Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 190572 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #465 dnia: Czerwca 17, 2010, 18:26:07 »
    Otóż mam problem. Mianowicie gdy sobie w coś pykam, czasem (nie zauważyłem żadnej prawidłowości) ekran się jakby dzieli na kreski i kwadraty i tak się rozmazuje. Po jakimś czasie albo wszystko wraca do normalnego stanu, albo - niestety komputer mi się resetuje i pojawia się blue screen. Czasem resetuje się nawet po dwa razy.

Zanim zadzwonię do jakiejś [pomocy, chciałem spytać o radę. Tylko nie - zobacz czy mas podłączony monitor, proszę :)

Rozkręć odbudowę i dokładnie odkurz wiatrak i radiator karty graficznej. Te paski spowodowane są jej przegrzaniem. Dlaczego wiem, że to karta? Bo problem pojawia się jak w coś grasz czyli intensywnie wykorzystujesz jej zasoby. Dwa razy w pracy poszła mi karta ze względy na zakurzenie a u kumpla problem ten pojawiał się przy grach, które wykorzystują dużo grafiki. Odkurzanie pomogło.  

Przekonać się o tym możesz jeżeli włączysz grę i dotkniesz po kilkunastu sekundach karty. Może Cię poparzyć.
    Może być też tak, że jeżeli długo nic z tym nie zrobiłeś to przepalił się wiatrak, wtedy jest on do wymiany (nowy nie kosztuje zbyt dużo)
    Przy okazji odkurz też procesor.

Windows 7 wymaga stałego (czy jakiegokolwiek) podłączenia do internetu?

Wersja Ultimate nie wymaga.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #466 dnia: Czerwca 17, 2010, 19:41:42 »
    Zrób tak jak radzi Van Hauzer, a ja jeszcze dorzucę, że jak będziesz bawił się w małe (późno)wiosenne porządki to przeleć jeszcze odkurzaczem (czy sprężonym powietrzem - ten sposób nota bene lepszy do czyszczenia pieca) zasilacz. Tak prewencyjnie, ponieważ nie wytrzymują one zbyt dużych pokładów kurzu - a te tzw. no name to już jest totalny kosmos, więc lepiej dmuchać na zimne. Jak wiadomo zapchany zasilacz się grzeje, a jeśli spali się zasilacz to często do krainy wiecznego krzemu zabiera ze sobą kumpli, gdyż widocznie nie lubi odchodzić sam na dziewicze pola wiecznego krzemu i idyllicznego napięcia... ;p

Offline Cadd

• Użytkownik
    • "There must be some way out of here..."
    « Odpowiedź #467 dnia: Czerwca 18, 2010, 02:05:10 »
    Proud, cóż za licencia poetica ;)
    Przychylam się do porad kolegów - odkurzenie wszelkich wentylatorów pomaga (a nawet kart graficznych z radiatorami). Sam byłem zaskoczony, ile tego badziewia zbiera się na wiatrakach i wewnątrz obudowy, mimo że komputer wyposażony jest w filtry niepozwalające na zasysanie kurzu z zewnątrz.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2010, 02:07:17 wysłana przez Cadd »

Offline Kasparus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #468 dnia: Czerwca 18, 2010, 14:17:25 »
    Dzięki, Tawerna jak zawsze pomocna :) Mam nadzieję, że niczego nie zniszczę, gdyż kompa jeszcze sam nie rozkręcałem... <facepalm>

PS> Zasilacz jest w obudowie, czy to ta kostka na zewnątrz - proszę się nie śmiać.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #469 dnia: Czerwca 18, 2010, 15:14:53 »
    (...)czy to ta kostka na zewnątrz - proszę się nie śmiać.
    Kostka na zewnątrz? Konsole mają zasilacze w formie "kostki", ale PC chyba nie... Zasilacza szukaj w tyle obudowy najczęściej u samej góry, ale zdarzają się również na samym dole. Tam gdzie jest zasilacz powinieneś mieć mały wentylator w obudowie. Przedmuchaj zasilacz od wewnątrz przez takie krateczki (kółeczka, etc. - u różnych zasiłek różnie to wygląda), żeby ewentualny kurz wyleciał na zewnątrz. Samego zasilacza radzę Ci nie rozkręcać. ;D

Offline Kasparus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #470 dnia: Czerwca 18, 2010, 17:56:52 »
    No cóż chłopaki - rozkręciłem, (choć miałem problemy) odkurzyłem i działa (ku mej radości, bo mroziło mnie przed odpaleniem. Miałem trochę problemów, ale cieszę się że mam za sobą pierwszy raz. Teraz w coś pogram i zobaczymy.
    Okazało się również, że klapka która osłaniała USB wpadła mi do środka i przez nią jeden z wentylatorów nie miał jak dmuchać. Połamałem ją i wyciągnąłem :) Teraz nie ma już żadnych trudności w dmuchaniu. No i powyginałem trochę obudowę, ale może nikt z domowników nie zauważy - ciiii :D

Dzięki jeszcze raz.

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #471 dnia: Czerwca 21, 2010, 06:25:26 »
    Potrzebuję sterowników do karty dźwiękowej zintegrowanej z procesorem Intel Pentium Dual CPU e2180
    nie moge już wytrzymać bez głosu
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #472 dnia: Czerwca 21, 2010, 09:11:29 »
    Karta dźwiękowa zintegrowana z procesorem? Chyba z płytą główną...

Jeśli tak - a zapewne tak jest - to pobierz Realtek HD Audio i na 99% powinno być dobrze, ponieważ wątpię, żeby zintegrowane karty dźwiękowe wymagały specjalnych sterowników jak np. Sound Blaster-X.

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #473 dnia: Czerwca 21, 2010, 20:58:39 »
    Potrzebuję sterowników do karty dźwiękowej zintegrowanej z procesorem Intel Pentium Dual CPU e2180
    nie moge już wytrzymać bez głosu

Ewentualnie napisz jaki masz model płyty głównej albo zainstaluj jakiś program do wyświetlania informacji o podzespołach komputera. Tam będziesz miał opisany model karty dźwiękowej lub jeżeli system jej nie wykrywa - model płyty głównej. Wtedy łatwiej znaleźć sterowniki.

Jeżeli jednak nie masz kompa z przemytu, z zagranicy czy jakiegoś przedpotopowca to motyw podany przez Porud'a Ci pomoże bo większość płyt ma wbudowane karty realteka.

Offline Nevader

• Użytkownik
    • "Nie masz pojęcia, czym jest Ciemna Strona."
    Pytania odnośnie doboru podzespołów do nowego komputera | uaktualnione
    « Odpowiedź #474 dnia: Czerwca 24, 2010, 02:14:10 »
    Mam prośbę do osób, które orientują się w temacie sprzętu komputerowego lepiej ode mnie. Mianowicie chcę prosić o odpowiedź na parę moich pytań i ewentualne wniesienie własnych sugestii.

*Gdybym mógł, to proszę również o podanie krótkiego wyjaśnienia przy takich elementach jak GPU, bowiem zdaję sobie sprawę z tego, że niektórzy są niewzruszonymi zwolennikami firmy "XYZ" i konkurencja ich nie interesuje (mam nadzieję, że nie proszę o zbyt wiele i szczerze dziękuję za wszystkie opinie).

Od tygodnia jakiegoś czasu zbieram różne informacje na temat aktualnie dostępnych na rynku (z kilkoma wyjątkami) podzespołów, mając na celu skompletowanie i dokonanie zakupu nowego komputera (wraz ze wszystkimi urządzeniami peryferyjnymi, z pominięciem głośników).

W pierwszej kolejności nastawiam się na kupno monitora, ponieważ moja obecna Belinea 1980 S1 ma uszkodzoną matrycę i chciałbym jak najszybciej posiąść w pełni sprawny wyświetlacz. Mam już kilka typów - w tym jeden szczególnie przeze mnie faworyzowany, ale zdaje mi się, że jeszcze niedostępny w Polsce - mianowicie ASUS MS248H. Jest to kolejna odsłona monitorów z serii MS - bardzo podobna do modelu MS238H, a w zasadzie różniąca się chyba jedynie przekątną ekranu większą o 0.6'' i podświetleniem LED. 2 pozostałe monitory, nad którymi się zastanawiam to: SAMSUNG P2770H i SAMSUNG PX2370 (w takiej kolejności, w jakiej zostały zapisane). Tu pojawia się moja pierwsza prośba - czy ktoś mógłby mi wskazać, który z tych monitorów jest najlepszy albo (jeśli nie da się stwierdzić) sprecyzować jaką przewagę ma każdy z nich?

Klawiatura: Logitech Wireless Keyboard K340 - zależy mi na klawiaturze, która byłaby bezprzewodowa, a jednocześnie wyglądała przyzwoicie i raczej skromnie. Nie potrzebuję dodatkowych klawiszy funkcyjnych z obsługą makr, a jedynie prostego kontrolera odtwarzacza multimedialnego.
    Po ponownym zastanowieniu się nad rzeczywistym przeznaczeniem klawiatury i własnymi preferencjami, zmieniłem wybór na Microsoft SideWinder X4 Keyboard.

Mysz: Logitech Performance Mouse MX - wybrana przeze mnie mysz spełnia chyba wszystkie moje oczekiwania.
    Zmieniłem zdanie co do wyboru myszy. Przyznaję, że wcześniej skupiłem się głównie na wyglądzie, profilu, firmie odpowiedzialnej za jej powstanie oraz na bajerze, w zasadzie niepotrzebnym, a mianowicie na technologii Darkfield Laser Tracking, zapominając jednocześnie co jest najważniejsze. Rozeznawszy się trochę wśród producentów urządzeń peryferyjnych, a w szczególności kontrolerów dla graczy, zdecydowałem się na mysz Razer Mamba. Co prawda przez długi czas byłem sceptycznie nastawiony do tej firmy, jednak jakość wykonania, zapakowania i faktyczne osiągi sprzętu zmusiły mnie do zmiany stanowiska.

Głośniki: -

Słuchawki: Creative Aurvana X-Fi - potrzebuję słuchawek nausznych, gwarantujących wysoką jakość dźwięku. Nie znam się zupełnie na takich akcesoriach, więc nie wiem nawet, czy dobrze wybrałem. Interesują mnie wszystkie "urozmaicenia" np. w postaci przestrzennego dźwięku. Najlepiej by wtyczka była zakończona złączem mini-jack, aby słuchawki nadawały się również do wyniesienia z domu w towarzystwie odtwarzacza MP3...
    A może, gdyby zignorować wtyczkę USB, słuchawki Razer Megalodon byłyby odpowiedniejsze? Zdaje się, że sprzęt tego typu, przystosowany głównie do gier, nie przejawia zbyt wielu korzyści podczas zwyczajnego odsłuchiwania muzyki. Może więc niepotrzebnie się zastanawiam? Sam już nie jestem pewien własnych wniosków, więc proszę o jakieś porady w tej kwestii.

Obudowa: Aerocool PGS Bx-500; Cooler Master CSX Gargoyle Stacker - http://cmstore.coolermaster-usa.com/product_info.php?products_id=19 ; Cooler Master CSX Red Flaming Skulls Stacker - http://cmstore.coolermaster-usa.com/product_info.php?products_id=14 - przedmiot pożądania to obudowa firmy Cooler Master (może kiedyś, jak nie będę się godzinę zastanawiał nad każdym wydanym "groszem"...), ale zdroworozsądkowym wyborem i wcale nie mniej estetycznym jest PGS Bx-500. :)

Zasilacz: Enermax Modu87+ 900W; Enermax Revolution85+ 1250W; Seasonic X Series 750W - pomimo, że wymieniłem 3 różne modele zasilaczy, obecnie jestem już zdecydowany na jeden z nich. Jest to Modu87+. Zakładając, że w przyszłości będę modernizował ten komputer (a mam taki zamiar), moc tego zasilacza jest co najmniej zadowalająca. Nad produktem firmy Seasonic zastanawiałem się bardzo długo. W oparciu o wysoką ocenę użytkowników i wskazanie go wprost, w jednym z przeglądanych przeze mnie zestawień, jako wydajniejszy zasilacz od wybranego przeze mnie Modu87+, byłbym gotów podjąć decyzję o zakupie właśnie jego. Niestety w tym przypadku zadecydowało to, że wersja zasilacza X Series o największej mocy to 750W, a więc zupełnie nie
    Płyta główna: ASUS Crosshair IV Formula - płytę, przyznam szczerze, wybierałem za radą znajomego i z sentymentu do ASUSa, ale nie wiem czy to dobry wybór. Dotychczas nikt nie miał okazji ocenić tego zestawu pod względem kompatybilności poszczególnych elementów, choć starałem się jak mogłem, by wszystko do siebie pasowało.
    Procesor: AMD Phenom II X6 1090T Black Edition - wydaje mi się, że niczego lepszego nie potrzebuję, ani że nie dostanę niczego lepszego w zbliżonej cenie...
    Karta graficzna: ASUS EAH5970/G/2DIS/2GD5/A (ATI Radeon HD 5970) - ...albo ATI Radeon HD 5990 po jego premierze. :)
    Pamięć RAM: 3x Kingston HyperX Triple-Channel Memory Kit DDR3-1600, Non-ECC, Unbuffered DIMM, KHX1600C9D3/2G

Dysk twardy: Seagate Barracuda 7200.12 750 GB (ST3750528AS); Seagate Barracuda LP 1 TB (ST31000520AS) - nie wiem co oznaczają poszczególne statystyki tych dysków. :/ Wiem tylko, że jeden z nich jest większy od drugiego, ekologiczny oraz pobiera mniej energii. :P Dokonałem korekty w tym punkcie. Przede wszystkim jestem już lepiej zorientowany w temacie i wiem za czym się rozglądam. Interesują mnie teraz głównie dyski firmy Western Digital, ponieważ wiele źródeł podaje, jakoby miały to być najbardziej niezawodne i najlepiej wykonane dyski, jakie są dostępne na rynku. Z Seagate zrezygnowałem również dlatego, że opinie osób, które kupiły HDD chociażby z serii Barracuda 7200.12, o pojemnościach o wiele mniejszych od wybranych przeze mnie (a więc teoretycznie trwalsze), nie są zbyt pochlebne. Dość powiedzieć, że najnowsze produkty spod znaku tej firmy z reguły są uważane za nieudane i niegodne polecenia. Tym razem swoją uwagę skupiłem na dwóch modelach - Western Digital Caviar Black 1 T (WD1002FAEX) oraz Western Digital VelociRaptor 600 GB (WD6000HLHX) - wyposażonych w interfejs SATA III. Sama myśl o nabyciu drugiego z tych dysków, wywołuje u mnie prawdziwy entuzjazm. :)

Za wszystkie sugestie bardzo dziękuję ich autorom.
    Pozdrawiam, Nev.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2010, 15:56:51 wysłana przez Nevader »

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #475 dnia: Czerwca 24, 2010, 07:23:32 »
    Ja nie doradzę Ci w ramach podzespołów ale ogólnie w ramach zastanawiania się nad firmą, która produkuje podzespół. Pewnie zostanę zjechany za tą radę ale cóż, domorosłych specjalistów zawsze jest najwięcej.

Tak na prawdę większość podzespołów się od siebie nie różni albo różni się jakąś drobnostką (i ceną of kors). Największe znaczenie ma wybór producenta. Firmy się lubią i nie lubią. Mają patenty lub tworzą przeróbki czyichś. Teraz pytanie ogólne: "Co byś robił gdyby na rynku oprócz Ciebie istniało jeszcze 10 innych firm, które zajmują się tym samym co ty?"; oczywiście je zwalczał, wchodząc w kartele, korporacje, zrzeszenia i prowadząc wojny cenowe i technologiczne.

Najlepszym przykładem może być tu wojna ATI z NVidią. Nikt trzeźwo myślący nie będzie pchał do kompa podzespołów tych dwóch firm albo firm, należących do nich/współpracujących z nimi. Dlatego też większość czasu przy kompletowaniu maszyny spędziłem na badaniu firm w pewnym okresie czasu niż skupiałem się na i tak nic nie znaczących testach i opiniach.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #476 dnia: Czerwca 24, 2010, 11:45:02 »
    Heh, jak patrzę na post Nevadera i sobie pomyślę, że na początku tego roku postanowiłem wreszcie po 5 latach wymienić mego blaszaka i składałem dla siebie sprzęt za jakieś 2 tysiaki, uważając to jednocześnie za szaloną rozrzutność z mojej strony, to śmiać mi się chce.

Offline Nevader

• Użytkownik
    • "Nie masz pojęcia, czym jest Ciemna Strona."
    My 1st own computer
    « Odpowiedź #477 dnia: Czerwca 24, 2010, 16:39:35 »
    Daedalu, musisz wiedzieć, że nie posiadam nawet jeszcze połowy tej kwoty, która będzie mi niezbędna, abym mógł kupić wszystkie wybrane elementy. Najwcześniej będę dysponował takimi pieniędzmi na początku lutego, więc jeszcze wiele może się zmienić. :) To będzie mój pierwszy komputer, na który zarobię samodzielnie i chcę aby był możliwie jak najlepszy, odpowiadający moim gustom, potrzebom, być może też fanaberiom. Obecnie jednak, jak już wspominałem, najbardziej zależy mi na kupieniu monitora. :)
    Pozdrawiam
    « Ostatnia zmiana: Września 09, 2010, 04:04:32 wysłana przez Nevader »

Offline Kawalek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #478 dnia: Czerwca 24, 2010, 18:00:35 »
    Mógłby mi ktoś pomóc?
    Otóż czasami (najczęściej wieczorami) obraz dolnej części ekranu, eeee... się trzęsie... faluje... jest to wina monitora?
    Monitor FLATRON L1918S, karta graficzna Nvidia GeForce 9600 GT.
    Z góry dzięki.

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #479 dnia: Czerwca 24, 2010, 23:20:55 »
    Odstaw głośniki, komórkę, a jak masz to inne urządzenia mobilne lub wytwarzające pole magnetyczne (np. radio). Po dobie powinny zniknąć, jeżeli nie, poszukaj w monitorze opcji rozmagnesowania.

Jeżeli to nie pomorze sprawdź łącza VGA czyli wtyczki do monitora i od monitora do kompa. Możliwe, ze któryś drucik się wygiął.

Więcej pomysłów nie mam.