Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria GOTHIC  (Przeczytany 89349 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    Odp: Seria GOTHIC
    « Odpowiedź #345 dnia: Października 27, 2012, 19:22:38 »
    Chciałbym tutaj zareklamować nowe mp do g2nk:).
    http://gmpa.com.pl/        w nastęnym updacie będą npc i będzie można pisać questy na serwer ;)
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #346 dnia: Października 27, 2012, 20:21:39 »
    A propos Arcania jest jako pełna wersja w najnowszym CD Action. Według mnie nieszkoda wydać te kilkanaście złotych na uzupełnienie kolekcji :D.

Byłem Twojego zdania. Ale od początku (będzie trochę spoilerów! Jeśli komuś to przeszkadza, to niech nie czyta). Włączam grę, wybieram poziom trudności "Gothic" (a jak!) i zaczynam. Po krótkim filmiku nie wiadomo dlaczego i po co muszę iść walczyć. Żebym przypadkiem nie zginął (no przecież jak Rhobar III może zginąć?), jestem nieśmiertelny. Okzauje się, że to był sen, a tak naprawdę nie jestem Bezim, tylko jakimś wieśniakiem. Dobra wiadomość: nie jestem już nieśmiertelny! Z ciekawością kontynuuję wędrówkę. Pojawia się kilka niuansów fabularnych, których nawet nie chce mi się przytaczać, skupię się na pewnym zadaniu: Mam oczyścić pole z kretoszczurów. Oho, najwyższy poziom trudności, pewnie będzie ciężko. Wkraczam na pole, ale, przypadkowo, spoglądam wpierw na minimapkę, na której znajduje się jakiś punkt... Idę więc w jego kierunku i widzę, kto by pomyślał, kretoszczura (btw. zdolny ten nasz wieśniak, oprócz zdolności poganiania owiec jest też jasnowidzem). Wyciągam moją zbutwiałą maczugę i ruszam do boju. No dobra. To nie był bój. Umiejętność szybkiego klikania LPM wystarczyły, by zabić bestię, oraz jej pobratymców w stopniowo zwiększanej liczebności. Było ich nawet trzech na raz! O dziwo, mój pasterz okazał się naprawdę dobrym szermierzem, nawet nie ucierpiałem.
    Po tej walce definitywnie przekreśliłem tą grę. Oczekiwałem, że ta potyczka wymusi u mnie chociaż minimalne wykorzystanie mózgu. Z przykrością stwierdzam, że do gry jest on niepotrzebny. Jeśli ktoś zamierza w to grać, to nie polecam niższych poziomów trudności. Nawet 8 letniemu bratu dałbym na "trudny".

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #347 dnia: Października 27, 2012, 22:20:00 »
    Akurat system walki nigdy nie był mocną stroną serii Gothic. Gothic(I i IINK) były po prostu porządnymi rpg z ciekawą fabułą. Niestety dziś gimbaza nie poradziła by sobie z trudnymi walkami i brakiem znaczników prowadzących gracza jak debila za rączkę prosto do celu zadania... Kiedyś wystarczyły wskazówki NPC i czasem znaki na drodze a gracz sam musiał badać świat gry i jego tajemnice(do dziś pamiętam ile naszukałem się klasztoru w g2, że o dostaniu się do niego nie wspomnę;d).
    Nie jestem pewien czy młodsze pokolenia to banda kretynów czy po prostu łatwiej jest robić płytkie i banalne gry. Bez względu na powód prawdą jest, że rynek RPG i starych dobrych RTS już dawno umarł i tylko czasem przewraca się w grobie na widok tego co dziś wciska się graczom:/.

Offline Innos_malpo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #348 dnia: Listopada 12, 2012, 23:12:07 »
    Inkaska:
    to jest turtorial dla tych ktorzy poprostu nie grali w inne G, wiec nie ogarniam o co ci chodzi, nie kazdy musi przecierz byc takim pro ninja jak ty, i zerknac jak to sie robi
    wd mnie jest to dobre wprowadzenie w gre dla swiezych osob
    (click to show/hide)

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    « Odpowiedź #349 dnia: Listopada 13, 2012, 11:09:45 »
    Akurat system walki nigdy nie był mocną stroną serii Gothic. Gothic(I i IINK) były po prostu porządnymi rpg z ciekawą fabułą. Niestety dziś gimbaza nie poradziła by sobie z trudnymi walkami i brakiem znaczników prowadzących gracza jak debila za rączkę prosto do celu zadania... Kiedyś wystarczyły wskazówki NPC i czasem znaki na drodze a gracz sam musiał badać świat gry i jego tajemnice(do dziś pamiętam ile naszukałem się klasztoru w g2, że o dostaniu się do niego nie wspomnę;d).
    Nie jestem pewien czy młodsze pokolenia to banda kretynów czy po prostu łatwiej jest robić płytkie i banalne gry. Bez względu na powód prawdą jest, że rynek RPG i starych dobrych RTS już dawno umarł i tylko czasem przewraca się w grobie na widok tego co dziś wciska się graczom:/.

1. Ja jestem z gimbazy a tą gre przechodziłem jak byłem w 5 klasie bez kodów -,- Więc nie obrażaj :P
    2. Łatwiej robić banalne gry ;P Ale z tą bandą kretynów to też prawda, większość w każdym bądź razie ;P

Offline Zagłoba Kmicic

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #350 dnia: Listopada 13, 2012, 16:38:16 »
    Co prawda to prawda . W Gothic 1 , 2 trzeba było się wiele nałazić żeby coś znaleźć , czasami sięgnąć do poradnika . A w gothic 3 ?? Mówią ci idź do Reddock , patrzysz na mapkę , aha tu jest reddock ok , idziesz i po sprawie . Co więcej , sami psują klimat , NPC bodajże Hamlar mówi ci , że Reddock to kryjówka buntowników ukryta w lesie i , że musimy jej poszukać ( co by było świetną sprawą ) , albo poprowadzi nas do niej Gorn ( bezsens... ) . Więc tak naprawdę jedynymi świetnymi częściami tej serii były 1 i 2 , trójka taka sobie , liczne ułatwienia itp , Zmierzch Bogów..... bugi , błędy , brak tekstur ... Arcania , no , nie wypowiem się bo uważam , że nie warto tracić czasu na takie coś , ale chętnie poczytam co wy sądzicie o tym kiczu .
    "Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości''

Offline Piotr246

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Kto pyta nie błądzi
    « Odpowiedź #351 dnia: Listopada 13, 2012, 17:27:19 »
    Łączmy się gracze Gothic'a w serii Risen, tak jak fani starych dobrych Diablo w Torchlight'cie 2 :P
    Polecam - http://www.youtube.com/watch?v=EEznaaNTbKQ
    Jedna z najlepszych gier ze Steama, poniżej 10 euro (bez przeceny)

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #352 dnia: Listopada 13, 2012, 18:16:47 »
    Akurat moim skromnym okiem Risen jest o niebo lepszy niźli Arcania czy też Gothic 3. Nie powiem, od groma nawiązań do Gothica, system walki ciut lepszy. Fabuła? Sztampowa, nie mniej jednak klimat tej gry bardziej mnie przekonał niż od wyżej wymienionych. Trochę się zawiodłem na końcu gry, walka z bossem...Nie powiem co prawda trzy razy zginąłem i wczytywałem ale gdy rozgryzłem sposób na niego ...nie miał szans. Już bardziej dawali mi się we znaki jaszczuroludzie w momencie gdy pierwszy raz na nich natrafiamy.
    Co do misji pobocznych, jest sporo takich które z politowaniem (i dla expa) wykonujemy. Sporo takich które są zwyczajna (sorry za określenie) zapcha - dupą. Przykład takiej misji która zabiera nam sporo czasu i wymusza błąkanie się po niemal całej krainie? "Pierścienie Wasalne", o ile pomysł ciekawy o tyle z czasem staje sie nużące. Są też ciekawe misje, kto miał nadzieję na bliższy kontakt z Pati wie o co chodzi gdy Ta wychodzi w końcu z miasta.
    Myk z zamkniętym miastem przypominał mi kolonie górniczą z Gothica 1, i nawet na moment nie mogłem przyjąć do wiadomości dlaczego tak jest.
    Ale nie o tym mowa, kończę przydługi wywód;)
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)

Offline Zagłoba Kmicic

• Użytkownik
    « Odpowiedź #353 dnia: Listopada 13, 2012, 18:58:46 »
    Fakt , Risen o wiele lepszy , a te ,,Gothci'owe nawiązania'' biorą się stąd , że twórcami Risena są Piranha Bytes , którzy niestety nie brali udziały przy tworzeniu Arcani , może wtedy nie był by to taki kicz.... ale cóż. Szczególnie podoba mi się Risen 2 , z tego co oglądałem wiele recenzji , myślę , że gra bardzo ciekawa , kupiłbym , jednak narazie skupiam się na Medievalu II.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #354 dnia: Listopada 13, 2012, 22:48:45 »
    Inkaska:
    to jest turtorial dla tych ktorzy poprostu nie grali w inne G, wiec nie ogarniam o co ci chodzi, nie kazdy musi przecierz byc takim pro ninja jak ty, i zerknac jak to sie robi
    wd mnie jest to dobre wprowadzenie w gre dla swiezych osob

W starszych grach nie było tutoriali i ludzie jakoś żyli. Każdy, kto jest trochę ogarnięty będzie wiedział, ża porusza się postacią za pomocą strzałek lub WASD, a ataki wyprowadza się LPM.
    Pro ninja? No pewnie, że jestem. Bo gdybym nie był, to nie znalazłbym kretoszczórów na polu na wprost mnie.

Offline Piotr246

• Użytkownik
    • Kto pyta nie błądzi
    « Odpowiedź #355 dnia: Listopada 13, 2012, 23:23:54 »
    Starsze gry były o wiele mniej skomplikowane pod względem sterowania. Gdybyś teraz dostał grę w której masz tylko wasd i lpm, to 90% populacji by narzekała, że nuuuuuuuda. Po za tym samouczek w niczym nie przeszkadza a może pomóc ludziom mającymi  pierwszy raz styczność wogle z grami (tak by się zrazili) albo z jakimiś innymi. Jedynie powinna być opcja pominięcia go. Nie chcesz samouczka? Olej go, sam się nauczysz albo dostaniesz po dupie. Chcesz go przejść? Proszę bardzo.
    I każdy zadowolony.

A i jest nadzieja dla Gothic'a!
    http://tawerna-gothic.org/nowosci-gothic-5/637-pierwsze-informacje-o-gothic-5
    Jak tutaj pisze, Piranha ma znowu prawa do Bezimiennego i spółki, jednak od czasów jedynki i dwójki sporo kadry pewnie się wykruszyło, po za tym może nawet być tak, że piranie nie zrobią 5 części. (Pierwotnie Gothic to miała być trylogia).
    Pozdrawiam

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #356 dnia: Listopada 14, 2012, 15:04:52 »
    Jak dla mnie jest bardzo dobra wiadomość. Jeśli PB postara się zrobić to przynajmniej tak jak trzecią część to są spore szanse na dobrą grę.

Co do tego która część jest najlepsza: Według mnie największe szanse ma Gothic 1 jednakże dla mnie jest tam za mało zadań bo wykonanie ich zajmuje zaledwie parę godzin - chodzi mi o te zadania które można wykonać jeszcze jako człek normalny a nie jakiś heros danego obozu. Póki co na mojej liście pierwszy jest G3 który zadowala mnie ilością zadań i wielkością świata.

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    « Odpowiedź #357 dnia: Listopada 15, 2012, 22:46:23 »
    A i jest nadzieja dla Gothic'a!
    http://tawerna-gothic.org/nowosci-gothic-5/637-pierwsze-informacje-o-gothic-5
    Jak tutaj pisze, Piranha ma znowu prawa do Bezimiennego i spółki, jednak od czasów jedynki i dwójki sporo kadry pewnie się wykruszyło, po za tym może nawet być tak, że piranie nie zrobią 5 części. (Pierwotnie Gothic to miała być trylogia).
    Pozdrawiam

No i jest trylogia, dla mnie się skończył na 3 części :P
    No może Zmierzch Bugów wlicze jeszcze jako "normalnego" Gothica ale Arcani nigdy w życiu ;P
    Gdyby jednak chcieli zrobić G5 to mam nadzieje że to będzie kontynuacja G3

Offline Piotr246

• Użytkownik
    • Kto pyta nie błądzi
    « Odpowiedź #358 dnia: Listopada 16, 2012, 15:04:33 »
    Gothic skończył się na Kill'em all.. uhm przepraszam pomyłka. Na Gothic II Noc Kruka :P

Offline Zagłoba Kmicic

• Użytkownik
    « Odpowiedź #359 dnia: Listopada 17, 2012, 17:33:34 »
    Jeszcze nie wszystko wiadomo , PB , która może zarobić miliony na Risenie , wcale nie musi robić piątej części gothica , muszą wybrać , Gothic czy Risen.