Widzę że jakiś czas nikt nie pisał w tym temacie, to może wyrażę swą opinię, a według mnie warto, wszak to doskonała robota, i polska! :)
Przede wszystkim nie jest zbyt wiele gier lub modów do nich, rzucających nas w wir pasjonujących walk w Ziemi Świętej za czasów krucjat. Więc jak tylko się dowiedziałem o istnieniu tej modyfikacji pobrałem bez chwili namysłu. I co? Nie zawiodłem się! Na początek przed mymi oczami zjawiło się trochę zmienione menu z krzyżowcami, co już cieszy. Następnie ujrzałem bardzo dobrą mapę z historycznymi lokacjami. Nie ma co wymagać zbytnich urozmaiceń, wszak większość obszaru w którym toczy się akcja to pustynia i wszystko tu jest na miejscu. Jednak największa przyjemność z gry spotkała mnie podczas bitew. Mnóstwo nowych, klimatycznych zbroi i broni, widok rycerzy w długich tunikach z naszytymi krzyżami jest świetny. Konie też w większości dobrze wyglądają. Na uwagę zasługują świetne animacje walk, już nie jest tak "drętwo" jak w podstawce... no i niestety wielu modach do niej.
Dalej, historyczne postaci, zachęcające do "trzymania" się tych których się ceniło z historii, dlatego dbałem o dobre stosunki z m.in. Baldwinem IV czy Rajmundem z Trypolisu. Mnie też ucieszyły zakony rycerskie, jest ich sporo, nawet Lazaryci :)
Rozgrywka nie nudzi się szybko, gdyż jest wiele drużyn "do bicia". Zawsze jest komu dołożyć :)
Wadą jest mym zdaniem muzyka z nativa, którą na szczęście łatwo zniwelować, by można było się jeszcze bardziej wczuć w klimat heroicznych bitew.
Naprawdę warto zagrać, bo mod jest bardzo dobry, nie mówiac że dla sympatyków krucjat, jest to pozycja niemalże obowiązkowa ;)