Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 191412 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    Odp: Błąd systemu?
    « Odpowiedź #660 dnia: Marca 17, 2011, 18:54:26 »
    na BSoD'y miałem z powodu kłaków kurzu i poluzowanej kości RAM. Sprawdź to.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Błąd systemu?
    « Odpowiedź #661 dnia: Marca 17, 2011, 20:14:47 »
    Akurat błąd 0x00000001 spowodowany jest raczej problemami z wszystkim co wiąże się z internetem i wymianą sieciową - router, firewall, etc.

p.s. Pamiętaj, że masz już 2 ostrzeżenia na koncie. Jeszcze jeden nawet malutki wyskok i lądujesz z banem. Temat do takich pytań na forum jest już od dłuższego czasu...

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • UMAD?
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #662 dnia: Marca 26, 2011, 13:33:29 »
    Wolę się upewnić więc zapytam:
    Czy na zewnętrznym dysku można instalować gry?

PROBLEM?

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #663 dnia: Marca 27, 2011, 09:51:42 »
    Jak najbardziej.
    To tak samo normalny dysk, jak każdy inny. Jednak nie polecam tego rozwiązania, bo jakby nie było, to tylko dysk zewnętrzny, najczęściej podłączany przez USB. Jeśli ktoś ma dysk na eSATA, to nie ma żadnej różnicy, ale na USB tracisz sporo na szybkości i mimo, że instalowanie gier jest jak najbardziej możliwe, to większe tytuły, które mają sporą ilość danych (zajmują więcej miejsca na HDD) będą się dłużej wczytywały, mogą pojawić się również przycinki podczas grania.
    Ale jako takich przeciwskazań co do tego nie ma.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #664 dnia: Maja 05, 2011, 15:13:55 »
    Witam, mam kolejny problem z moją starą maszyną. Otóż komputer w pewnym momencie poprostu się wyłącza. Podczas natychmiastowego włączenia go ponownie, kiedy pokazuję się logo windowsa i pasek ładowania jest ono całe "wyblakłe", słabo je widać. Czego może to być wina? Może karta graficzna się przegrzewa?

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #665 dnia: Maja 05, 2011, 15:41:34 »
    Myślę, że przy takich objawach jeśli coś miałoby się przegrzewać to byłby to raczej procesor. Proponuję jednak byś założył temat z tym problemem na jakimś forum specjalistycznym, gdzie ktoś będzie ci w stanie pomóc. :)

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #666 dnia: Maja 06, 2011, 06:26:17 »
    Już chyba w porządku. Musiałem dokładniej wyczyścić wnętrze komputera, bo mimo wcześniejszych porządków nadal nie było wsytarczająco czyste i pewnie coś się przegrzewało.

Offline Ans

• Użytkownik
    « Odpowiedź #667 dnia: Maja 06, 2011, 07:50:56 »
    Wróżenie z fusów na tą chwilę. Wejdź w dziennik zdarzeń i zobacz co ci posypało system.
    XP : Start -> ustawienia - > panel sterowania -> narzędzia admin. - > podgląd zdarzeń
    Czerwony krzyżyk.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    Nowy komputer/ pomoc przy zakupie.
    « Odpowiedź #668 dnia: Maja 22, 2011, 13:57:24 »
    Widziałem temat o komputerach, ale zdaję sobie sprawę, że w tym gąszczu wiadomości nie otrzymałbym takiej pomocy jak w przypadku założenia nowego tematu. Dlatego proszę administracje, żeby nie scalała tematu, przynajmniej przez jakiś czas. Więc, chciałbym kupić nowy komputer w granicach 3000zł (absolutne maximum to 3500zł). W zestawie nie liczę monitora, klawiatury itp... Przy pomocy Cavaron'a, (który ostatnio też miał podobny problem) złożyłem już potencjalny zestaw( patrz niżej), jednak chciałbym poznać opinię innych osób, które być może doradzą mi coś innego i które mają jakieś pojęcie w temacie.

Procesor:

715 zł
    Intel Core i5-2500K 3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX
    http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-2500k-3-3ghz-6mb-lga-1155-box-bx80623i52500k-358735

Karta Graficzna:
    1253 zł
    Asus Radeon HD6970 DCII 2GB DDR5
    http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-hd6970-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-directcu-ii-eah6970-dcii-2di4s-2gd5-376142

Płyta Główna:
    438 zł
    Gigabyte GA-H67MA-UD2H-B3
    http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h67ma-ud2h-b3-376830/  

Dysk twardy:
    135 zł
    Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB (HD502HJ)
    http://www.morele.net/dysk-samsung-500-gb-sata-ii-7200-rpm-16-mb-hd502hj-244769/

Pamięć:
    138 zł
    Crucial 4GB, 1333MHz, DDR3, NON-ECC, CL9 DIMM
    http://www.morele.net/pamiec-crucial-4gb-1333mhz-ddr3-non-ecc-cl9-dimm-ct51264ba1339-337892

Zasilacz:
    239 zł
    OCZ StealthXStream 2 600W 80+ SLI PSU 120mm
    http://www.morele.net/zasilacz-ocz-stealthxstream-2-600w-80-sli-psu-120mm-ocz600sxs2-eu-266934/

Nagrywarka:
    65 zł
    Samsung SH-S223C SATA CZARNY BULK ASAP (SH-S223C/BEBE)
    http://www.morele.net/samsung-sh-s223c-sata-czarny-bulk-asap-sh-s223c-bebe-244964

Obudowa:
    170 zł
    Cooler Master RC-370-KKN1
    http://www.morele.net/obudowa-cooler-master-rc-370-kkn1-326667/

Radiator:
    129 zł
    Zalman CNPS10X PERFORMA
    http://www.morele.net/zalman-cnps10x-performa-309636

Łącznie: 3282 zł.
    « Ostatnia zmiana: Maja 22, 2011, 14:00:53 wysłana przez Oktawian »

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #669 dnia: Czerwca 07, 2011, 17:31:45 »
    A ja mam pytanie pokroju systemu. Czy można zainstalować w XP service pack 3 na service pack 2? Słyszałem, że jest to możliwe a, że z kolei nie wiem jak to się robi, to jak by ktoś był miły wytłumaczyć jak to również bym prosił :)

Offline tympod123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #670 dnia: Czerwca 07, 2011, 21:46:08 »
    A ja mam pytanie pokroju systemu. Czy można zainstalować w XP service pack 3 na service pack 2? Słyszałem, że jest to możliwe a, że z kolei nie wiem jak to się robi, to jak by ktoś był miły wytłumaczyć jak to również bym prosił :)

Oczywiście, że można, normalnie ściągasz SP3 i instalujesz, żadna filozofia, nic więcej robić nie trzeba.

(Instalacja nowego SP zazwyczaj trochę trwa, zwłaszcza, jak system już trochę stoi).
    Cogito ergo zoom - myślę, więc jezdem :)

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #671 dnia: Czerwca 07, 2011, 22:04:12 »
    Oktawian, po co ci taka droga karta? Tu masz prawie 3 razy tańszą, która powinna ci wystarczyć chyba do wszystkiego (chyba, że chcesz się bawić w obracanie w wingsie 100 miliono-polowych brył :D)
    http://www.komputronik.pl/product/119810/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/GeForce_with_CUDA_GTX_550Ti_MSI_1GB_2xDVI_mHDMI_PCI_E_Cyclone_II.html

Niech mnie lepiej ktoś sprawdzi, bo nie daję na to gwarancji, sam używam już chyba trochę starawego geforce'a 9800 gt
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Bandaro123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #672 dnia: Czerwca 08, 2011, 00:17:31 »
    Może po to by na przyszłość starczyła? Zresztą tą którą ty podałeś to jedna z najgorszych kart Nvidia wyprodukowała. Zdecydowanie lepiej polecić mu GTX'a 460, zamiast 550, tańszy i lepszy. Zamiast Radka 6970, wydajniej, ciszej i opłacalniej byłoby wziąć GTX'a 570. Nie jestem jednak w tym mistrzem, lepiej zapytaj na fachowym forum.

http://forum.cdaction.pl/index.php?showtopic=133237&st=0
    Mój topic ze składaniem komputera. Możesz wziąć wszystkie części takie same, ale zamiast GTX'a 570, 560-tkę od MSI. Jest tam dużo osób które się znają, załóż własny i dobiorą ci wszystko do twoich potrzeb.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2011, 00:21:57 wysłana przez Bandaro123 »

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #673 dnia: Czerwca 08, 2011, 04:37:00 »
    Osobiście polecam kartę GTX570. Jest świetna, chociaż jak się rozpędzi, to w pokoju zasysa atmosferę :P No i potrafi być głośna... To w sumie jedyne minusy. Radki nadal mają problemy, zdecydowanie większość twórców robi swoje gry pod karty nVidii. Co do procka... Hmm wybór głównie zależy od preferencji indywidualnych, ale nie lepiej zamiast i5 wziąć coś mocniejszego i tańszego? W zastosowaniu do gier bardzo dobrze sprawdzają się procki od AMD z serii Phenom II X6. Również polecam z własnego doświadczenia.
    Do takiego sprzętu pasowałoby również 8GB ramu DDR3, gdzie w przypadku AMD prędkość to max 1333 MHz. Niby sporo mniej od możliwości Intela, ale mogę Cię zapewnić, że dla większości śmiertelników jest to aż nad to.

Dobry sprzęt musi mieć dobre zasilanie. Świetny wybór z zasilaczami od OCZ, jednak wydaje mi się, że czy to dla mojej propozycji sprzętu, czy nawet dla Twojej, 600W to może być trochę mało. Polecam minimum 700W. Lepiej, żeby było więcej niż za mało, prawda? Zwłaszcza, że te grafiki potrafią na prawdę sporo prądu pociągnąć na max obrotach.
    Dla porównania mój sprzęt:
    Procek:
    AMD Phenom II X6 1090T
    Płyta:
    Gigabyte 880GM-UD2H
    Grafika:
    EVGA GTX570 1280 GDDR5
    RAM:
    Patriot 8GB 1333 MHz
    Dźwięk:
    SB X-Fi Titanium Fatality Pro Series
    Powodzenia ze składaniem własnego potwora :)

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #674 dnia: Czerwca 08, 2011, 15:23:16 »
    Według mnie i5 z serii SB procesory AMD zostawia daleko w tyle i nawet się nie ogląda. :p Oczywiście nie jestem fanboyem bo sam mam Phenom'a II X4, ale prawda jest oczywista - i5 SB (np. 2400k) jest obecnie najlepszym wyborem dla graczy, a procesory 6 rdzeniowe w takich zastosowaniach mijają się z powołaniem. ;)

Co do zasilacza to masz ogólnie rację, gdyż lepiej więcej niż za mało, jednak te 600W i tak pozostawi jeszcze rezerwę. Sam mam porządnej klasy zasilacz... 460W i nawet w max. stresie mam jeszcze rezerwę przy Phenomie II X4 oraz GTX 460. Nie miałem jeszcze pomiaru zużycia mocy większego niż 360W, więc spokojna rezerwa jest, dlatego i przy tych 600W będzie spokojnie 200W w pogotowiu. :)