Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 190625 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #1020 dnia: Września 01, 2015, 17:38:54 »
    Odezwę się jak Twój poziom desperacji wzrośnie:D

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #1021 dnia: Lutego 12, 2016, 13:58:04 »
    Mam problem dotyczący pamięci RAM. Posiadam system Windows 10 32 bitowy oraz 4gb pamięci RAM. Wiem, że mając 32 bitowy OS, mogę sobie pozwolić na jedynie 3 GB pamięci z kawałkiem. System jednak widzi tylko 2,75 GB RAM. Moja karta graficzna nie jest zintegrowana. Czy da się coś z tym zrobić?

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1022 dnia: Lutego 12, 2016, 14:01:59 »
    Raczej nie, gdyż to system narzuca Ci ile RAMu widzi. Tak samo masz w Windows 32 bit. Widzi maksymalnie 3,33 GB RAMu

@Edit1

Ewentualnie ram jest uszkodzony, wymiana kości będzie tu w tym wypadku niezbędna

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #1023 dnia: Lutego 12, 2016, 14:08:28 »
    Raczej nie, gdyż to system narzuca Ci ile RAMu widzi. Tak samo masz w Windows 32 bit. Widzi maksymalnie 3,33 GB RAMu

@Edit1

Ewentualnie ram jest uszkodzony, wymiana kości będzie tu w tym wypadku niezbędna

Mam system 32 bit, nie 64 bit.

Niemożliwe, że RAM jest uszkodzony, gdyż system niby widzi te 4 GB, ale dostępne jest tylko 2,75:

(click to show/hide)

"Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #1024 dnia: Lutego 12, 2016, 14:11:56 »
    Mam system 32 bit, nie 64 bit.

Niemożliwe, że RAM jest uszkodzony, gdyż system niby widzi te 4 GB, ale dostępne jest tylko 2,75:

(click to show/hide)

Owszem system 32bit wykryje Ci do ok. 16 GB ramu, lecz użyje tyle, ile ma zapisane. Dlatego też powstały systemy 64 bit, aby móc obsługiwać większe ilości RAM'u. Jeżeli posiadasz win7 32 bit, możesz na tym samym kluczu zainstalować win 7 64 bit. Wystarczy pobrać gotowy obraz płyty i wypalić taką płytkę/pendrive'a

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #1025 dnia: Lutego 12, 2016, 14:13:11 »
    Peterov, czy ty w ogóle czytasz posty na które odpowiadasz???
    (...) Posiadam system Windows 10 32 bitowy oraz 4gb pamięci RAM. (...)
    Czy po prostu stukasz w klawiaturę dla zabicia czasu...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #1026 dnia: Lutego 12, 2016, 14:20:47 »
    Owszem system 32bit wykryje Ci do ok. 16 GB ramu, lecz użyje tyle, ile ma zapisane. Dlatego też powstały systemy 64 bit, aby móc obsługiwać większe ilości RAM'u. Jeżeli posiadasz win7 32 bit, możesz na tym samym kluczu zainstalować win 7 64 bit. Wystarczy pobrać gotowy obraz płyty i wypalić taką płytkę/pendrive'a

Owszem, lecz to nie wchodzi w grę, gdyż nie mam zamiaru teraz formatować kompa. Na pewno nie ma żadnej opcji w BIOS lub czegoś w tym rodzaju, aby mieć przynajmniej te 3 GB z kawałkiem?

Offline Alpaka

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    • MC Rhodok
    « Odpowiedź #1027 dnia: Lutego 12, 2016, 14:56:28 »
    Jest to zależne od płyty głównej i procka. Wejdz w start ->wpisz msconfig (i go włącz) -> wejdz w zakladke rozruch -> opcje zaawansowane -> i ustawiasz pamięć maksymalna w megabajtach czyli 3072. Może pomoże może nie pomoże, wszystko zależy od bebechów kompa ;d innym rozwiązaniem jest doinstalowanie win 64bitowego nie koniecznie usuwając starego ale dużo babrania z partycjami może być. Polecam formata ;d
    A no i 4gb nie wykorzystasz bo niema możliwości. Maksymalnie bodajże 3,2 gb mozesz mieć ale mowie wszystko zalezy od plyty glownej i procka ;d jeszcze sposobem jest pozmienianie wejść kościu ramu, to taki akt desperacji a czasem pomaga.
    WARBANDOLOGIA 2 - najnowsza płyta Zakonu Templolów, najlepszej raperskiej grupy na Polskiej, a nawet światowej scenie warband. Zapraszam do słuchania.
    MC Rhodok

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=15625.0

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #1028 dnia: Lutego 12, 2016, 15:23:29 »
    Jest to zależne od płyty głównej i procka. Wejdz w start ->wpisz msconfig (i go włącz) -> wejdz w zakladke rozruch -> opcje zaawansowane -> i ustawiasz pamięć maksymalna w megabajtach czyli 3072. Może pomoże może nie pomoże, wszystko zależy od bebechów kompa ;d innym rozwiązaniem jest doinstalowanie win 64bitowego nie koniecznie usuwając starego ale dużo babrania z partycjami może być. Polecam formata ;d
    A no i 4gb nie wykorzystasz bo niema możliwości. Maksymalnie bodajże 3,2 gb mozesz mieć ale mowie wszystko zalezy od plyty glownej i procka ;d jeszcze sposobem jest pozmienianie wejść kościu ramu, to taki akt desperacji a czasem pomaga.

W rozruchu mam "odptaszkowaną" maksymalną pamięć, więc nie powinna mieć limitu. Akt desperacji raczej nie pomoże. Konieczność formatowania jakoś niespecjalnie się do mnie uśmiecha z powodu tego, że dużo przez to stracę. Słyszałem gdzieś o opcji Memory Remap w BIOS. Mógłby mi ktoś coś o tym powiedzieć?

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #1029 dnia: Lutego 12, 2016, 17:34:11 »
    Raczej niewiele z tym zrobisz. Jak nie chcesz tracić danych to np. możesz podpiąć inny dysk hdd(np.stary) i tam zgrasz wszystkie interesujące ciebie rzeczy. Zrobisz z takiego dysku po prostu "dużego pendrive'a". System 32 bitowy ma takie ograniczenia i tyle. Obecnie i tak wszystko przechodzi w 64 bity, więc posiadanie 32 bitowego systemu odejdzie niedługo do lamusa.

Offline Alpaka

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    • MC Rhodok
    « Odpowiedź #1030 dnia: Lutego 12, 2016, 19:29:29 »
    No a masz na kompie jedna partycje czy dwie? Jak dwie to zrzucasz wszystko co wazne na druga i formatujesz tylko dysk systemowy C instalujac na nim 64bity

A co do sposobu desperacji, nie raz sie przekonalem ze takie sposoby sa najlepszym i o dziwo dzialajacym rozwiazaniem xd wiec warto sprobowac.
    WARBANDOLOGIA 2 - najnowsza płyta Zakonu Templolów, najlepszej raperskiej grupy na Polskiej, a nawet światowej scenie warband. Zapraszam do słuchania.
    MC Rhodok

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=15625.0

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    « Odpowiedź #1031 dnia: Lutego 12, 2016, 23:10:38 »
    Owszem system 32bit wykryje Ci do ok. 16 GB ramu, lecz użyje tyle, ile ma zapisane. Dlatego też powstały systemy 64 bit, aby móc obsługiwać większe ilości RAM'u.

Nie do końca prawda. Teoretycznie system 32bit potrafi obsłużyć jedynie 4GB pamięci - bierze się to stąd, że adresy w pamięci są zapisywane na 32bitach, czyli istnieje tylko 2^32 możliwych miejsc do rozpoznania. W praktyce, dzięki takiemu sprytnemu zabiegowi jak PAE, komputery oparte o architekturę x86 i jej pochodne (chyba wszystkie współczesne procki Intela i AMD) mają możliwość adresowania na 36 bitach. Dzięki temu w systemie 32bit możemy śmiało korzystać z pamięci do 64GB.

Niestety jest jedno ale - wszystkie wersje Windowsa poza edycjami serwerowymi ograniczają ilość widzianej pamięci w systemie do max 4GB (nawet po włączeniu PAE - podobno jakieś tam sterowniki się wysypują przy obsłudze większej ilości adresów). Także na Windowsie 32bit kolega Garedyr daleko nie pojedzie :( Natomiast obecnie znaczna większość dystrybucji Linuxa, a na pewno wszystkie Debiany/Ubuntu/Red Haty i ich odmiany w pełni wspierają PAE, więc praktycznie nie ma ograniczenia RAMu :)

Garedyr - spróbuj wyczyścić system z wszelkiego dziadostwa, odinstaluj niepotrzebne programy i powyłączaj niepotrzebne usługi w systemie, zwłaszcza te, które uruchamiają się automatycznie przy starcie systemu. Powinno być więcej dostępnego RAMu, bo to system Ci rezerwuje tyle pamięci dla siebie.

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #1032 dnia: Lutego 13, 2016, 10:08:43 »
    Ja myśle, że po prostu chyba warto zmienić system na ten 64bit, bo 32bit moim zdaniem są dla komputerów, które mają właśnie te 2,3GB RAM. Na 4GB juz lepiej sobie zainstalować ten 64bit.
    Pierwsza zasada każdej wojny - zabij, albo zostań zabity.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1033 dnia: Lutego 18, 2016, 01:34:01 »
    Jest też taka opcja, żeby tę niewidoczną pamięć dać do wykorzystania swapu, wiec chociaz jakis pozytek bedzie, choc sa tez ograniczenia co do hibernacji. Są jakieś sposoby na to, trzeba w necie szukać

Wysłane przez Tapatalk

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #1034 dnia: Lutego 22, 2016, 16:59:35 »
    Ostatecznie przymierzam się do upgradu komputera. Obecnie posiadam taki sprzęt: Intel 2500k, Radeon 7870, 8gb ram i płyta główna P67 Pro3. Chciałbym wymienić kartę graficzną i zastanawiam się nad wymianą płyty głównej na obsługującą crossfire i dokupienie używanego Radeona 7870. Zastanawiam się tylko czy jest sens bawienie się w CF i czy nie lepiej byłoby kupić coś pojedynczego i pozostanie przy obecnej płycie głównej. Nie wiem ile chciałbym wydać kasy na kartę, ale na pewno nie więcej niż 1200zł. I tutaj pojawia się pytanie...Jaka karta do takiej ceny? Jak będzie wyglądała wydajność względem x7870?

Trochę jestem w szoku, ale dobre cztery lata temu kupowałem 7870 za 1200zł a dzisiaj ich cena jest wciąż wysoka. Waha się od 550zł za używaną do 800 za nową...