Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ogólne sugestie i pomysły.  (Przeczytany 18926 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arek818

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie i pomysły.
    « Odpowiedź #45 dnia: Lutego 02, 2010, 07:13:58 »
    Można by w prowadzić radio stacje powiedzmy jedziemy czołgiem i zauważyliśmy wroga ale on jest dla nas za silny wtedy możemy wezwać przyjaznego lorda na pomoc a on po kilku godzinach do nas przyjeżdża i podobnie może być podczas oblężenia
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline Jędrek13

• BANITA
    • Użytkownik
    • S.W.A.T.4 ForEveR ! !
    « Odpowiedź #46 dnia: Lutego 02, 2010, 11:35:39 »
    Można by w prowadzić radio stacje powiedzmy jedziemy czołgiem i zauważyliśmy wroga ale on jest dla nas za silny wtedy możemy wezwać przyjaznego lorda na pomoc a on po kilku godzinach do nas przyjeżdża i podobnie może być podczas oblężenia

Lorda?? W tym okresie nie było już lordów, no chyba, że w Anglii.

Pozdrawiam

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Lutego 02, 2010, 13:36:30 »
    Chodziło mu raczej o jakiegoś dowódce lub sojusznika. Ale powinieneś sie raczej domyślić, że chodziło o dowódce oddziału. Ale pomysł fajny ;)
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Bartek22z

• Użytkownik
    • Tak wygląda mój przeciwnik jak przejadę po nim.
    « Odpowiedź #48 dnia: Lutego 03, 2010, 12:04:01 »
    Popieram!Naprawdę podoba mi się ten pomysł ale można by zrobić że przyjeżdżają po około godzinie a nie po paru ;D i jakby w okolicy niebyłoby żadnego naszego (lub sojuszniczego)''lorda'';D to byłaby cisza (tzw. cisza w eterze XD) lub ktoś by odpowiadał że jest za daleko albo że już niezdąży.
    89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do podpisu!

Offline Belreen

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #49 dnia: Lutego 04, 2010, 20:48:11 »
    Zgadzam się na ten pomysł, i to szczególnie może się przydać dla kogoś kto dopiero zaczyna grę a nagle zaatakuje go silny dowódca ze swoją armią.

Offline SmaQ

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Lutego 14, 2010, 21:53:30 »
    Nie znam się na moderingu mimo to chciałbym przedstawić swoje uwagi, propozycje, pomysły.
       Pierwszą rzeczą jest celownik w snajperce, proponowałbym aby był on nie na 100, a na 97/98. Dlaczego? Kierując się doświadczeniem wiem, że do celów bardzo oddalonych łatwiej się takowymi strzela ponieważ w centrum celownika jest luka dzięki której widzimy w co strzelamy, obniżenie celownika o 2-3 punkty nie zmieni jego skuteczności. Następną rzeczą odnośnie strzelania jest to aby punkty umiejętności strzelania nie sprawiały, że będzie dokładniejszy celownik ponieważ może zrobić się tak jak to jest w GangsOfGlasgow, że po zdobyciu broni z celowaniem 100, namierzniki się wymijają i im lepiej rozwinięta umiejętność "Broń palna" tym broń staje się mniej celna. Miałbym też ogromną prośbę odnośnie broni maszynowych, piękny dźwięk z pierwszej bety niestety nie szedł w parze z nabojami, więc prosiłbym o to by z broni typu PPS (i tym podobne) wylatywały powiedzmy trzy pociski, to luźna propozycja jak nie zostanie spełniona świat się nie zawali. Odnośnie pancerfausta mam jedno zastrzeżenie. Po podniesieniu owej broni piszę, że posiadam dwa pociski/magazynki, z samej wyrzutni byłem w stanie strzelić kilkanaście może dwadzieściakilka razy. Prośba ma jest taka by ta i tak niebezpieczna broń posiadała niewielką ilość naboi, najlepiej przeładowanie co wystrzał i nie możnabyło załadować amunicją do pistoletu (taki bug był w Age of Turbulence gdy samym zapalem od armaty i nabojami do samopału można było strzelać jak z altyrelii).
       Komentując betę 1 i jej poprawkę, chciałbym zwrócić uwagę na zbyt wielką celność karabinów, z odległości kilkudziesięciu metrów można zaliczać trafienia w głowę jeden po drugim, o wiele bardziej podobały mi się mniej celne karabiny, trudniej, ale jednym magazynkiem nie zabiliśmy wszystkim niemiaszków w kościele (potyczka 3). Nie chciałbym by coś takiego pojawiło się w ostatetcznej wersji.
       Rekrutacja moim zdaniem mogłaby odbywać się tylko i wyłącznie w miastach na takiej zasadzie jak to jest w The Eagle And The Radiant Cross z jednostkami elitarnymi. Moim zdaniem, każdy żołnierz powinien być w cenie, a rekrutować można by było tylko najsłabsze jednostki, śmiesznym by było gdybyśmy podszedli do wioski i z rekrutowali tam 50 oficerów Wehrmachtu (jak to jest w nativie z rycerzami). Uważam także, że ilość rekrutów powinna być ograniczona i mieć stały przyrost tygodniowy (załóżmy +20 na dzielnice). Im więcej dzielnic tym naturalnie większa możliwość rekrutacji, z tym że zalecane by było by w Armii Czerwonej przyrost był większy, ale jednostki rzecz jasna byłyby słabsze. Wojska najemne ograniczyłbym do minimum, najlepiej w cale.
       Następną sprawą którą chciałem poruszyć to mapa świata i oblężenia. Mapa moim zdaniem powinna składać się z Wrocławia podzielonego na kilka dzielnic, okolicznych wiosek. Oblężenia natomiast widzę jako zdobywanie każdej wioski osobno, nie polecałbym raczej zdobywania dzielnic Wrocławia wraz z okolicznymi wioskami ponieważ jako, że mapa jest niewielka (obejmuje zaledwie jedno miasto) gra mogłaby się szybko skończyć. Oblężenia mogłyby wyglądać jak to jest w "Potyczka 1" w becie nr.1. Fortyfikacje wiosek mogłyby stanowić budynki gospodarcze (załóżmy stodoła gdzie punkt respawnu wroga jest wewnątrz), przedmieść- okopy i bunkry, dzielnic- kościoły, szkoły, ratusze, przewrócone samochody, ruiny. Zdobywanie każdej wioski z osobna byłoby cięższe, ale co za tym idzie wydłużyłoby grę w moda. Sądzę także iż ciekawym dodatkiem mogłybyć statyczne karabiny maszynowe ulokowane w różnych częściach fortyfikacji do których moglibyśmy podejść my lub nasi ludzie i oddać celną serię do wrogiej armii. Myślałem także nad pojawieniem się wewnątrz bronionego obiektu skrzyń z bronią i amunicją, w wypadku skończenia się amunicji szedłoby się do takowej skrzyni i uzupełniało amunicję lub wyciągało losową broń.
       Kolejnym moim pomysłem jest wprowadzenie przenośnych szańców. Załóżmy spotykamy wrogą armię w szczerym polu, a w rękawie mamy asa w postaci worków z piaskiem czy bali drewna, które automatycznie rozstawiałby się przed szeregami naszych wojsk z komendą "Czekaj". Działać mogłoby to na zasadzie strachów na wróble spotykanych w nativie z tą jednak różnicą, że zamiast kłaść się po otrzymaniu 120 obrażeń (jeżeli mnie pamięć nie myli) kładłyby się po otrzymaniu ich 2000, lub więcej zależnie od rodzaju fortyfikacji jakie byśmy wybrali i średnich obrażeń karabinów.
       Na koniec odwołać chciałbym się do pomysłu wprowadzenia czołgów i samolotów. Chciałbym przypomnieć, że Mount&Blade nie jest symulatorem. O ile czołgi jakoś jeszcze zdzierżę to samoloty nie widzą mi się w ogóle. Wyobraźmy sobie bitwę gdzie sami w samolocie walczymy z dwustoma piechurami, albo gdy czołg wjeżdża w nasze szeregi i dwoma strzałami zabija nam połowę armii, a pół biedy będzie jeżeli będziemy dysponowali jakimiś przeciwpancernymi. Jeśli ktoś grał w Age of Turbulence wie zapewne co mam na myśli. Niektóre zamki bronione przez trzydziestu Artylerzystów były nie do zdobycia przez opcję "Poprowadź żołnierzy do szturmy" ponieważ na start dostawaliśmy z armaty albo i dwóch, jeżeli udało nam się przeżyć ten strzał to kolejna armata poprawiała koleżankę. Zdobycie fortecy mogło wtedy się odbyć tylko i wyłącznie poprzez symulację co prowadziło do ogromnych strat.Dlatego prosiłbym o zredukowanie pojazdów do motoru (zamiast konia) albo jakiegoś wojskowego jeepa z celowniczym na dachu.
       Przepraszam jeśli brzmi to nieprowesjonalnie, ale jak już wspominałem nie znam się na moderingu. Mam nadzieje, że to co napisałem powyżej przyda się w jakikolwiek sposób. Jeżeli moje propozycje są zbyt wygórowane to przepraszam, ale jak już mówiłem w ogóle się na tym nie znam:)

Z poważaniem SmaQ.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #51 dnia: Lutego 15, 2010, 16:08:54 »
    Na wstępie chce powiedzieć że za tego długiego i konkretnego posta masz u mnie wieeeelkiego plusa.
    Nie znam się na moderingu mimo to chciałbym przedstawić swoje uwagi, propozycje, pomysły.
    I wcale nikt od Ciebie nie wymaga znajomości moddingu, wręcz przeciwnie sugestie ludzi nie ograniczonych mechaniką gry są bardzo wskazane.
       Pierwszą rzeczą jest celownik w snajperce, proponowałbym aby był on nie na 100, a na 97/98. Dlaczego? Kierując się doświadczeniem wiem, że do celów bardzo oddalonych łatwiej się takowymi strzela ponieważ w centrum celownika jest luka dzięki której widzimy w co strzelamy, obniżenie celownika o 2-3 punkty nie zmieni jego skuteczności. Następną rzeczą odnośnie strzelania jest to aby punkty umiejętności strzelania nie sprawiały, że będzie dokładniejszy celownik ponieważ może zrobić się tak jak to jest w GangsOfGlasgow, że po zdobyciu broni z celowaniem 100, namierzniki się wymijają i im lepiej rozwinięta umiejętność "Broń palna" tym broń staje się mniej celna.
    Dzięki za sugestie
    Miałbym też ogromną prośbę odnośnie broni maszynowych, piękny dźwięk z pierwszej bety niestety nie szedł w parze z nabojami, więc prosiłbym o to by z broni typu PPS (i tym podobne) wylatywały powiedzmy trzy pociski, to luźna propozycja jak nie zostanie spełniona świat się nie zawali. Odnośnie pancerfausta mam jedno zastrzeżenie. Po podniesieniu owej broni piszę, że posiadam dwa pociski/magazynki, z samej wyrzutni byłem w stanie strzelić kilkanaście może dwadzieściakilka razy. Prośba ma jest taka by ta i tak niebezpieczna broń posiadała niewielką ilość naboi, najlepiej przeładowanie co wystrzał i nie możnabyło załadować amunicją do pistoletu (taki bug był w Age of Turbulence gdy samym zapalem od armaty i nabojami do samopału można było strzelać jak z altyrelii).
    Co do wylatywania paru pocisków naraz raczej na dzień dzisiejszy nie uda mi się tego dodać. A panzerfaust był zabugowany, teraz cały system strzelania z niego został zmieniony.
       Komentując betę 1 i jej poprawkę, chciałbym zwrócić uwagę na zbyt wielką celność karabinów, z odległości kilkudziesięciu metrów można zaliczać trafienia w głowę jeden po drugim, o wiele bardziej podobały mi się mniej celne karabiny, trudniej, ale jednym magazynkiem nie zabiliśmy wszystkim niemiaszków w kościele (potyczka 3). Nie chciałbym by coś takiego pojawiło się w ostatetcznej wersji.
       Rekrutacja moim zdaniem mogłaby odbywać się tylko i wyłącznie w miastach na takiej zasadzie jak to jest w The Eagle And The Radiant Cross z jednostkami elitarnymi. Moim zdaniem, każdy żołnierz powinien być w cenie, a rekrutować można by było tylko najsłabsze jednostki, śmiesznym by było gdybyśmy podszedli do wioski i z rekrutowali tam 50 oficerów Wehrmachtu (jak to jest w nativie z rycerzami). Uważam także, że ilość rekrutów powinna być ograniczona i mieć stały przyrost tygodniowy (załóżmy +20 na dzielnice). Im więcej dzielnic tym naturalnie większa możliwość rekrutacji, z tym że zalecane by było by w Armii Czerwonej przyrost był większy, ale jednostki rzecz jasna byłyby słabsze. Wojska najemne ograniczyłbym do minimum, najlepiej w cale.
    Celność broni jest bardzo dyskusyjna i czuje że ostatecznie ustalona zostanie dopiero podczas dużych zamkniętych testów. Stary system rekrutacji jest właśnie przerabiany, od teraz zależnie od rangi (zależna od renown naszego bohatera) oraz liczby kontrolowanych punktów oporu gracz dostaje pewien przydział żołnierzy.
       Następną sprawą którą chciałem poruszyć to mapa świata i oblężenia. Mapa moim zdaniem powinna składać się z Wrocławia podzielonego na kilka dzielnic, okolicznych wiosek. Oblężenia natomiast widzę jako zdobywanie każdej wioski osobno, nie polecałbym raczej zdobywania dzielnic Wrocławia wraz z okolicznymi wioskami ponieważ jako, że mapa jest niewielka (obejmuje zaledwie jedno miasto) gra mogłaby się szybko skończyć. Oblężenia mogłyby wyglądać jak to jest w "Potyczka 1" w becie nr.1. Fortyfikacje wiosek mogłyby stanowić budynki gospodarcze (załóżmy stodoła gdzie punkt respawnu wroga jest wewnątrz), przedmieść- okopy i bunkry, dzielnic- kościoły, szkoły, ratusze, przewrócone samochody, ruiny. Zdobywanie każdej wioski z osobna byłoby cięższe, ale co za tym idzie wydłużyłoby grę w moda. Sądzę także iż ciekawym dodatkiem mogłybyć statyczne karabiny maszynowe ulokowane w różnych częściach fortyfikacji do których moglibyśmy podejść my lub nasi ludzie i oddać celną serię do wrogiej armii. Myślałem także nad pojawieniem się wewnątrz bronionego obiektu skrzyń z bronią i amunicją, w wypadku skończenia się amunicji szedłoby się do takowej skrzyni i uzupełniało amunicję lub wyciągało losową broń.
    Powiem tylko że czytasz mi w myślach.
       Kolejnym moim pomysłem jest wprowadzenie przenośnych szańców. Załóżmy spotykamy wrogą armię w szczerym polu, a w rękawie mamy asa w postaci worków z piaskiem czy bali drewna, które automatycznie rozstawiałby się przed szeregami naszych wojsk z komendą "Czekaj". Działać mogłoby to na zasadzie strachów na wróble spotykanych w nativie z tą jednak różnicą, że zamiast kłaść się po otrzymaniu 120 obrażeń (jeżeli mnie pamięć nie myli) kładłyby się po otrzymaniu ich 2000, lub więcej zależnie od rodzaju fortyfikacji jakie byśmy wybrali i średnich obrażeń karabinów.
    na dzień dzisiejszy wszystkie walki toczą się an scenie najbliższego punktu oporu.

Na koniec odwołać chciałbym się do pomysłu wprowadzenia czołgów i samolotów. Chciałbym przypomnieć, że Mount&Blade nie jest symulatorem. O ile czołgi jakoś jeszcze zdzierżę to samoloty nie widzą mi się w ogóle. Wyobraźmy sobie bitwę gdzie sami w samolocie walczymy z dwustoma piechurami, albo gdy czołg wjeżdża w nasze szeregi i dwoma strzałami zabija nam połowę armii, a pół biedy będzie jeżeli będziemy dysponowali jakimiś przeciwpancernymi. Jeśli ktoś grał w Age of Turbulence wie zapewne co mam na myśli. Niektóre zamki bronione przez trzydziestu Artylerzystów były nie do zdobycia przez opcję "Poprowadź żołnierzy do szturmy" ponieważ na start dostawaliśmy z armaty albo i dwóch, jeżeli udało nam się przeżyć ten strzał to kolejna armata poprawiała koleżankę. Zdobycie fortecy mogło wtedy się odbyć tylko i wyłącznie poprzez symulację co prowadziło do ogromnych strat.Dlatego prosiłbym o zredukowanie pojazdów do motoru (zamiast konia) albo jakiegoś wojskowego jeepa z celowniczym na dachu.
    Walki będą dzieliły się na starcia pomiędzy piechotą, bitwy pancerne i walki mieszane. Samoloty pojawiać będą się wręcz tylko w misjach.
       Przepraszam jeśli brzmi to nieprowesjonalnie, ale jak już wspominałem nie znam się na moderingu. Mam nadzieje, że to co napisałem powyżej przyda się w jakikolwiek sposób. Jeżeli moje propozycje są zbyt wygórowane to przepraszam, ale jak już mówiłem w ogóle się na tym nie znam:)

Z poważaniem SmaQ.
    Tak jak napisałem na początku.
    Również pozdrawiam MB.

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Lipca 21, 2010, 13:55:40 »
    Mod powinien być bardziej realistyczny tzn. niektóre bronie powinny być udostępniane dopiero kiedy faktycznie zostały wprowadzone bo co to znaczy żeby żołnierze w '39 korzystali np z pepeszy...
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #53 dnia: Lipca 21, 2010, 15:56:31 »
     Nie wiem, czy wiesz, ale ten mod będzie rozgrywał się we Wrocławiu w 1945. Będą walczyli Niemcy i Sowieci, innych frakcji niet.

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Lipca 21, 2010, 16:27:55 »
    Z tego co czytałem i widziałem na trailerze jest też np. bitwa pod Wizną i jest tam używana pepesza ;]

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Lipca 21, 2010, 17:27:44 »
    Musisz wiedzieć, że Mat realizuje dwa projekty, pierwszy [ten główny] to Festung Breslau i ten będzie miał wersję multi, a drugi nieco mniejszy to kampania wrześniowa czy jakoś tak, mniejsza o nazwę, chodzi o inwazję w '39.

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Lipca 21, 2010, 23:11:56 »
    To wtedy wszystko jasne tylko czemu oba projekty są w jednym dziale pod tą samą nazwą i załączane są wykluczające się trailery? ;]

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Lipca 22, 2010, 10:34:24 »
    To wtedy wszystko jasne tylko czemu oba projekty są w jednym dziale pod tą samą nazwą i załączane są wykluczające się trailery? ;]
    Ot pewnie taki kaprys twórcy :D

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Lipca 22, 2010, 14:26:37 »
    Przesyłam wiadomość od Mata :

Witam was z wygnania. Rzadko kiedy piszę posty osobiście ale to taki mały wyjątek.

Chciałbym na wstępie zapewnić że prace nad wersją multiplayer moda idą pełną parą i zamknięta beta ukaże się “na dniach”. Dostaną ją ci których sam wybiorę, cześć ze “szczęśliwców” o tym wie a część nie. Oczywiście dopuszczalne jest trucie mi tyłka przez gadu ale nie wiem jaki będzie tego efekt, wszystko zależy od mojego humoru. Beta będzie zamknięta żebym się nie ośmieszył jakimiś idiotyzmami których z przyzwyczajenia już nie zauważam oraz żeby uniknąć “miłośników pepesz z 1939. Po zakończeniu niedługich testów wersja multiplayerowa zostanie wypuszczona w publikę.

Chciałbym teraz rozwiać wątpliwości. Na tym filmiku
    ttp://www.youtube.com/watch?v=NVk-vwZlZ-M
    widać gameplay z pewnego projektu pobocznego o kampani wrześniowej. bardzo możliwe że znajdą się w wersji multiplayerowej też frakcje z 39 ale to kwestia dyskusyjna i zostawiam to wam do przedyskutowania(może ktoś się wyłamie i zrobi ankietę?). Chciałbym pochwalić Skolopendromorfa(przyjemny nick :) ) za znajomość broni. To jest Polska przerobiona wersja fińskiego pistoletu maszynowego Suomi zwana Mors(łac. śmierć). Jeżeli dysponujesz WB i chcesz zgłoś sie do mnie przez gg(gdzieś jest podane) to dopiszę cię do listy testerów.
    To wytłumacz mi to no i jeszcze w pierwszym poście przy screenach wrzesień '39
    Cavaron polecam zaopatrzyć się w okulary. To jest wrzesień (20)09 czyli data zrobienia screenów. A co do celności, zwyczajnie do kręcenia filmiku przesadziłem ze skillem kierowanej postaci. Widać że szukasz dziury w całym i próbujesz pouczać na temat uzbrojenia kogoś kto zna się na nim lepiej niż ty. Oba mody znajdują się w jednym dziale ponieważ mają podobne ramy czasowe, tego samego autora i dlatego że Soner by mnie najprawdopodobniej udusił gdybym chciał robić mu bałagan na forum kolejnym działem.

Co do nowinek, większość przedstawia tu duet łączników Wezyk i Klapek. Wywiązują się świetnie ze swojego zadania dlatego raczej nie ma tu dużo informacji czysto technicznych.

Na deser “bunkier”(tak naprawdę to szpital forteczny) na ulicy Strzegomskiej we Wrocławiu. Wprawdzie to tylko słabej jakości render ale zawsze coś.

(click to show/hide)

PS. Dalej możecie zgaszać tu swoje uwagi i propozycje. Mat zawsze czuwa :) Możecie też pytać i prosić o wyjaśnienie różnych rzeczy, pewno uda mi się jakoś przesłać odpowiedź.

PPS(H). Ja i moja MP40 mamy się dobrze.

Pozdrowienia dla wszystkich użytkowników tawerny, szczególnie dla mechanicznej osy, jednym z nielicznych użytkowników do którego nie mam gg.

Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #59 dnia: Lipca 22, 2010, 20:14:03 »
    Otwory są zbyt kanciaste, drobnostka. Hmm, dawno nie przejeżdżałem obok tego bunkru, ale wydaje mi się, że to ma jeszcze jakąś przybudówkę. Chyba, że była dodana później, albo coś mi się wydaje. Za to bardzo ładna normalka i tekstura.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".