Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Plusy i minusy M&B: Warband  (Przeczytany 73537 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sandero

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Awanturnik
    Odp: Plusy i minusy M&B: Warband
    « Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 01, 2010, 11:15:12 »
    Kolejne osobiste minusy:
    - Multiplayer, który mi się od czasu premiery przejadł. Marzyłem o tym trybie od pierwszych wersji M&B, ale coś mu jeszcze brakuje by naprawdę przyciągnął.
    - Po znudzeniu multiplayerem przesiadam się na single. Zawiodłem się totalnie, tam przecież zupełnie nic powalającego nie ma. Jak na grę-nowość to od starocia różni się tylko mapą (z początku mnie odpychała, ale po czasie stwierdziłem że jednak ujdzie), możliwością małżeństw na zasadzie odwiedź damę i wyjdź (+1 do relacji), gdzie jakieś rozwinięte dialogi? Gdzie obiecane statki? Chociaż stare miasta i wioski trochę przebudowali by wyglądało jakoś świeżo. Jestem zwolennikiem pełnowartościowych produktów za swoją cenę, a jeśli pełnowartościowy produkt jest wtedy gdy wgram darmowe mody twórców-amatorów to coś tu jest nie halo. Totalne lenistwo ze strony Taleworlds.

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 01, 2010, 12:29:50 »
    Jako, że w M&B nie grałem Warband uważam za świetny zakup, rozumiem jednak tych którzy w kampanii singlowej za prawie 100 zeta nie dostali wiele więcej niż mieli w podstawce. Małej ilości zmian nie zrzucałbym jednak na karb lenistwa twórców, lecz ich niewielkich możliwości - gdzieś wyczytałem, że cały team TW liczy 12 osób. To jest tyle co nic właściwie. Oczywiście gracza mało to obchodzi, ale z tej racji, iż mamy do czynienia z małą, niezależną ekipą bez wielkiej kasy chyba można ich zrozumieć. Ja mam nadzieję, że M&B 3 po jakimś tam sukcesie finansowym Warband  będzie już grą z nieco innej półki jeśli chodzi o grafikę i kampanię.

Offline Diseant

• Użytkownik
    • GG - 496616
    « Odpowiedź #47 dnia: Lipca 05, 2010, 21:48:32 »
    Choć gra różni się psim kałem od podstawki, to warto ją zakupić (no chyba, że lubimy piracić :P). Może grafika nie powala na kolana, aczkolwiek wygląda dobrze. Nie można niczego zastrzec co do grafiki.

Fabuła... Hmm... Zależy jak do tego podejść. Ogólnie taki rodzaj fabularny mi się podoba, ponieważ nie jest to z reguły ustawione przez skrypt, choć wiele aspektów się powtarza.

"Bug za bugiem się pomnaża" jak to zacytował jeden z moich "współplemieńców". Owszem - może i jest szereg niedociągłości czy błędów skryptu, ale te błędy powodują czasem śmieszną sytuację (przykład: walka w Nemeji, jeden Namulek wszedł sobie do budynku przez ścianę - walcz chłopie - walcz :P)

Ogólnie warto wydać te pieniądze na tą grę, ponieważ wyróżnia ją jedyny w swoim rodzaju klimat. Może i Gothic III wygląda ładnie, ale fabuła w nim jest troszeczkę nie na mój gust. M&B W jest idealne.

Pozdr.
    CZOKOKABRA!! Oh yea - I'm back :D

"Windows jest jak winda, Linux jest jak schody. Może i windą jest szybciej i wygodniej, ale schody nigdy się nie zepsują."

Zapraszam do DropBoxa (inna maszyna). Otrzymasz 250 MB EXTRA!!

Offline Mr.M

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Lipca 10, 2010, 13:29:01 »
    Częściowo zgadzam się z przedmówcą.
    Gothic może i wygląda ładniej, ale się tnie i jest mniej grywalny.
    W ogóle Gothic to inna gra. Przede wszystkim RPG.
    Warband ma coś z RPG, coś ze strategii i sanboxa.
    Wg. mnie nie liczy się cudowna grafika (choć zawsze milej się patrzy), ale grywalność i zabawa.
    A co do grafiki to są mody, jeszcze większość to beta, ale zawsze można ściągnąć i urozmaicić grafikę i grę.
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci skurwiele umierali za swoją." - gen. George Patton

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 20, 2010, 15:47:21 »
    Do plusów zaliczyłbym podreperowane AI wszelkiej maści zbójów. Jeśli w M&B miałeś oddział usytuowany pomiędzy 2 oddziałami bandytów (mapa strategiczna), to rozbijałeś 1, potem drugi i tyle. W WB przy zaatakowaniu jednego od razu dołącza sie drugi - moim zdaniem tego brakowało w poprzedniej części.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 20, 2010, 19:15:06 »
    Ta zwłaszcza jak zapłacisz jednemu za przejazd dopada Cie drugi i ten co mu płaciłeś do bitwy dołącza :D.
    (click to show/hide)

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 20, 2010, 22:52:36 »
    Na początku wojska bandytów są małe, to raz. Dwa, jak uzbierasz większą armijkę, to oni wieja przed Tobą (powinna byc opcja wymuszenia kasy w zamian za puszczenie ich wolno:D). Trzy, masz 80 luda pod sobą, to wieją 2 oddziały 40-osobowe np leśnych bandytów, jednak jeśli są blisko, to jak dopadniesz jeden, włączy sie drugi i masz fajna bitke. Poza tym sytuacja, którą przedstawiłeś, odnosi sie też do lordów, którzy i tak dolłączaja do bitwy. Z 1-nym wrogiem masz +100, to Cie pusci, ale jak obok jest drugi, z którym masz np 0, to masz w rezultacie bitke z oboma.
    Znalazłem kolejny minus:
    -brak nowych jednostek w juz istniejących frakcjach (chyba niektórym tylko nazwy zmienili), nordowie mogliby mieć np berserkerów (taki słabo opancerzsony z wielkim toporem), a Khergici jakąś piechotę normalną czy cos.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2010, 23:05:44 wysłana przez matigeo »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 24, 2010, 09:29:17 »
    Są nowe.
    Kiedyś rhodocy mieli taką ścieżkę

Współplemieniec> rhodocki kusznik > rhodocki szkolony kusznik > rhodocki strzelec
    A teraz jest  Współplemieniec> rhodocki kusznik > rhodocki szkolony kusznik >rhodocki kusznik weteran> rhodocki strzelec
    (click to show/hide)

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 24, 2010, 12:00:33 »
    A faktycznie. Nie zauważyłem, bo niejako bezwiednie klikam na przycisk awansowania jednostek, to raz.
    Dwa, rzadko gram rhodokami (w podstawce raz, tutaj wpadli mi w ręce wyzwoleni z rąk bandytów lub lordów).

Offline soldier_90

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Września 30, 2010, 13:45:49 »
    - Brak nowych questów
    - Mało opcji rozmów z lordami, pannami
    - Nuda (po jakimś czasie gra staje się schematem)
    - Mało nowości
    - Brak formacji
    - Mało przedmiotów
    - Ekonomia ??
    - Dźwięk DNO!! (brak odgłosu rozmów między lordami, brak muzyki na festynach)

+ Własne królestwo (Ale to chyba już było w modyfikacjach do M&B)
    + Pojawiła się możliwość otwarcia własnego biznesu (Mogliby jeszcze bardziej urozmaicić)
    + Grafika
    + Multi

Zawiodłem się na Warbandzie.. To po prostu ulepszone graficznie i to chcę podkreślić, M&B.. Jest niewiele zmian w gameplay'u.. Było już tyle modyfikacji, nie mogli dogadać sie z twórcami, albo po prostu ich zatrudnić?? Niektórzy 2 krotnie przerastają tych z TaleWorlds.

Moje sugestie co do Warbanda:
    1. Nowe questy (Prophesy of Pendor- może być ich aż 96?? Może!!)
    2. Więcej opcji dialogowych (Diplomacy- dużo możliwości daje)
        - Rozmowy z loradmi o interesach. (Sprzedaż, kupno włości, wspólne polowania itd.)
        - Kobiety (Możliwość wybrania się na spacer, przejażdżki po lesie, tańce na festynach, możliwość uchowania potomstwa)
    3. Brakuje w grze podziału społecznego. np. możemy zacząć grę jako:
        - Chłop, mieszczanin, szlachcic. Gdzie na początku gry dostajemy własny dom i tam rozpoczynamy swoja przygodę.
    * Jako chłop moglibyśmy pracować na polu, sprzedawać swoje plony na targu w mieście, jako bogaty chłop otrzymać prawo mieszczańskie.
    * Jako mieszczanin zająć sie produkcją np. (Lnu, butów, zbroi i mebli do mieszkań, które dawałyby jakieś ułatwienia)
    * Jako szlachcic otworzyć własną gildie, możliwość zasiadania na różnych posadach w państwie. Jako szlachcic moglibyśmy  posiadać własny pałacyk na wsi.
    *Lordowie też powinni umierać i nasza postać także. Po śmierci np. kontynuowalibyśmy grę naszym pierworodnym.
    4. Walka. Brakuje możliwości rozstawienia jednostek na początku. Po prostu wyobraźcie sobie TotalWar z perspektywy pierwszej osoby. Więcej krzyków, leżący ranni, możliwość dobicia rannego itd.
    5. Więcej ekonomii. Np. możemy wycinać drzewo z lasu (wiem że taki mod powoli powstaje), kuć żelazo itd. a następnie z wydobytych materiałów budować (mosty, domy farmy, rzeźnie itd.) tak że np. ze wsi robi się mieścina.
    6. Dźwięk - wiele do życzenia

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #55 dnia: Września 30, 2010, 20:09:57 »
    Te propozycje mi simsy przypominają, jak chcesz takie bajery to graj w Wurm.

Sory za offtop ^^
    (click to show/hide)

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Września 30, 2010, 21:21:50 »
    Simsy (i to zpaczowane), Civilization, Gothic... taka gra zajęłaby chyba połowę miejsca na dysku :D

Offline Sandero

• Użytkownik
    • Awanturnik
    « Odpowiedź #57 dnia: Października 03, 2010, 11:40:30 »
    Zawsze jest The Guild 2: Renaissance. Jak ktoś lubi ekonomię, simsy i czasy między końcem średniowiecza, a renesansem. Rozgrywka zaczyna się w 1400 roku. Offtopic, ale ciągnący wywód o skrzyżowaniu The Sims z czymś innym. Gra to samodzielny dodatek (wszystko to co już było plus nowości).

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Października 03, 2010, 13:34:11 »

Zawiodłem się na Warbandzie.
    Bo Warband to podstawka do modów pod multi(w drugiej kolejności pod mody pod singla), tu nie ma co kombinować, ani narzekać.
    W Singla przestałem grać po 2 tygodniach i  wróciłem do M&B: PoP 3.1
    Teraz zacząłem grać w cRPG i to jest istne szaleństwo:)
    Tędy idzie droga rozwoju(dosłownie ) dla warbanda.

PS.Warband , ewentualnie moze być inspirujący w wersji pure dla ludzi, którzy wcześniej nie grali w M&B.

Offline Ukashq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Października 07, 2010, 13:53:46 »
    Po przegraniu kilku tygodni stwierdzam, że dodatek Warband jest mega good :) do zalet można zaliczyć:
    - Jedność armii - chodzi o to, że frakcje skutecznie atakują i bronią zamków, jak jadą razem to nie oddzielają się w pogoni za np. karawanami,
    - dyplomacja - moim zdaniem styknie i tak gra jest ustawiona na walkę na polu bitwy,
    - poprawiono turnieje - w końcu jak dostanę łuk to mam jeszcze jakiś nożyk,
    - małżeństwa i rodziny z wpływami - fajna sprawa, zwłaszcza jak ojciec, który przyłączył się do mnie walczy z synkiem ;),
    - własne państwo - działa to poprawnie i można kompanom nadać ziemie,
    - nie zmieniano jednostek frakcji - i bardzo dobrze! Zdzowiłbym się jakby nordom dali konnych Huskarli xD,
    - miniquesty i kryjówki bandytów, korsarzy - miła odmiana bitwy,
    - nowa nacja,
    Wady:
    - troszke przepakowani Sarranidzi - przy nich Khergici wymiekają, gdy walczą ze sobą. Ciężko uzbrojeni wojownicy pustyni?
    - mapa - mi nie przypadła do gustu,
    - bugi - cieżko wszystkie wymienić.