, typem głowic itd. Ja nie piszę książki od historii z roku 2062 :P
    Sława!

Offline Idilyon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 15, 2010, 19:03:07 »
    Polecam lekturę książki "Rok 1984" George'a Orwella :)
    Nordowie rządzą.Kropka.

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 15, 2010, 19:17:25 »
    A co z Bałkanami? Rejon wybitnie konfliktogenny - a mapie żadnych zmian! Węgry zostawione same sobie - a nam dużo bliżej do braci Madziarów niż Czechów...

Offline czeslav

• Użytkownik
    • trollface!
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 15, 2010, 19:30:12 »
    co do tej Rosji, że niby nie upadnie, to sie panie mylisz. Patrz trochę wstecz. Państwo Perskie - obejmowało rejonem całą Azję Mniejszą, Bliski Wschód, część Europy, nawet w głąb Azji się wdzierało. A potem nawet nie wiadomo kiedy się rozsypało. Imperium Hiszpańskie. Kolonie na Nowym Świecie. I co? Prawie cała Ameryka była przez nich zajęta. Potem się rozsypało. A Anglią tak samo. Starożytna Grecja. Wielkie mocarstwo militarne i kulturowe. Znikło. Imperium Rzymskie. Znikło. Wymieniać jeszcze można wiele, ale jakoś na ten moment mi tylko tyle do głowy przychodzi. Rosja, Chiny, kiedyś się rozpadną. Nie mam pojęcia z jakiego powodu, ale przeczuwam, że tak będzie.

[sratatata]
    Podaj mi przykład użycia broni biologicznej przez siły inne niż terroryści - Nawet III Rzesza nigdy nie odważyła się atakować za pomocą broni biologicznej i chemicznej.
    [sratatata]

Proszę bardzo. I wojna światowa. Niemcy wtłaczają gaz musztardowy do okopów Francuzów. Może to nie jest biologiczna, ale chemiczna jak najbardziej. Potem na pole "bitwy" to przez kilka miesięcy nie można było wchodzić. Taka jest prawda, każdej broni można użyć, aby pozbyć się oporu.

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 15, 2010, 19:36:16 »
    teraz nie walczy się ani bronią jądrową ani wielką armią ale Bronią Biologiczną i oddziałami dywersyjnymi z resztą to już jest od dawna...
    Eee... czeslav I WŚ to nie jest "teraz" A gaz to broń chemiczna, a nie biologiczna, więc twój post pasuje jak świnia do chomąta...

Offline czeslav

• Użytkownik
    • trollface!
    « Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 15, 2010, 19:54:12 »
    Racja, niech ci będzie, od cytatu w dół to się pomyliłem

Przeczytałem sobie to całe opowiadanko i muszę powiedzieć, że coś mi tu nie pasuje. Od 70 lat mamy pokój, istnieje coś takiego jak NATO, ONZ i inne, które starają się za wszelką cenę utrzymać pokój na świecie. Nie wydaje mi się, żeby w kilkanaście lat pół świata zostało kompletnie zniszczone, a na świecie panowały jednocześnie dziesiątki konfliktów. To sprawa pierwsza. Dwa: Gdzie są nowoczesne technologie??? Przez te 30 lat znacznie zwiększą się standardy obronne. Jeśli zostanie wystrzelone 20 rakiet, to jak jedna się przebije to ma wielkie szczęście. Trzy: Co z kolonizacją innych planet? Przewidywania NASA mówią, że w 2035 zostanie założona pierwsza baza na Marsie. Wtedy uwaga będzie się skupiać na Marsie, a nie na starej, zniszczonej, zużytej ziemi. Cztery: jeśli państwo A będzie miało w planach zaatakować państwo B, to państwo B będzie musiało czekać na jakiś akt wojny czyli atak. Jeśli państwo B zaatakuje państwo A jako pierwsze, to wtedy państwo B będzie uważane za katalizator konfliktu, a państwo A powie, że wybrało sobie armie na spacerek, nic nie chcieli zaatakować itp. itd. Jest więc to trochę nieprawdopodobne i nielogiczne. Ale to dla mnie, może tak się to wszystko wydarzy, że kraj zły jest krajem dobrym.
    Pozdrawiam
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2010, 15:18:55 wysłana przez czeslav »

Offline matizz

• Użytkownik
    • Give me 100 SpaceMarines or thousands other troops
    « Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 16, 2010, 14:50:01 »
    Grev jeden dobry oddział dywersyjny z bakteriami np. duru brzusznego które zostaną wpuszczone do obiegu który zaopatruje miasto w wodę czeka się 1-2 aż choroba się rozprzestrzeni i odcina się wodę i miasto sparaliżowane wojsko wysyłane jest do miasta na pomoc i w tedy 1-2 rakietki NIE ATOMÓWKI i po sprawie ...

W czasach zimnej wojny ruscy mieli już takie oddziały dyw. na terenie USA taki oddział składał się z Oficera i 3 podoficerów znali dokładnie plany miasta i słabe punkty i takie odziały potrafią nieźle sparaliżować kraj...

Jeżeli byłby konflikt USA-Rosja to zanim amerykańce by doszli do ruskich to u nich w kraju było by już piekło...

Nie chcesz to mi nie wież ale taka jest prawda Grev
    89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do podpisu!
    "W każdym normalnym kraju Król jest Królem,jest skarb i jest wojsko! A u Nas? Sejm decyduje o każdym groszu, a szlachta zbiera się na wojnę jak sójka za morze !"

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 16, 2010, 16:28:09 »
    Po primo nie "Grev" - ja twojego nicku nie przekręcam, zapisuje go poprawnie.
    Po duo -
    teraz nie walczy się ani bronią jądrową ani wielką armią ale Bronią Biologiczną i oddziałami dywersyjnymi
    Napisałeś "teraz" - jakoś nigdy nie słyszałem aby w jakimś współczesnym nam konflikcie zastosowano broń biologiczną. Użycie BMR (nieważne czy to chemicznej czy atomowej) jest możliwe tylko hipotetycznie - strach przed odwetem skutecznie paraliżuje jakiekolwiek plany. Broń biologiczna jest ponadto najtrudniejsza do kontrolowania - zmuś szczura by nie przebiegł przez twoją granicę. To istne kamikadze - nawet przed rakietą nuklearną można się ochronić, ale przed wirusem roznoszonym zarówno przez ludzi jak i zwierzęta nie sposób.