Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [WB] [SP/MP]Shogun - Sengoku Jidai (info-pierwszy post) Update 01.08.2011  (Przeczytany 146570 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Unsuccesfool
    Odp: ShogunMod - nowe wcielenie Japonii w XV wieku (info - pierwszy post)
    « Odpowiedź #180 dnia: Stycznia 14, 2011, 19:36:13 »
    W sumie to oni dobrze powiedzieli, albo jest na silniku gry, albo jakiś tam osobny filmik. Może żeby ułatwić, to powiedz o co ci chodzi, bo cut scenką może być coś w stylu spadającego na twoją drużynę wielkiego głazu, czego raczej nie zrobisz w WB, albo na przykład leśna zasadzka, a to zrobisz bez problemu.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #181 dnia: Stycznia 14, 2011, 19:42:53 »
    Napisałem o jaką cut-scenkę mi chodzi. Wybacz Zizka, ale nie będę nikogo uczył czytać ze zrozumieniem. Stąd to całe zamieszanie...
    To jeszcze raz, może w końcu dotrze. Cut-scenka na silniku gry, taka, jak chociażby ceremonia ślubu.
    Ciężko zobaczyć np. na youtube? Ehhh... bez komentarza...
    Skrypty, skrypty i jeszcze raz skrypty. Nie wiem, czy któryś z moderów robił coś takiego do Warbanda, ale jeśli wiecie, gdzie mogę znaleźć więcej info na ten temat, będę wdzięczny.
    Przeglądałem już niejedno forum na temat Warbanda, łącznie z forum TW, jednak wygląda na to, że chyba nikt się w cut-scenki nie bawił...

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #182 dnia: Stycznia 15, 2011, 10:19:58 »
    Pewnie troche głupia porada ale spróbuj napisać do głównych moderów gry może oni ci powiedzą. (Wiem głupi pomysł)
    EDIT
    Jak głupi to po co piszesz? Jakby Ci powiedzieć gdybyś czytał/oglądał wątek to byś wiedział, że "główni moderzy"(mnie możesz odjąć od listy z filmiku) bynajmniej z Polski woyo pomagają... Dalej umiesz człowieku czytać? No pewnie tak jak piszesz chyba, że pisał za Ciebie ktoś inny, a ty tylko mówiłeś co ma pisać... Ale istnieje jeszcze coś takiego jak czytanie ze zrozumieniem Woyo wyraźnie pisał, że:
    Przeglądałem już niejedno forum na temat Warbanda, łącznie z forum TW, jednak wygląda na to, że chyba nikt się w cut-scenki nie bawił...

Może nie z moderów od modów ale moderzy od GRY się bawili więc czemu do nich nie napisać e-maila albo cuś.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2011, 23:39:28 wysłana przez arek818 »
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #183 dnia: Stycznia 15, 2011, 18:23:09 »
    Jak głupi to po co piszesz? Jakby Ci powiedzieć gdybyś czytał/oglądał wątek to byś wiedział, że "główni moderzy"(mnie możesz odjąć od listy z filmiku) bynajmniej z Polski woyo pomagają... Dalej umiesz człowieku czytać? No pewnie tak jak piszesz chyba, że pisał za Ciebie ktoś inny, a ty tylko mówiłeś co ma pisać... Ale istnieje jeszcze coś takiego jak czytanie ze zrozumieniem Woyo wyraźnie pisał, że:
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #184 dnia: Stycznia 17, 2011, 17:19:14 »
    Bynajmniej bynajmniej nie równa się przynajmniej, ale zgadzam się z wami oboma, nie doczytałem, a raczej zapomniałem, bo wątek się ciągnie chyba dwa tygodnie :/

@Arek818
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2011, 17:24:37 wysłana przez Zizka »
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #185 dnia: Stycznia 17, 2011, 19:50:38 »
    Woyo-sensei

Mam kilka spraw do ciebie :).
    Po pierwsze zaje***iście chłopie że powstał taki mod! Bo jestem wielkim fanem Japonii!!!!

Ale teraz inne rzeczy.
    Nie znam się na modowaniu jednak chciałbym ci jakoś pomóc więc wypiszę rzeczy które rzuciły mi się w oczy i które warto zmienić. Nie przyjmuj tego jako krytyki :)

1. Ci Shinobi którzy nas atakują jak robimy obóz. Po pierwsze na trzy rozłożenia obozu atakują mnie 3 razy. Czyli 100%
    Po drugie respią się w jakieś zagrodzie jak dla krów i nie są w stanie sami do mnie dojść. I moi żołnierze do nich tak samo.
    2. Kiedy wydajemy komendy słychać głos samuraja. Wszystko fajnie. Ale jak się gra kobietą także słychać mężczyznę :].
    3. Mam nadzieję że zmienisz sceny zamków na te Japońskie? :).
    4.Postaraj się jakoś wyrównać balans jednostek. To znaczy na tą chwilę wystarczy mieć dwudziestu łuczników i żadna armia nie podejdzie tym bardziej jak stoją na murach a wróg ma ich mniej.
    5. Jest nie wiele jednostek z włócznią a dużo z mieczami -> katana,wakizashi i tak dalej. Powinno być na odwrót w Feudalnej Japonii bardziej popularną bronią dla zwykłego piechura były właśnie włócznie.
    6.Fajnie by było jakby mapa miała kształt japonii :).
    7.Miło by zobaczyć wioski stylizowane na Japonię a w szczególności domki... [chyba bym z wiosek nie wychodził :)]
    8.Shinobi mają dziwnie zrobione maski...Trochę jak...hm...kaptur nałożony na twarz i napełniony powietrzem...

Pamiętaj że to tylko sugestię i zdaje sobie sprawę że zrobienie nowych scen dla wiosek albo zamków jest pracochłonne.
    Życzę ci powodzenia i mam nadzieję że moje wypociny przydadzą się chociaż w jednym procencie :]

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #186 dnia: Stycznia 17, 2011, 19:53:32 »
    Woyo-sensei

Po pierwsze zaje***iście chłopie że powstał taki mod! Bo jestem wielkim fanem Japonii!!!!

Ale teraz inne rzeczy.
    Nie znam się na modowaniu jednak chciałbym ci jakoś pomóc więc wypiszę rzeczy które rzuciły mi się w oczy i które warto zmienić. Nie przyjmuj tego jako krytyki :)

1. Ci Shinobi którzy nas atakują jak robimy obóz. Po pierwsze na trzy rozłożenia obozu atakują mnie 3 razy. Czyli 100%
    Po drugie respią się w jakieś zagrodzie jak dla krów i nie są w stanie sami do mnie dojść. I moi żołnierze do nich tak samo.
    2. Kiedy wydajemy komendy słychać głos samuraja. Wszystko fajnie. Ale jak się gra kobietą także słychać mężczyznę :].
    4.Postaraj się jakoś wyrównać balans jednostek. To znaczy na tą chwilę wystarczy mieć dwudziestu łuczników i żadna armia nie podejdzie tym bardziej jak stoją na murach a wróg ma ich mniej.
    5. Jest nie wiele jednostek z włócznią a dużo z mieczami -> katana,wakizashi i tak dalej. Powinno być na odwrót w Feudalnej Japonii bardziej popularną bronią dla zwykłego piechura były właśnie włócznie.
    7.Miło by zobaczyć wioski stylizowane na Japonię a w szczególności domki... [chyba bym z wiosek nie wychodził :)]
    8.Shinobi mają dziwnie zrobione maski...Trochę jak...hm...kaptur nałożony na twarz i napełniony powietrzem...

Pamiętaj że to tylko sugestię i zdaje sobie sprawę że zrobienie nowych scen dla wiosek albo zamków jest pracochłonne.
    Życzę ci powodzenia i mam nadzieję że moje wypociny przydadzą się chociaż w jednym procencie :]

1. To już jest poprawione, ale nie w tej wersji.
    3. Są zmieniane.
    6. Bodajże jest, ale też nie w tej wersji.
    7. To samo co wyżej.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #187 dnia: Stycznia 17, 2011, 20:56:04 »
    Woyo-sensei

Ale teraz inne rzeczy.

1. Pisałem setki razy... Jest tak ustawione, trudno. Zapomniałem to zmienić. Po prostu nie odpoczywaj w terenie :)
    Co do respienia. Gdyby zechciało ci się wejść i przeczytać pierwszego posta, na dole masz małego fixa do aktualnej wersji. To naprawia kilka niedoróbek.
    Aha, i odwiedź miasto Edo :)
    2. Nawet nie wiedziałem :P Sprawdzę to.
    3. Tak, tylko to chwilę potrwa. Jedna jest zmieniona, ale efekty zobaczysz w następnej wersji.
    4. Łucznicy serio są tacy dobrzy? OK, zmienię to na pewno.
    5. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje. Jeśli chodzi o ashigaru to oni mają albo broń krótką (ale nie miecze), albo włócznie typu Naginata. Zobaczymy co się da zrobić.
    6. Już jest :) Od następnej wersji :)
    7. Powoli, powoli. Zobacz mojego statniego posta w dziale z pracami 3D. Jeden z takich właśnie domków już powstał.
    8. To samo, co kilka punktów wcześniej. Ściągnij fixa i problem zniknie.

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #188 dnia: Stycznia 17, 2011, 23:34:27 »
    Heh...
    Wiesz w sumie to są tacy dobrzy z jednego, jedynego powodu. Japończycy nie używają tarcz.
    Nie wiem szczerze mówiąc jakbyś mógłbyś to naprawić...

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #189 dnia: Stycznia 18, 2011, 07:39:16 »
    Heh...
    Wiesz w sumie to są tacy dobrzy z jednego, jedynego powodu. Japończycy nie używają tarcz.

Nie licz jednak, że dodam tarcze :) Nie, tego na pewno nie zrobię. Zepsułoby to cały klimat tamtejszych bitew. Mogę osłabić celność łuczników, albo zmniejszyć obrażenia zadawane przez łuki. Co lepsze? Pamiętaj, że ty też możesz strzelać z łuku i na pewno drażniłoby cię to, gdybyś musiał przeciwnika trafić kilka razy zanim go ubijesz, zwłaszcza jeśli to samuraj jadący na koniu i wymachujący naginatą :P

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #190 dnia: Stycznia 18, 2011, 07:48:10 »
    Heh...

Nie licz jednak, że dodam tarcze :) Nie, tego na pewno nie zrobię. Zepsułoby to cały klimat tamtejszych bitew. Mogę osłabić celność łuczników, albo zmniejszyć obrażenia zadawane przez łuki. Co lepsze? Pamiętaj, że ty też możesz strzelać z łuku i na pewno drażniłoby cię to, gdybyś musiał przeciwnika trafić kilka razy zanim go ubijesz, zwłaszcza jeśli to samuraj jadący na koniu i wymachujący naginatą :P

Łuki są niebezpieczne. czyli raczej pogorszyć celność, + ew. podnieść obrażenia z nich.
    Tak swoją drogą to w prawie wszystkich filmach japońskich ostatnia scena kończy się gradem strzał na jednego chłopa :D
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #191 dnia: Stycznia 18, 2011, 12:57:26 »
    Nie w no w życiu nie chciałbym tarcz u Japończyków !
    Tak tylko stwierdziłem fakt co do łuków.

A może zamiast zmieniać ich celność i siłę zrób z łuczników jednostki ekskluzywne? Albo z tych lepszych łuczników chociaż...
    Za nic nie zmieniaj obrażeń :] . W tej chwili mnie drażni że po wyrwaniu w brzuch z jednego z lepszych łuków co bo nie którzy panowie biegną chyżo dalej :]. Ale to w każdym modzie praktycznie jest :).

I odkryłem jeszcze jedną rzecz rzucającą się w oczy. Większość lordów to ci z Warbanda w europejskich pancerzach :).

Offline Daray

• Użytkownik
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #192 dnia: Stycznia 19, 2011, 19:27:49 »
    Witam!

Właśnie nabyłem sobie Warbanda, więc możecie traktować mnie jako kurczaka. Nie mniej jednak nie jest to moja pierwsza przygoda z tą grą (O szczegóły proszę nie pytać, coby się nie denerwować niepotrzebnie). Właściwie to kupiłem ją tylko dla modów i szczerze chciałbym powiedzieć że właśnie dla tego tu prezentowanego, jednak mijało by się to z prawdą. Nie mniej jednak klimaty Japonii są dla mnie najlepszym wyborem, zaraz po polskim sarmatyzmie ;). Po za tym strój Akatsuki na jednym ze screenów mnie po prostu urzekł. Tak więc jeśli nikt nie ma nic przeciwko, będę opisywał swoje wrażenia z moda.

Wcześniej jednak chciałbym pogratulować świetnych modeli broni i pancerzy. (Shurikeny i kunaie bardzo mi się spodobały, a "malutki sztylecik Clouda" mnie po prostu urzekł. Szkoda tylko że taki drogi). Również i oteksturowanie wyszło znakomicie, co pod względem artystycznym prezentuje się bardzo dobrze, zwłaszcza w stosunku do tych z Warbanda, z którymi o dziwo miałem już nieprzyjemność walczyć i zostać wyciętym w pień (Cholerne tarcze...).
    -Spodobały mi się też te niektóre "smaczki" rodem z Naruto, jak np. wioska nazwana jego imieniem. Udało mi się też znaleźć Kirigakure (A może to było Sunagakure? Na pustyni bardziej by pasowało.)
    -Co do balansu to się w ogóle przyczepić nie mogę (po za tarczami, ale te przecież znikną w końcowej wersji).
    -Jeśli zaś chodzi o broń rodem z kraju kwitnącej wiśni, to po prostu już nie wiem czego używać, bo wszystko mi się podoba ;>
    -Pragnę również pochwalić nowe animacje postaci i chodzi mi tu dokładnie o nowe cięcia mieczem. One na prawdę pasują.

To może teraz parę rzeczy które mnie się nie spodobały i może.

-Brak Wilków z Mibu a więc i możliwości stania po ich stronie. Ale cóż... Przecież to nie te czasy, więc to nie jest wina autora, ani tym bardziej modu. Po prostu jakoś brakuje mi ich do wypełnienia klimatu.
    -Klimat właśnie. Co prawda gram na wersji która ukazała się bodajże w sierpniu(?) a więc prawdopodobnie sporo rzeczy uległo zmianie, ale i tak widzę jak strasznie wiele rzeczy przebija się z Carladii. A to wszystkie Lady nazywają się jak w Warbandzie, a to ktoś mówi że pochodzi z jakiejś krainy Carladii. Nawet sam początek w ogóle nie pasuje do klimatu zwłaszcza jaki dostaje się eq. To jednak zapewne ulegnie zmianie w wersji finalnej, więc trzeba czekać.
    -Broń biała(ostrza). Osobiście zmniejszył bym obrażenia, a zwiększył prędkość broni. Powód? Po pierwsze sztuka walki mieczem polega na technice i szybkości, a nie na sile. Co do obrażeń, to: http://www.arma.lh.pl/artykuly/bajer.htm    Ale widziałem że większość jednostek używa właśnie broni drzewcowej, więc zapewne i o tym wiadomo było Autorowi.
    -Coś co mnie bardzo drażni, odkąd kupiłem zbroję z flagą... Ta właśnie flaga zasłania mi widok w widoku trzecioosobowym, co wymusza używanie fps-owego. Nie mniej jednak to też już kwestia przyzwyczajenia.
    -Na internecie znalazłem taki oto fragment:
    corvinus
    13/07/2005, 15:40
    ale japonczycy nie uzywali tarcz gedyz jak to juz powiedziano uwazali to za dyshonor w stosunkiu do walki kazdy Bushi - wojownik polegal tylko na broni czyli przewaznie katanie

Co wy z tymi tarczami ? Używali - do IV wieku ne były częste, a później były też powszechnie wykorzystywane tyle, że przy oblężeniach. Naprawde warto sięgnąć do Ospreyów - oprócz tego polecanego przez mn319, również do "Ashigaru 1467-1649" Stevena Turnbulla i "Early Samurai" Anthony Bryanta
    Jednak sam się nie znam na historii, więc kolejny link: http://www.historycy.org/bez_grafik/index.php/t6493.html

Ehh... Oczywiście chciałem napisać dużo więcej, ale jak zwykle gdy już przyszło do samego kreowania tekstu, zapomniałem o czym rozmyślałem^^. Oczywiście jednak nadal będę udzielał się w wątku (Za pozwoleniem oczywiście) i pisał co mi się podoba, co bym dodał/zmienił, a co mnie wnerwia.

Pozdrawiam, Daray.

"Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #193 dnia: Stycznia 19, 2011, 22:13:20 »
    Świetny post, dzięki wielkie :)
    A teraz wyjaśnienia :)
    - Miasto Naruto naprawdę istnieje w Japonii. Wszelkie nazwy miast zostały wzięte z oficjalnego spisu miast w Japonii. Tak, korzystałem z Wikipedii, jednak źródło można uznać za prawdziwe.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Miasta_Japonii
    - Tarcz już nie ma w najnowszej wersji (tak samo jak i ekwipunku z Native, uzbrojenia dla lordów, itd. Jedynie jeszcze damy dworu pozostały niezmienione, ale na nie też przyjdzie czas :) ), jednak mam nadzieję, że niedługo będzie ukończona najnowsza wersja, więc będziesz mógł osobiście się o tym przekonać.
    - Wilki z Mibu? Szczerze mówiąc nigdy się z tą organizacją nie spotkałem. Jeśli funkcjonowała w okresie Sengoku to nie będzie z tym problemu, żeby ich wstawić.
    - Dialogi będą w 90% zmienione, tylko potrzebuję na to czasu, bo jest ich dosyć sporo. W końcowej wersji na pewno nie będzie żadnej wzmianki o Calradii :)
    - Zbroje są w dwóch wersjach: z flagą i bez niej. Rozumiem, że flaga fajnie wygląda, ale jeśli ci ona przeszkadza, po prostu poszukaj odpowiednika bez flagi. Właściwości są te same, różnią się jedynie flagą.
    - Tarcz nie wprowadzę, nie ma takiej opcji :)

Offline Syron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #194 dnia: Stycznia 20, 2011, 21:36:24 »
    O wielki Miszczu :D Pytanie nie bardzo na miejscu ale które miasto zostało zmienione ?? Tokio ??