Insurekcja Kościuszkowska, było to jedno z największych polskich powstań narodowych. Jej przywódcą był Tadeusz Kościuszko, rozpoczęło się 24 marca 1794 roku, aktem powstania i złożeniem przysięgi przez Kościuszkę. Insurekcja mimo odnoszonych na początku zwycięstw, pod Racławicami, pomimo zwycięskich Insurekcji-Warszawskiej i Wileńskiej zakończyło się klęską Rzeczypospolitej, rozbiorem i zniknięciem naszego kraju z map. To tyle jeśli chodzi o historię, mod będzie na niej oparty, ale nie będzie linii fabularnej, gracz będzie miał możliwość wyboru opowiedzenia się po stronie kilku państw-Rzeczypospolitej, Królestwa Prus, Cesarstwa Austriackiego i Cesarstwa Rosyjskiego, być może pojawią się także jakieś dodatkowe frakcje. Będzie to zależało w dużej mierze od was, planuje w najbliższym czasie zrobić parę małych ankiet.
Modyfikacje zacząłem tworzyć sam na początku 2009 roku, a w maju, dołączył do mnie sir Luca, następnie dołączały kolejne osoby-Michal, Lambert, Ploop i wreszcie Kolba.Bez tych ludzi ta modyfikacja nie miałaby szans na powstawanie i byłaby tylko kolejnym czekającym na realizację pomysłem. Mimo, że pracujemy już kilka miesięcy, sama modyfikacja nie jest w zaawansowanej fazie, ponieważ nasz skrypter-Kolba dołączył stosunkowo
nie dawno i pracowaliśmy dość nieregularnie, ale przejdźmy do tego...
...co znajdzie się w modzie:
-XVIII wieczne realia
-Nowe frakcje
-Nowa mapa
-Nowe jednostki
-Nowe lokacje
-Setki nowych modeli-broń,stroje,fortyfikacje itd.
-Zupełnie nowe dialogi
-Bitwy na mostach
-Nowy system tworzenia postaci
-Nowy system rekrutacji
-Polished Landcapses
-Nowe animacje
-Nowe dźwięki by Skitarii
-Nowi towarzysze
-Nowa muzyka+ta ze starszych wersji
-Historyczne postacie
-Skrypt uniemożliwiający używanie kodów podczas gry by Cdvader&Xendor
-Nowi najemnicy
-Nowe grupy bandyckie
...i wiele,wiele więcej.
Zespół obecnie pracujący nad modem(kolejność alfabetyczna):
-Kolba
-Michal
-Lambert
-Ploop
-sir Luca
-Vain
[url=http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=4382.0][img]http://i858.photobucket.com/albums/ab150/VainV/1794-6.jpg?t=1267971956[/img][/url]