Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Muzyka pod strzechą  (Przeczytany 288558 razy)

Opis tematu:

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Muzyka
    « Odpowiedź #1350 dnia: Lipca 27, 2011, 13:04:11 »
    (...) Po prostu słowa w tych tekstach zazwyczaj są puste jak stodoła i do mnie to nie trafiają :)
    Nie dziwota, skoro te ambitniejsze utwory rzadko kiedy są odtwarzane w radiach, TV, etc.
    Ale czym jest POP, jak nie zbieraniną utworów, które cieszą się największą popularnością wśród ludu - od blues-a przez dance, disco po rock, rap i inne "niekaleczące uszy" utwory. Dodać do tego, że w dobie internetu i telefonów komórkowych głosowanie na "swoich milusińskich" stało się banalnie łatwe, to trudno przebić się przez faworyzowane utwory nastoletnich słuchaczy... Dlatego też rzadko kiedy usłyszeć można takie zespoły jak Depeche Mode, Pet Shop Boys, U2 i inne "bardziej ambitne", które nie poszły z duchem czasu...

Swoją drogą - czy to tylko ja, czy większość współczesnych "żeńskich" wokalistek ma niemal identyczny głos? :P

Pozdrawiam!

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #1351 dnia: Lipca 27, 2011, 15:55:51 »
    W stu procentach Woyo. Ludziom nie zaznajomionym z rapem...którzy próbują go zrozumieć a nie idzie, na początek polecam Eldokę. Ot raper jak raper, ale to właśnie jego teksty wprowadziły mnie w ten gatunek. Potem jakoś poszło i zacząłem słuchać dużo Polskiego rapu, za namową kumpli przerzuciłem się też na HH zza oceanu (bynajmniej nie mam na myśli Eminema, raczej IceT i 2paca). Cóż...w rapie jak w każdym rodzaju muzyki są różne style...jedni rapują o tym inni o czymś innym...właśnie dlatego bolą mnie stereotypy które opisał już Woyo.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Abdullah

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #1352 dnia: Lipca 28, 2011, 10:50:28 »
    Nigdy Eminema nie słuchałem tak bardzo jedynie ten kawałek z Doktorem Dre. Nienawidzę kawałków , w których nadmiernie przeklinają rozumiem 5 razy w całym tekście ale nie tak cały czas.2pac robił dobrą muzę ale ,niektóre mi nie przypasowały.Przykładem jest Hitem Up melodia fajna ale można by trochę mniej wulgaryzmów.Polski Rap to chyba tylko no nie wiem Peja , pewnie dlatego , że jest Poznaniakiem. Tedego za tą wojnę z nim to tak średnio. Płyta "na serio" mi się ostatnio spodobała (oczywiście Peji).

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1353 dnia: Lipca 29, 2011, 11:54:13 »
    Widzę, że ostatnio temat nieco odżył, więc i ja coś napiszę. Jednak nie będzie to recenzja żadnej płyty, gdyż na to nie mam czasu. Może po wakacjach nieco uporządkuje nowe zdobycze i może jakaś opiszę.
    Jako, że w swojej kolekcji nie toleruję żadnego pitu pitu, ani płyt, które po prostu są słabe- to kilka nowych pozycji najchętniej wypierdzieliłbym przez okno. Ale może ktoś inny na tym skorzysta. Mój zbiór płyt od zawsze był elitarny i taki też ma zostać. Tylko prawdziwy satanistyczny black metal od Rogatego Pana, tylko Pogański Duch ku chwale Odyna. Więc jakby ktoś był chętny mam na sprzedaż (symboliczne ceny) kilka pozycji:

Fulgurum- W Cieniu Śmierci (Wiele osób to chwali- jak dla mnie kompletna szmira, bez polotu, nudne to itp. Jeżeli ktoś lubi, chętnie się pozbędę)
    Behemoth- Evangelion (wydanie w limitowanym digi razem z filmem making ov... Jak dla mnie kolejna klapa spod szyldu Behemoth. Tym panom już chyba podziękuję za muzykę i wystarczą mi ich wczesne albumy z lat 92-98)
    Nordor- Honoris Causa (Pierwszy i pewnie ostatni raz tego słuchałem. Kupiłem w celu sprawdzenia zespołu. Jakiś sztuczny, śmieszny Death metal. Szkoda uszy marnować na takie coś. Mam dwie sztuki na sprzedaż.)
    Legacy Of Blood- Tyran Horroru Ciał (To jest akurat porządny kawałek polskiego agresywnego black metalu. Ale mam 3 sztuki, więc 2 mogę sprzedać.)

Ktoś lubi coś z powyższych? Niech bierze. Mogę wysłać wszystko jako zestaw. Ja NIE polecam tego chłamu. (z wyjątkiem ostatniej płyty). Jak nikt nie weźmie, trudno- pewnie porozdaję każdemu, kto do mnie wpadnie, lub zrobię z tego ognisko.

Jak znajdę czas, znowu napisze coś w temacie o tych lepszych zdobyczach.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #1354 dnia: Lipca 31, 2011, 19:08:31 »
     Ja osobiście mam tak, że jeżeli już raz do czegoś się zrażę, to mam wielki problem aby później znów się do czegoś takiego przekonać. Niech hip-hopowcy tworzą swoją muzykę, niech artyści pop-owi robią co chcą - mnie to mało obchodzi. Widzę dresiarza na ulicy z 16-kolorową Nokią w kieszeni z której lecą teksty "ja to pie*dole i zdejmuje kominiare...HWDP...CHWDP..." i od razu nabieram wstrętu do tego rodzaju muzyki. Może, a raczej na pewno, są hip-hopowcy, którzy nie śpiewają w kółko o policji i ich skradzionym rowerze - chwała im za to.

"Metal Boom"? Chciałbym zauważyć, że ~35%/45% internautów to ludzie pokroju "hłe, hłe - wejdę sobie na jakomś stronicę i napisze głupoty to bede cool". Równie dobrze może być tak samo z muzyką - widziałem parę przypadków w których osoba podawała, że słucha danego rodzaju muzyki, a w rzeczywistości słuchała zupełnie czego innego. Ale nie o to chodzi. Że się tak wyrażę, "w tych latach", jest wiele festiwali/koncertów, które muzykę rozprzestrzeniają. Powiedzmy muzyka metalowa - Jarocin, Wacken, Sonisphere, Rock am Ring i parę innych - nie uraźcie się jeżeli zapomniałbym o jakimś. Nie można zapomnieć też o Internecie. Teraz wszyscy słuchają tego co chcą, mniemam, że kiedyś słuchało się tego co było pod ręką, tego co było dostępne. Nie było miejsca z którego można by było się dowiedzieć o różnych kapelach. Nie bijcie jeżeli tak nie jest - ja sam jestem młodziutki i może nie powinienem się wypowiadać nt. tego czego do końca nie znam - ale czyż nie po to jest forum, aby móc wyrazić swą opinię?

Anyway, Nergal został jurorem "The Voice of Poland" - nowego programu telewizyjnej "Dwójki". :O

Co do Ciebie Alek, ja musiałbym przejrzeć zespoły podane przez Ciebie, ale nie myśl abym mógł kupić Twoje płyty - budżet mi na to nie pozwala - tym bardziej, że chcę wymienić kompa do pogrania w Wiedźmina (Argghhh, Woyo!).
     Na sam koniec chciałbym dodać pewną informację - jestem na wakacjach i myślę o kilku rzeczach na raz, więc nie obraźcie się jak walnę jakiegoś potężnego głupa - chyba wiecie jak to jest. ;)

Hail from Ustka!

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1355 dnia: Lipca 31, 2011, 19:28:01 »
    Woyo@ Możesz podać tytuły nielegali i pod jaką ksywą tworzyłeś?
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #1356 dnia: Lipca 31, 2011, 19:44:33 »
    Nie podam :) Głównie dlatego, że kawałki nie wyszły dalej niż poza moje rodzinne miasto, a jeśli nawet, to ja nic o tym nie wiem :)
    Masz dwa z kawałków z ostatniej płytki z roku 2006:

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1357 dnia: Lipca 31, 2011, 20:10:30 »
    Zastanawiam się, ilu ludzi na Tawernie chociaż częściowo podziela moje zdanie :)
    Już jednego ludzia masz, lubię rap! Dla mnie również w muzyce najważniejsze jest przesłanie, a rap rozumiem i najlepiej do mnie dociera. A, i gratuluję obu nagrań, choć pierwsze bardziej mi się spodobało. 'Powiem głośno' - fajnie, że wreszcie można się tutaj ujawnić nie będąc zjedzonym przez fanatyków metalu. xD

Pozdrawiam wszystkich słuchających polskiego rapu. ;)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2011, 03:30:17 wysłana przez MikiBar »

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #1358 dnia: Lipca 31, 2011, 21:11:22 »
    Fajnie wiedzieć że nie tylko ja lubię słuchać HH. Woyo@ Obie mi się podobają ale "Powiedz głośno"
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1359 dnia: Sierpnia 01, 2011, 11:55:03 »

Anyway, Nergal został jurorem "The Voice of Poland" - nowego programu telewizyjnej "Dwójki". :O

Co do Ciebie Alek, ja musiałbym przejrzeć zespoły podane przez Ciebie, ale nie myśl abym mógł kupić Twoje płyty - budżet mi na to nie pozwala - tym bardziej, że chcę wymienić kompa do pogrania w Wiedźmina (Argghhh, Woyo!).
     Na sam koniec chciałbym dodać pewną informację - jestem na wakacjach i myślę o kilku rzeczach na raz, więc nie obraźcie się jak walnę jakiegoś potężnego głupa - chyba wiecie jak to jest. ;)

Hail from Ustka!

I dlatego Nergal już kompletnie się zeszmacił na scenie undergroundu... przepraszam- zeszmacił skrajnie, bo zeszmacić to się zeszmacił tam dawno. Muzykę tworzy od kilku lat beznadziejną, a jeszcze bierze udział w takich telewizyjnych cyrkach, całkowicie zaprzecza sobie samemu i swojej muzyce sprzed wielu lat. Jakieś telewizyjne konkursy, akcje charytatywne wtf. Ale pomińmy jego temat. Płyty Behemoth z lat 2000+ trzymam tylko dlatego, że kilku utworów daję radę słuchać i czasem nachodzi mnie ochota na bardziej death metalowe brzmienia. Ale gdyby nie, to już dawno bym je sprzedał lub spalił. W moim odczuciu z wyjątkiem The Apostasy żadna nowa płyta nie jest wybitnie dobra. Co najwyżej średnia lub "całkiem dobra, ale czegoś i tak w niej brak", a ostatni album woła o pomstę do piekła. Muzyka słaba, przekaz niby jest, ale nie dociera... szkoda gadać.

Spokojnie Tymbark- te płyty to nie są żadne "białe kruki", więc cena jest wręcz symboliczna. Za wszystkie 4-5 płyt ze 40 zł bym wziął. To dlatego, że wstyd mi dawać komuś taką szmirę, ale jednocześnie jeżeli komuś się to coś podoba, to chciałbym dostać choćby na jedno zupełnie zwyczajne, sklepowe wydanie porządnej płyty. W sumie za 50 zł można też dorwać zupełnie świetny i rzadki album... Jak ktoś umie, to wszystko dostanie za pół ceny- wiem z doświadczenia, bo już nie raz dorwałem mega unikaty za grosze.

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #1360 dnia: Sierpnia 01, 2011, 14:27:34 »
    A jest jakiś sposób na to, aby sprawdzić z którego roku jest dany egzemplarz płyty? Mam parę płyt, które wyglądają na stare - odziedziczyłem je po wujku, że się tak wyrażę (ale wujek żyje! :p). Jestem ciekaw w którym roku wytworzono niektóre z moich płyt.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1361 dnia: Sierpnia 01, 2011, 15:23:36 »
    Jest sposób. Na przyszłość pamiętaj, że każde wydanie płyty zazwyczaj nieco się od siebie różni. Czy to okładką, czy to nadrukiem na płycie, czy chociażby kodem kreskowym. Przykład: Pierwsze wydanie Mayhem- Deathcrush z 93 roku na CD nie posiada kodu kreskowego na tylnej okładce. Reedycje z lat późniejszych, przykładowo 2006 itp posiadają. JAk ktoś się bardziej zagłębia w temat wie, że są też pierwsze wydania z kodem- wypuszczone przykładowo na Niemiecki rynek, ale już nie będę mieszał. Zazwyczaj na nadruku płyty jest rok wydania, ale też trzeba uważać, bo niektóre reedycje zachowuję oryginalny nadruk pierwszego tłoczenia- tutaj też przykład jest Deathcrush, które mimo iż dotłoczone przez Voice of Wonder w 2006 roku, ma na płycie nadal nadruk Deathlike Silence Productions 1993.

W każdym razie pamiętaj, że płyta może się różnić jednym jedynym szczególikiem, a może mieć też kompletnie inne okładki, jak i płyty. Nie ma reguły- kwestia wydawcy. Różne dotłoczenia, czy też reedycje zazwyczaj mają nieco inny układ nadruków na płycie. W sensie, że niektóre tytuły, czy ramki, czy cokolwiek co tam jest może być w innym miejscu wytłoczone. Jeżeli płyta faktycznie nie różni się na pierwszy rzut oka niczym, musisz odwrócić płytę i spojrzeć na część czytaną przez odtwarzacz. Przy "kółku" znajduje się unikalny kod tzw. matrix. Każdy matrix jest oddzielny i charakterystyczny dla każdego wydania. Z tego co wiem, numerów Matrix nie można kopiować. Jeżeli wiec wiesz jaki matrix był w danym roku wydania, to wiesz też z którego roku masz płytę.

Wiem, że namieszałem, ale niestety rozpoznawanie oryginalnych wydań płyt czasem jest dosyć trudne. Tak jak na przykład: płyty Drudkh- Autumn Aurora w różnych wydaniach na CD, czyli Supernal Music z 2004 oraz Season Underground Activist mają zupełnie inną okładkę, zupełnie inną wkładkę tylną, zupełnie inną płytę CD i "książeczkę", to już na przykład Mayhem- Deathcrush, czy na przykład De Mysteriis Dom Sathanas różni się tylko Matrixem oraz kodem kreskowym (w pierwszym wydaniu nie ma kodu z wyjątkiem niemieckiego wydania).

Jeżeli cokolwiek z tego zrozumiałeś to wiesz o co chodzi. Jeżeli chcesz możesz mi też podesłać zdjęcia płyt, a ja Ci powiem z jakiego są roku, kto wydał (jeśli to reedycja z innej wytwórni), albo ewentualnie czy jest to jakieś specyficzne wydanie na konkretny kraj/region.

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #1362 dnia: Sierpnia 01, 2011, 16:16:52 »
    Hmm, zaraz zobaczę na Guglach czy Warner Bros wydaje jeszcze płyty. Jedna czy dwie z płyt Dire Straits'ów, które goszczą na mojej półce są właśnie tej produkcji. Co do kodów Matrix - to co uważasz za takie zwięzłe, Alkhu, wcale takie nie jest - o dziwo zrozumiałem za pierwszym razem. ^^
    Jak już pisałem wcześniej, nie jestem w tej chwili w domu - wrócę najprawdopodobniej w środę wieczorem i wtedy będę mógł coś pokombinować.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1363 dnia: Sierpnia 08, 2011, 21:43:57 »
    Własnie przegladałem YT gdy trafiłem na Jello Biafra. Bardzo ciekawe kawałki.

http://youtu.be/B_64y6p58W8

Offline Zowi

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Palahniukista
    « Odpowiedź #1364 dnia: Sierpnia 12, 2011, 18:30:19 »
    A ja słucham progresywnego Rocka i Folku (nie mylić z Folklorem!). Wszędzie Metal, z tego co ogarniam to tutaj 99% ludzi słucha Metalu :) Z Rockiem trochę gorzej, ale się trzyma. Ale już Folk. Krucho ;) Jeżeli jest tutaj ktoś kto też słucha Celtyckiej/Bretońskiej muzyki itp. no niech da mi nadzieję i to tutaj napisze :) Byłbym zapomniał: Yodel Rock, najczęstszą reakcja na Yodela jest: "WTF is Yodel Rock" :( A mi się podoba. Aby nie było, zarzucam kilkoma klasykami: utwór, którym spamuję wszędzie - Focus: Hocus Pocus, cover Helloweena, ale moim zdaniem nic nie przebije oryginału, kolejny utwór Holendrów z Focus. Czas na klasyki folkowe: Beltaine- Ye Jacobites, Shannon - Pardon Spezed. I teraz chyba jeden z najbardziej znanych utworów folkowych: Tri Martolod - Shannon, i oryginał autorstwa Alana Stivella. Chyba przesadziłem z liczbą utworów :)

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2011, 18:38:05 wysłana przez Zowi »
    別企圖。
    Bié qǐtú.

Pozdrowienia dla wszystkich akapków :*