Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 190399 razy)

Opis tematu:

Offline Bandaro123

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #675 dnia: Czerwca 09, 2011, 21:14:37 »
    Co do GTX'a 570 to karta Asusa jest bardzo cicha, w zasadzie oprócz chłodzenia z obudowy nie słyszę nic.

http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/GeForce_GTX_570_Direct_Cu_II/22.html
    Asus GTX 570 jest cichszy od większości kart na rynku, mimo że to jeden z najwydajniejszych GPU.

Najnowsze procesory z serii Sandy Bridge zdecydowanie są lepsze od konkurencji z AMD, sam posiadam i5 2500K - dobry do podkręcania, wydajny na standardowym takcie i najopłacalniejszy procesor z ''wyższej półki''.
    http://www.purepc.pl/files/Image/artykul_zdjecia/2010/Sandy_Bridge/wykresy/wykresy_11.png W Mafii za wielkiej różnicy nie ma, ale jednak jest.
    http://www.purepc.pl/files/Image/artykul_zdjecia/2010/Sandy_Bridge/wykresy/wykresy_14.png Za to w takim Anno jest już całkiem spora ;)

Zasilacz nie musi być potężny, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę i5 2500, który ma bardzo mały pobór prądu. 550W starczy nawet do GTX'a 580. Ja sam posiadam 650W, w razie jakbym kupował jakieś wydajniejsze części.
    http://www.purepc.pl/files/Image/artykul_zdjecia/2010/Sandy_Bridge/wykresy/wykresy_14.png Na wykresach pobór prądu GTX'a 580 wynosi 450 W wraz z platformą, tj procesorem i resztą części.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #676 dnia: Czerwca 24, 2011, 18:52:49 »
    Mam poważny problem z zasilaczem. Od jakiegoś czasu polegał tylko na tym, że wydawał dziwne dźwięki (bardzo głośne buczenie) i rozwiązanie problemu polegało na włączeniu i wyłączeniu kompa. W ostatnim tygodniu problem się nasilił. Aby włączyć komputer bez buczenia musiałem włączać i wyłączać komputer ok. 10 razy, dodatkowo po ok. 1/2 godziny użytkowania (zwykłego przeglądania internetu) komputer się wyłączył i były problemy z uruchomieniem itd. A to ekran skakał, a to programy się cięły... Totalny bajzel. Mój zasilacz to Tracer MGB ATX-350. Jak temu zaradzić? Rozkręcić obudowę i poodkurzać? A może po prostu zakupić nowy zasilacz?

Mój obecny sprzęt: AMD Sempron(tm) 2400+ 1.67 GHz; 1.00 GB RAM; RADEON 9250 AGP (0x5960) 112.0 MB; LITE-ON COMBO SOHC-5235K; płyta główna ASRock K7VT4A+; WDC WD800BB-22JHAO (78GB, IDE)

btw. Czy Chieftec GPS-450A 450W byłby dobrym zasilaczem? Wcześniej polecono mi go w tym temacie do mojej planowanej konfiguracji (sprzęt o wiele lepszy, więc obecne gówienko powinno udźwignąć). 

Offline Hasarel

• Użytkownik
    • "Jestem tym, kim być muszę."
    « Odpowiedź #677 dnia: Czerwca 26, 2011, 12:08:39 »
    Mam pewien problem.Mam zdjęcie z gazety, które chciałbym skopiować.Problem w tym, że nie mam i nie stać mnie na kolorowy tusz w tej chwili.Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co zrobić, aby  w szybki sposób przerobić takie zdjęcie na czarno białe.Mam nadzieję, że nie będzie to sposób "wypełnienie kolorem", ponieważ zajmie mi to cały dzień.Za pomoc dziękuję.

Offline akosmo

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • Na PW to tylko z ptasim mleczkiem! (czekoladowym)
    « Odpowiedź #678 dnia: Czerwca 26, 2011, 12:17:27 »
    Mam pewien problem.Mam zdjęcie z gazety, które chciałbym skopiować.Problem w tym, że nie mam i nie stać mnie na kolorowy tusz w tej chwili.Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co zrobić, aby  w szybki sposób przerobić takie zdjęcie na czarno białe.Mam nadzieję, że nie będzie to sposób "wypełnienie kolorem", ponieważ zajmie mi to cały dzień.Za pomoc dziękuję.
    Polecam jakiś zwykły program np. irfanview. W nim otwórz obrazek i zaznacz w opcji Obraz "Przekształć na odcień szarości" i to wszystko.

Offline BladeXXX

• Użytkownik
    • My name is Lancelot
    « Odpowiedź #679 dnia: Czerwca 26, 2011, 12:18:34 »
    Nawet w zwykłym Paincie jest opcja zmiany barw całego rysunku na czarno-biały, wystarczy kliknąć. A jeśli jej nie ma to ściągnij Gimpa.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #680 dnia: Czerwca 26, 2011, 13:27:52 »
    Nie trzeba nic przerabiać, jeśli masz czarno-biały tusz to i tak kolorowy obrazek wydrukuje ci na czarno biało.

Offline Trynithy

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #681 dnia: Lipca 02, 2011, 22:31:27 »
    Ma ktoś może Acera 5552, warto go kupić ?

Offline Medien

• Użytkownik
    « Odpowiedź #682 dnia: Lipca 15, 2011, 10:37:53 »
    Pamięć RAM - 4GB [Widzi 3.25 GB bo mam XP]
    Procesor - AMD Phenom(tm) 9650 Quad-Core
    K. Graficzna - GeForce 9800 GT [1 GB]
    Monitor - Samsung SyncMaster 960BF [1024x768]
    Płyta Główna - FOXCONN A6VMX

PS. Co do sondy to biore inny odtwarzacz bo odtwarzam "Dziobas"

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #683 dnia: Lipca 17, 2011, 00:07:51 »
    Mam poważny problem z zasilaczem. Od jakiegoś czasu polegał tylko na tym, że wydawał dziwne dźwięki (bardzo głośne buczenie) i rozwiązanie problemu polegało na włączeniu i wyłączeniu kompa. W ostatnim tygodniu problem się nasilił. Aby włączyć komputer bez buczenia musiałem włączać i wyłączać komputer ok. 10 razy, dodatkowo po ok. 1/2 godziny użytkowania (zwykłego przeglądania internetu) komputer się wyłączył i były problemy z uruchomieniem itd. A to ekran skakał, a to programy się cięły... Totalny bajzel. Mój zasilacz to Tracer MGB ATX-350. Jak temu zaradzić? Rozkręcić obudowę i poodkurzać? A może po prostu zakupić nowy zasilacz?

Mój obecny sprzęt: AMD Sempron(tm) 2400+ 1.67 GHz; 1.00 GB RAM; RADEON 9250 AGP (0x5960) 112.0 MB; LITE-ON COMBO SOHC-5235K; płyta główna ASRock K7VT4A+; WDC WD800BB-22JHAO (78GB, IDE)

btw. Czy Chieftec GPS-450A 450W byłby dobrym zasilaczem? Wcześniej polecono mi go w tym temacie do mojej planowanej konfiguracji (sprzęt o wiele lepszy, więc obecne gówienko powinno udźwignąć).  

Jak masz zasilacz od Tracer`a, to prawie wszystko inne na rynku będzie lepsze (nie licząc ProComp`a, bo to ten sam shit), więc Chieftec jak najbardziej się nada.

Pamięć RAM - 4GB [Widzi 3.25 GB bo mam XP]
    Procesor - AMD Phenom(tm) 9650 Quad-Core
    K. Graficzna - GeForce 9800 GT [1 GB]
    Monitor - Samsung SyncMaster 960BF [1024x768]
    Płyta Główna - FOXCONN A6VMX

PS. Co do sondy to biore inny odtwarzacz bo odtwarzam "Dziobas"
    Do chwalenia się sprzętem masz ten temat: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6156.0
    I widzi ci mniej RAMu nie dlatego, że masz XP, a dlatego, że masz wersję 32-bitową. Zmień na XP 64 bit, lub nowszy system, również w wersji 64 bit a będzie już widać normalnie.

Offline Mangust

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #684 dnia: Lipca 17, 2011, 01:53:04 »
    http://www.komputronik.pl/product/123099/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/Radeon_6770_HIS_FAN_1GB_HDMI-2xDVI-_DP_PCI_E_.html

Może ktoś posiada ową kartę graficzną i powie czy warto wydawać na nią kasę?

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #685 dnia: Lipca 24, 2011, 16:08:41 »
    Witam!

Ostatnio dorwałem trochę kasiory i mam chcicę na kupienie Wiedźmina 2. Nie chcę jednak zrobić z niego Wiedźmina 2: Zabójców Pikseli, dlatego wysyłam tutaj parametry swojej "machiny". Jeżeli ktoś byłby w stanie oszacować na jakich detalach chodziłby Wiedźmin, byłbym wdzięczny.

AMD Athlon X2 64 6000+ 3.1 Ghz  (Jeżeli chciałbym wymieniać procek, to musiałbym wymieniać także płytę główną - jest dość wiekowa, a ten procek jest jednym z najlepszych dostępnych na tę płytę - silniejsze są już tylko Athlony 6400+)
    NVidia GeForce 9500 GT 1GB RAM (wersja Gainward).
    3GB RAM
    Windows 7 Home Premium 32-bit.

Z góry dzięki.
    Pozdrawiam!

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #686 dnia: Lipca 25, 2011, 00:30:27 »
    Do Wieśka to przede wszystkim wymieniłbym grafikę, bo 9500 to dobrą kartą do grania raczej nie jest. Coś z rodzinki GTX2xx, najlepiej GTX4xx, a jeszcze lepiej GTX5xx ze stajni nVidii. Procek na drugim miejscu, coś przynajmniej na 3-4 rdzenie. Oczywiście jeśli musisz wymieniać płytę główną, to w przypadku zmiany na slot AM3 raczej konieczna będzie też wymiana ramu na DDR3 (bo domyślam się, że jedziesz na DDR2). Koszt spory, ale do grania na lata (tak ze 2, jeśli nie będzie jakiegoś sporego przeskoku technologicznego).
    Na tym kompie, który podałeś to gra będzie na 90% przycinała na średnich detalach, może nawet na niskich, głównie ze względu na grafikę. Przynajmniej tak mi się wydaje. Oszacować trochęciężko, ale Wiesiek swoje wymagania ma, poza tym minimalne są nieco chyba wyższe od twojej konfiguracji, o zalecanych nie wspominając.

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #687 dnia: Lipca 25, 2011, 11:46:35 »
    Wymagania minimalne Wieśka:

Procesor: Intel Core 2 Duo 2.2 GHz lub podobny AMD
    Karta graficzna: GeForce 8800 512 VR lub podobna karta ATI
    Pamięć RAM: 1 GB dla Win XP (2 GB dla Win Vista)
    Dysk twardy: 8GB na grę i 8GB na materiały bonusowe

A tutaj zalecane:

Zalecane wymagania sprzętowe Wiedźmina 2:
    Procesor: Intel Quad Core lub podobny AMD
    Karta graficzna: GeForce 260 z 1GB pamięci / Radeon 4850 HD z 1GB pamięci
    Pamięć RAM: 3GB na Windowsie XP (4GB na Windows Vista i 7)
    Dysk twardy: Przynajmniej 16GB wolnego miejsca

Na minimalne jeszcze się załapuję, na zalecane już nie do końca. Powiedziałbym, że jestem gdzieś tak w połowie do wymagań zalecanych. Tak na moje oko, to sądzę, że na średnich powinno lekko przycinać, ale mogę się mylić.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #688 dnia: Lipca 25, 2011, 13:35:06 »
    Też nie do końca. GF9500 mimo, że nowszy, to kartą do grania nie jest, natomiast poprzedniczka, czyli z serii 8800 już tak. Więc może procek się łapie, ale karta nie bardzo, a wiadomo,że karta ma najwięcej do gadania w dzisiejszych grach. Poza tym zmieniając samą kartę musisz też pomyśleć o procku, żeby ten za nią nadążył. Co z tego, że będziesz miał wypaśną karciochę z serii GTX5xx, jeśli procek będzie miał nadal dwa rdzenie? Karta nie rozpędzi się nawet do 50%, bo będzie przez niego ograniczana.

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #689 dnia: Lipca 26, 2011, 15:26:53 »
    Wczoraj dostałem Wiedźmina 2 i po jego zainstalowaniu mocno się zawiodłem na grafice. Myślałem, że będzie lepiej, ale nawet na minimalnych ustawieniach i rozdzielczości 1024x768 (kiedy moja domyślna to 1370x768) gra przycina...Rozmyślam nad kupieniem karty NVidii 260/280 GTX. Osoby użytkujące te karty mówiły, że ta karta pozwalała grać w Wiedźmina 2 czy Crysis'a 2. Tylko teraz pytanie, a właściwie dwa: czy mój procek wytrzyma taką kartę i jeżeli w takową kartę się wyposażę to rozwiąże mój problem? Byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam!