Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Coś dla oka  (Przeczytany 83473 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: Screen of the day
    « Odpowiedź #105 dnia: Października 16, 2009, 21:40:51 »
    A co się dzieje jeśli tracisz przytomność w gospodzie? Może okradają cię z denarów czy cuś;]

Noc w lochu za uczestnictwo w bójce i demolce karczmy.

Nie lepiej, jakby krzesło (taboret?) było bronią jedno-dwuręczną (a'la bastard sword),

Zmieniłem model. Jest teraz mniejszy, zgrabniejszy... akurat do jednej ręki. Jak broń dwuręczną mogę dodać ławę... ;)

Rozwiązanie z Tawern Keeperem to świetny pomysł, ale co, jeśli Tawern Keeperem jest Kobieta - "Kobieta mnie bije" ;> ?

Już wiem co miałem źle. Teraz wszystko działa w porządku i część zostaje taka sama (karczmarz wyciąga pałę i leje awanturników), a część się zmienia (właścicielka gospody wzywa pomoc i wpada wykidajło albo... aaa, nie będę wszystkiego zdradzał ;P ).

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #106 dnia: Października 16, 2009, 22:21:24 »
    Myślę, że ława zbyt HC by była... ale co do innych obiektów:
    -> dzbanki i inne wyroby ceramiczne mogłyby się niszczyć po 1 uderzeniu (tj wypadać z rąk jak tarcza);
    -> owoce typu jabłka, gruszki, pomarańcze (?)... spisałyby się jako broń miotana (animacja jak przy rzucaniu nożem/toporkiem);
    -> może dodać pałkę a'la blackjack z serii Thief, może nie dla gracza, ale jakiegoś unikalnego NPC-a (np łotrzyk).

Mam jeszcze jako-takie pytanie: Czy gracz będzie miał dostęp do własnego ekwipunku (broń)?

I mała sugestia: Może dałoby radę pogadać z Tawernkeeperem podczas bójki, który prosiłby nas o "uspokojenie towarzystwa". Taki mini quest do wykonania... W razie powodzenia wzrastałaby renoma w mieście, lub otrzymywalibyśmy jakieś skromne wynagrodzenie (50den). W przypadku, gdy gracza by pokonano nie trafiałby do więzienia, ale traciłby 1 dzień na darmowy odpoczynek w gospodzie (lub pół dnia) po którym by go wypuszczano... Gdy gracz zaoferowałby pomoc, właściciel/właścicielka gospody nie interweniował(a)by z pałą, czy też nie wzywał(a)by pomocy. Oczywiście gracz musiałby dojść w odpowiednim czasie do oberżysty w innym przypadku byłby traktowany jak pozostali...

BTW: Mam nadzieję, że Najemnicy nie wyjmą mieczy itp i nie zaczną wszystkich kroić wkoło ;D

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Października 16, 2009, 22:28:57 wysłana przez NIFN »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #107 dnia: Października 16, 2009, 22:40:47 »
    -> dzbanki i inne wyroby ceramiczne mogłyby się niszczyć po 1 uderzeniu (tj wypadać z rąk jak tarcza);

Fajnie by było, ale na razie odpada. Nie wiem jak to teraz zrobić, a wolę nawet nie zaczynać nad tym kombinować, bo znowu stracę sporo czasu na coś, czego wcześniej nie planowałem. :P

-> owoce typu jabłka, gruszki, pomarańcze (?)... spisałyby się jako broń miotana

Już się spisują. :D Kufle też.

Czy gracz będzie miał dostęp do własnego ekwipunku (broń)?

Były takie plany na początku, ale walka kończyła się po paru sekundach. Gracz miał co prawda dostać po dupie (spory minus do relacji z miastem + jakaś kara) za zabicie choćby jednego uczestnika bójki, ale to i tak się kiepsko sprawdzało. Teraz mam pomysł, by znów to włączyć. Ale nie dla wszystkich. Tylko dla złych postaci (np. gdy honor jest na minusie).

Może dałoby radę pogadać z Tawernkeeperem podczas bójki, który prosiłby nas o "uspokojenie towarzystwa".

Już przedwczoraj prosił. :P Nie wiązało się to jednak z żadną wymierną korzyścią (tylko słowne podziękowania lub opieprz, w zależności od rozwoju sytuacji). Mogę dodać jakiś mały bonusik za obicie gęby paru pijakom.

Mam nadzieję, że Najemnicy nie wyjmą mieczy itp i nie zaczną wszystkich kroić wkoło ;D

Nie. Nawet hełmy im zdjąłem, by po pyskach dostać mogli. ;P

Aha, dodam jeszcze, że po rozróbie właściciel gospody wyrzuca wszystkich (znaczy - wynosi z pomocą straży lub pomocników bezwładne ciała rozrabiaków :P) i zamyka lokal, by go trochę ogarnąć. Gospoda przez parę godzin jest niedostępna.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #108 dnia: Października 16, 2009, 23:05:12 »
    Daedalus masz talent. Naprawdę. Liczę na twój mod w podstawowej wersji, a potem w Warbandzie:)

Offline Talar

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #109 dnia: Października 16, 2009, 23:14:27 »
    Aha, dodam jeszcze, że po rozróbie właściciel gospody wyrzuca wszystkich (znaczy - wynosi z pomocą straży lub pomocników bezwładne ciała rozrabiaków :P) i zamyka lokal, by go trochę ogarnąć. Gospoda przez parę godzin jest niedostępna.

Chciałbym zobaczyć to wynoszenie naszych kompanów imprezy;] A zrobiłeś to w formie tekstu, czy jako animację? Fajnie wyglądałoby gdyby ktoś wparował i pozbierał szczątki, ale jest to według mnie niemożliwe(choć mogę się mylić).

Ech, ta młodzież... To już nic nie można zostawić wyobraźni, tylko do wszystkiego animację dorabiać?

Edit: Ja nie żądam, abyś to dodawał, ale się pytam. Ale sam napisałeś, że wchodzą i wynoszą, a mi się wydawało że jest to niemożliwe, więc się zapytałem.
    « Ostatnia zmiana: Października 16, 2009, 23:23:29 wysłana przez Talar »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #110 dnia: Października 16, 2009, 23:21:07 »
    Jestem ciekaw tylko, gdzie będą stać NPC-owie przebywający zazwyczaj w karczmie na co dzień (herosi, najemnicy, wykupiciele), po zamknięciu lokalu... Może pod karczmą, albo wałęsających się po mieście?
    Właśnie... Może dodałbyś wałęsających się po mieście uzbrojonych NPC-ów (np. strażnicy)... W końcu warta nie opiera się tylko na pilnowaniu jednego punktu.

Pozdrawiam!

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #111 dnia: Października 17, 2009, 20:12:12 »

Fajnie by było, ale na razie odpada. Nie wiem jak to teraz zrobić, a wolę nawet nie zaczynać nad tym kombinować, bo znowu stracę sporo czasu na coś, czego wcześniej nie planowałem. :P

Nie znam się za bardzo na modowaniu :) ale może skoro zrobiłeś, ze mozna bić tarczą, to może ustawić, że te dzbanki były jako tarcza, tylko trzebaby jeszcze zrobić tak zeby traciły wytrzymałość przy zadaniu ciosu :)
    Nie besztajcie mnie za to jak źle mówie (pisze).

Offline wizziusz wizz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #112 dnia: Października 17, 2009, 21:01:26 »
    W sumie pomysł nie jest głupi coś w tym jest tylko pytanie jak to będzie wyglądać w praktyce bo coś mi się widzi że dziwnie to będzie trochę wyglądać.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #113 dnia: Października 17, 2009, 23:20:34 »
    Do NIFNa:

Wczoraj ogólnie rzecz biorąc prawie całkiem od nowa napisałem skrypty rządzące przechodniami. To był mały krok w stronę przyszłych modyfikacji i rozbudowy interakcji z mieszczanami i wieśniakami. Dzięki temu teraz wszystko mam sporo łatwiejsze i mogę sobie z nimi robić, co tylko będzie mi się podobać. ;) W dzień zarówno najemnicy, jak i towarzysze, raczej wałęsać się będą po mieście, niźli gnić w gospodach. Jeśli nie będzie ich na mieście, to pewnie wrócili do gospody. Wieczory i noce będą spędzać przy ciepłym palenisku i przy kuflu, choć też może się zdarzyć, że ktoś z nich nagle zechce odetchnąć świeżym nocnym powietrzem (z własnego doświadczenia wiem, że czasem po prostu trzeba wyjść z knajpy i chwilę pospacerować ;P ). Przerobiłem też nieco (głównie z konieczności) quest ze szpiegiem. To od gracza będzie zależało jak dużo informacji na temat szpiega zbierze i czy łatwo go w tłumie odnajdzie.

Offline czeslav

• Użytkownik
    • trollface!
    « Odpowiedź #114 dnia: Października 18, 2009, 13:53:27 »
    A ja mam pytanie odnośnie nowych miast. Czy zmieniłeś "mapę" miasta (czyli rozłożenie budynków) czy tylko dałeś nowy skinek? Jeśli to pierwsze, to co będzie ze skrzynkami ze zbroją samuraja?

Offline Sęku

• Użytkownik
    « Odpowiedź #115 dnia: Października 18, 2009, 14:42:40 »
    Ja mam taki pomysł na temat tych skrzyń, można by tak zrobić aby w czasie rozpoczynania gry dostać mapę np. od swojego dziadka który umiera na łożu otrzymując od niego mapę lub zagadkę na papierze. Po odnalezieniu skrzyni byłby tam taki np. zajefajny miecz przekazywany z pokolenia na pokolenie, albo też mapę do wejścia w jakimś tam lesie gdzie znajdowała by się jaskinia w której jest mnóstwo pułapek, byłby to taki test opracowany przez pradziadków dla swoich wnuków który po ukończeniu go otrzymywało się doświadczenie lub jakąś zbroje, miecz czy wypasiony łuk ;)

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #116 dnia: Października 18, 2009, 15:29:26 »
    Ja mam taki pomysł na temat tych skrzyń, można by tak zrobić aby w czasie rozpoczynania gry dostać mapę np. od swojego dziadka który umiera na łożu otrzymując od niego mapę lub zagadkę na papierze. Po odnalezieniu skrzyni byłby tam taki np. zajefajny miecz przekazywany z pokolenia na pokolenie, albo też mapę do wejścia w jakimś tam lesie gdzie znajdowała by się jaskinia w której jest mnóstwo pułapek, byłby to taki test opracowany przez pradziadków dla swoich wnuków który po ukończeniu go otrzymywało się doświadczenie lub jakąś zbroje, miecz czy wypasiony łuk ;)

Inny ciekawy pomysł, ale to na przyszłość.

Był taki mod do Morrowina, który dodawał quest Wybraniec. Był to miecz ale aby go zdobyć trzeba było odbyć długą i trudna podróz. W jednym mieście była wskazówka do następnej wskazówki, i tak kilka razy i dopiero ostatnia wskazówka ukazywała miejsce gdzie znajduje się miecz. ;]

EDIT: sorry za rozpoczęćia oftopa, byłem przekonany, że pisze w temacie o ogólnych uwagach i sugestiach.
    « Ostatnia zmiana: Października 18, 2009, 15:53:04 wysłana przez Castlebreaker »

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #117 dnia: Października 18, 2009, 15:45:47 »

Bardzo mi się podoba takie coś, ale czy Daedalus będzie wstanie takie coś stworzyć jeśli mu się spodoba? Nagrodę można podciągnąć pod to skąd pochodzimy;)

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #118 dnia: Października 18, 2009, 15:50:35 »
    Bardzo mi się podoba takie coś, ale czy Daedalus będzie wstanie takie coś stworzyć jeśli mu się spodoba? Nagrodę można podciągnąć pod to skąd pochodzimy;)

Pewnie, że mógłby.  Pytanie czy jest sens to robić - jeżeli jeden quest ma przeciągnąć premiere moda to nie ma sensu się w to bawić. Propo premiery wróżyłbym, że będzie szybko ;] Zauważcie, że Daedalus zajmuje się teraz takimi trochę pierdółkami, kosmetyką itp. Mam czelność uważać, że premiera tuż, tuż ;] Ale to tylko moja spekulacja.

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #119 dnia: Października 18, 2009, 15:53:51 »
    Popieram CBrakera... tych pomysłów jest bez liku, mogłbyby przedłużyć premierę do 2015 xD
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."