Napis "Nieprawidłowy format" wyskakuje, iż monitor nie obsługuje danej rozdzielczości lub jest błąd związany ze sprzętem i nie wmawiaj mi, że tak nie jest. Jakoś mój drogi ostatnio padła mi karta i jakimś cudem wywaliło takową informację (czy tak samo u kolegi jak napisałem), ale nie o to tu chodzi, bo przypuszczalnie chodzi jak ująłeś - o rozdzielczość, dlatego jak napisałem w pierwszym poście - żeby podał informacje nt. sprzętu.
Co na opinię linuxa to się wypowiadać nie będę... Jeżeli stwierdzasz z góry, że coś nie działa prawidłowo to jest to wina Linuxa to na prawdę muszę stwierdzić, iż nic nie wiesz, ale to jest rozpiska na dłuższą rozmowę.
Co do mniejszych rozdzielczości... Mój monitor nie wspiera rozdzielczości 800x600, choć na Windowsie sterownik niby pozwala takową osiągnąć. Na linuxie takowy stan rzeczy nie występuje. Nie wmawiaj także, że mniejsza rozdziałka będzie działać. To tak jakby na 20 calowym monitorze odpalić coś w rozdzielczości 640x480 :P Albo będzie działać a wygląd będzie gorszy niż gry dla Windows 1.0, reklamowanego przez niejakiego Ballmera albo wywali taki error jak mi - THIS RESOLUTION IS NOT SUPPORTET.
Co do wprowadzania w błąd... Lepiej dmuchać na zimne bo wiem, co mi się działo z dawnym sprzętem i wiem jakie były skutki. Opisuję tylko i wyłącznie z własnego doświadczenia, lecz jak przypuszczam - w 89% chodzi tu o ustawienia rozdzielczości gry.