Testy PurePC oczywiście na i7.
Nowe sterowniki AMD nic nie poprawiły i dalej powodują wysoki narzut na procesor. Jedynie PClab poszło po rozum do głowy i zrobili testy 380x z procesorami ze średniej półki zamiast ciągle męczyć tego i7. Większość graczy ma/będzie miała procesory i5-xxxx przy których problem sterowników AMD się uwydatnia. 380x karta która miała być pogromcą GTX 960 ma niemal identyczne wyniki a czasem nawet przegrywa. Oczywiście nie są to ogromne różnice ale pamiętajmy że Oktawian ma słabszy procesor co może pogłębić sprawę.
Przez to nie mogę z czystym sumieniem polecić r9 380/380x do starego i5-2500k.
http://pclab.pl/art67799-41.html
Tutaj się z tobą w pełni zgadzam, że i7 na radkach wypada lepiej, ale dokopałem się jeszcze do testu na morelach
https://youtu.be/mIIXt1cAHDc?t=21m19s GTX960 vs R9 380 i tutaj już jest ciekawie. Test robiony na i5 6400, czyli na najsłabszym skylake'u i bez żadnego OC Radeon wypada w testach lepiej, oczywiście w miejscach procesorowych trochę traci, ale dalej test zwycięża. Przy podkręcaniu karty już się pokrywają. Z tego co kojarzę i5 2500k dobrze się kręcą, więc byłbym nawet skłony wysunąć tezę, że ten podkręcony procek za bardzo ustępować i5 6400 nie będzie, więc w tym wypadku należy zadać pytanie, czy Oktawian kręci procka i kartę. Oczywiście wszystko rozbija się tutaj o zasilacz, czy takie zmiany by wytrzymał. Także tutaj moim zdaniem wszystko rozbija się o OC. Przy tylko podkręconym procku moim zdaniem lepiej wypadłby radeon, z kolei przy podkręconej karcie i procku lekką przewagę uzyskałaby Nvidia. Z kolei bez żadnego oc na pewno gtx 960. Jednakże zachęcam do obejrzenia wrzuconego przeze mnie materiały, chociażby końcówki, którą wrzuciłem.
Czy nowe sterowniki coś poprawią? Rosyjska ruletka.Ile już tego było w przeszłości? :D "Ma być", "będzie". Dopóki nie ma dowodów to jedynie warty pogardy bełkot marketingowy.
Biorąc pod uwagę sprzęt Oktawiana najlepiej będzie poczekać bo jeszcze trochę na nim pogra, nie jest tak słaby aby wymagał wymiany od teraz. Potem za rok albo dwa kupić całkiem nowego PC za około 3 tysiące. Do tego czasu spokojnie dozbiera. Może też pojawią się nowe procki łamiące zastój zapoczątkowany po premierze Sandy Bridge i będziemy mieli karty graficzne które naprawdę sobie poradzą wydajnościowo z nadchodzącymi grami dx12. R9 i GTX 9xx uruchomią oczywiście gry na dx12 skoro go wspierają ale jeszcze nie wiemy w ilu fps :D
Zgadzam się.
W sumie widzę Oktawianie, że wyraziłeś już swoje zdanie, ale z faktu, że piszę tego posta już od pewnego czasu, to jednak go wrzucę, żeby był dla potomnych. A co do konsol, to PS4 to w pewnym sensie porażka. Obiecywali 30fps w grach przy full hd, a jak widać nie wszystkie tytuły daja sobie z tym radę. Konsole nie tyle co stopują rozwój sprzętu, co przykładają się do olewania przez developerów optymalizacji PC ze względu na rozmiar rynku konsolowego, który w przypadku gier jest już chyba większy, niż PC. Lepiej jest dla nich skupić sie dla optymalizacji pod konsolę, co jest prostsze z powodu praktycznie kilku konfiguracji sprzętowych, niż optymalizować grę pod dziesiątki tysięcy konfiguracji PC.