Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Muzyka pod strzechą  (Przeczytany 288980 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vanir

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Muzyka
    « Odpowiedź #1155 dnia: Sierpnia 01, 2010, 17:15:27 »

http://metallica.trynet.pl/

Dawno mnie nie było i szczerze przyznam że wszedłem tylko dla tej sprawy.
    Dużo was to słucha metalu i mam nadzieje że nawet jeżeli nie możecie pojechać to się podpiszecie. (W ramach solidarnośći) :)
    Zresztą ten kto był na Sonisphiere na Bemowie ten bez wątpliwości się udzieli.
    U mnie wpisałem nawet 5-letnią siostrę :)
    Mam zamiar spamować tym na wszystkich znanych mi forach, Naszej klasie itp,itd i mam nadzieja że mi pomożecie
    Radzę przesłuchać ich pierwsze cztery płyty. Chociaż Death Magnetic też jest niezłe
    Z góry dzięki Vanir

Alkhadias: Napisałem tam bo więcej osób by przeczytało.

Offline Balian

• Użytkownik
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    « Odpowiedź #1156 dnia: Sierpnia 01, 2010, 18:10:03 »
    Na poprzedniej stronie też podawałem ten sam link, byłem na Sonisphere, ale petycji nie podpiszę ze względu na pesel, tak jakby sam e-mail (który nie jest obowiązkowy) im nie wystarczył, zresztą Klakson też nie podpisał petycji ze względu na pesel.

Żeby nie było offtopu:
    http://www.youtube.com/watch?v=fjZq6KM4Co4  Death - Leprosy

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #1157 dnia: Sierpnia 04, 2010, 07:09:00 »
    Odpowiadam na pytanie Arcylisza z innego wątku.

Paradoksalnie metalu zacząłem słuchać albo w dniu śmierci Dio, albo dzień-dwa po tym wydarzeniu. Nie wiem jaki diabeł we mnie wstąpił, aby włączyć utwór Stand Up and Shout, ale to chyba byłeś Ty Arcyliszu. To dzięki Tobie dowiedziałem się, że metal nie jest muzyką w stylu "sratattatatatatata", od której niemiłosiernie bolą uszy - tak jak wcześniej błędnie sądziłem - za co wielkie dzięki. Właściwie do tego dnia słuchałem tylko muzyki celtyckiej (Alan Stivell, Capercaillie), czasami folku (głównie skandynawski: Krauka, Gjallarhorn) okazyjnie popu (głównie to co leciało w radio), utworów z różnych gier komputerowych albo filmów oraz szeroko pojętego gatunku New Age (Enya, Loreena McKennit, Era, Enigma, Vangelis itd.) - natomiast z wielką odrazą słuchałem utworów metalowych, a jedynym utworem z tego gatunku, który w miarę mi się podobał to Alice Cooper - Poison. Po tym owym pamiętnym dniu poszło już z górki - najpierw genialny album Holy Diver autorstwa Dio, którego bardzo dobrze wspominam, gdyż każdy z dziewięciu utworów niesamowicie mi się podobał (nawet planowałem napisać recenzję płyty na forum, ale moje umiejętności w opisywaniu muzyki metalowej są raczej denne - dlatego dałem sobie z tym spokój); następnie przesłuchałem cały album Trash Alice Cooper - też arcydzieło. Kilka dni później na tapetę poszedł zespół Black Sabbath. Szczerze mówiąc utwory Ozzy'ego Osbourne'a (a raczej sam jego wokal, bo riffy Iommiego były świetne!) z początku niezbyt przypadły mi do gustu, więc znowu powróciłem do Dio i zapoznałem się z jego karierą w wyżej wymenionym zespole, po odejściu Ozzy'ego. "Heaven and Hell", "The Sign of The Southern Cross", "Neon Nights" oraz "Children of The Sea" to moje ulubione kawałki. W pierwszym z nich przez połowę całkiem wolne tempo oraz troszeczkę "demoniczny" nastrój, potem nagłe przyspieszenie - gitary i perkusje grają jak oszalałe, a Dio wykrzykuje niezapomniane słowa:

They say that lifes a carousel
    Spinning fast, youve got to ride it well
    The world is full of kings and queens
    Who blind your eyes and steal your dreams
    Its heaven and hell, oh well!
    And they'll tell you black is really white
    The moon is just the sun at night
    And when you walk in golden halls
    You get to keep the gold that falls
    Its heaven and hell, oh no!
    Fool, fool!

A pod koniec bardzo spokojne zakończenie. Drugi z moich ulubionych utworów zaczyna się akustykiem, aby zgrabnie przejść w główny motyw. Ronnie świetnie przechodzi między skalami swego głosu i wybucha śpiewając "It's the sign of the southern cross!". Piosenka mimo że jest bardzo długa, a tempo nie jest zbytnio szybkie, nie ma nic wspólnego z monotonią - za sprawą świetnego wokalu z łatwymi do zapamiętania,  rymującymi się słowami (co jest już specjalnością Dio), popisami gitarowymi, a mniej więcej w połowie utworu pojawia się niestety nie znany mi instrument (właśnie, co to do diabła jest? nie wiem bo się nie znam :P) przerywany krótkimi zagraniami na gitarze. Genialne. "Neon Nights" charakteryzuje się szybkim, zdecydowanym tempem i bardzo zróżnicowanym dźwiękiem wydobywającym się z gitar oraz oczywiście równie zróżnicowanym diabelskim głosem wokalisty. "Children of The Sea" to też świetny utwór, zaczynający się tak jak w przypadku "The Sign of The Southern Cross" akustykiem, może z deczka nużący w pierwszej połowie, ale sytuację ratuje doskonała gra gitar w drugiej połowie, powtórzony akustyk znany z początku oraz mocne zakończenie. Inną płytą Dio, która również spodobała mi się jest "Master of The Moon", za sprawą niesamowitego utworu tytułowego - słowa naprawdę zapadają głęboko w pamięci. Niezła jest też okładka przedstawiająca rogatego demona trzymającego księżycową kulę - na myśl przychodzą mi stwory z mitologii świętej pamięci Lovecrafta.

Wrócmy teraz do Black Sabbath za czasów Ozzy'ego. Otóż w końcu przekonałem się do jego głosu i bardzo polubiłem utwory takie jak: Black Sabbath, The Wizard, N.I.B, Evil Woman, Wicked World, Paranoid, Sabbath Bloody Sabbath i Iron Man. Może później opiszę parę albumów BS, bo teraz nie mam na to ochoty i czasu. Natomiast odpowiadając na pytanie Arcylisza, wcale nie zacząłem z grubej rury - bo na początku mogłem słuchać tylko Hard Rocka i Heavy Metalu, a teraz z prawdziwą przyjemnością odpalam Gothic, Death, Thrash, Viking a także Black Metal. Dodam jeszcze, że owszem słucham metalu, ale raczej nie utożsamiam się z kulturą metalową, z którą oprócz gustu muzycznego i zapuszczania włosów póki co nie mam nic wspólnego. Póki co. Jakby kogoś to zainteresowało, wypiszę tu listę moich ulubionych zespołów, nie tylko metalowych (alfabetycznie z biblioteki Windows Media Player):

Alan Stivell
    Alice Cooper
    Amon Amarth
    Anthrax
    Apocalyptica
    Arcana
    Black Sabbath
    Burzum
    Capercaillie
    Dio
    Enigma
    Ensiferum
    Enya
    Era
    Globus
    Jeff van Dyck
    Judas Priest
    Jacek Kaczmarski
    Krauka
    Loreena McKennit
    Matt Uelmen
    Mayhem
    Metallica
    Moonspell
    Nightwish
    Nine Inch Nails
    Nirvana
    Open Folk
    Pet Shop Boys
    The Police
    Rainbow
    Republika
    Slayer
    Slipknot
    Wyrd
    Ville Vallo

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1158 dnia: Sierpnia 04, 2010, 20:41:54 »
    No niby wszystko fajnie, tylko że Pet Shop Boys obok Mayhem? :|

Nie przeczę, też mam pomieszany gust muzyczny i potrafię zaraz po płycie ekstremalnego metalu słuchać Oldfielda, ale u mnie to przez lata się rozwija. Nie wierzę że tak z dnia na dzień se można przeskoczyć od słuchania McKennitt i Enyi do black metalu i to jeszcze w jednej z najbardziej kontrowersyjnych form jak Mayhem i Burzum. I to nawet o samą ich muzykę nie chodzi, ale o to co się działo w tych zespołach (właściwie zespole, bo Burzum to solowy projekt). I to akurat moim zdaniem nie są zespoły do słuchania sobie ot tak, bo do tego trzeba mieć odpowiedni nastrój i nastawienie. Powiesz mi, że sam dużo słucham Loreeny McKennitt, Nightwisha, a oprócz nich Mayhem. Tak, wszystko prawda, ale Alkhadias może Ci powiedzieć jakie nastawienie przez długi czas miałem do Mayhem i całego black metalu (a już wówczas od kilku lat słuchałem metalu i to nie tylko Mety i Nightwisha, ale również np. Slayera. I dlatego bardzo mnie zaskakuje, że można sobie tak z marszu całkiem zmienić gust muzyczny. Widzisz Kolba, sam w gimnazjum słuchałem głównie tego co koledzy ze szkoły i co leciało w radiu, czyli pop i hiphop. Dopiero w liceum zmienił mi się gust, ale tez nie przeskoczyłem od razu do Slayera, tylko zaczynałem od Korna, który wplata jednak trochę tego hip hopu do swojej muzyki. Poprostu coś mocniejszego na początku było dla mnie za mocne i mnie odrzucało. I tak mi się wydaje, że takie radykalne zmiany i zauroczenia czymś czego dotychczas się nie lubiło nie są zbyt długotrwałe i kończą się równie szybko i gwałtownie jak zaczynają. Może w Twoim przypadku tak nie będzie, czas pokaże, niemniej to się tak często kończy.

PS: Aha, mnie to tam akurat ani ziębi ani grzeje jaki masz gust muzyczny, tylko zdawaj sobie sprawę, że jeśli będziesz się przyznawał do sluchania zespołów metalowych, zwłaszcza z tych mocniejszych jego odmian, a nie będziesz wiedział co stoi za tą muzyką, skąd się wzięła ani nie będziesz wyglądał chociaż z grubsza jak metalowiec to się możesz mocno narazić metalowcom. To jest akurat subkultura dość zamknięta i nielubiąca odchyleń od ustalonych zasad.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2010, 20:51:08 wysłana przez Arcylisz »

Offline Mordrakar

• Użytkownik
    • - Static X -
    « Odpowiedź #1159 dnia: Sierpnia 05, 2010, 11:18:01 »
    Witam, ostatnio wyszła nowa płyta Linkin Park "Thousand suns", która jest według mnie słaba, ponieważ zmixowali stare utwory ze starszego albumu "Minutes To Midnight". Jest więcej rapu niż rocka którego wcześniej grali.

Tu są ich nowe utwory, wszystkie są na youtube jeśli, chciałby przesłuchać. Mi się spodobały tylko Iridescent,Wretches And Kings(szkoda że tu nikt nie śpiewa ...) i Blackout. Reszta to remixy itp...

01 The Requiem
    02 The Radiance
    03 Burning In The Skies
    04 Empty Spaces
    05 When They Come For Me
    06 Robot Boy
    07 Jornada Del Muerto
    08 Waiting For The End
    09 Blackout
    10 Wretches And Kings
    11 Wisdom, Justice, And Love
    12 Iridescent
    13 Fallout
    14 The Catalyst
    15 The Messenger

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1160 dnia: Sierpnia 07, 2010, 12:22:55 »
    Miecz wbity w kowadło))...pamiętacie ten motyw?? Wyciagnąć go z kowadła mógł tylko Galahad..nieślubny syn Lancelota. Do dzis Galahad jest symbolem szczęścia ..dobrobytu.., przez niektórych uznawany jako wcielenie Chrystusa)).

http://www.youtube.com/watch?v=khL40FkW4jg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=LGeC-5_merY&feature=related
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2010, 12:26:22 wysłana przez harryangel »
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #1161 dnia: Sierpnia 16, 2010, 20:13:00 »
    Witam. Jade sobie wlasnie autobusem, trochę nudno. Włączyłem radio, ale na Esce leci to co zawsze, w Radiu Maryja sie modlą i ogólnie nuda. Czy zna ktoś jakąś stacje, która nadaje hard rock i metal, ale moja komórka ją złapie? Jeśli tak, to proszę także o częstotliwość. Z góry dzięki

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1162 dnia: Sierpnia 21, 2010, 19:32:16 »
    Mistrzostwo...!!!!!!!!!!!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=jDsvZGM1vD8
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1163 dnia: Września 04, 2010, 16:38:16 »
    « Ostatnia zmiana: Września 04, 2010, 16:45:10 wysłana przez harryangel »

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #1164 dnia: Września 09, 2010, 00:09:06 »
    Każdą pisoenke Nickelbacka ubóstwiam, wielbię i oddaję hołd, no z wyjątkiem PHotograph jeżeli chcecie sami poszukajcie :)
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #1165 dnia: Września 18, 2010, 07:51:50 »
    ale raczej nie utożsamiam się z kulturą metalową, z którą oprócz gustu muzycznego i zapuszczania włosów póki co nie mam nic wspólnego

Już nieaktualne. A jeśli kogoś interesuje czego teraz słucham, to proszę bardzo. Uaktualniona lista.

(click to show/hide)

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1166 dnia: Października 03, 2010, 13:00:33 »

Offline Tobik-N

• Użytkownik
      • Forum WD
    « Odpowiedź #1167 dnia: Października 05, 2010, 15:38:48 »
    Kto z was jedzie na któryś z koncertów Dimmu Borgir w Polsce ? Ja (a szkoda) nie .

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1168 dnia: Października 18, 2010, 13:01:10 »
    Dawid Bowie odwiedził Warszawe w 1977 roku ...wracając ze Zwiazku Radzieckiego. Miasto wywarło na nim przygnębiajace wrażenie..w jednym ze sklepów muzycznych zakupił płytę zespołu Śląsk, która to płyta była bezpośrednia inspiracja do powstania tego wspaniałego utworu jakim jest ,,Warsaw,,.

http://www.youtube.com/watch?v=9Gy94N_mcWs

Offline Ramirez

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1169 dnia: Października 20, 2010, 21:23:05 »
    Ja słucham wszelakiego rodzaju Rocka. Ostatnio spodobało mi się też Drum And Bass - konkretniej Pendulum. Z zespołów to m. in. Ac_Dc, Green Day, the Offspring, Skillet, Rise Against, Saliva, Linkin Park, Nickleback, Breaking Benjamin. Do tego dochodzi jeszcze Sabaton. Tyle z tego czego mam najwięcej. Z tego wszystkiego jest jeszcze 1 piosenka żadnego z powyższych zespołów, ale gorąco polecam. Mianowicie Lynyrd Skynyrd - Still Unbroken.
    Link to tegóż kawałka jeśli ktoś chce:
    http://www.youtube.com/watch?v=sBSP6PRBGaA

Pozdrawiam!