Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Warband - Szybka pomoc (wątek zbiorczy)  (Przeczytany 358146 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Warband - Szybka pomoc (wątek zbiorczy)
    « Odpowiedź #600 dnia: Września 17, 2010, 20:52:57 »
    Hmmm... 1 miasto i 1 zamek + wsie... odgradzałem gostka od ojczyzny, która palcem nie kiwneła w jego obronie, a on szedł w zaparte.. jak Sarranidzi przyszli odbic zamek, to lord nie dostałz powrotem, tylko sułtan sobie wział.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #601 dnia: Września 17, 2010, 21:09:15 »
    Być może dlatego że wszystkie włości są pod twoim władaniem, jeżeli prozmawiasz z ministrme to chyba możesz zrzec się jakiegoś lenna na rzecz tego aby potem dać nowemu lordowi.
    Przy tej wypowiedzi również nie jestem pewny...
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #602 dnia: Września 18, 2010, 00:22:40 »
    Fakt, mam bezpośrednio miasto i wsie jemu podległe, Matheld ma zamek, a Yimra wieś przyporządkowana zamkowi... musiałbym wywołać wojnę ,aby mieć bezpańskie lenna {a z wysyłania dyplomatów wynika, ze tylko Sarranidzi chcą mnie zaatakować - Swadia i Rhodocy bija sie miedzy sobą (Swadia jeszcze ma na karku Nordów), a Chanat przegrywa w walce z Vaegirami}. Mam na oku 2 Sarranidki, brat jednej udzielił mi błogosławieństwa, ale z nią mam +1 (wypusciłem ja, jak podbiłem Shariz, zaś impry są tyko w zamkach:(), a z drugą mam 30. Pozostaje mi przeciagnąc na swoja stronę braciszka i ojca tej drugiej... a w/w bezdomny lord ma na pieńku z królem (-6parę relacji), nie pogadam z nim, bo ma obstawę 2 lordów/sułtana i nie wychodzi z juz-nie-swojego zamku.

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #603 dnia: Września 18, 2010, 02:03:21 »
    Skoro Swadia ma wojnę z dwoma państwami, może to wpłynąć negatywnie na opinię wasali na temat króla/marszałka i być może łatwiej będzie ich przeciągnąć na swoją stronę, jak z doświadczenia wiesz odejmuje Ci to tylko z władcą danej frakcji -3 :).

www.pustamiska.pl

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #604 dnia: Września 18, 2010, 11:10:19 »
    Akurat z doświadczenia wiem, że lepiej mieć 5-10 lordów, zaś początkowo im mnie, tym lepiej. Swadii nie zamierzam ograbiać z możnych (Despin sie lubi z Haraluisem), początkowo chcę tylko podkraść 2-3 sułtanowi (który i tak mnie zaatakuje). Jedyne, na czym się skupię, to osłąbienie Sułtanatu i zabezpieczenie sie od strony Rhodoków (zajęli 2 zamki w trakcie mojego panowania - oba Swadianom, z czego 1 zdobyty na Chanacie).

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #605 dnia: Września 18, 2010, 13:55:02 »
    Ja raz jak tworzyłem państwo ( a wiele razy tak było), nie mając jescze włości jednego Emira przekonałem i odrazu mieliśmy jego zamek i miasto (Dhirim), następnie przekonałem tego który ma we władaniu Baryyie (czy jakoś tak ;p) oraz jakiegoś pomniejszego Emirka który miał zamek. Więc możesz zrobić tak:
    Zapisz,
    Znajdź wszystkich Emirów i sprawdź którzy nie narzekają na to iż nie ma dla nich włości i próbuj wszystkie możliwości przekonania,
    Gdy znajdziesz takowych wczytaj i jedź do nich odrazu wybierając odpowiednią opcje dialogową,
    Podsumowując: Zebrał byś może 2-3 i miałbyś włości za darmo fakt, że byłyby porozstawiane nie tak jak chciałeś (no może przy szczęściu), lecz pomoże Ci to (tak sądze) w werbowaniu nastepnych lordów (wtedy gdy już sam bedziesz zdobywał), gdyż toje państwo będzie bardziej wpływowe.

www.pustamiska.pl

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #606 dnia: Września 18, 2010, 16:59:56 »
    OK, Sarranidzi wypowiedzieli mi wojnę, wiec musiałem ich zgnieść. W miedzyczasie pozyskałem 2-3 lordów (obaj łasi na posiadłości, ale zabiegąłem o córke jednego z nich, wiec zysk spory - tylko czekać ślubu), resztę wsadziłem do lochów. Najlepsze jest to, że Jaroglek ma 3 wrogów w państwie, wiec jeden z nich jest juz moim wasalem (razem z Zamkiem Jeirbe i wsią, którą mu dałem w nagrodę - tez pod ten zamek podlega). Podbije repa u nojona Asguana i go zwerbuję, potem postaram sie podkraść kolejnych 2 lordów Vaegirom. Ciekawa rzecz: grajac kobietą, mogę sie pokusic o poślubienie np Lezalita (chociaż zwykle odmawia), a facetem takiej Matheld nie mogę (nawet opcji "jestem twoim wielbicielem" nie ma:( ).

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #607 dnia: Września 18, 2010, 18:10:49 »
    Dyskryminacja na każdym kroku ;p...

www.pustamiska.pl

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #608 dnia: Września 18, 2010, 19:44:07 »
    Co za... zanim zwerbowałem tego bojara, to miałem napisane, kogo nie lubi Jaroglek, a teraz nie ma... i znowu musze wysłać Alayena na zwiad:( A reputacja niewiele daje, Crashak ma +40 i nie chce sie przyłączyć - niby za słabe państwo mam. Całe państwo Sułtanatu to mało? Może mam za mało lordów? Najważniejsi (i najbardziej lojalny - w teorii) lordowie w państwie rządzą miastami, tak? Szczerze mówiąc, jest to jakaś loteria z tym zdradzaniem, kiedyś (inna gra) zwerbowałem Rhodoka, który miasł miasto; teraz jest okrążony przez swoich rhodaków;)
    « Ostatnia zmiana: Września 18, 2010, 19:49:41 wysłana przez matigeo »

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #609 dnia: Września 18, 2010, 20:31:36 »
    To wykończ rhodoków!
    Jeżeli nie masz wolnych włości do rozdania to mało kto sie do Ciebie przyłączy ;/
    « Ostatnia zmiana: Września 18, 2010, 23:02:19 wysłana przez wesch96 »

www.pustamiska.pl

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #610 dnia: Września 18, 2010, 20:44:58 »
    Dlatego najlepiej werbować lordów tylko w 2 przypadkach:
    - ich tereny przylegaja do moich i leżą daleko od wsparcia/przylegaja do moich na 3/4 długosci granicy
    - werbować w przypadku wojny z innym państwem, bo można zdobyc wiele wolnych włości.
    Swoja drogą przyłączam tylko wtedy, jak szukam żony/mam mało lordów, bo czeredę cieżko utrzymać (dasz jednemu, to inni sie obrażą).

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #611 dnia: Września 18, 2010, 23:04:19 »
    Według mnie dobrze jest korzystać z każdej sytuacji kiedy lord zadowala się swoimi włościami :)
    Fakt może to pogorszyć stosunki z władcą, ale co tam ;p
    Mam nadzieję, że Ci pomogłem :)

www.pustamiska.pl

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #612 dnia: Września 18, 2010, 23:28:49 »
    Bardzo;) dzieki wielkie! Teraz tylko zabezpieczyc sie przed inwazja Vaegirów (podebrałem im lorda, ale potem pozaquestowo uwolniłem innego z nordyckiej niewoli - fajny sposób na zyskiwanie przyjaciół/stronników i honoru, bo przyjazne stosunki nie wykluczaja wojny).

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #613 dnia: Września 19, 2010, 03:48:26 »
    Hmmm...
    Rzeczywiście może później gdy siebie mocniej polubicie i zdobędziesz wieksze wpływy poprosisz ich oto aby uznali twoją wyższość ^^.
    Powodzenia

www.pustamiska.pl

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #614 dnia: Września 19, 2010, 13:03:59 »
    Tylko czekać, aż wybuchnie jakaś wojna. Sam nigdy nie wypowiadam, bo się lordowie gniewają (a questów dla powdwładnych robic nie można:P). Zajmę duże co nie co i zwerbuje z 2-3... i tyle.