Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 190036 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #990 dnia: Grudnia 11, 2014, 09:00:33 »
    Trochę zmienię temat ale offtopu chyba nie będzie, zna ktoś z was DOBRY I SPRAWDZONY serwis komputerowy w Łodzi? Mój informatyk się na mnie wypiął i wziął sobie wyjechał za granicę a chciałem komputer domowy do remontu dać. Tylko po wszystkim chciałbym aby podzespoły, które zostaną były dalej na miejscu a nie co lepsze wylądują na magazynie u serwisanta...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    Nowa maszyna- czyli potrzebna pomoc przy składaniu komputera do gier
    « Odpowiedź #991 dnia: Stycznia 13, 2015, 18:54:18 »
    Witam!

Doszedłem do wniosku, że mój 7-dmio letni komputer nie daje sobie już rady praktycznie z niczym. Zwracam się do was o pomoc przy składaniu takiego komputera. Proszę o składanie waszych propozycji dotyczących części. Najlepiej jest mi napisać nazwę części, krótką charakteryzację, oraz cenę. Interesuje mnie zakres cenowy do 3000zł. Dobrze by było także napisać ile części będą w sumie kosztować.
    Czego oczekuję:

-Win 7 64 bit Ultimate lub professional
    -Tani i dobry procesor
    -Tania i dobra karta graficzna (planuję wydać na nią coś ponad 1000 zł)
    -Dobry i tani ram 8GB + płyta główna kompatybilna z nim

Chodzi mi o taki sprzęt, które uciągnie nowsze gry na co najmniej średnich detalach. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc ;)

EDIT
    Monitor i peryferia mam, więc nie piszcie o nich. Tylko części wewnętrzne.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2015, 19:05:06 wysłana przez Garedyr »

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: Nowa maszyna- czyli potrzebna pomoc przy składaniu komputera do gier
    « Odpowiedź #992 dnia: Stycznia 13, 2015, 19:20:36 »
    Ja bym poczekał z rok albo kupił konsolę. Patrząc wstecz - 2006/2007/2008 wymagania po wyjściu nowych konsol zaczęły bardzo szybko rosnąć, ci którzy kupili komputery krótko po premierze konsoli w momencie kiedy Dx9 odchodził do lamusa zostali dosłownie wydymani :D Tak samo jak posiadacze kart 8600GT - mimo że miała dx10 już w 2008 kasłała w niemal każdej grze. Po krótkim czasie zaczęły się pojawiać gry wymagające dx10 i coraz mocniejszych procków, o komfortowym graniu w nowości nie było mowy, wyobraź sobie że wziąłeś coś w stylu GF7800 który miał ci starczyć na długi czas - nie ma bata, na dx9 w gry potrzebujące dx10 nie pograsz, mimo że 2/3 lata temu wydałeś masę kasy - teraz musisz włożyć więcej.
    Dla odmiany jeśli ktoś kupił mid/high endowego kompa w 2010/2011/2012 gra spokojnie do dziś, sporo gier nawet na średnich i wysokich ustawieniach. Według mnie teraz jest najgorszy moment na kupno nowego PC - okres przejściowy, za to najlepszy na kupienie konsoli. Kiedy niedługo wyjdzie dx12 pojawią się tanie karty z jego obsługą a wydajność dzisiejszego high endu okaże się śmieszna + za jeszcze jakiś czas nie pograsz sobie z dx11 a wymagania poszybują baardzo w górę. Zobacz sobie co się ostatnio dzieje w tej kwestii np. Wiedźmin 3, Shadow of Mordor. Widzę, że masz kompa 7 lat i nie było upgrade więc chyba nie jesteś typem który wydaje dużo kasy na sprzęt. Radzę to przemyśleć.

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    Odp: Nowa maszyna- czyli potrzebna pomoc przy składaniu komputera do gier
    « Odpowiedź #993 dnia: Stycznia 13, 2015, 19:25:29 »
    Ja bym poczekał z rok albo kupił konsolę. Patrząc wstecz - 2006/2007/2008 wymagania po wyjściu nowych konsol zaczęły bardzo szybko rosnąć, ci którzy kupili komputery krótko po premierze konsoli w momencie kiedy Dx9 odchodził do lamusa zostali dosłownie wydymani :D Tak samo jak posiadacze kart 8600GT - mimo że miała dx10 już w 2008 kasłała w niemal każdej grze. Po krótkim czasie zaczęły się pojawiać gry wymagające dx10 i coraz mocniejszych procków, o komfortowym graniu w nowości nie było mowy, wyobraź sobie że wziąłeś coś w stylu GF7800 który miał ci starczyć na długi czas - nie ma bata, na dx9 w gry potrzebujące dx10 nie pograsz, mimo że 2/3 lata temu wydałeś masę kasy - teraz musisz włożyć więcej.
    Dla odmiany jeśli ktoś kupił mid/high endowego kompa w 2010/2011/2012 gra spokojnie do dziś, sporo gier nawet na średnich i wysokich ustawieniach. Według mnie teraz jest najgorszy moment na kupno nowego PC - okres przejściowy, za to najlepszy na kupienie konsoli. Kiedy niedługo wyjdzie dx12 pojawią się tanie karty z jego obsługą a wydajność dzisiejszego high endu okaże się śmieszna + za jeszcze jakiś czas nie pograsz sobie z dx11 a wymagania poszybują baardzo w górę. Zobacz sobie co się ostatnio dzieje w tej kwestii np. Wiedźmin 3, Shadow of Mordor. Widzę, że masz kompa 7 lat i nie było upgrade więc chyba nie jesteś typem który wydaje dużo kasy na sprzęt. Radzę to przemyśleć.

Trebron xD

O Wiedźminie 3 to ja mogę tylko pomarzyć. Nie gram też w FPS'y typu Far Cry, które mają wyj*baną grafikę. Chodzi mi o taki komputer, na którym będę grał w Vikings Conquest na max detalach + battle sizer na maxa.  Mam pytanie:
    Czy opłaca się kupić Intel Core i5-2500K 3.3 GHz, oraz 2 GB GeForce GTX 770?

"Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #994 dnia: Stycznia 13, 2015, 19:36:25 »
    Szukasz procka w muzeum? :D i5 na Sandy Bridge to 2011 rok. Wyszły nowsze - nieznacznie wydajniejsze ale z mniejszym poborem energii. Jeśli jednak ten 2500k jest sporo tańszy i nie używany to bym go brał, oczywiście biorąc starszy procek bierzesz też płytę główną do której go wsadzisz. I zamiast brać grata GTX770 lepiej poczekać już na 960 który będzie też sporo oszczędniejszy i wydajniejszy = starczy na dłużej, premiera tej karty jeszcze w zimę.

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #995 dnia: Stycznia 13, 2015, 19:40:59 »
    Szukasz procka w muzeum? :D i5 na Sandy Bridge to 2011 rok. Wyszły nowsze - nieznacznie wydajniejsze ale z mniejszym poborem energii. Jeśli jednak ten 2500k jest sporo tańszy i nie używany to bym go brał, oczywiście biorąc starszy procek bierzesz też płytę główną do której go wsadzisz. I zamiast brać grata GTX770 lepiej poczekać już na 960 który będzie też sporo oszczędniejszy i wydajniejszy = starczy na dłużej, premiera tej karty jeszcze w zimę.

Byłbyś w stanie doradzić mi jaki procesor i płytę główną dobrać do GTX960? Dobrze by było podać cenę.

EDIT

Co ty mi poleciłeś?! GTX 960 jest zintegrowana. Nie szukam karty, która będzie mi kraść mój RAM.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #996 dnia: Stycznia 13, 2015, 19:53:13 »
    Wat? GTX 960 zintegrowany? XDDD skąd ty info bierzesz. Forum prawda2.info czy komentarze na wp? XD http://www.purepc.pl/karty_graficzne/kolejne_zdjecia_karty_msi_geforce_gtx_960_gaming
    Płyty głównej do karty nie trzeba "dobierać" - płyta ma wejścia PCI E do których wsadzasz karty, tym się nie przejmuj.

http://forum.pclab.pl/topic/864086-FAQ-Jaki-komputer-kupi%C4%87-Polecane-Zestawy-Komputerowe-na-STYCZE%C5%83-2014-WYSY%C5%81KA-KURIEREM-GRATIS/
    Pierwszy lepszy zestaw za tą cenę z PCLab, przejrzyj se ten temat jeszcze co podałem, jest sporo alternatyw.
    CPU: Intel Core i5-4460 - 679 zł
    Płyta główna: MSI Z97 PC Mate - 359 zł
    RAM: Crucial 2x4GB 1600 MHz Ballistix - 299 zł
    GPU: Gigabyte GeForce GTX 760 2GB WF2 OC - 830 zł
    SSD: Crucial MX100 128GB - 289 zł
    HDD: Western Digital 1TB Blue - 230 zł
    PSU: Thermaltake Smart SE 530W - 215 zł
    Obudowa: Zalman Z3 Plus - 159 zł

poczekasz trochę i zamiast GTX760 weźmiesz GTX 960 który pewnie będzie w okolicach 1000zł
    edit: chociaż warto jeszcze poczekać na pierwsze testy 960, może lepszy i bardziej opłacalny okaze się któryś Radeon.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #997 dnia: Stycznia 13, 2015, 19:57:29 »
    Kurczę, te wymagania Wieśka 3 to naprawdę uświadomiły mi że jestem cyberneandertalczykiem...

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #998 dnia: Stycznia 13, 2015, 19:59:21 »
    Kurczę, te wymagania Wieśka 3 to naprawdę uświadomiły mi że jestem cyberneandertalczykiem...
    Klasyk, po wyjściu konsol nowej generacji wymagania na PC po prostu muszą wzrosnąć. Największa beka z PCtowych fanbojów toczących boje w komentarzach na YT i stronach komputerowych - najpierw płacz że konsole hamują rozwój a potem znowu źle bo wymagania rosną XD

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2015?page=0,12
    Tutaj też ciekawe zestawy dla Garedyra, TYLKO NIE BIERZ ZASILACZY SILENTIUM PC BO TO SZMELC XD

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #999 dnia: Stycznia 13, 2015, 20:05:12 »
    Wat? GTX 960 zintegrowany? XDDD skąd ty info bierzesz. Forum prawda2.info czy komentarze na wp? XD http://www.purepc.pl/karty_graficzne/kolejne_zdjecia_karty_msi_geforce_gtx_960_gaming
    Płyty głównej do karty nie trzeba "dobierać" - płyta ma wejścia PCI E do których wsadzasz karty, tym się nie przejmuj.

http://forum.pclab.pl/topic/864086-FAQ-Jaki-komputer-kupi%C4%87-Polecane-Zestawy-Komputerowe-na-STYCZE%C5%83-2014-WYSY%C5%81KA-KURIEREM-GRATIS/
    Pierwszy lepszy zestaw za tą cenę z PCLab, przejrzyj se ten temat jeszcze co podałem, jest sporo alternatyw.
    CPU: Intel Core i5-4460 - 679 zł
    Płyta główna: MSI Z97 PC Mate - 359 zł
    RAM: Crucial 2x4GB 1600 MHz Ballistix - 299 zł
    GPU: Gigabyte GeForce GTX 760 2GB WF2 OC - 830 zł
    SSD: Crucial MX100 128GB - 289 zł
    HDD: Western Digital 1TB Blue - 230 zł
    PSU: Thermaltake Smart SE 530W - 215 zł
    Obudowa: Zalman Z3 Plus - 159 zł

poczekasz trochę i zamiast GTX760 weźmiesz GTX 960 który pewnie będzie w okolicach 1000zł
    edit: chociaż warto jeszcze poczekać na pierwsze testy 960, może lepszy i bardziej opłacalny okaze się któryś Radeon.

GTX960 podobno ma kosztować 199 dolarów. O Radeonie nawet mi nie wspominaj. Słyszałem opinię ludzi i w życiu nie kupię Radeona. I tym, że GTX 960 będzie zintegrowana przeczytałem tutaj: http://www.game-debate.com/hardware/?gid=2436&graphics=GeForce%20GTX%20960%202GB

Dzięki z pomoc i myślę, że skorzystam ;)

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1000 dnia: Stycznia 13, 2015, 20:25:33 »
    Przecież tam wyraźnie pisze że to zwyczajna karta graficzna xD
    A co do Radeonów - większość opinii o nich to stereotypy, najbardziej słychać tych co narzekają. Były problemy ze sterownikami... ponad 10 lat temu ;p Nie bądź "pożytecznym idiotą" dla Nvidii. Żaden producent nie jest idealny i zdarzają się kiepskie serie/sterowniki jak np. seria FX Nvidii. Dodam też że ostatnio padło sporo GTXów serii 4 i 5 przez wadliwe sterowniki. Dobre karty AMD niedługo zejdą z ceny po premierze GTX960 więc mogą się okazać bardziej opłacalne od niego. Bycie fanbojem nigdy nie popłaca.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #1001 dnia: Stycznia 14, 2015, 17:15:35 »
    Jeśli możesz kupić taniej 2500k to bez zastanowienia bierz tą opcje. W przypadku podstawowego taktowania jest minimalnie wolniejszy od swoich młodszych kolegów a po podkręceniu w większości wyprzedza statyczne ( niepodkręcalne) modele. Oczywiście pobiera więcej mocy, ale na rachunkach nie zauważysz prawie żadnej różnicy. Sam siedzę na podkręconej wersji, dokupiłem chłodzenie Macho 120 i obecnie mam ( jeszcze nie dokończ wykorzystany potencjał) 4.0 GHz.

Jeśli chodzi o Radeony to Trebron dobrze napisał. Obecna wojenka pomiędzy fajnbojami zrodzona ze stereotypów ( zarówno o Nvidi jak i AMD) przerodziła się w pasje niektórych osób. Obecnie jedynym czynnikiem jaki powinien kierować przy kupnie karty to stosunek wydajności do ceny. No i oczywiście przeznaczenie karty i jej opłacalność w świetle nadchodzących nowości.

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #1002 dnia: Stycznia 14, 2015, 19:08:19 »
    Jeśli możesz kupić taniej 2500k to bez zastanowienia bierz tą opcje. W przypadku podstawowego taktowania jest minimalnie wolniejszy od swoich młodszych kolegów a po podkręceniu w większości wyprzedza statyczne ( niepodkręcalne) modele. Oczywiście pobiera więcej mocy, ale na rachunkach nie zauważysz prawie żadnej różnicy. Sam siedzę na podkręconej wersji, dokupiłem chłodzenie Macho 120 i obecnie mam ( jeszcze nie dokończ wykorzystany potencjał) 4.0 GHz.

Jeśli chodzi o Radeony to Trebron dobrze napisał. Obecna wojenka pomiędzy fajnbojami zrodzona ze stereotypów ( zarówno o Nvidi jak i AMD) przerodziła się w pasje niektórych osób. Obecnie jedynym czynnikiem jaki powinien kierować przy kupnie karty to stosunek wydajności do ceny. No i oczywiście przeznaczenie karty i jej opłacalność w świetle nadchodzących nowości.

Nie podkręcam i nigdy nie mam zamiaru tego robić. Sami sobie psujcie komputery, ale ja nie będę nawet próbował ;)

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #1003 dnia: Stycznia 14, 2015, 19:43:02 »
    Nic się nie psuje, ale jeśli nie chcesz podkręcać to nie szukaj opcji z "k" bo są droższe, a i tak nie wykorzystasz ich potencjału. Nie bierz tym bardziej 2500k, bo to już staroć, a Oktawiana tylko na wspomnienia z okazji kupna zbiera. :D

Trebron dał Ci świetny komputer jak za tą cenę. Dobierz sobie tylko obudowę, bo to już kwestia gustu, a często może zepsuć cały efekt. Różnica 100zł na obudowie chyba Cię nie zniszczy. Ja osobiście mam Zalman Z9 i polecam.

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #1004 dnia: Kwietnia 25, 2015, 19:21:49 »
    Witam, mam zamiar zakupić nową kartę graficzną. Chciałem grać w nadchodzącego Wiedźmina, podczas gdy moja integra nie daje rady nawet z Forestem. Chciałbym się zapytać, czy lepiej kupić jakąś kartę teraz, czy poczekać do przyszłego roku i kupić jakąś kartę już po wyjściu Dx12?