Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 190040 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #1035 dnia: Lutego 22, 2016, 17:07:52 »
    Po pierwsze - czy twój zasilacz uciągnie crossfire
    Druga sprawa crossfire i SLI nie działają we wszystkich grach poprawnie, z tego co wiem w dzisiejszych czasach gdy gry są optymalizowane mocno pod Nvidię to Crossfire powoduje więcej problemów. Do tego mogą dojść różne akcje niezwiązane z danymi grami np. stuttering często pojawiający się bez wyraźnego powodu. Możliwy jest też spadek żywotności kart lub ich chłodzenia przez ogólny wzrost temperatury w obudowie.
    Radzę brać pojedynczą kartę i nie bawić się w te wynalazki. Przy CF potencjalnie czeka cię wymiana zasilacza i płyty głównej kiedy twój proc jest ciągle dobry i pociągnie parę lat bo od 2011 mamy w tym segmencie zastój.
    No i zależy w jakiej półce cenowej szukasz karty. Jeśli cię teraz nie stać to trochę zaoszczędź.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #1036 dnia: Lutego 23, 2016, 19:11:38 »
    Lepiej się kobietą zajmij a nie pierdołami

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1037 dnia: Lutego 23, 2016, 21:13:49 »
    Nie wiem ile chciałbym wydać kasy na kartę, ale na pewno nie więcej niż 1200zł.
    W takim widełkach cenowych masz dostępną R 9 380, R9 380x i gtx 960.  Obecny kurs dolara jakoś nie daje nadziei na niższe ceny kart w przyszłości, nie mówiąc już od podatku, który chce wprowadzić PIS od sklepów internetowych. Ponadto jeszcze w tym roku mają wyjść nowe karty od Nvidii, które na pewno będą wydajniejsze od obecnych, więc ciężko jest powiedzieć, czy warto teraz się zaopatrywać w nową kartę, czy lepiej poczekać.
    z tego co wiem w dzisiejszych czasach gdy gry są optymalizowane mocno pod Nvidię
    Z tym się do końca zgodzić nie mogę. Ostatnie testy z purePC wykazały, że Radeony mogą być praktycznie tak samo wydajne jak GTX'y od Nvidii(http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_gigabyte_radeon_r9_390_g1_gaming_najtanszy_rywal_gtx_970).  Jakieś dwa miesiące temu wyszła w końcu zupełnie nowa(a przynajmniej tak twierdzi producent) seria sterowników od AMD, która miała poprawić wydajność samych radków, co za tym idzie musiało to oznaczać, że oleją stare, bo nie było sensu aktualizować. Dużą niewiadomą jest obecnie DirectX 12, który ma być sporo wydajniejszy na kartach AMD R9 od serii GTX 9xx. Niestety obecnie nie ma praktycznie tytułów, które mogłyby to w pełni potwierdzić. Ja opierając się na powyższym teście mam wrażenie, że Radeon aktualizuje sterowniki pod karty pod kątem pewnej gry dopiero po jej wydaniu, bo w większości testów gier tuż po premierze radki wypadają o kilka fps gorzej od produktów Nvidii.  Oczywiście zawsze można uznać, że powyższy test jest lobbowany. Ja osobiście posiadam R9 390 i nie narzekam.

Co do SLI to też twierdze tak jak Treborn, nie ma co się w to bawić. Dwie karty w SLI nie oznaczają 2x większej wydajności, a może z tego więcej problemu niż pożytku.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1038 dnia: Lutego 23, 2016, 22:17:57 »
    Testy PurePC oczywiście na i7.
    Nowe sterowniki AMD nic nie poprawiły i dalej powodują wysoki narzut na procesor. Jedynie PClab poszło po rozum do głowy i zrobili testy 380x z procesorami ze średniej półki zamiast ciągle męczyć tego i7. Większość graczy ma/będzie miała procesory i5-xxxx przy których problem sterowników AMD się uwydatnia. 380x karta która miała być pogromcą GTX 960 ma niemal identyczne wyniki a czasem nawet przegrywa. Oczywiście nie są to ogromne różnice ale pamiętajmy że Oktawian ma słabszy procesor co może pogłębić sprawę.
    Przez to nie mogę z czystym sumieniem polecić r9 380/380x do starego i5-2500k.
    http://pclab.pl/art67799-41.html
    Czy nowe sterowniki coś poprawią? Rosyjska ruletka.
    Dużą niewiadomą jest obecnie DirectX 12, który ma być sporo wydajniejszy na kartach AMD R9 od serii GTX 9xx. Niestety obecnie nie ma praktycznie tytułów, które mogłyby to w pełni potwierdzić
    Ile już tego było w przeszłości? :D "Ma być", "będzie". Dopóki nie ma dowodów to jedynie warty pogardy bełkot marketingowy.

Biorąc pod uwagę sprzęt Oktawiana najlepiej będzie poczekać bo jeszcze trochę na nim pogra, nie jest tak słaby aby wymagał wymiany od teraz. Potem za rok albo dwa kupić całkiem nowego PC za około 3 tysiące. Do tego czasu spokojnie dozbiera. Może też pojawią się nowe procki łamiące zastój zapoczątkowany po premierze Sandy Bridge i będziemy mieli karty graficzne które naprawdę sobie poradzą wydajnościowo z nadchodzącymi grami dx12. R9 i GTX 9xx uruchomią oczywiście gry na dx12 skoro go wspierają ale jeszcze nie wiemy w ilu fps :D
    Obecna średnia półka kart graficznych jest dość słaba i jestem niemal pewien że będzie mocno odbiegać wydajnością od kart następnej serii kiedy dx12 stanie się standardem. Coś jak Geforce 8600 który po roku od premiery ledwo sobie radził z średnimi ustawieniami gier w dx10 a w 2008 klatkował na niej Far Cry 2 :D

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #1039 dnia: Lutego 23, 2016, 23:20:07 »
    Lepiej się kobietą zajmij a nie pierdołami

Mówi to osoba, która spędziła walentynki grając w planszówki ze znajomymi! I naucz się odróżniać lody od naleśników:D

Dzięki bardzo za odpowiedzi. Postanowiłem, że wstrzymam się jeszcze z zakupem. Obecnie nie ma tytułu w którym nie grałbym na przyzwoitych ustawieniach a różnica jakiej oczekiwałbym od nowej karty względem starej byłaby dla mnie zbyt mała. Najwidoczniej konsole totalnie przystopowały rozwój w tym aspekcie bo z tego co widzę zarówno procesory jak i karty graficzne przestały tak bardzo przyśpieszać jak miało to miejsce jeszcze jakiś czas temu. Kolejne karty różnią się od swoich poprzedniczek coraz mniejszym przyrostem mocy. Może nawet to i dobrze bo od 3 lat praktycznie nie mam problemów z wymaganiami...

Według moich danych moja obecna karta również będzie obsługiwała dx 12. Ma być kompatybilność wsteczna...

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #1040 dnia: Lutego 23, 2016, 23:36:11 »
    Testy PurePC oczywiście na i7.
    Nowe sterowniki AMD nic nie poprawiły i dalej powodują wysoki narzut na procesor. Jedynie PClab poszło po rozum do głowy i zrobili testy 380x z procesorami ze średniej półki zamiast ciągle męczyć tego i7. Większość graczy ma/będzie miała procesory i5-xxxx przy których problem sterowników AMD się uwydatnia. 380x karta która miała być pogromcą GTX 960 ma niemal identyczne wyniki a czasem nawet przegrywa. Oczywiście nie są to ogromne różnice ale pamiętajmy że Oktawian ma słabszy procesor co może pogłębić sprawę.
    Przez to nie mogę z czystym sumieniem polecić r9 380/380x do starego i5-2500k.
    http://pclab.pl/art67799-41.html
    Tutaj się z tobą w pełni zgadzam, że i7 na radkach wypada lepiej, ale dokopałem się jeszcze do testu na morelach https://youtu.be/mIIXt1cAHDc?t=21m19s GTX960 vs R9 380 i tutaj już jest ciekawie. Test robiony na i5 6400, czyli na najsłabszym skylake'u i bez żadnego OC Radeon wypada w testach lepiej, oczywiście w miejscach procesorowych trochę traci, ale dalej test zwycięża. Przy podkręcaniu karty już się pokrywają. Z tego co kojarzę i5 2500k dobrze się kręcą, więc byłbym nawet skłony wysunąć tezę, że ten podkręcony procek za bardzo ustępować i5 6400 nie będzie, więc w tym wypadku  należy zadać pytanie, czy Oktawian kręci procka i kartę. Oczywiście wszystko rozbija się tutaj o zasilacz, czy takie zmiany by wytrzymał. Także tutaj moim zdaniem wszystko rozbija się o OC. Przy tylko podkręconym procku moim zdaniem lepiej wypadłby radeon, z kolei przy podkręconej karcie i procku lekką przewagę uzyskałaby Nvidia. Z kolei bez żadnego oc na pewno gtx 960. Jednakże zachęcam do obejrzenia wrzuconego przeze mnie materiały, chociażby końcówki, którą wrzuciłem.

Czy nowe sterowniki coś poprawią? Rosyjska ruletka.Ile już tego było w przeszłości? :D "Ma być", "będzie". Dopóki nie ma dowodów to jedynie warty pogardy bełkot marketingowy.

Biorąc pod uwagę sprzęt Oktawiana najlepiej będzie poczekać bo jeszcze trochę na nim pogra, nie jest tak słaby aby wymagał wymiany od teraz. Potem za rok albo dwa kupić całkiem nowego PC za około 3 tysiące. Do tego czasu spokojnie dozbiera. Może też pojawią się nowe procki łamiące zastój zapoczątkowany po premierze Sandy Bridge i będziemy mieli karty graficzne które naprawdę sobie poradzą wydajnościowo z nadchodzącymi grami dx12. R9 i GTX 9xx uruchomią oczywiście gry na dx12 skoro go wspierają ale jeszcze nie wiemy w ilu fps :D
    Zgadzam się.

W sumie widzę Oktawianie, że wyraziłeś już swoje zdanie, ale z faktu, że piszę tego posta już od pewnego czasu, to jednak go wrzucę, żeby był dla potomnych. A co do konsol, to PS4 to w pewnym sensie porażka. Obiecywali 30fps w grach przy full hd, a jak widać nie wszystkie tytuły daja sobie z tym radę. Konsole nie tyle co stopują rozwój sprzętu, co przykładają się do olewania przez developerów optymalizacji  PC ze względu na rozmiar rynku konsolowego, który w przypadku gier jest już chyba większy, niż PC. Lepiej jest dla nich skupić sie dla optymalizacji pod konsolę, co jest prostsze z powodu praktycznie kilku konfiguracji sprzętowych, niż optymalizować grę pod dziesiątki tysięcy konfiguracji PC.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1041 dnia: Lutego 24, 2016, 00:38:56 »
    W teście Morele.net pada kluczowe słowo - GTX 960 na referencyjnych taktowaniach przez co traci dużo w tym porównaniu. GTX 960 bez OC może rywalizować z r9 380. Po OC rywalizacja przenosi się na pole GTX 960/r9 380x. Oczywiście Oktawian mając 1200zł mógł sobie pozwolić na te odrobinę szybsze wersje i to je rozważaliśmy. Referencyjny 960 i r9 380 nie były w ogóle opcjami wartymi uwagi.
    W testach Benchmark.pl na i7 Radeon r9 380x wygrywa z GTX 960 OC - i jest szybszy od starszego r9 380 średnio o "5-7%" co dowodzi tezy że referent 960 i r9 380 nie są warte uwagi.
    W wynikach testów PClab na i5 Radeon 380x traci przewagę niemal zrównując się z fabrycznie podkręcanym GTX960 ciągle zachowując swoje słabości w postaci problemów ze sterownikiem. I nie można negować ze to nie to jest problem ze sterownikiem - spadek fps przy obciążonym procesorze nie bierze się z niczego jeśli konkurencyjna karta takowych spadków nie ma. Werdykt jest jeden - GTX 960 OC i r9 380x nie dzieli w przypadku i5 na tyle duża przepaść aby ślepo brać r9 380x jako "szybszą kartę". W tym wypadku mając i5 wziąłbym 960. Przy tak małej różnicy wolę wziąć GPU nieznacznie wolniejszy ale pozbawiony dziwnej przypadłości swojego konkurenta. Zwyczajnie dla spokoju.
    Najbardziej mnie ciekawi jakie byłby wyniki testów r9 380x z i5 przy grze typu Arma 3. Znalazłem takie na YT tylko przy referencie 960 i 380 ale już tam zarysowuje się powoli różnica.
    Zakładając że gry w przyszłości będą wymagać coraz więcej od CPU - GTX 960 OC zyska trochę fps co kiedy karty się zestarzeją może być kluczowe.

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest przeczekanie obecnej posuchy i powrócenie do tematu po jakimś czasie. Żadna z tych kart nie daje specjalnie wysokiego skoku w wydajności porównując ją do obecnej grafiki Oktawiana. Zobaczymy jakie wymagania przed sprzętem postawią gry z dx 12.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1042 dnia: Lutego 24, 2016, 03:53:03 »
    Jeśli chodzi o OC karty i procesora to z tych podzespołów wycisnąłem już wszystko. Procesor z referencyjnego 3.4 ghz podkręciłem do 4.2 ghz. Wcześniej oczywiście wymieniłem chłodzenie na podobno jedno z najlepszych- Machoo 120. Sądząc po cenach samo chłodzenie się nie zestarzało i nawet cena nie spadła od prawie już dwóch lat. Składając komputer dobierałem podzespoły z jak największym potencjałem do OC (nie wliczając kości ram- z nimi się nigdy nie bawiłem i nie mam zamiaru) i tak mam ASROCK P67 PRO3, zasilacz XfX core 550 ( więc mogę kręcić do woli nawet dużo bardziej prądożerne karty i procki, crossfire też wchodzi w grę) i właśnie Radeona 7870 którego udało mi się podkręcić z 1000 Mhz GPU, 1200 Mhz memory do 1100 Mhz i 1350 Mhz.

I jeszcze jedno. Jest 3:51 w nocy, ale nie jestem nołlajfem siedzącym do późna na forum. Uczę się na poprawkę jutro i szukam wszelkich aktywności, które mnie od tego odciągną. 

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    « Odpowiedź #1043 dnia: Lutego 24, 2016, 17:28:11 »
    Zdales chociaz?

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1044 dnia: Lutego 25, 2016, 02:17:41 »
    Zdales chociaz?

Na pięknie wyglądającą trójeczkę. Myślałem, że będzie lepiej bo znałem odpowiedź na każde pytanie i napisałem dosłownie wszystko. Najwidoczniej z dwójki można było najwyżej trójkę dostać. Na poprawce było jakieś 70 osób i z tego co wiem więcej niż połowa znowu oblała...Teraz czeka ich warunek. Gdyby ktoś chciał pogadać o nurtach pedagogiki emancypacyjnej albo psychologicznej to służę swoją wiedzą. Tak jak stwierdziliśmy ze znajomymi dzisiaj- byłoby fajnie z kimś o tym porozmawiać bo większego pożytku z tej wiedzy niż głupio-mądre szpanowanie nie będziemy mieli.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #1045 dnia: Lutego 25, 2016, 03:40:43 »
    O czym to jest?

Offline robert99111

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1046 dnia: Października 31, 2016, 09:20:40 »
    panowie i panie mam takie pytanie. zaoizylem juz jeden taki watek ale nie otrzymalem oczekiwanej odpowiedzi . moze przez to ze w zlej zakladce go umiescilem a mianowicie kupuję nowego kompa . same bebechy plus obudowa . chce wydac mniej więcej 5000-7000 zl . chce aby chodzily na nim ze tak powiem wszystkie gry ale zalezy mi aby ilosc wojsk w warbandzie zbytnio nie przycinaly jednostki
    EDIT: ewentualnie 5000 - 9000 zl  bo t chce miec juz cos lepszego ze tak powiem
    Netoman dobrze ci napisał, nie wysyłaj dwóch wiadomości pod rząd // Lew
    « Ostatnia zmiana: Października 31, 2016, 13:15:24 wysłana przez Lew »

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #1047 dnia: Października 31, 2016, 11:28:53 »
    Po pierwsze - nie wysyłaj dwóch wiadomości po kolei - używaj opcji Edytuj
    Po drugie - jesteś w stanie sam złożyć ten komputer czy nie?

Offline robert99111

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1048 dnia: Października 31, 2016, 11:41:42 »
    Do pierwszego to wybacz. pisałem na szybkosci i wyszlyy dwa posty. Do drugiego to mam znajomego co zamawia i sklada jednostki od dluzszego czasu takze z tym nie ma problemu

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #1049 dnia: Października 31, 2016, 12:08:02 »
    Oprócz gier korzystasz z komputera w innych celach? Jakieś szczególne wymogi (i.e. dwa monitory, monotwanie w biurku, na ścianie)?