Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RPG - prawdziwe.  (Przeczytany 33711 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nevader

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Nie masz pojęcia, czym jest Ciemna Strona."
    Odp: RPG
    « Odpowiedź #285 dnia: Czerwca 23, 2010, 16:36:30 »
    Zgłaszam swoją gotowość do wzięcia udziału w sesji. Jest mi obojętne czy wystąpię w charakterze gracza, czy MG. Bardziej interesuje mnie konwencja, w jakiej sesja będzie się toczyła. Moja propozycja to Neuroshima - dawno nie grałem w tym systemie i chętnie bym znów zanurzył się w popioły "współczesnego świata", zaklął na swojego Glocka i splunął na stygnące blachy jednej z maszyn Molocha. :)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: RPG - prawdziwe.
    « Odpowiedź #286 dnia: Czerwca 23, 2010, 18:16:52 »
    Jakby to powiedzieć. :) Co do systemu to miałem kilka pomysłów - jedne mniej dziwne, drugie bardziej, ale jeśli chodzi o moje MG'owanie, bo tego miałem zamiar się podjąć, to raczej odrzucam te wszystkie Warhammer'y, D&D, Baldurs'y, etc.

Otóż moje pomysły obejmowały:
    A) Współczesną sesję "wojskową" --- zważywszy jednak na charakter osób, które zaznaczyły chęć gry, a również moje własne przeczucia, pomysł ten już właściwie wykluczyłem, choć nie powiem, żeby nie dawał on fajnych możliwości zabawy;

B) a'la Left4Dead --- tutaj znowu obawiam się czy gracze potrafiliby wczuć się w specyficzny klimat ocalałych oraz czy znaleźli by się chętni dla tak eksperymentalnej sesji (choć na innym forum biorę w takiej udział i zabawa jest przednia ^^);

C) W uniwersum post apokaliptycznym --- taka mieszanka Mad Max, Fallout, czy Metro 2033, nie wiem jednak jak odebraliby taki pomysł gracze i czy potrafiliby oderwać się od smoków, elfów i innych takich na rzecz czegoś ociekającego realizmem + mam wrażenie że nie znalazłoby się dość chętnych, ale pomysł ten wciąż mnie niezmiernie pociąga :);

D) Uniwersum świata Cthulhu --- czyli esencja powieści Lovecraft'a, choć to jest raczej moje drobne marzenie, które już dawno wyeliminowałem z wariantów wyboru ^^;

E) Uniwersum Sapkowskiego --- mam jednak takie obawy, że nie dałbym rady wczuć się w ten specyficzny nastrój i coś w sesji mogłoby "nie zagrać", a tego raczej nikt by nie chciał, poza tym temat dość oklepany i mogłoby wiać nudą, bo ilu można wiedźminów za rączkę prowadzić?;

F) Sesja ... Star Wars --- nie powiem, że pomysł nie jest ekscentryczny, ale uważam, że możliwy do realizacji, choć raczej może być trudny do właściwego prowadzenia, niemniej istotnie biorę go pod uwagę, a myślę że i chętni by się znaleźli :p;

G) Sesja w klimatach mafijnych --- wiadomo, Ojciec Chrzestny ^^, Stany w dobie kryzysu gospodarczego i możliwości jakie daje wcielanie się w tych "złych", do tego porachunki między rodzinami, strzelaniny, handel alkoholem i raczkującymi narkotykami, problemem natomiast jest to, że... raczej nie znajdzie się wielu chętnych graczy na ten system;

H) Wiem że jeszcze coś mi się kołatało po głowie, ale nie mogłem sobie przypomnieć co. :|

Na koniec tak krótko podsumowując. Po wymienieniu bardziej i mniej prawdopodobnych pomysłów, poważnie biorę pod uwagę następujące "uniwersa": klimaty mafijne, świat post apokaliptyczny oraz sesja Star Wars - oczywiście trójka wymieniona w kolejności przypadkowej.

edit: Jeśli chodzi o mnie, to Tolkien i jego infantylny świat odpada. ;( Po prostu nie trawię tego uniwersum i nawet nie biorę pod uwagę... Już bardziej prawdopodobny jest świat wykreowany przez ASa, ale też trzeba byłoby graczy przypilnować. No zobaczymy, czekam na wypowiedzi innych chętnych do wzięcia udziału w sesji i dopiero wtedy podejmę decyzję.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2010, 18:34:23 wysłana przez proud »

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #287 dnia: Czerwca 23, 2010, 18:28:02 »
    Hmm może universum Tolkiena? Świata do odkrycia nie brakuje a i fabuła pewnie byłaby przednia:)

Co do pomysłu Prouda z chęcią dołączyłbym do zabawy w uniwersum Sapkowskiego lub czegoś w klimatach Apokaliptycznych. Z chęcią zagrałbym sobie także w Star Wars, przy okazji przypomniałbym sobie komiksy i przeczytał kilka artykułów w bibliotece Ossus...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Nevader

• Użytkownik
    • "Nie masz pojęcia, czym jest Ciemna Strona."
    Odp: RPG
    « Odpowiedź #288 dnia: Czerwca 23, 2010, 19:32:25 »
    Musisz wiedzieć, Proud, że dokonałeś takiego samego wyboru jak ja (lub odwrotnie - w zależności jak na to spojrzeć). Spośród wszystkich podanych przez Ciebie propozycji, to właśnie rudy pył przetaczający się po międzystanowej 23-ce, wyczerpujący trening na Caridzie i zasilany z bębna Thompson wycelowany w jednego z członków rywalizującej Rodziny najlepiej wyklarowały się w mojej wyobraźni.

Sugeruję zapoznać się z Neuroshimą. Jest to polska gra, osadzona w bardzo ciekawych realiach. Z pozoru nie odbiega od "standardów", które zostały wyznaczone przez Fallouta albo Mad Maxa, ale jest jedna znacząca różnica. Tam wciąż trwa wojna i nawet nie będąc na froncie, nie sposób o niej zapomnieć.
    Wewnątrz głowy ciągle kołacze Ci się jedna myśl, która w nocy nie pozwala zasnąć, a w dzień nakazuje być ciągle czujnym - w każdej chwili gotowym do walki o swoje życie. Nieważne czy jesteś twardzielem z Hegemoni, biczownikiem z Salt Lake City, czy cwaniakiem z Las Vegas. Ciągle się zastanawiasz, co takiego uczynili ludzie, że mają zapłacić tak wysoką cenę - cenę istnienia...
    « Ostatnia zmiana: Września 09, 2010, 04:10:05 wysłana przez Nevader »

Offline Gedbard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #289 dnia: Czerwca 23, 2010, 20:55:08 »
    Ja zgłaszam się do sesji. Od razu bez bicia przyznaję, że będzie to pierwsza w moim życiu, lecz myślę, że sobie poradzę. Czytam dużo książek sci-fiction i fantasy. Najbardziej chciałbym wziąć udział w sesji dziejącej się w świecie Gwiezdnych Wojen... Najlepiej po powstaniu nowej republiki.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #290 dnia: Czerwca 23, 2010, 22:12:43 »
    Jeżeli mój skromny głos coś znaczy to opowiadam się za latami 20 i 30 XXw.
    Wojny mafijne, prohibicja... To będzie to:-)
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline daw790

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #291 dnia: Czerwca 23, 2010, 23:12:33 »
    Ja z tematów wymienionych przez prouda preferował bym Star Wars, lub świat mafijny(choć lepiej Star Wars), ewentualnie Sapkowski, tylko tak jak napisał proud temat już tyle razy obrobiony, że szkoda gadać. Jest jeszcze jeden świat, w którym chciałbym pozmieniać koleiny losu choć to tylko takie moje fanaberie. Mianowicie chodzi mi o świat utworzony przez A.Ziemiańskiego opisany w książce Achaja, podoba mi się w nim brutalna rzeczywistość i elementy fantastyki wprowadzone do krainy, która powoli porzuca okowy średniowiecza, miecze odchodzą w niepamięć(choć wciąż, lecz rzadko można spotkać wspaniałych szermierzy, którzy nie porzucają starych nawyków i dalej przemierzają świat z brzeszczotem w ręku)  a pojawia się jakże intrygująca a zarazem przerażająca broń palna!

"Mianowicie chodzi mi o świat utworzony przez A.Ziemiańskiego opisany w książce Achaja(...)" - Niestety książki nie czytałem i tym bardziej świata tego nie znam. :( Może to kiedyś nadrobię. Tymczasem czekam co mają do powiedzenia inni zgłoszeni, ponieważ każdy głos się liczy i deklaracja każdej osoby jest dla mnie ważna przy wyborze uniwersum. :)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2010, 08:29:18 wysłana przez proud »
    Życie jest jak herbata, każdy słodzi inaczej.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #292 dnia: Czerwca 24, 2010, 11:05:17 »
    Star Wars! Świetny materiał, który daje ogromne możliwości: W ileż ras możemy się wcielić, ileż światów możemy odwiedzić. Ja tak skromnie zaproponuję czas schyłku republiki i dzielnej, mężnej walki Separatystów...
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    « Odpowiedź #293 dnia: Czerwca 24, 2010, 11:12:23 »
    Niech będzie Star Wars. Najlepiej podczas wojen klonów, bo zapewne większość graczy weźmie rycerza Jedi. A przed rozkazem 66 i czystką sporo Dżedaj się kręciło po galaktyce.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #294 dnia: Czerwca 24, 2010, 13:47:08 »
    Star Wars. Jedi ssą, jedyną prawdziwą klasą są najemnicy!! :D

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #295 dnia: Czerwca 24, 2010, 16:23:47 »
    No, niestety to ze Starwarsów oglądałem jedynie filmy. Ale niech będzie, tylko nie rozumiem czemu nie właśnie ta Neuroshima, albo, w końcu, Warhammer.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline daw790

• Użytkownik
    « Odpowiedź #296 dnia: Czerwca 24, 2010, 16:27:34 »
    Ja też nie jestem zagorzałym fanem Star Wars, ale na potrzeby gry mogę się trochę doszkolić.
    Życie jest jak herbata, każdy słodzi inaczej.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #297 dnia: Czerwca 24, 2010, 16:36:17 »
    Co do Star Warsów, tu jest problem bo Grevious chciałby pewnie zagrać separatystami natomiast inni wolą Jedi. Tutaj zgodziłbym się z Corleone, najemnikami moglibyśmy wykreować historię dowolnie bez żadnych przeciwieństw moralnych poza tym ciekawie balansowało by się pomiędzy dwiema stronami mocy...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #298 dnia: Czerwca 24, 2010, 16:41:58 »
    Argaleb nie rozumiem w czym problem? Wy możecie być tymi złymi, zepsutymi Jedi, a ja zwalczającym was mężnym i szlachetnym Separatystą - sesji nie zaszkodzi jeżeli gracze od samego jej początku będą antagonistami.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Gedbard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #299 dnia: Czerwca 24, 2010, 17:13:19 »
    Wcale tak dużo osób nie będzie Jedi. Ja, jeśli będziemy bawili się w uniwersum Star Wars, chciałbym zostać najemnikiem... Chociaż, raczej wspierałbym Starą Republikę.