Niech będzie, wezmę się za prowadzenie w realiach systemu który tworzę. Tylko mam mały problem z mechaniką, otóż oparta jest na k12, ma 8 statystyk i od zarąbania umiejętności (około 100), praktycznie każda czynność bardziej skomplikowana od zawiązania buta opiera się na tych umiejętnościach i rzucie kostką. Na "normalnych" sesjach sprawdza się to doskonale, w założeniach podobne jest trochę do Neuroshimy (kto grał mniej więcej wie o co chodzi). Jeśli możecie podrzucić jakąś w miarę prostą mechanikę pasującą do takiej sesji to od poniedziałku mogę zacząć prowadzić. Na freestyle postaci niestety się nie godzę gdyż wolę opierać się na kościach, a rzut udało się/nie udało mnie nie zadowala.
A tutaj jest mniej więcej opis miejsca akcji:
Akcja gry zaczyna się w Państwie Białej Cytadeli. Jest to teokratyczne państwo które wyznaje wiarę w Mondaina, stworzyciela świata i ludzi. Stolica zwana właśnie Białą Cytadelą jest odpowiednikiem naszego realnego Watykanu. To tu ustalane są krucjaty przeciwko heretykom, plugawym rasom i innym rzeczom niezgodnym z kanonem wiary w Mondaina. Po ulicach chodzą zakuci w pancerze palladyni, których zadaniem pilnowanie jest spokoju w świętym mieście, aby nic nie zakłóciło spokoju Patriarsze Remosowi. Gdzieniegdzie widać inkwizytorów tępiących wszelkie objawy herezji (wyznawanie plugawych bóstw, uprawianie magii czy kontaktów z demonami). Wszystkie budynki w mieście pomalowane są na biało, nieważne czy jest to świątynia, karczma czy zamtuz (tak, tak burdele także są w tym mieście). Drogi są wybrukowane, a przechadzają się po nich ludzie, krasnoludy czy elfy.
Bóstwa:
Mondain – Stworzyciel świata i ludzi.
Aturan – Bogini przyrody, stworzycielka elfów.
Gnaroch – Krasnoludzki bóg kopalń i kowali.
Rekiw – Bóg wojny i zniszczenia.
Vieli – Bóg zła i zamętu – zakazany
Dobol – Pan zagłady, rozkładu i nicości – zakazany
Tak więc obecnie blokuje mnie brak systemu. Dzisiaj jeszcze pobuszuje w sieci i poszukam czegoś ciekawego.