Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 121514 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wojmir

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #180 dnia: Listopada 01, 2010, 22:05:40 »
    Skoro nie znaleźli skórzanych lamelek to nie znaczy że nie było, sam chcę mieć skórzaną lamelkę.
    A jak powinni wyglądać prawidłowo?

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #181 dnia: Listopada 01, 2010, 22:20:48 »
    Ja popieram w tej kwestii Blitzwinga. Skórzana lamelka w Skandynawii i środkowej europie to najprawdopodobniej wytwór współczesnych rzemieślników, gdyż nie ma ani jednego źródła wskazującego na istnienie takiego pancerza - mogły istnieć, ale wśród plemion koczowniczych wschodu, nigdy w europie środkowej, albo Skandynawii. Wszędzie można je kupić, ale żaden rzemieślnik na pytanie na czym się wzoruje nie jest w stanie odpowiedzieć. Jest potwierdzone np. istnienie skórzanej zbroi łuskowej, ale... scytyjskiej.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2010, 22:25:17 wysłana przez proud »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #182 dnia: Listopada 01, 2010, 23:06:38 »
    Nie znaleziono lamelki skórzanej (zapewne gruba skóra itd.) a znajdowano na pęczki buty ze skóry cieńszej? Pierdoła. Taka zbroja jest bardzo mobilna itd. więc szybko by się przyjęła. A nic z tych rzeczy nie ma. Już prędzej mogę sobie wyobrazić wojownika w jakieś oprawionej skórze, coś w stylu skórzni niż lamelce. A czemu wikingowie nie gadali przez komórki? Może gadali, nie znaleziono ale może były!
    My mamy odtwarzać, a nie wymyślać. Zostawmy gdybologię w spokoju
    Sława!

Offline Wojmir

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #183 dnia: Listopada 02, 2010, 06:33:20 »
    Dobra w pewnym sensie macie racje

Offline Mangust

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #184 dnia: Listopada 02, 2010, 20:46:59 »
    Czy żeby uczestniczyć w bitwach takich jak Wolin itd. to trzeba mieć jakieś bractwo? Niestety w moim miesicie jest tylko takie które odwzorowuję bitwy od Pogańskiej Polski do II WŚ.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #185 dnia: Listopada 02, 2010, 22:01:32 »
    Teoretycznie nie trzeba, ale jeżeli planujesz zacząć się w to bawić, przystąpienie do jakiejś porządnej grupy jest najlepszym wyjściem.
    Pomogą Ci w skompletowaniu sprzętu, a poza tym organizatorzy niechętnie patrzą na nieznajomych, pojedynczych rekonstruktorów.
    Jeżeli w Twoim mieście nie ma żadnej porządnej grupy poszukaj w pobliskich miejscowościach.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #186 dnia: Listopada 02, 2010, 22:31:30 »
    Na Wolinie nie da się chyba być samemu. Trzeba się do kogoś podłączyć
    Sława!

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #187 dnia: Listopada 07, 2010, 19:52:18 »
    Ja nie należę do żadnej grupy rekonstrukcyjnej, ani bractwa rycerskiego i nigdy nie będę się w to bawił, bo jestem osobą aspołeczną i działanie w grupie mnie nie interesuje. Do tego w Polsce nie ma ugrupowań odtwarzających interesujący mnie okres. Natomiast od jakiegoś czasu zbieram pieniądze na ekwipunek wojownika brytyjskiego z VI wieku i już niedługo będę mógł napadać na sąsiadów.

Offline Mangust

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #188 dnia: Listopada 07, 2010, 20:24:53 »
    Kolba poszukaj tutaj http://bagrit.pl/bractwa/bractwa.php?lg=pl może coś się znajdzie ;).

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #189 dnia: Listopada 07, 2010, 20:33:28 »
    Warszawa to jednak trochę za daleko jak dla mnie, no i rozpiętość wieków też mnie nie satysfakcjonuje:

http://bagrit.pl/bractwa/bractwa.php?lg=pl&czesc=opis&id=4

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #190 dnia: Listopada 07, 2010, 21:28:22 »
    U nas tych czasów się nie odtwarza bo na naszych ziemiach wtedy nic ciekawego a wykopalisk prawie w ogóle. Są oczywiście grupy odtwarzające kulturę poza naszymi terenami, jednak te pierwsze są trzonem. Główne nurty to wczesne średniowiecze i czasy około Grunwaldzkie. Później XIII wiek i XVII i II WŚ.
    Kolba a planujesz jakiekolwiek działania w odtwórstwie? Bo sprzęt do samych fotek to szkoda :p Chociaż raczej odległość do UK jest wielkim ograniczeniem.
    A ja się może nie tyle pochwalę (bo nie ma jeszcze czym xD) co powiem że zaczynam zbierać pieniążki na nitowaną kolczuge :-)
    Sława!

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #191 dnia: Listopada 09, 2010, 15:52:26 »
    Czy kolczuga zrobiona według tego poradnika http://www.smrw.lodz.pl/~bozar/chain/ nadawała by się do walk inscenacyjnych?
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #192 dnia: Listopada 09, 2010, 15:57:06 »
    Nie, dostał byś mieczem pare razy i by się rozpadła. Wiem coś o tym, bo już zrobiłem jej kawałek i szybko się rozleciała.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #193 dnia: Listopada 09, 2010, 18:56:07 »
    Teoretycznie robiąc solidnie się nada. Historycznie średnio, bo kolczugi były kiedyś nitowane, nie zaciskane. Uzbieraj tak z 350zł i kup gotową zaciskaną. Na nitowanke to tak 1,5 tysiąca sprowadzając z indyjskich manufaktur.
    Sława!

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #194 dnia: Listopada 09, 2010, 20:42:12 »
    Uzbieraj tak z 350zł i kup gotową zaciskaną.

Po co ma od razu kupować gotową, jak tak samo dobrze może sobie sam zrobić? Może mieć ją za około 1/3 tej ceny... Wystarczy kupić kółka i samemu bardzo solidnie je połączyć i pozaginać. Chyba obsługa tak skomplikowanych "urządzeń" jak młotek, kombinerki, obcęgi, imadło, etc. nie jest jakąś wielką umiejętnością...

edit: No tu masz rację. ^^ Jeśli ktoś wie, że sobie z tym nie poradzi to niech lepiej nie próbuje, bo nie dość że ryzykuje własne zdrowie, to jeszcze straci niepotrzebnie pieniądze.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 09, 2010, 21:04:18 wysłana przez proud »