Może zacznę od krótkiego przedstawienia zespołu. Herjalf jest polskim zespołem założonym w 2000 roku w Jeleniej Górze. Muzyka którą wykonuje można zaliczyć do pewnego rodzaju metalu symfonicznego, w którym czuć silny wpływ muzyki pogańskiej, folkowej, ale też słychać pewne akcenty muzyki gotyckiej.
Najbardziej charakterystycznym elementem ich muzyki jest przepiękny sopran Julii Przyborowskiej. Zespół poznałem przypadkiem i od pierwszej chwili mnie poruszył, gdyż uwielbiam operowy wokal i piękny kobiecy głos. Myślę, że tyle wstępu starczy, więc czas opisać pierwszą z płyt.
"Kiedy Topnieją Śniegi" jest pierwszym 27 minutowym demem zespołu, które zostało wydane w 2001 roku. Stanowiło ono debiut zespołu i to debiut w pięknym stylu. Na płycie znajduje się w sumie 6 utworów, a oto pełna tracklista:
1. Kiedy Topnieją Śniegi
2. Iduna
3. Powstała z Morza Mgieł
4. Thorgil
5. Ostatnie Pożegnanie
6. Stary Smok
Wszystkie utwory zostały napisane po polsku, więc wszystko dokładnie słychać i można jeszcze bardziej wczuwać się w teksty, które przyznam są świetne i przynajmniej na mnie oddziałują. Świetnie zaśpiewane, pięknym sopranem od razu pobudzają moją wyobraźnię i przenoszą mnie w wyobraźni do odległych, pogańskich krain.
Pierwsze wrażenie było wręcz wspaniałe. Pierwszy utwór od początku do końca poruszał mnie i sprawiał, że na kilka chwil odleciałem. Szczerze mówiąc, mało która płyta tak na mnie działała. Wiele musiałem odsłuchać kilka razy by poczuć i zrozumieć je w pełni. Każdy następny utwór był piękny, dobrze zagrany i skomponowany, aczkolwiek nie mogę oprzeć się wrażeniu, że pierwszy tytułowy utwór oraz ostatni "Stary Smok" są najlepszymi na tym demie i tak jakby zamykają w środku ledwo odczuwalnie, ale troszkę gorsze moim zdaniem kompozycje. Pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne, od razu po przesłuchaniu ciekaw byłem następnych albumów, ale o nich za chwilę, a teraz czas przejść do kwestii technicznych tego arcydzieła.
Otóż technicznie płyta zachwyca genialną kompozycją, przy użyciu prostych środków. Znaczącą role odgrywa tutaj duet: wokal- klawisze, gitary schodzą na drugi tor, a perkusja po prostu trzyma wszystko w kupie.
Wokal co chwilę wybija się nad resztę muzyki, to zwalnia, to przyśpiesza. Jest czysty i piękny, ale trzeba też dodać, że pięknemu głosowi Julii towarzyszy też prosty, ale porządny growl Artura Falborskiego, który nadaje każdemu utworowi bardziej twardy, agresywny charakter, by za chwilę znowu uspokoić całość pięknym operowym wokalem jego towarzyszki. Całości sekcji wokalnej wystawiam mocne 10/10 i co do tego nie mam wątpliwości, bo idealnie wpasował się w mój gust.
Tym razem nie będę opisywał każdego instrumentu po kolei, bo po prostu nie ma o czym pisać. Wspomnę tylko, że cała kompozycja jest idealna. Klawisze nadają główną melodię utworom, a gitary tylko wspomagają całość. Całość zagrana dobrze, klimatycznie, nic nie wybija się bez potrzeby. Po prostu klimat bije z każdego utworu, a piękna melodia na długo zagościła w pokoju, bo aż nie chce się wyłączać tej płyty. Jedyny zarzut mam do perkusji... gdyż jej nie ma. Osobiście, jako perkusista jestem mocno zawiedziony faktem, że korzystano z automatu. Niestety zespół z tego co wiem, nie doczekał się własnego perkusisty. Ale generalnie jest ona prosta, ale dobra. Taka jaka być powinna.
Oprawa graficzna albumu jest prosta. Okładka przedstawia jakiegoś mitycznego stwora i pasuje do całego charakteru płyty. Oto zdjęcia:

Czas na ogólną ocenę płyty... Nie zastanawiałem się długo, ponieważ nie każda płyta sprawia tak dobre wrażenie od razu po przesłuchaniu. Płyta na 27 minut uspokoiła i przeniosła mnie daleko w odmęty mojej wyobraźni. Szczerze powiem, jako posiadacz dwóch albumów Nightwish, że nasz polski Herjalf odsyła Finów do lamusa, gdyż głos Tarji mimo, że bardzo przeze mnie lubiany, nie jest tak głęboki i klimatyczny.
Demo oceniam na... 9/10. Gdyby nie automat perkusyjny dosłownie kilka niedociągnięć, byłoby 10, ale jednak nie lubię rzucać "dziesiątek" zbyt pochopnie :)
Oto dwa przykładowe utwory:
Kiedy Topnieją Śniegi
http://www.youtube.com/watch?v=4upQX2K-ZtUStary Smok
http://www.youtube.com/watch?v=2XLaeB-Q_m0&feature=related