Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria The Elder Scrolls  (Przeczytany 182619 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    Odp: Seria The Elder Scrolls
    « Odpowiedź #345 dnia: Listopada 19, 2011, 14:21:36 »
    2.Chyba nie byłeś w Markarth! Przez wykonanie jednej misji ktoś się na mnie uwziął i teraz jestem tam poszukiwany.Nie ma grzywny!Nawet nie można przeczekać wyroku, tylko pracować w kopalni srebra!
    Po zabiciu tych trzech strażników, wyszedłem z kaplicy, i cały garnizon się na mnie rzucił, tak więc musiałem czmychnąć!Całe szczęście, że w pobliżu był mój koń, oraz nad miastem zawitał smok...

To jest element głównego zadania w tym mieście. Żeby je kontynuować, musisz dać się złapać - nie martw się, w kopalniach spędzisz najwyżej 10 minut.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #346 dnia: Listopada 19, 2011, 15:56:43 »
    To jest element głównego zadania w tym mieście. Żeby je kontynuować, musisz dać się złapać - nie martw się, w kopalniach spędzisz najwyżej 10 minut.

Aaagrrr...Tak też podejrzewałem i chciałem oddać się w ręce straży, a teraz zepsułeś mi zabawę! :p

Offline Liveon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #347 dnia: Listopada 19, 2011, 16:21:19 »
    BTW, mnie trochę rozwaliła political correctness w tej odsłonie TES-a...
    Mianowicie właże do  do jakieś chaty, w której  na wyrze leży jakaś  wielka  brodata muzina z khajitową samiczką, i  kiedy budzę kolesia, ten do mnie zagaduje, coś a la w  podobie:"  Widzę, że masz  talizman Talosa  i w ogóle fajny z Ciebie kolo i chciałbym z tobą spędzić cudownie resztę życia, bla, bla ,bla"...
    No żesz k... mać, nie mam specjalnie nic przeciwko przeorientowanym, ale bez przesady i do tego trójkąt z kociczką...

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #348 dnia: Listopada 20, 2011, 15:12:13 »
    Hejka wszystkim jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem Skyrima od wczoraj :/
    Problem jest taki że instaluję sobie gierkę wczoraj ok 21, wszystko cacy ale gdy chciałem skorzystać z kuźni to animacja kowadła i "tego sznurka " była zrypana (tzn gościowi lewitował częściowo "w" a częściowo ponad ręką jakiś pręt skierowany rozrzażoną do czerwoności stroną do swego brzucha...
    Dzisiaj rano podjąłem decyzję o przeinstalowaniu gry i tutaj jest meritum sprawy:
    Z płytki wszystko ładnie poszło ale podczas ściągania aktualizacji (od godz 11) steam zgłupiał i dalej pisze mi że pozostało, zamiast 6 na początku- "tylko" 5,5 h po 4 GODZINACH ŚCIĄGANIA !!!!!!!!
    Jestem zdruzgotany bo miałem zamiar dzisiaj pograć, a z tego co widzę to nie ma szans chyba że to błąd i tutaj prośba skierowana do tawerniaków napiszcie o co i dlaczego chodzi....

Ps: Nienawidzę Steama, Nienawidzę Steama, Nienawidzę Steama, Nienawidzę Steama, Nienawidzę Steama, Nienawidzę Steama, Nienawidzę Steama, Nienawidzę Steama, Nienawidzę Steama...

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #349 dnia: Listopada 20, 2011, 17:14:34 »
    Cześć Wolfer!
    Całkowicie rozumiem Twoje podejście do Steam, bo moje jest to samo.Uważam, że Producenci Gier mają graczy za debili i wciskają im takie gówno i śmieją się do widząc naszą bezradność.
    Kupiłeś, więc grać tez będziesz chciał...Nawet jeśli steam nie będzie działał prawidłowo, będziesz wyrywał z nerwów włosy, to i tak zmuszony jesteś korzystać z jego usług
    Dlatego jak coś kupuję, to czekam na opcję bez steama. Jak już nie mam wyjścia, to pomimo kupna gry z tym gównem, próbuję ominąć jego instalację(czasami jestem zmuszony do rzucenia okiem na ciemną stronę internetu).

PS. Też go nienawidzę! ;)

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #350 dnia: Listopada 20, 2011, 17:20:31 »
    Ja ponawiam pytanie Drakkainen'a:

Czy jeżeli nie podobał mi się Oblivion, to prawdopodobnym jest że Skyrim mi się spodoba? Czy ktoś miał już taką sytuację?

Edit:
    Wolfer, dzięki za dobre wieści :3 ^^ :0 :] :> :) :E :o :B :s
    « Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2011, 17:48:42 wysłana przez wesch96 »
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline wolfer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #351 dnia: Listopada 20, 2011, 17:45:48 »
    Ałtsajder
    Jest dział w którym Cię nie było ??? ;D Rozumiem że pykasz w Skyrima, jakie wrażenia???
    Na całe szczęście (komputera, klawiatury i biednego potarganego opakowania ;)) teraz zostało 30 min więc jakoś przeżyję :/
    Ciemna strona ciągnie też się nad tym zastanawiałem, ale odstraszył mnie brak patchy :)
    wesh96
    Jeśli nie spodobał Ci się oblivion to się nie przejmuj bo większości lubiącej  dobre RPG się nie spodobał, taki słitaśnie cukierkowy był i wiało od niego nudą, a z tego co czytałem o Skyrim to jest całkiem inaczej i z wczorajszej godzinki grania mogę powiedzieć tyle: dużo zmieniono w stosunku do Obka, większość na lepsze, jest niestety kilka bugów (nieszczęsny kijek podczas smithingu) ale mam nadzieję że naprawią w patchach... Ogólnie warto zagrać :)

ps: Byłbym zapomniał w sklepie Nie Dla Idiotów Skyrim idzie po 110 zł czyli stosunkowo najtaniej :p

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #352 dnia: Listopada 20, 2011, 17:54:51 »
    Ja ponawiam pytanie Drakkainen'a:

Czy jeżeli nie podobał mi się Oblivion, to prawdopodobnym jest że Skyrim mi się spodoba? Czy ktoś miał już taką sytuację?

Tak się składa, że wielu osobą  oblivion sie nie podobał - osobiście przeszedłem MQ , zadania z Mrocznego Bractwa, Kilka zadań z Złodziei, i Wojowników, potem olałem.Przeciętny.
    Skyrim?Połączenie wielkiego, tajemniczego świata(tak jak w Morrowind), na nowym silniku.Wszystko jest na miejscu, po za śmiesznymi uproszczeniami dla konsolowców(niestety Pc na tym tracą), oraz rzeczami, które NA PEWNO zostaną poprawione po wydaniu Creation Kit'a(Construction Set dla Skyrim), takie jak niedopracowany balans wszystkiego, za jasne noce, itp.

PS.Wrażenia jak najbardziej pozytywne, opiszę później!

Edit:
    Wrażenia?Myślałem, że ta część, "pokaże pazur", jednak, tak nie jest.Nie znaczy, to, że jest przeciętna jak Oblivion, który po takiej pozycji jak Morrowind, okazał się klapą(moim zdaniem), bo nic oprócz grafiki, nadwrażliwej fizyki, i kilku troszkę rozwiniętych zadań, nie pokazał.Podobnie jest w Skyrim, ale wiele na lepsze.Tym razem grafika, dobrze zoptymalizowana(nie wiedziałem, że mój GF 260GTX, to uciągnie, a działa na max, z pewnym zapasem). Fizyka w grze działa o wiele lepiej:Najbardziej rozśmieszył rozwalił mnie efekt wparowania rozpędzonym na kosz, gdzie moja postać krzyknęła "Aaaa!!"Dzieje się tak ale nie zawsze.
    Poza tym AI przeciwników, może nadal są głupi(wzrost poziomu tej inteligencji, nie wzrośnie chyba za naszego życia), ale przynajmniej reagują na otoczenie, np.: zwracanie uwagi na napotkane przedmioty, reagowanie na hałas, itp.
    Cut-scenki, albo "finishery", czyli widowiskowe wykańczanie przeciwników, ucinanie głów, czy dźganie nieświadomego wroga sztyletem, w końcu umila granie wojownikiem czy zabójcą...Zaś używanie magii, oprócz podgrzewania naszego procesora, wygląda naprawdę widowiskowo, kiedy siłujemy się z innym magiem.
    Rola cieni!To coś dzięki czemu, skradanie w nocy różni się od skradania w ciągu dnia - w poprzednich częściach, zauważyłem, że nie ma różnicy!
    No to teraz trochę o samym Skyrim, jako Krainie.
    Jest ładna, tajemnicza, dzika, czyli taka jak powinna być w seriach TES.
    Widoki, które przedstawił Daedalus, to powód dlaczego miło jest włączyć grę dla samego zwiedzania Skyrim.Otóż, każda lokacja, wygląda niesamowicie z każdej perspektywy, szczególnie z latającym na tle smokiem(smokami), a ich różnorodność powoduje, że chcemy wspiąć się na każdą górę.W skrócie...Samo Skyrim, skłania nas do podróży...
    Można by było wiele jeszcze pisać, ale uważam, że sam sobie rozwiniesz tą wypowiedź, grając...
    Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2011, 19:28:57 wysłana przez ałtsajder »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #353 dnia: Listopada 20, 2011, 17:59:55 »
    Rzucę coś ku uciesze gałek ocznych - http://deadendthrills.com/

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #354 dnia: Listopada 20, 2011, 21:02:58 »
    Ciepłe futro, miecz u pasa, trochę zapasów jedzenia, jakiś podjezdek i ruszam zwiedzać mroźne Skyrim. O takiej konwencji świata zawsze w cRPGach marzyłem;) Ma być mroźnie, pięknie i tajemniczo!

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #355 dnia: Listopada 20, 2011, 22:32:54 »
    Racja, wygląd świata, przynajmniej na screenach robi wrażenie, klimaty też mi pasują jak ulał. Tyle że nigdy od gry nie oczekiwałem tylko możliwości pohasania i pooglądania widoków. Dla mnie gra musi mnie absorbować i zmuszać do ciągłej aktywności. Dlatego odbiłem się zarówno od Obliviona, ale też od Morrowinda, którego tak wiele osób ceni. Za dużo biegania i czytania, za mało szeroko pojętej akcji. Kiedy już dochodziło do walki, to zwykle polegała na waleniu na pałę we wroga. W porównaniu do Gothica, gdzie nawet na wysokim levelu trzeba było się skupić, żeby nie dostać od łomotu od wilków, albo uważać co się mówi, żeby nie stać się ofiarą "fali" TESy wypadają słabo. Dla mnie gra musi być jak CODy - tak intensywna że cieszysz się, że już jest tak późno i mama każe spać.

Więc stawiam inne pytanie - czy jeśli Morrowind mi się nie podobał i mnie zanudził to czy dać szansę Skyrimowi? 

I czy jest demo?

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #356 dnia: Listopada 20, 2011, 22:40:45 »
    Dla mnie gra musi być jak CODy - tak intensywna że cieszysz się, że już jest tak późno...
    ...i pokazują się napisy końcowe po 4 godzinach grania. ;)

Co do Skyrim. W sumie chyba się przekonałem, ale obecnie szkoda mi wydać >100 zł... Chyba jednak będę musiał wstrzymać się do jakiejś porządnej obniżki - nawet jak będzie to musiało potrwać z rok.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #357 dnia: Listopada 20, 2011, 22:43:37 »
    ...i pokazują się napisy końcowe po 4 godzinach grania. ;)

W Obliviona skończyłem po godzinie, tyle że nie miałem napisów końcowych.

Gram w Coda 2 trzeci dzień na najwyższym poziomie trudności, z modem zmieniającym system zdrowia z regeneracji na ten z apteczkami. Tyle ze apteczek nie ma (pewnie przez poziom trudności). Czyli w ciągu misji możesz być trafiony max 3 razy. I cholernie mi się podoba. Każde wychylenie głowy za róg to podniesienie ciśnienia, jeden strzał i trzeba często cofnąć się o 10 min gry, bo żeby przeżyć trzeba trzymać głowę nisko, czasem równo z ziemią, co jest mozolne, ale też wymagające. Nie oczekuje tego samego od Skyrima, ale chociaż chwilami... A z tego co widziałem walka ze smokiem jest, delikatni mówiąc, nierealistyczna.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2011, 22:52:24 wysłana przez Drakkainen »

Offline Liveon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #358 dnia: Listopada 20, 2011, 23:18:11 »
    A z tego co widziałem walka ze smokiem jest, delikatni mówiąc, nierealistyczna.
    No, wiesz... walka z smokami chyba z założenia jest nierealistyczna:)

BTW, co do stopnia trudności, to, na masterze, jest  chwilami hardcore- wielokrotnie musiałem wycofać, z pola walki,  na z góry upatrzone pozycje;)- zwykły  olbrzymi pająk śnieżny lub tygrys szablozęby też potrafi w zwarciu zrobić niezłe kuku, nie wspominając o Gigantach,(bo Ci panowie jednym  hitem wysyłają nas na orbitę okołoziemską) i o pałętających się po lokacjach bandyckich hordach, gdzie kilku kolesi pruje  z łuku , kilku naparza młotami i na okrasę paru miotających zaklęcia  uczniów magicznej profesji kręci się wokół...

PS Co do samej gry, szczerze ją polecam, pod warunkiem, że się jej nie porównuje, i nie ma oczekiwań porównywalnych, z  COD-ami , czy BF, a nawet z M&B/WB(zwłaszcza jeśli chodzi o fizykę walki białą bronią). Bo to są gry i klimaty nieporównywalne.
    PPS Prawdę powiedziawszy, to trochę dziwię się  starym graczom MB/WB, którzy podążaja, w Skyrimie, drogą miecza. Jest tu tyle innych(klasycznie erpegowskich) ścieżek rozwoju, nie wspominając o tym , że (wbrew niektórym wcześniejszym pogłoskom) spokojnie można tworzyć tu hybrydy.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2011, 23:40:28 wysłana przez Liveon »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #359 dnia: Listopada 21, 2011, 01:00:26 »
    W Obliviona skończyłem po godzinie, tyle że nie miałem napisów końcowych.

To ja nie wiem, jak żeś to zrobił, bo samo podróżowanie trochę zajmuje, nie mówiąc już o przechodzeniu przez Wrota..

Co do Porównywania serii do TES, to jest tu trochę nie na miejscu, to tak jak łódź podwodna z rowerem...Daruj sobie, i dalej biegaj z granatami po mapie... - powód, dlaczego porzuciłem tą serię!

No, wiesz... walka z smokami chyba z założenia jest nierealistyczna:)
    Dobra uwaga!
    BTW, co do stopnia trudności, to, na masterze, jest  chwilami hardcore- wielokrotnie musiałem wycofać, z pola walki,  na z góry upatrzone pozycje;)- zwykły  olbrzymi pająk śnieżny lub tygrys szablozęby też potrafi w zwarciu zrobić niezłe kuku, nie wspominając o Gigantach,(bo Ci panowie jednym  hitem wysyłają nas na orbitę okołoziemską) i o pałętających się po lokacjach bandyckich hordach, gdzie kilku kolesi pruje  z łuku , kilku naparza młotami i na okrasę paru miotających zaklęcia  uczniów magicznej profesji kręci się wokół...
    Do tego giganci są przeważnie w towarzystwie mamutów, którzy równie szybko nas kładą na glebę...
    Bandyci...to bardzo przyjemny aspekt gry...Czasami można się rozerwać waląc w nich z łuku, czy też, zabawić się w Assassin's Creed :D
    Problem w tym, że przez podziwianie widoków, nie zauważymy ich na czas a potem jest już gorąco...

Osobiście zawsze wolałem drogę miecza w połączeniu ze złodziejem ze smykałką do uzdrawiania i handlu...Droga maga, jakoś nigdy mnie nie kręciła
    « Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2011, 10:01:38 wysłana przez ałtsajder »