Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 190659 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • NIE dla ACTA!
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #630 dnia: Lutego 06, 2011, 14:48:15 »
    [...]Może je wypisz , nie chce mi się skakać po linkach...

Płyta główna - Asus M4A87TD /AMD 870/[M4A87TD]
    Dysk twardy -Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 [HD502HJ]
    Procesor - AMD Athlon II X3 445 /3.1GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/[ADX445WFMIBOX]
    Pamięć RAM - GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9
    Karta graficzna - Asus GeForce GTX 460 DirectCu TOP 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/HDMI[ENGTX460 DIRECTU TOP/2DI/768M]
    Zasilacz - Chieftec GPS-450A 450W
    Chłodzenie - Cooler Master CP5-7JD1B Silent (socket A)
    Wentylator - Tacens AURA Pro 120mm /9dB/
    Nagrywarka - Samsung SH-S223C SATA (black)[SH-S223C/BEBE]
    Obudowa - Tacens Prior (92mm Fan, bez zasilacza)

Offline Daray

• Użytkownik
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #631 dnia: Lutego 06, 2011, 14:52:01 »
    Tak, znam. Mojemu przyjacielowi rok temu spaliła się karta graficzna, a nie mógł oddać sprzętu do naprawy, bo posiadał na nim wszystkie dane, w tym materiały do projektu, który miał oddać kilka dni później. Zależało mu na gwarancji, więc nie otwierał kompa, więc tym samym nie mógł wyciągnąć hdd z danymi. Wystarczyło tylko wyłączyć złącze w biosie i zdać się na zintegrowaną grafikę ;)

Ja sam miałem dawno temu taki przypadek że po zwróceniu z komisu używałem kompa całkiem normalnie. Problem pojawił się po paru tygodniach, gdy chciałem zainstalować Diablo 2. Wywalało mi wtedy komunikat że ta gra nie działa na zintegrowanej... Otwieram kompa i okazuje się że mi goście z komisu nie podpięli dobrze mojego kochanego geforca 2  (Mam do niego sentyment ;))

Oczywiście czasy się zmieniły, ale nigdy nie wiesz co się może zdarzyć. Dla tego wg mnie lepiej mieć tę zintegrowaną grafikę ;)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2011, 14:55:06 wysłana przez Daray »
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #632 dnia: Lutego 06, 2011, 15:01:50 »
    Płyta główna - Asus M4A87TD /AMD 870/[M4A87TD]
    Dysk twardy -Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 [HD502HJ]
    Procesor - AMD Athlon II X3 445 /3.1GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/[ADX445WFMIBOX]
    Pamięć RAM - GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9
    Karta graficzna - Asus GeForce GTX 460 DirectCu TOP 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/HDMI[ENGTX460 DIRECTU TOP/2DI/768M]
    Zasilacz - Chieftec GPS-450A 450W
    Chłodzenie - Cooler Master CP5-7JD1B Silent (socket A)
    Wentylator - Tacens AURA Pro 120mm /9dB/
    Nagrywarka - Samsung SH-S223C SATA (black)[SH-S223C/BEBE]
    Obudowa - Tacens Prior (92mm Fan, bez zasilacza)

Chłodzenie , nie na to gniazdo! Zresztą piszesz o boxowej wersji procka, tam masz wiatrak, póki co wystarczy, będziesz chciał, dokupisz później lepszy...

Ja szczerze mówiąc na obudowie też bym nie oszczędzał... polecałbym co najmniej to
    http://allegro.pl/nowy-thermaltake-soprano-fvat-gw-i1432824830.html
    A z tańszych może to?
    http://allegro.pl/dla-overlockerow-i-moddingowcow-virgo-914-fan20cm-i1443382974.html

Po co kupować dodatkowe wiatraki?

Daray, wiem że to akademickie, ale najbezpieczniej to kupić 3 kompy i na wszelki wypadek zapisywać jeszcze w zeszycie:)
    1. Wypadek Twojego kol. nie siada, bo tu na całość nie ma żadnej gwar. więc bierzesz dysk i otwierasz u kolegi
    2. U Ciebie jak by nie było integry to połapałbyś się zaraz i oddał, albo sam podłączył. I tyle...
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2011, 15:08:02 wysłana przez Agis »
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline Daray

• Użytkownik
    « Odpowiedź #633 dnia: Lutego 06, 2011, 15:16:34 »
    Wg mojej opinii obudowa wcale nie jest ważna. Tak bardziej wytuningowane wersje są dla szpanerów, ale im więcej bajerów ma taka obudowa, tym więcej problemów z podpięciem ją do płyty głównej (podpinanie tych pojedynczych pinów jest na prawdę dobijające!). Ja mam z wyświetlaczem lcd i do tej pory nie wiem jak dobrze ją podłączyć. Kolega zaś kupił sobie z neonami i teraz straszne narzeka. Kompa na noc zostawić nie może, bo mu świeci w nocy^^. Po za tym ciężko otworzyć tą obudowę bo wszędzie jakieś kable...

O tym jak mało ważna jest obudowa, opiewa historia mojego znajomego z klasy, który przeczuwając że matka zabierze mu kompa za to że ma tyle zagrożeń (co z tego że ma 18 lat sprzęt zakupił za swoje?), wykręcił wszystko pozostawiając obudowę. Części zaś przykręcił sobie elegancko w szafce od biurka i wszystko elegancko działało, tylko wentylacja praktycznie zerowa.

Z innej beczki, faktyczne dobrze Agis że zauważyłeś mankament z chłodzeniem. W ogóle na to nie zwracałem uwagi. Jeśli zaś chodzi o to czy chłodzenie z boxa wystarczy... Zaiste masz rację, z tym że wtedy nie podkręcał bym go za bardzo ;>

Co zaś do tego czy bym się połapał... Byłem wtedy jeszcze dzieckiem które uczyło się o sprzęcie, ale być może masz racje.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #634 dnia: Lutego 08, 2011, 23:50:10 »
    Łatwiej by było gdybyś napisał jakimi funduszami dysponujesz na zakup sprzętu. Czy w grę wchodzą sklepy internetowe (np. esc.pl, agito.pl, morele.net, etc.). Oraz czy planujesz zakup tylko komputera, czy również jakieś peryferie do niego (monitor, myszka, klawiatura, głośniki, etc.). :)

Co do obudowy to... za nic się nie zgodzę z tymi tezami. Wydaje mi się że Daray nie rozróżnia obudowy szpanerskiej od obudowy praktycznej. Tak naprawdę wentylacja sprzętu jest bardzo istotna i jak ktoś pisze, że obudowa "wcale nie jest ważna" to gada głupoty. Jeszcze może dobrze jak zasilacz w obudowie jest u góry? ;D

Offline Daray

• Użytkownik
    « Odpowiedź #635 dnia: Lutego 09, 2011, 00:39:05 »
    Proud rozbawiłeś mnie teraz. Napisałem że obudowa jest najmniej ważna ze wszystkich komponentów komputera, a nie że nie jest ważna. Po za tym nie wydaje Ci się iż gdyby wentylacja była najważniejsza to rozkładało by się części od kompa np na stole? Dobra obudowa ma zapewniać nie tylko odpowiednią cyrkulację powietrza, ale i zabezpieczyć przed uszkodzeniami mechanicznymi, oraz przed dostającymi się do wewnątrz zabrudzeniami. Ponadto ułatwia montaż i jednocześnie zabezpiecza przez złym ułożeniem komponentów (Np nie wolno układać hdd na hdd, bo oddziałujące na nie wzajemnie pole magnetyczne może uszkodzić dane).  Nie mówiłem że wybór jakiejś chińszczyzny będzie dobrym rozwiązaniem. Ale chłopak za 150 zł może kupić obudowę pierwszej klasy (Najlepiej patrzeć na standardy), zwłaszcza że kupuje ją bez zasilacza. Przekraczanie tej sumy to już po prostu inwestowanie w wygląd.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #636 dnia: Lutego 09, 2011, 08:47:39 »
    Łatwiej by było gdybyś napisał jakimi funduszami dysponujesz na zakup sprzętu. Czy w grę wchodzą sklepy internetowe (np. esc.pl, agito.pl, morele.net, etc.). Oraz czy planujesz zakup tylko komputera, czy również jakieś peryferie do niego (monitor, myszka, klawiatura, głośniki, etc.[...]

Fundusze? hmm... To jest na razie temat tabu.. Jak już wcześniej wspominałem w jednakowym okresie nagromadziły się wydatki i jestem zmuszony do tak radykalnych środków jak kupno komputera na części.

Planuję kupno części w serwisie esc.pl (chyba, że dana część będzie w jakimś sklepie tańsza). Monitor przyda mi się ale po zakupie całego zestawu. Myszka, klawiatura i głośniki odpadają bo już je mam (głośniki zakupiłem niedawno).

(click to show/hide)

EDIT: @wesch: dzięki za odpowiedź.

« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2011, 16:32:40 wysłana przez Gacek3000 »

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #637 dnia: Lutego 09, 2011, 09:44:59 »
    Poziom gier na konsole jest niski, ale nie musisz się obawiać szybką wymianą komponentów.
    Ja mam 3 telewizory LCD i jedną konsolę PS 3, polecam Ci kupić dysk o najmniejszej pojemności 40 GB, gdyż następnie można osobno kupić kartę 240 GB taniej, niż normalnie, tylko problemem by był montaż.
    PS ma śliczną grafikę, dobre zabezpieczenia przeciwko piractwu, musisz się przystosować do Pada, bądź kupić Playstation Move, ale najpierw byś musiał to tym dokładnie poczytać, mogę Cię wprowadzić. Jest to kontroler ruchu, ale nie martw się, że to zabaweczka dla "szapnu" bo naprawdę jest dokładna minusem jest mała ilość gier na PS Move, ale teraz można kupować gry w normlanej cenie z dwoma płytami w środku - do Pada i Move. Minusem gier na PS jest ich cena, około 200 złotych. Kolejny aspekt - Pad otóż, zapewne jesteś zagorzałym pecetowcem, więc ciężko Ci będzie się przyzwyczaić do kontrolera. Zawsze możesz pomyśleć o kupnie FragFx, to jest myszko - pad, myszka z przyciskami od pada po lewej stronie, a w drugiej ręcę masz "pół pada" - jedną rączkę, mianowicie tą na której jest Joystick.
    Mam nadzieję, że pomogłem :]
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #638 dnia: Lutego 09, 2011, 22:39:03 »
    Poziom gier na konsole jest niski(...)

Pod jakim względem, bo powiem szczerze że tekst mnie zniszczył. :) Masz na myśli poziom ogólny wykonania? Poziom trudności? Poziom skomplikowania? Czy jakiś inny poziom? Chciałbym poznać odpowiedź na to pytanie.

Co do pytania Gacka o kupno konsoli. Ja nawet bym się nie zastanawiał i gdyby nie to, że testuję gry na PC, to zamiast wydawać forsę na blaszaka kupiłbym jakiegoś taniego laptopa i PS3. :) Po prostu konsola do gier (w większości) nadaje się dużo bardziej i jak dla mnie oferuje znacznie ciekawsze tytuły. Pewnie z racji tego, że siedzieć długimi godzinami przed monitorem nie mam już czasu, a gra dla przyjemności i rozrywki na konsoli wygląda dużo przyjemniej. No i ostatnio masa gier omija PC'ty lądując tylko i wyłącznie na konsolach.

Offline Daray

• Użytkownik
    « Odpowiedź #639 dnia: Lutego 09, 2011, 23:20:35 »
    Dobra Panowie... Mam dla Was ciekawą zagadkę do rozgryzienia. Napisał do mnie znajomy że ma problem z nowiutkim laptopem. Otóż klawiatura wypisuje mu dziwnie znaki, np wciskając [a] wyskakuje 8ouo9. Tak więc nie jest to problem z zamianą języka, bo ten ustawiony ma na polski programisty. Próbował już odinstalować sterownik klawiatury, aktualizować czy skanować w poszukiwaniu zmian sprzętu. Nawet format i zainstalowanie windowsa (Seven) nie pomogło. Klawiatura ekranowa wypisuje znaki normalnie... Ktoś ma jakiś pomysł?

Pozdrawiam, Daray.

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #640 dnia: Lutego 09, 2011, 23:29:52 »
    Przepraszam Przyjacielu, że nie udzielę Ci odpowiedzi na pytanie, ale już rozmawialiśmy o mojej wiedzy na teamt informatyki :)

Co do pytania Pana Prouda - wykonanie jest dobre, czasem tylko nowatorskie rozwiązania nie do końca "wypalą", ale chodziło mi o to, że łatwość gier na konsole, często dobija, gdyż Sony nie może sobie pozwolić na zbyt trudne gry, wtedy dzieci by kupowały Xbox'a, a to by było stratą.

www.pustamiska.pl

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #641 dnia: Lutego 10, 2011, 17:18:18 »
    Wracając do tematu konsol. Podjąłem decyzję, że lepiej będzie zakupić konsolę. Jednak mam znowu dylemat, która konsolę wybrać. PS3 czy Xbox 360? I jaką wersję danej konsoli?

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #642 dnia: Lutego 10, 2011, 17:27:53 »
    PS 3 - Zwykłą.
    Nie przejmuj się, że jest droższa, gdyż:
    - znacznie (prawie nigdy) mniej się psuję nix SriXbox
    - odcienie kolorów są bardziej realsityczne, w Xboxie są bajkowe i jaskrawe
    - PS jest zabezpieczone przed piractwem

www.pustamiska.pl

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #643 dnia: Lutego 10, 2011, 19:15:38 »
    Tak naprawdę to wszystko zależy tylko i wyłącznie od tego jakie exclusive'y bardziej Ci pasują. :) Taka prawda... Wybór obecnej generacji konsol ogranicza się w sumie tylko do tego. Oczywiście są czynniki dodatkowe jak obecność Blu-Ray, kontrolery ruchu i pozostała "otoczka" oraz bajery ale... to w sumie tylko detale. Przejrzyj sobie NIEZALEŻNE fora sensu stricte o konsolach gdzie nie dominują fanboye żadnej z konsol i sam sobie wyrób zdanie. Ponieważ to czy wolisz God of War - Gears of War, Alan Wake - Heavy Rain, Killzone - Halo, Gran Turismo - Forza Motorsport, etc., etc. powinno zdecydować o wyborze sprzętu. :)

PS 3 - Zwykłą.
    Nie przejmuj się, że jest droższa, gdyż:
    - znacznie (prawie nigdy) mniej się psuję nix SriXbox

Tutaj jest trochę prawdy, choć ponoć 360Slim jest już pod tym względem lepszy. Do tego nie bierz PS3 zwykłej tylko wersję Slim. Mniej (choć i tak bardziej niż Xkloc) się grzeje niż zwykła wersja, do tego Slim pobiera mniej prądu, zajmuje mniej miejsca i ... fajniej wygląda. :D

- odcienie kolorów są bardziej realsityczne, w Xboxie są bajkowe i jaskrawe

Nie zgodzę się ponieważ to wszystko zależy od tytułu, developerów - nie od samego sprzętu.

- PS jest zabezpieczone przed piractwem

PS3 było zabezpieczone przed piractwem, bo dwie grupy złamały "twardy klucz" konsoli i Sony zostało teraz z ręką w nocniku, gdyż zwykłym upgradem tego nie naprawią. Będą więc pewnie robić jak MS, czyli banować pirackie konsole podpięte pod sieć.

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #644 dnia: Lutego 11, 2011, 22:49:37 »
    Mam pewno małe pytanko.
    Jaki jest rywal Ati Radeon 4300HD ze strony Nvidi?