Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Legalizacja lekkich narkotyków  (Przeczytany 8516 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline misiekmmj

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • W WB jestem Makaveli na cześć 2Paca
    Legalizacja lekkich narkotyków
    « dnia: Grudnia 08, 2009, 15:53:06 »
    Nie wiem czy był taki temat jeśli był to przepraszam.Piszcie co o tym sądzicie.Proszę żebyście mnie nie zbesztali za taki temat. ;)
    Moim zdaniem gdyby to było legalne to by nie było takich wyskoków młodzieży.Bo teraz jest to zakazane więc jedni w ten sposób sprzeciwiają się zakazom,drudzy bo chcą zaszpanować,a inni po prostu przez palenie trawki luzują się i maja wyje.... na wszystko wokół nich i widzą co się dzieje na świecie.Np.po alkoholu wielu osobom odwala szajba i stają się chojrakami i kozaczą na imprezach.A człowiek po zapaleniu trawki krzywdy nikomu nie zrobi.To jest moje zdanie
    "Jeśli wróg będzie starał się dobrze przygotować całą linię obrony, wtedy na całej linii będzie osłabiony"-Sun Tzu
    Rycerz bez blizny to kutas nie rycerz.-A.Sapkowski
    Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy.-A Sapkowski

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    Odp: Legalizacja lekkich narkotyków
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 08, 2009, 16:29:05 »
    Poczytaj sobie więcej o skutkach spożywania - czy jakkolwiek inaczej można by to nazwać narkotyków, to zmienisz zdanie, że po trawce nic się nie dzieje...
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 08, 2009, 16:54:33 »
    Ja jestem jak najbardziej za. W wielu krajach jest to dozwolone i rzeczywiście nie ma tam jakichś konkretnych problemów z tym związanych. Dodatkowo każdy wie, że zakazany owoc smakuje najlepiej.

Mam 16 lat i przyznam się, że wiele dziwnych rzeczy się robiło i próbowało. Osobiście z doświadczeń wiem, że takie rzeczy nie są jakimś koksem, po którym lecisz na kosmos i gadasz z zielonymi ufoludkami o muzyce Marleya. Można sie uspokoić, wyluzować i lekko spojrzeć na świat i problemy, jednoczesnie szybko odzyskujac zdrowy rozsądek (a w zasadzie nie tracąc go).
    Sam jestem zdania, że jeżeli marihuana jest zakazana, to takie coś jak papierosy też powinny być zdelegalizowane. Bo o ile nie jest się nałogowym palaczem trawki, ani nie dosypuje sie tam czegoś dziwnego, to w sumie na jedno wychodzi, a może nawet jest zdrowiej (nie potwierdzę, gdzieś słyszałem). Papierosów można wypalić od kilku do kilkudziesięciu dziennie (mój kumpel 4- 4,5 paczki.), a jakby nie patrzeć marihuany, aż się tyle nie pali (teoretycznie.). Co do innych używek, mam podobne zdanie. Czasem fajnie, szczególnie ludziom w mlodym wieku zrelaksować się przy czymś takim. Tak samo jak przy alkoholu, czy dobrej muzyce. Od wszystkiego da się uzależnić, ale czy wódka nie zabija? Czasem aż mnie irytują nasze polskie warunki.

Z drugiej strony przyznam, że nie można przesadzać i czasem dobrze jest mieć osobę rozumną, która nie będzie paliła. Na niektórych działa to mocniej lub słabiej. Szczególnie, gdy na dachu, ktoś myśli, że jest na wyspie i chce popływać... ;]

Do moich przemyśleń wykorzystałem też doświadczenie z praktycznie corocznego, dlugiego pobytu w Holandii, gdzie czasem aż czuć wolność i chęć oderwania się od naszego kraju.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 08, 2009, 17:21:02 »
    Ja jestem jak najbardziej za. Uważam, że szkolenie trawki szkodzi tak samo jak palenie tytoniu, więc czemu jedno jest zabronione, a drugie nie. Tak jak powiedział Alek po trawce nie ma się jakichś tam odlotów, po prostu człowiek fajnie się czuje :)

Daed: Nie wiem jak się szkoli i nie chcę wiedzieć, wystarczy mi to co na koncertach :)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2009, 17:56:26 wysłana przez Pablo77 »
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 08, 2009, 17:30:08 »
    Trawka jest zupełnie nieszkodliwa. Zapytajcie mojego kumpla, który palił. Jeśli zdołacie, bo żyje teraz w nieco innym świecie i raczej ciężko się z nim dogadać...

Swoją drogą, Pablo, jak się "szkoli trawkę"? :>

Offline Tobik-N

• Użytkownik
    • Piwa: 2
      • Forum WD
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 08, 2009, 17:39:35 »
    Według statystyk w Holandii gdzie lekkie narkotyki są legalne jest znacznie mniej procent narkomanów bo tak jak Alkhadias powiedział: "zakazany owoc smakuje najlepiej".Z badań naukowych dowiedziano się także że Marihuana jest o wiele mniej szkodliwa niż tytoń lub alkohol ! Nie da się także fizycznie od niej uzależnić , tylko psychicznie ( tak jak do np. biegania , czytania lub zabawy z psem)

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 08, 2009, 17:43:19 »
    Nie mam nic przeciwko legalizacji marihuany, ponieważ podobno jest mniej szkodliwa od papierosów i nie wywołuje agresji. I również trochę mnie dziwi, że skoro trawka jest zakazana to czemu fajki nie? Sam jestem palaczem i wiem, że cygarety szkodliwe są. A marihuana zawiera mniej trucizn od tytoniu. Jedynym problemem z marihuaną jest to, że dla wielu to jest wstęp do mocniejszych narkotyków, i prawdopodobnie dlatego jest zakazana i tak niechętnie publicznie się mówi o jej legalizacji. Poza tym dorosły człowiek teoretycznie jest świadom czym grozi spożywanie tego i owego, więc to jest jakby trochę myślenie za obywateli.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 08, 2009, 17:52:40 »
    Wiecie co? Tak zje*ie sobie statystyki pisząc w tym temacie (bo to offtop), ale powiem jedno:
    NIE PORÓWNUJCIE NIGDY, ALE TO NIGDY NARKOTYKÓW DO ALKOHOLU LUB TYTONIU.
    Czemu?
    1. Powiedzmy, że nałogowy palacz pali ok 15 papierosów dziennie - spal 15 jointów wielkości papierosa dziennie, jak przeżyjesz to opisz wrażenia,
    2. Po spożyciu dużej ilości alkoholu, utrzymuje się on w nas góra przez 2dni, spalając małego banta wykrywalność jego wynosi min. 1 tydzień,
    3. Po czym ma się większy odjazd? - po kieliszku wódki*, czy kiepie w lufce?
    4. Żeby się od czegoś uzależnić trzeba zażywasz czegoś dużo i często. Nie zostaniesz alkoholikiem, gdy twój organizm odpada po 2 piwach, nawet, jeśli żłopałbyś je codziennie. Nawet organizacją można się uzależnić...
    5. jak zwykle nieletni się w takich tematach wypowiadają... jak słodko...

*przypuśćmy, ze spożywa ją człowiek, który nie upija się po takiej dawce.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2009, 17:56:05 wysłana przez NIFN »

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 08, 2009, 17:56:38 »
    Fajek nie zakażą bo państwo czerpie z tego ogromne pieniądze. Jeśli nie jesteś nałogowym palaczem lub alkoholikiem to w pewnym sensie przyczyniasz się do bankructwa swojego państwa :D Może właśnie dlatego tak niechętnie legalizuje się marihuanę? Ludzie mogliby przerzucić się na papierosy i ucierpiał by na tym skarb państwa ach te moje teorie spisku państwa przeciw obywatelom :D). A co do mojego nastawienia na "trawkę" to mam to gdzieś. Jak ktoś chce to niech sobie pali (nawet jeśli jest zakaz bo każdy wie jak to z zakazami na broń czy narkotyki jest), mi to nie potrzebne bo mam lepsze sposoby żeby poczuć się fajnie :D
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Francysh

• Użytkownik
    • ARE YOU READY TO UNLEASH FURY?!
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 08, 2009, 18:08:45 »
    Nie, nie, nie i jeszcze raz nie. Żadnych legalizacji. Narkotyk to narkotyk nie ma różnicy lekki czy ciężki. Często się mówi legalizujmy trawę bo alkohol i papierosy są zlegalizowane a przecież zabijają więcej ludzi niż biedna maryśka. Gówno prawda. Zagłębiając się w temat palenie marichuany powoduję kompletny paraliż synaps odpowadających za przyjemność więc nie pieprzcie, że jest nieszkodliwa. Z jakiś powodów została zabroniona a nie została zabroniona dla jaj, bo się komuś nudziło. Poza tym wole pijanych karków niż spalonych i uważających się za Jezusów. Każda używaka rodzi agresje.

PS.
    5. jak zwykle nieletni się w takich tematach wypowiadają... jak słodko...

Fakin amen.

PS2.
    Poza tym dorosły człowiek teoretycznie jest świadom czym grozi spożywanie tego i owego, więc to jest jakby trochę myślenie za obywateli.

Bez tego myślenia za obywateli nie mogłoby istnieć żadne państwo.
    Na chwilę obecną umarłem! Wrócę... kiedyś ;]

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 08, 2009, 18:09:32 »
    Według statystyk w Holandii gdzie lekkie narkotyki są legalne jest znacznie mniej procent narkomanów

Polska to nie Holandia, pragnąłbym zauważyć. Inny kraj, inne obyczaje, inne podejście do życia, inne warunki... Coś co w miarę dobrze działa w jednym kraju, może być plagą drugiego.

bo tak jak Alkhadias powiedział: "zakazany owoc smakuje najlepiej".

Dla dzieciaków może i owszem. Troszkę starsi ludzie obecnie raczej nie będą stać pod szkołami, czy biegać po dyskotekach w poszukiwaniu dealerów prochów. Po prostu wstyd trochę, nie wypada. Gdyby zalegalizować, to popyt na maryśkę w niektórych przedziałach wiekowych znacznie by wzrósł dzięki samemu faktowi, że można by ją było legalnie, bez kłopotów i zmartwień gdzieś kupić.

Poza tym dorosły człowiek teoretycznie jest świadom czym grozi spożywanie tego i owego, więc to jest jakby trochę myślenie za obywateli.

Kiepski argument patrząc na to, co się wokół dzieje. Co tu dużo mówić, spora część społeczeństwa to debile bez wyobraźni. :)  Brzmi brutalnie, ale tak jest. Bo jak inaczej nazwać np. dorosłego człowieka, który chleje wódę i siada za kierownicę samochodu? Legalizacja narkotyków tylko pogorszy sprawę.

Choć z drugiej strony, to byłyby też i plusy - zalegalizować prochy, zalegalizować broń palną i problem z przeludnieniem zacznie się sam w miarę czasu rozwiązywać. :)

A tak na poważnie, to czasami naprawdę konieczne jest ograniczanie pewnych swobód obywateli. Człowiek nieraz potrzebuje ochrony przed samym sobą, mimo że nie jest tego świadomy. No i z całą pewnością nie chciałbym, by moje dzieci dorastały w świecie, gdzie każdy może chodzić naćpany, czy ze spluwą u pasa.

edit:
    Fajek nie zakażą bo państwo czerpie z tego ogromne pieniądze.

No i fajki nie mają takiego wpływu na percepcję, jak np. trawka. Ale to już szczegół.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2009, 18:12:30 wysłana przez Daedalus »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 08, 2009, 18:11:06 »
    Całkowity zakaz: jeżeli pozwoli się na posiadanie miękkich narkotyków to oczywiste iż ludzie zapragną legalizacji twardych. Dasz palec a odgryzą Ci rękę. Nie porównujcie marihuany do tytoniu czy do alkoholu. Ten ostatni ma bardzo pozytywny wpływ na rozwój stosunków międzyludzkich i kreatywność : Jak mawiał Kochanowski "Widział kto kiedy poetę trzeźwego? napisał taki co mądrego?". Natomiast tytoń ma tą zaletę iż pomaga zwalczyć stres, rozluźnić się. Wyobraźcie sobie jak legalizacja może wpłynąć na pracę ludzi: pijany pracownik zostanie rozpoznany od razu, uzależnionemu od tytoniu wystarczy przerwa na papierosa i s powrotem jest produktywny. Natomiast trawka nie zadziała od razu po przyjęciu (wiem bo widziałem moich dobrych przyjaciół po zażyciu ), taki człowiek może spokojnie przyjść do pracy czy przejść przez kontrolę na lotnisku. Na lotnisku raczej niewiele złego zrobi, ale jego podejrzane zachowanie może zwrócić uwagę ochrony, a że przepisy na lotniskach są surowe to może to dla niego skończyć się niezbyt przyjemnie. A pomyślcie ile szkód może spowodować jako kierowca, urzędnik, nauczyciel czy też inny pracownik? Nie wyjeżdżajcie z argumentem że zażywać można w domu - palić i pić też można pod własnym dachem, a ilu ludzi chodzi pijanych do szkoły lub pracy, a w przerwach wybiega na papieroska? Legalizacja może wydawać się czymś fajnym, postępowym, ale krótkowzroczność - efekty długofalowe przyniosą więcej szkód niż pożytku. A co do Holandii - od kilku dobrych lat u władzy jest chadecja która uchwala wiele antynarkotykowych ustaw- coffeshopy mają mocno utrudnioną działalność. I te działania mają poparcie większości społeczeństwa. Dziwne, nie? Przecież skoro nie ma zakazanego owocu to ludzie chyba nie powinni dążyć znowu do jego powrotu.                                  
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Pancakes Fans Master
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 08, 2009, 18:35:30 »
    Jestem przeciwnikiem legalizacji lekkich narkotyków, chodź są one może nawet mniej szkodliwe dla organizmu niż alkohol i papierosy na, których nadużywanie niestety istnieje w naszym kraju społeczne przyzwolenie. Na całe szczęście dla brania narkotyków, czegoś takiego nie ma, bo skoro można by było zapalić sobie skręta to dlaczego tego nie robić? A jak już wspomniał Daedalus palenia marihuany przez dłuższy okres czasu może doprowadzić do fatalnego stanu psychicznego osoby zażywającej. Niestety ludzie są z natury głupi i nieodpowiedzialni (nie mówię, że wszyscy, ale nie są to tylko wyjątki) dlatego często marihuana jest tylko pierwszym krokiem do sięgnięcia po coś "mocniejszego", poszukania silniejszych doznań. Niektórzy potrafią sobie powiedzieć "nie", dostrzec granicę której nie powinno się przekraczać, a inni wiadomo...  Chodź z drugiej strony można również doszukiwać jakichś pozytywnych stron takiego działania, choćby to, że zezwolenia na używanie miękkich narkotyków w wyznaczonych miejscach, gdzie odbywałoby się to na takiej zasadzie jak działają sławne "coffee shop" w Holandii. Odcięłoby to ludzi od kontaktu z osobami, które zajmują się nielegalnym rozprowadzaniem narkotyków, którzy dla uzyskania większych zysków często kuszą na sięgniecie po coś co da większego kopa.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2009, 18:47:01 wysłana przez dalhiems »

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 08, 2009, 19:57:20 »
    No, to tak. Z narkotykami miałem powierzchownie do czynienia.. kumple, to na potęga biorą różne 'mocniejsze' świństwa.
    Lżejsze narkotyki.. narkotyk to narkotyk. I nie ma co tutaj dyskutować. Jestem przeciw legalizacji. Czuję, że widok dzieicaka z jointem w gębie, stał by się jakąś nawet normą, a wtedy to chyba do reszty stracę wiarę w ludzi. Czy ludzie już tyle razy, nie udowodnili, że silna wola ich nie odznacza? Nie. Nie. Nie.  Są ludzie, którzy mają silną wolę, potrafią zapalić jointa i nie sięgnąć po następnego. Takich ludzi jest mało. Uzależnic się można, od wszystkiego. Nie wspominając, gdy ktoś bierze coś takiego w trudnej sytuacji, gdzie po takimś czymś ucieka od problemów, więc i następnym razem będzie chciał uciec.. i wiadomo jak to się skończy. Wszystko jest dla ludzi. Z umiarem..
    Legalizacji mówimy nie. ;P.

Offline Misiumen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 08, 2009, 21:30:07 »
    No coz ktos tam tu w tym temacie probowal juz przekonac tu zgromadzonych o tym ze marihuana mniej szkodzi od fajek - otoz zostalem niedawno uswiadomiony ze zawiera ona kilkakrotnie wieksza dawka tych wszystkich kancerogennych smakolykow oraz dlugotrwale uzywanie nie uszkadza tylko pluca i drogo oddechowe ale rowniez mozg. Zreszta gdzie sa dzisiaj Dylan, Magik, Marley, Cobain ? Samobojstwa i rak to nie przypadek...
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2009, 21:38:24 wysłana przez Misiumen »