Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 190046 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rex21

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #645 dnia: Lutego 23, 2011, 18:36:55 »
    mam problem z catalyst control center nie chce się uruchomić, a przez to nie urochamia się większość programów w tym np. Mozilla Firefox czy gadżety pulpitu
    wyskakuje coś takiego:
    Opis:
      Stopped working
    Podpis problemu:
      Nazwa zdarzenia problemu:   CLR20r3
      Podpis problemu: 01:   ccc.exe
      Podpis problemu: 02:   2.0.0.0
      Podpis problemu: 03:   49ef8e09
      Podpis problemu: 04:   mscorlib
      Podpis problemu: 05:   2.0.0.0
      Podpis problemu: 06:   4bebe8e2
      Podpis problemu: 07:   20c8
      Podpis problemu: 08:   143
      Podpis problemu: 09:   N3CTRYE2KN3C34SGL4ZQYRBFTE4M13NB
      Wersja systemu operacyjnego:   6.1.7600.2.0.0.768.3
      Identyfikator ustawień regionalnych:   1045

mam laptopa Getway nv53
    To ma w środku:
    procesor:
    amd athlon II X2 M300
    karta graficzna:
    ati mobility radeon hd 4200
    system operacyjny:
    Windows 7 Home Premium wersje 64 bit
    jak to naprawić?

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #646 dnia: Marca 04, 2011, 18:13:39 »
    Witam,mam do was prośbę, a mianowicie chciałbym żebyście pomogli mi wybrać w miarę dobry procesor i kartę graficzną, bo ja nie bardzo się na tym znam. Druga sprawa to taka, że nie wiem czy kupić najpierw grafę czy procek. A co do ceny to w granicach 500 zł (oddzielnie procesor i grafika). Dodam jeszcze, że chciałbym żebyście dobierali pod kątem przystosowania do grania.
    (click to show/hide)
    Nie wiedzieć czemu Everest nie wykrywa płyty głównej. Jest to Asrock G31M-VS2 INTEL G31+ICH7 CHIPSETS
    Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam!

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #647 dnia: Marca 07, 2011, 15:08:16 »
    Podczas włączania niektórych gier na ekranie zamiast gry wyskakuje napis nieprawidłowy format na czarnym tle.Mam telewizor z miejscem na kabel od komputera niektóre gry chodzą a niektóre nie prosze o pomoc.
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline Diseant

• Użytkownik
    • GG - 496616
    « Odpowiedź #648 dnia: Marca 07, 2011, 21:38:17 »
    @arek818

Jaki ten telewizor jest? Syndrom występuje tylko na telewizorze czy także na monitorze? Nie mamy pojęcia jaki sprzęt czy software może takowy stan rzeczy powodować. Podaj model telewizora oraz właściwości innych komponentów.

@ShadowBlade

Polecam osobiście jakiegoś dwurdzeniaka (Core 2 Duo śmignie), aczkolwiek jeżeli chcesz powiększyć ilość RAMu na co najmniej 3 GB, możesz rozglądać się za czwóreczkami. Jakie taktowanie... Myślę, że 2.53 GHz powinno styknąć (tyle ma mój model - E7200), aczkolwiek możesz szukać czegoś bardziej budżetowego (niektóre E7200 są nieblokowane i można śmiało kręcić nawet do 3 i wzwyż).

Co do GPU... Jeżeli chcesz zestaw w miarę realny i dostosowany do dzisiejszych czasów, coś z serii GT powinno łyknąć, choć rozglądnąłbym się za jakimś 8800 GTS. Są to bardzo dobre układy i dorównują wydajnością do 9800 GT. Swojego czasu były to jedne z najlepszych układów masowych. Dzisiaj można dorwać jeszcze nóweczkę, lecz używek jest pełno.

Pozdr i myślę, że pomogłem :D
    CZOKOKABRA!! Oh yea - I'm back :D

"Windows jest jak winda, Linux jest jak schody. Może i windą jest szybciej i wygodniej, ale schody nigdy się nie zepsują."

Zapraszam do DropBoxa (inna maszyna). Otrzymasz 250 MB EXTRA!!

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #649 dnia: Marca 08, 2011, 07:59:44 »
    Podczas włączania niektórych gier na ekranie zamiast gry wyskakuje napis nieprawidłowy format na czarnym tle.Mam telewizor z miejscem na kabel od komputera niektóre gry chodzą a niektóre nie prosze o pomoc.

Po prostu niektóre gry muszą uruchamiać się w rozdzielczości jakiej nie obsługuje twój monitor/telewizor. Przykład: masz monitor o maksymalnej rozdzielczości 1600x900 (tak strzelam, bo nie wiem czy jest nawet taka rozdzielczość ;)), a jakaś gra może mieć standardowo ustawione np. 1280x1024. Wtedy będziesz miał problem z jej uruchomieniem ponieważ twój telewizor jest "niższy" niż ta gra wymaga (druga cyfra w tych przykładach). W takim wypadku zazwyczaj wystarczy odszukać plik z konfiguracją gry i zmienić w notatniku rozdzielczość na taką jaka się uruchomi. :)

Offline Diseant

• Użytkownik
    • GG - 496616
    « Odpowiedź #650 dnia: Marca 08, 2011, 16:32:50 »
    Po prostu niektóre gry muszą uruchamiać się w rozdzielczości jakiej nie obsługuje twój monitor/telewizor. Przykład: masz monitor o maksymalnej rozdzielczości 1600x900 (tak strzelam, bo nie wiem czy jest nawet taka rozdzielczość ;)), a jakaś gra może mieć standardowo ustawione np. 1280x1024. Wtedy będziesz miał problem z jej uruchomieniem ponieważ twój telewizor jest "niższy" niż ta gra wymaga (druga cyfra w tych przykładach). W takim wypadku zazwyczaj wystarczy odszukać plik z konfiguracją gry i zmienić w notatniku rozdzielczość na taką jaka się uruchomi. :)

Nie zawsze takowe coś występuje. Zależy to także od OSa (przykład - M&B działa u mnie na Windowsie przy rozdziałce 800x600, gdzie monitor ma 18,5 cala, natomiast na Ubuntu już nie jest tak kolorowo, bo przy rozdziałce 800x600 monitor wygasa). Winą może być także sprzęt - może padać karta (też tak miałem) czy inny komponent. Koledze wygasza się sam ekran gdy odpala jakąkolwiek grę. Winą jest właśnie zrypany układ GPU.

Niech arek przetestuje Twoje rozwiązanie, bo wiem, że czasem działa a czasem nie :D

Do rozwiązania problemu potrzebuję co najmniej informacje dot. modelu telewizora/karty/monitora.

Pozdr.

"Windows jest jak winda, Linux jest jak schody. Może i windą jest szybciej i wygodniej, ale schody nigdy się nie zepsują."

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #651 dnia: Marca 08, 2011, 16:47:28 »
    Nie zawsze takowe coś występuje. Zależy to także od OSa (przykład - M&B działa u mnie na Windowsie przy rozdziałce 800x600, gdzie monitor ma 18,5 cala, natomiast na Ubuntu już nie jest tak kolorowo, bo przy rozdziałce 800x600 monitor wygasa).

Bo to jest... Linux? Monitor może mieć i 30 cali, a rozdziałka mniejsza niż maksymalna takiego monitora zawsze będzie działała.

Winą może być także sprzęt - może padać karta (też tak miałem) czy inny komponent. Koledze wygasza się sam ekran gdy odpala jakąkolwiek grę. Winą jest właśnie zrypany układ GPU.

Tak zwłaszcza, że napisał w poście:

Podczas włączania niektórych gier na ekranie zamiast gry wyskakuje napis nieprawidłowy format na czarnym tle. Mam telewizor z miejscem na kabel od komputera niektóre gry chodzą a niektóre nie prosze o pomoc.

Dlatego nie wprowadzaj go w błąd i nie kracz o jakichś zrypanych kartach graficznych, ponieważ prawdopodobnie te gry, które nie chcą mu się uruchomić, automatycznie ustawiają po instalacji rozdzielczość na wyższą niż jego monitor/telewizor może obsłużyć. Sam miałem tak kiedyś na monitorze 17'', gdy Europa Universalis III domyślnie uruchamiała się w 1600x900, a mój monitor miał max. 1280x1024 - wystarczyło zmienić w pliku konfiguracyjnym i uruchomiło się bez problemów.

Offline Diseant

• Użytkownik
    • GG - 496616
    « Odpowiedź #652 dnia: Marca 08, 2011, 17:48:57 »
    Napis "Nieprawidłowy format" wyskakuje, iż monitor nie obsługuje danej rozdzielczości lub jest błąd związany ze sprzętem i nie wmawiaj mi, że tak nie jest. Jakoś mój drogi ostatnio padła mi karta i jakimś cudem wywaliło takową informację (czy tak samo u kolegi jak napisałem), ale nie o to tu chodzi, bo przypuszczalnie chodzi jak ująłeś - o rozdzielczość, dlatego jak napisałem w pierwszym poście - żeby podał informacje nt. sprzętu.

Co na opinię linuxa to się wypowiadać nie będę... Jeżeli stwierdzasz z góry, że coś nie działa prawidłowo to jest to wina Linuxa to na prawdę muszę stwierdzić, iż nic nie wiesz, ale to jest rozpiska na dłuższą rozmowę.

Co do mniejszych rozdzielczości... Mój monitor nie wspiera rozdzielczości 800x600, choć na Windowsie sterownik niby pozwala takową osiągnąć. Na linuxie takowy stan rzeczy nie występuje. Nie wmawiaj także, że mniejsza rozdziałka będzie działać. To tak jakby na 20 calowym monitorze odpalić coś w rozdzielczości 640x480 :P Albo będzie działać a wygląd będzie gorszy niż gry dla Windows 1.0, reklamowanego przez niejakiego Ballmera albo wywali taki error jak mi - THIS RESOLUTION IS NOT SUPPORTET.

Co do wprowadzania w błąd... Lepiej dmuchać na zimne bo wiem, co mi się działo z dawnym sprzętem i wiem jakie były skutki. Opisuję tylko i wyłącznie z własnego doświadczenia, lecz jak przypuszczam - w 89% chodzi tu o ustawienia rozdzielczości gry.
    « Ostatnia zmiana: Marca 08, 2011, 22:55:54 wysłana przez Diseant »

Offline Kawalek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #653 dnia: Marca 09, 2011, 22:38:32 »
    Mam problem... robiłem stronke. Wszystko dobrze wylogowałem się wchodze na nią jakiś czas później i nie umie sie zalogować, po prostu ta tabelka z "login" i "hasło" znikła, da się jakoś inaczej zalogować? Jestem kompletnie zielony:)

EDIT: Uff, zrobiłem.
    « Ostatnia zmiana: Marca 09, 2011, 22:53:22 wysłana przez Kawalek »

Offline Xarxes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #654 dnia: Marca 10, 2011, 11:02:34 »
    To ja się pochwale moim nowym kompem na typowo dzisiejsze standardy:

AMD Athlon II X3 450 3.20 GHz (chciałem odblokować jeden rdzeń żeby mieć 4-ro rdzeniowy ale windows się nie uruchamia :/)
    PALIT(chyba) GeForce 450GTS 512 mb
    4GB RAM DDR3 od firmy Geil

Co sądzicie o takim zestawie?

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #655 dnia: Marca 10, 2011, 11:53:40 »
    Fajny! Gratulacje!
    Ale jest na to wątek:
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6156.0
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline Hasarel

• Użytkownik
    • "Jestem tym, kim być muszę."
    Błąd systemu?
    « Odpowiedź #656 dnia: Marca 17, 2011, 12:57:54 »
    Witam.Miałem dziwną sytuację z wczoraj na dzisiaj.Otóż wczoraj około godziny 19:30 wyświetlił mi się jakiś błąd(treści nie podam, bo był na cały ekran, nie mam screena...jak coś był na niebieskim tle może będziecie wiedzieć)systemu.Coś pisało, że jeżeli zdarza się to pierwszy raz, a się zdarzyło to po prostu mam od nowa włączyć komputer.I tu ciekawostka, po wykonaniu tej czynności komputer się włącza, ale już na początku tak jakby się zawiesza podczas ładowania systemu(już kiedyś tak miałem i stwierdzili, że system się zepsuł i musieli reinstalować).Dzisiaj rano przed szkołą zapomniałem co się stało i chciałem na szybko wejść na komputer, ale nadal było to samo.Teraz po powrocie ze szkoły(2 lekcje przepadły)włączam komputer i co?I działa normalnie.Wie ktoś o co tu chodzi?To błąd systemu?Prosiłbym o jakąś informację skąd się bierze ten błąd i czy jedynie mogę czekać, aż się naprawi lub dać do naprawy czy sam mogę go jakoś uruchomić?Pozdrawiam

Offline Kolano666

• Użytkownik
    Odp: Błąd systemu?
    « Odpowiedź #657 dnia: Marca 17, 2011, 15:07:41 »
    Ta wiadomość na niebieskim tle to po prostu tak zwany "Ekran Śmierci", pewnie wyglądał tak

lub tak.
    Dokładnych powodów jego pojawienia się nie znam aczkolwiek występuję on często przy błędzie systemu, biosu bądź przepracowania systemu lub płyty głównej. Gdyby do niego dochodził jakiś pisk z głośników (trwałe, przerywane itp.) to by można było jeszcze dokładniej znaleść przyczynę.
    Jeśli problem znikną sam z siebie to pewnie niedługo powróci bo w świecie elektroniki nic nie dzieje bez powodu. Radzę ci przeskanować cały system, i wcale nie robić szybkich skanów bo takie sprawdzają tylko najważniejsze sektory komputera i w dodatku nie jest to skanowanie "pełne" czyli że antywirus nie wykorzystuje wszystkich jego możliwości w sprawie z skanowaniem plików na obecność wirusa bądź szkodliwego oprogramowania. Mam tylko dwa pytania do ciebie:
    1. Jakiego używasz anty-virusa i czy posiadasz FireWall'a ?
    2. Czy coś ostatnio ściągałeś za pomocą np. torrentów ? Nie chce wiedzieć co tylko czy po prostu coś dużego bądź z niepewnego źródła.
    Pozdrawiam ;)
    Jedyne co potrzebne mi do szczęścia to moja lanca, koń oraz herb na piersi..

Offline Kolano666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #658 dnia: Marca 17, 2011, 15:09:19 »
    Sorry jedną rzecz źle zrobiłem i niechcący kliknąłem cytuj zamiast zmień ;)
    Jedyne co potrzebne mi do szczęścia to moja lanca, koń oraz herb na piersi..

Offline Hasarel

• Użytkownik
    • "Jestem tym, kim być muszę."
    « Odpowiedź #659 dnia: Marca 17, 2011, 18:49:42 »
    Był to błąd z pierwszego zdjęcia.Co do pytań:
    1.Avast i raczej nie choć na 100% nie jestem pewien.
    2.Ściągałem sprawdzoną przez wielu ludzi DARMOWĄ GRĘ MMORPG o rozmiarze około 300 mb.