Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Plusy i minusy M&B: Warband  (Przeczytany 73617 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    Odp: Plusy i minusy M&B: Warband
    « Odpowiedź #135 dnia: Czerwca 03, 2013, 17:16:45 »
    Ilość bugów w innej grze nie usprawiedliwia tych obecnych w warband, rozmowy są takie sztywne, tak mało dynamiczne, że aż bolesne.
    Odnośnie grafiki, może to moja upierdliwość, ale mam najwyższe detale i mnie nie powaliła.
    Jeśli chcesz wspaniałej grafiki to kup Bioshock. Ta z warbanda nie zachwyca, ale też nie razi w oczy. Moim zdaniem jest na średnim poziomie. Pograj sobie w takie klasyki jak Gothic, Daggerfall czy Morrowind. Marudzisz na grafikę, a nie patrzysz na inne rzeczy. Ta gra posiada też plusy. Co do dialogòw to mnie zaraz coś trafi. Grałeś w Mount&Blade podstawowego? Warband był robiony pod niego, a wiadomo Turkowie nie trudzili się nad epickimi dialogami. Co ty byś chciał? Rozmów rodem z Batllefielda 2 Bad Company? Wypisz trochę plusów bo podejrzewam, że twoja znajomość tej gry ogranicza się do jednej godziny. Co do bugów to naprawdę gram długo i nie znalazłem żadnych.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #136 dnia: Czerwca 03, 2013, 19:35:07 »
    Ale fakt, że mogłoby być znacznie więcej dialogów czy w ogóle tekstów, mody(PoP) czy nawet te dodatki OiM pokazują, że się da, ale jednak nie jest to taki typ gry, gdzie to rzeczywiście powinno być na pierwszym miejscu, tu się bardziej liczy mechanika rozgrywki, bliżej strategii i symulacji niż roleplayowi i fabule. To jest typowa cecha "twardych" sandboxów, że nie oferują tego co jakiś Baldurs Gate(bo klasycznej narracji nie da się pogodzić z emergentną). Choć były i są gry, w których tekst, historia, itp. zostały znacznie lepiej oddane, np. w pewnym zakresie gry TES, kiedyś Darklands, teraz np. Dwarf Fortress(ta gra to w ogóle ewenement)

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #137 dnia: Czerwca 03, 2013, 20:08:47 »
    Tak dialogi nie są mocną stroną w warbandzie, ponieważ na pierwszym miejscu jest mechanika gry. Te oddziały i żołnierze, którymi możemy kierować to był zapewne szok dla ludzi grających w we wczesne wersje tej gry. Brakuje mi jeszcze klimatu średniowiecznego. Może będzie taki w Bannerlordzie? Ale ta gra jest w porządku. Po co wypisywać same minusy tej gry Nilredzie?
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Sir Arinori

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #138 dnia: Lipca 25, 2013, 19:33:32 »
    Nie wiem czy było ale dla mnie MINUS wielki jest niepełny Polski język bo jak np sprawdzałem sobie fabryki to np tekst jest po angielsku tylko surowce po polsku a mam M&B Warband ze steam ;/

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    « Odpowiedź #139 dnia: Sierpnia 05, 2013, 00:18:55 »
    Ja Warbanda mam całego po Polsku ze steam. :P

Offline Gimpi

• Użytkownik
    • Śmierć To Tylko Iluzja.
    « Odpowiedź #140 dnia: Listopada 06, 2013, 21:38:32 »
    Plusy:
    +Multiplayer!!!
    +Dobry system Walki.
    +Nowa Frakcja.
    +O Wiele Ciekawsze Prowadzenie Królestwa niż w Zwykłym MB (wasale,nazwa królestwa).
    Minusy:
    -Ta sama Muzyka. :(

"Nie Dyskutuj z Debilem. Najpierw Sprowadzi Cię Do Swojego Poziomu, a Potem Pokona Doświadczeniem."

Offline kompik83

• Użytkownik
    « Odpowiedź #141 dnia: Marca 04, 2014, 14:42:08 »
    Plusy:
    +Multiplayer!!!
    +Dobry system Walki.
    +Nowa Frakcja.
    +O Wiele Ciekawsze Prowadzenie Królestwa niż w Zwykłym MB (wasale,nazwa królestwa).
    Minusy:
    -Ta sama Muzyka. :(

Strasznie wszyscy się muzyki czepili. O ile dobrze pamiętam samą muzykę można wyciszyć w grze. A co za problem włączyć sobie cokolwiek innego na to miejsce?

zgadzam się z plusami (oprócz multi bo nie grałem, mam neta z sieci komórkowej więc za słaby). Ogólnie sam pomysł M&B mi się podoba. Taki Total War w którym można samemu walczyć. Można by rzec że spełnili moje marzenie :)

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • Piwa: 94
    • True North!
    « Odpowiedź #142 dnia: Marca 04, 2014, 15:07:51 »
    Taki Total War w którym można samemu walczyć.

Co? IMHO jest ogromna różnica pomiędzy Total Warami a Warbandem, ale ja ślepy jestem i tego nie dostrzegam...

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #143 dnia: Marca 04, 2014, 23:07:41 »
    Różnica jest taka, że w TW zarządzasz całym państwem z naciskiem na militaria, a w M&B "zarządzasz" postacią i oddziałem. TW jest częściowo turowe, M&B real-time. W TW masz dostęp do wielu armii i miast, w M&B bezpośrednio tylko do tych co postać posiada. W TW jest większy nacisk na taktykę w bitwach niż w M&B, ale nie ma całkowitego pozbycia się aspektu zręcznościowego, przy niezmodowanej szybkości bitew, to jest jak rasowy rts. To nie są bardzo istotne różnice. Teraz podobieństwa: w TW można jakby dodatkowo zajmować się rozbudową i gospodarką, tak w M&B można zajmować się handlem i królestwem. Kurczę nawet tu i tu są misje czy jakieś levelowanie. Tu i tu ciągle się walczy i jest to trzon rozgrywki, bez którego gry byłyby jak wykastrowane. Obie gry to sandboxy z gotowym światem, z widokiem świata z góry, z trybami: strategicznym i taktycznym. W obydwu grach chodzi o to samo: podbij wszystko i wszystkich. Myślę, że analogia kompika jest w miarę trafna :)

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #144 dnia: Marca 04, 2014, 23:29:13 »
     Taktyka na bitwie!
    Medieval II, miał taką charakterystyczną rzecz, że ciężką kawalerią atakowało się kopiami wroga, po czym odwrót, by poczekać na zrespienie się kopi, które zmieniały się na miecze, i ponowna szarża z kopiami. Ponad to z tyłu odziały strzelnicze z piechurami.
     W warbandzie nie raz robiłem podobnie, ze jednostki strzelnicze z piechurami zostawały w tyle i strzelały do wroga, a jak wróg się zbliżył to wtedy piechurzy na przód atak. W międzyczasie ja sam, z kawalerią atakowałem właśnie lancami z nachylonej, a potem odwrót bo konni zmieniali na miecze. I potem zaś radosna szarża z nachylonej ;) Zwłaszcza przy małej ilości hp, to z daleka pozostawało dowodzenie oddziałami. A czasem rzucało się wszystkich do walki jak leci xD
     Więc podobieństwo jest duże, a jeszcze sobie podmieniłem muzykę na te z medievala więc, hehehe.

Offline kompik83

• Użytkownik
    « Odpowiedź #145 dnia: Marca 05, 2014, 08:29:38 »
    Co? IMHO jest ogromna różnica pomiędzy Total Warami a Warbandem, ale ja ślepy jestem i tego nie dostrzegam...

Wg mnie albo mnie nie zrozumiałeś (w przeciwieństwie do HUtH i Filcefix, bardzo ładnie rozwinęli mój skrót myślowy) albo piszesz żeby tylko nabić sobie ilość postów na forum co ogólnie mnie denerwuje. "Wybaczę ci jednak ;)" bo sprowokowałeś kolejne fajne odpowiedzi.

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • True North!
    « Odpowiedź #146 dnia: Marca 05, 2014, 11:44:49 »
    Przepaszam, lekko nie zrozumiałem wypowiedzi, dlatego spowodowało to taką, a nie inną moją wypowiedź. Dzięki za wybaczenie :D

Offline kacperek1198

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #147 dnia: Maja 05, 2014, 21:39:22 »
    Filcefix mogę cię poprosić o opisanie w skrócie jak podmienić muzykę w warbandzie ? Pytam ciebie bo o tym wspominałeś.

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • True North!
    « Odpowiedź #148 dnia: Maja 05, 2014, 21:46:26 »
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=4563.1605 ewentualnie tutaj: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=488.0 jest odpowiedni wątek do takich pytań, a nie wątek o Plusach i Minusach WB

Offline kacperek1198

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #149 dnia: Maja 05, 2014, 22:03:12 »
    Adamor sorka za to ale napisałem to przy okazji po co zakładać nowy wątek jak tu mogę otrzymać wiadomość od niego :)