Jest sposób. Na przyszłość pamiętaj, że każde wydanie płyty zazwyczaj nieco się od siebie różni. Czy to okładką, czy to nadrukiem na płycie, czy chociażby kodem kreskowym. Przykład: Pierwsze wydanie Mayhem- Deathcrush z 93 roku na CD nie posiada kodu kreskowego na tylnej okładce. Reedycje z lat późniejszych, przykładowo 2006 itp posiadają. JAk ktoś się bardziej zagłębia w temat wie, że są też pierwsze wydania z kodem- wypuszczone przykładowo na Niemiecki rynek, ale już nie będę mieszał. Zazwyczaj na nadruku płyty jest rok wydania, ale też trzeba uważać, bo niektóre reedycje zachowuję oryginalny nadruk pierwszego tłoczenia- tutaj też przykład jest Deathcrush, które mimo iż dotłoczone przez Voice of Wonder w 2006 roku, ma na płycie nadal nadruk Deathlike Silence Productions 1993.
W każdym razie pamiętaj, że płyta może się różnić jednym jedynym szczególikiem, a może mieć też kompletnie inne okładki, jak i płyty. Nie ma reguły- kwestia wydawcy. Różne dotłoczenia, czy też reedycje zazwyczaj mają nieco inny układ nadruków na płycie. W sensie, że niektóre tytuły, czy ramki, czy cokolwiek co tam jest może być w innym miejscu wytłoczone. Jeżeli płyta faktycznie nie różni się na pierwszy rzut oka niczym, musisz odwrócić płytę i spojrzeć na część czytaną przez odtwarzacz. Przy "kółku" znajduje się unikalny kod tzw. matrix. Każdy matrix jest oddzielny i charakterystyczny dla każdego wydania. Z tego co wiem, numerów Matrix nie można kopiować. Jeżeli wiec wiesz jaki matrix był w danym roku wydania, to wiesz też z którego roku masz płytę.
Wiem, że namieszałem, ale niestety rozpoznawanie oryginalnych wydań płyt czasem jest dosyć trudne. Tak jak na przykład: płyty Drudkh- Autumn Aurora w różnych wydaniach na CD, czyli Supernal Music z 2004 oraz Season Underground Activist mają zupełnie inną okładkę, zupełnie inną wkładkę tylną, zupełnie inną płytę CD i "książeczkę", to już na przykład Mayhem- Deathcrush, czy na przykład De Mysteriis Dom Sathanas różni się tylko Matrixem oraz kodem kreskowym (w pierwszym wydaniu nie ma kodu z wyjątkiem niemieckiego wydania).
Jeżeli cokolwiek z tego zrozumiałeś to wiesz o co chodzi. Jeżeli chcesz możesz mi też podesłać zdjęcia płyt, a ja Ci powiem z jakiego są roku, kto wydał (jeśli to reedycja z innej wytwórni), albo ewentualnie czy jest to jakieś specyficzne wydanie na konkretny kraj/region.