Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Plusy i minusy M&B: Warband  (Przeczytany 73538 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Plusy i minusy M&B: Warband
    « Odpowiedź #60 dnia: Października 07, 2010, 20:36:21 »
    Khergici wymiękaja? Może. Jak dla mnie są i tak dopakowani (w podstawce nie mogli sobie  poradzic z 1 frakcją, jak atakowały ich 2 lub więcej, to wojna przeradzałą sie w ogólnofrakcyjny wyscig "kto pierwszy do zamku/miasta Khergitów"), teraz potrafią przeprowadzic skuteczna ofensywę (si i tak szwankuje, nie zabezpiecza tyłów - wojna Chanat vs Vaegirzy (ai vs ai) pierwsi stracili 2 zamki, a drudzy miasto... tuż przed koncem wojny. Najgorzej ma sie Swadia - teraz to oni są "chłopcem do bicia" i rozdawcą zdobyczy dla innych państw. Dyplomację powinni poprawić - czemu tylko ja lub ai mam oddziaływać na innych poprzez questy? Chciałbym, aby np Harlaus co jakis czas wysłał mi ofertę przejścia na jego stronę ;) i powinny byc jakieś traktaty o nieagresji lub np jakies handlowe (karawany specjalnego przeznaczenia) oraz możliwość zwiększania/zmniejszania rozmiaru żołdu (aby taki kupiec pacyfista nie miał problemu z dezercją).

Offline Pienik

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Kto Kiełbasą wojuje od kiełbasy ginie
    « Odpowiedź #61 dnia: Października 18, 2010, 18:40:25 »
    Moje odczucia płynące z gry Mount And Blade Warband są bardzo negatywne. Otóż po tygodniu grania w nią bardzo bardzo się zdenerwowałem i nie wiem czy już kiedykolwiek ją odpalę. Problem w tym, że gra jest nie źle dojebana zbugowana i ogólnie ora banię. Zacznijmy od tego, że w tej grze zamki szturmuje się 1 drabiną kurwa jedną jebaną drabiną na której wszyscy się bloczą, i nie da się przejść. Co grosza zamków łatwo się broni ponieważ jeżeli postawimy nasze odziały koło wrogich na szczycie drabiny odziały wroga mają już pozamiatane przez źle wykonane modele postaci tzw. nie widzialna tarcza nie są w stanie uderzyć naszych jednostek, nie raz ja sam nie mogłem wyprowadzić ciosu, ponieważ mój miecz stawał w górze i koniec. Co gorsza jestem sam w stanie rozwalić 60 ludzi gdyż ustawiają się w linij i czekają na mój cios. Nie zamierzam w tą grę grać na realnych obrażeniach, gdyż oprócz mnie nikt ich nie ma, nie raz sytuacja była taka że gość dostaje bełt/strzałę/miecz w głowę i nic idzie dalej! Do kurwicy doprowadza mnie również, to że w tej grze ilość questów i ich wykonanie powoduje u mnie tylko senność nic w tym ciekawego nie ma. Co gorsza lordowi nie raz podczas bitew mi uciekają, a ja im kurwa nie mogę ani razu uciec. Kiedy dołączam do nowego królestwa to kurwa dostaje zawsze ale to zawsze wioskę koło granicy z wrogiem, aby ten mógł mi ją przeorać zaorać i w ogóle rozwalić. Na pochwałę zasługuje to że na wesele czekałem od maja do lipca i się nie doczekałem. Ba podoba mi się też polityka to coś w stylu

Wojna
    Pokój
    Wojna
    Pokój
    Wojna
    Pokój

żadnej współpracy wymiany handlowej nic kurwa nic totalne dno. Nie raz rękawiczki w mieście kosztują więcej od pancerza płytowego, co gorsza mogę w nim skakać pływać(a nie sorry w tej grze tego nie ma) bić się w ogóle nie ogranicza mi to ruchów nic zero dno. W karczmie wszyscy stoją zamiast siedzieć tak ciężko jest zrobić tą animację, koń bojowy zatrzymuje się o pałę jakiegoś chłystka który tą samą pałą blokuje mój miecz. Turnieje wyglądają jak by były przeznaczone dla ciot, bo z tego co wiem tak za chuja nie wyglądał turniej w średniowieczu. Cały silnik tej gry wali kałem od grafiki na modelach postaci kończąc, denerwuje mnie to że gra się wiesza, wyłącza miałem wszystkie patche po bardzo ciężkiej obronie zamku, gra się po prostu wywaliła do windy. Co ciekawe mój komputer daje sobie radę z Far Cryem 2 z Metrem z Gta 4, a ta gra się wiesza! Podsumowując wartość tej gry ocenił bym na 20 zł albo i 9.99 i powinna być sprzedawana jako dodatek do CD-Action lub innego pisemka. Dziękuje dobranoc.
    Ta gra jest jebnięta

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #62 dnia: Października 18, 2010, 20:36:48 »
    Hm.... :) Nieźle się ubawiłem czytając tego posta :P

Zgadzam się ze wszystkim, ale mimo wszystko, dostajesz ostrzeżenie za nadmierne używanie wulgaryzmów. Zapoznaj się z regulaminem, taka rada na przyszłość.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline alekPL0

• Użytkownik
    « Odpowiedź #63 dnia: Listopada 16, 2010, 19:36:54 »
    Do minusów można jeszcze dopisać że patchy szuka sie latami
    OMFGJELOL

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #64 dnia: Listopada 16, 2010, 20:04:36 »
    Podłącz się do Steam a patch sam ciebie znajdzie nawet jak nie będziesz chciał.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline alekPL0

• Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Listopada 20, 2010, 18:57:43 »
    Z najnowszymi nie ma problemu ale kiedy ja mam wersję najnowszą a mod jest na starsze?
    OMFGJELOL

Offline Pushkinpashtet

• Użytkownik
    • Ateista.
    « Odpowiedź #66 dnia: Listopada 20, 2010, 19:18:14 »
    Dodatek bardzo dobry.

Plusy:
    - multiplayer,
    - ulepszona grafika,
    - nowa nacja,
    - możliwość tworzenia własnego państwa,
    - poprawione AI przeciwników.

Minusy:
    - dosyć sporo pomniejszych bugów,
    - przydałaby się trochę inna muzyka,
    - mapa mogła być bardziej zróżnicowana i ogólnie poprawiona.

Pienik, rada dla ciebie - usuń sobie konto, po co je tutaj w ogóle masz (popatrzcie na jego podpis)? Więcej szczęścia w życiu życzę.

Offline Valambir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 25, 2010, 11:57:55 »
    + Śluby
    + Nowe królestwo
    + Nowy system walk 

- Brak dzieci króla
    - Brak na początku własnej rodziny
    - Tworzenie własnej fabuły
    - Za dużo bugów
    "Jeżeli już macie pić, to pijcie jak Polacy" - Napoleon Bonaparte

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 26, 2010, 16:59:29 »
    M&B - Warband moimi oczami (w porównaniu do zwykłego M&B):

ZALETY:
    - nowa frakcja
    - IMO* lepsza i większa mapa
    - większe i ciekawsze bitwy
    - klimat
    - trudniejsza
    - lepsze animacje
    - ładniejsza
    - większe miasta
    - śluby
    - polityka
    - ciekawe questy
    - więcej wątków muzycznych
    - multi
    - poprawione AI komputera
    - ogólnie (prawie) wszystkiego więcej i lepiej niż w M&B
    - trochę monotonna a mimo to nie nudzi się

WADY:
    - nie nudzi się a mimo to trochę monotonna
    - lordowie i lady znacznie rzadziej dają niektóre questy
    - trochę bugów (usuwanych patchami)
    - taka sobie lokalizacja PL
    - (wciąż) brak ugłosowionych dialogów

* - In My Opinion
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2010, 17:03:54 wysłana przez Shiroken995 »

Offline mikio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 26, 2010, 17:46:49 »
    Plusy:

- możliwość posiadania własnego królestwa oraz żony/męża,
    - większe bitwy,
    - nadal dobry klimat,
    - więcej questów (niech mi ktoś powie, że nie),
    - wprowadzenie do gry(!),
    - lepsza grafika,
    - muzyka,
    - więcej przedmiotów...

Minusy:

- ...ale trochę brakuje tych z M&B,
    - jedna nowa frakcja, która jest przedobrzona,
    - mało nowych postaci,
    - mało nowych jednostek,
    - brak nowych bohaterów,
    - ślub jest ... dziwny,
    - parę innych.

Offline SirArthaS

• Użytkownik
    • It's all about the money!
    « Odpowiedź #70 dnia: Grudnia 30, 2010, 12:53:29 »
    Plusy

-nowa frakcja
    -odświeżona grafika
    -multiplayer[zrobiony trochę na odpieprz ale niech będzie]
    -nowa mapa, która wbrew pozorom jest podobna do tej z podstawki
    -dużo opcji dyplomatycznych np. prowadzenie biznesu czy własne królestwo
    -kilka nowych broni
    -uniwersalność broni np. drzewcowa/miotana
    -większy limit bitew[200!]
    -obsługa dx10
    -wsparcie dla moddingu
    -miodność i klimat jak w podstawce
    -ciekawe wprowadzenie
    -szybsze ciosy
    -lepsze animacje ciosu

Minusy

-steam
    -masa bugów
    -niepełne spolszczenie
    -kiepska optymalizacja[po patchu bodajże 1.134 jest lepiej ale nie tak jak powino być]
    -mało nowych jednostek[nie licząc nowej frakcji]
    -antyaliasing tylko x4
    -grafika nie najlepsza, ale gdyby była taka w jak Crysisie to niedało by się grać. Tyle tekstur w takiej rozdzielczości? i7 by się nawet posrało.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2010, 16:11:35 wysłana przez SirArthaS »
    Boli Cię głowa?
    Weź spierdalaj!

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #71 dnia: Grudnia 30, 2010, 19:04:56 »
    Nie wiem o czym mówisz SirArthaS. Ja mam wersje Steam i mam ładne, pełne spolszczenie gry. Słyszałam właśnie że wersje pirackie kuleją z tłumaczeniem. Jedyną u mnie wadą jest to, że moja wersja Steam wywala mi grę jak chcę zrobić screenshota za pomocą programu HyperSnap 6.
    Co do antyaliasing, to ja mam x8, ale po co ci antyaliasing jak większość kart ma już HD ? A jak wiadomo HD wyklucza antyaliasing. Chyba że masz starą kartę graficzną, która obsługuje antyaliasing właśnie do x4.

Co do samej grafiki jest jak najbardziej ok. Nie znam gry, która potrafiła by obsłużyć 500 elementów z, jak to WY gracze mówicie Full wypasem ustawień graficznych. Ja mam ustawione Rozmiar Bitwy na 750 i haczy, ale da się grać. Wszędzie krew i pełno zwłok, martwych ludzi. Ładne drzewa, krzaki i trawa. Niebo też ładne.

Bardzo podobają mi się walki we mgle. Szarżując na przeciwnika, strzały lub dzidy przeszywają mgławice po czym w ostatniej chwili wynurza się przeciwnik, który raczej klapsa nam nie da :D Po prostu bajka :D

Jedyna rzecz jaka mnie razi w tej grze to to, że trzeba chodzić i szukać jakiejś osoby w zamku lub wiosce. Zdecydowanie lepiej by było, gdyby była opcja w wiosce "pogadać z Sołtysem".  

W sumie na siłę, to mogłabym znaleźć drugą wadę, a mianowicie ukształtowanie terenu. Gdy walczymy, konie lub ludzie schodzą po tak stromych górach, że …. no comments.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2010, 19:30:30 wysłana przez Jagoda »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 30, 2010, 19:23:04 »
    (...) Słyszałam właśnie że wersje pirackie kuleją z tłumaczeniem. (...)
    Nie "pirackie", tylko wersje "No Steam". Armagan & Friends zrezygnowali z umieszczania jakichkolwiek plików innych lokalizacji (m. in. Polski), niż domyślne. Część z nich była dostępna jeszcze przez pierwsze patche pojawiające się tuż po premierze w Europie, potem po prostu aktualizacje tekstów nie były umieszczane w pełnych instalatorach i patchach, co skutkowało "niepełnym spolszczeniem".

Pozdrawiam!

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Stycznia 22, 2011, 11:07:22 »
    Mi się nie podobają niektóre tłumaczenia:
    -Łowca - mogli zostawić Huntera, tak jak było w poprzedniczce
    -Arab - skąd tutaj Araby?(Lecz podejrzewam bo nie grałęm w eng, że to twórcy tak wymyślili )
    -Khanat - Poprawnie pisze się Chanat, tak jak w poprzedniczce ( tutaj też pewnie nie wina twórców)
    To mnie najbardziej w oczy kłuje. Są oczywiście inne błędy ale nie będę się rozpisywać .

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #74 dnia: Stycznia 22, 2011, 19:39:31 »
    Co do tłumaczeń, to wszystko zależy od polskiego dystrybutora. Na dzień dzisiejszy jak usłyszę że dystrybutorem gry jest polski dystrybutor Cenega, to nie robię nic innego jak zamawiam gę z zagranicy.
    Osobiście uważam, że ludzie z Cenegi nie wiedzą co tłumaczą. Ja widzę to tak. Cenega dostaje grę i tłumaczenie wykonywane jest maszynowo, czyli ludzie tłumaczą grę nawet nie grając w nią. Dlatego występują później w grze tak zwane "buraki" w tłumaczeniu.
    Na dzień dzisiejszy unikam tłumaczeń Cenegi jak ognia. Czasem lepiej jest pograć w anglojęzyczną wersję inż w polską wersję gry.