Odpowiedź na PW, którą przysłał mi wesch96 odnośnie wyboru łuku:
Jeśli planujesz zakup łuku, to musisz wziąć pod uwagę przede wszystkim to, jaki łuk Cię interesuje. Już nawet nie chodzi o to, czy to ma być łuk płaski, długi czy refleksyjny, a o materiał, z jakiego ma być wykonany. Jeśli bowiem interesuje Cię łucznictwo tradycyjne, to masz do wyboru albo łuki drewniane od rzemieślników, albo laminaty robione seryjnie (laminaty to co prawda też drewno, tyle że laminowane i za historyczne takich łuków uznać nie sposób).
Laminaty są na pewno trwalsze, mniej wrażliwe na błędy łucznika i nie trzeba o nie tak dbać, jak o łuki drewniane. Są też zazwyczaj tańsze. Łuk typu Diana, który jest chyba najlepszy na start, od Bisoka dostaniesz już za jakieś 200zł.
Drewno to inna bajka i tu, aby łuk posłużył użytkownikowi dłuższy czas, trzeba pamiętać o kilku podstawowych rzeczach, jak np. regularna konserwacja łuku, przechowywanie w odpowiednich warunkach, obowiązkowe ściąganie cięciwy po każdym strzelaniu, unikanie wilgoci i wysokich/bardzo niskich temperatur... Jeśli nie będzie się o taki łuk odpowiednio dbać, szybko stanie się bezużyteczny. Ich cena jest zależna od rzemieślnika. Można czasem dostać dobry łuk okazyjnie za mniej niż 100zł, gdy łuczarz chce się na gwałt pozbyć towaru, aczkolwiek jest to rzadkość i zazwyczaj ceny (dobrych) drewnianych łuków nie spadają poniżej 200zł. U naprawdę dobrych rzemieślników (jak np. pan Łukasz Nawalny) taki łuk będzie kosztował już ok. 400zł, ale dostaniesz produkt wysokiej klasy, często z gwarancją. Można nawet zaszaleć i kupić łuk z cisu (najlepsze znane drewno na łuk), ale to już będą koszta grubo ponad 1tys. złotych.
Po co brać łuk drewniany, skoro można mieć taniej wytrzymalszego laminata? To już kwestia gustu. Niektórzy (w tym ja) nie trawią tworzyw sztucznych i wolą mieć łuk naturalny, który na dodatek jest unikatem, bowiem nie sposób wykonać metodą ręcznej obróbki dwóch identycznych łuków, które dodatkowo strzelałyby idealnie tak samo. Z opowieści innych osób słyszałem też, że zupełnie inne są doznania podczas strzelania z laminatów, a inne z łuków naturalnych. tka jak pisałem - kwestia gustu.
Osobną rzeczą jest dobór odpowiednich parametrów łuku. Zarówno siłę naciągu, jak i jego długość dobiera się na podstawie własnych możliwości/preferencji. Standardowa długość naciągu to 28 cali i wątpię, abyś potrzebował więcej. Zaś co do siły naciągu, to przyjęło się, że na początek dla mężczyzn proponuje się naciąg ok. 15kg, a dla kobiet i młodzieży jest to nieco mniej, tak ok. 10-13kg. Poniżej 10kg raczej nie ma sensu schodzić.
Osoba sprzedająca łuk, czy to będzie sprzedawca w sklepie łuczniczym, czy rzemieślnik wykonujący łuki, na pewno odpowiednio Ci doradzi i wspólnie dobierzecie łuk, który najlepiej Ci będzie pasował.