Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RPG - prawdziwe.  (Przeczytany 33718 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    • XXX
    Odp: RPG - prawdziwe.
    « Odpowiedź #105 dnia: Lipca 16, 2009, 21:08:21 »
    Dobra, też mogę grać jak to będzie na jakimś czasie czy coś... Przynajmniej będzie dynamiczniej...
    XXX

Offline mgsh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #106 dnia: Lipca 16, 2009, 21:16:33 »
    @proud
    Exalted ma mechanikę (mniej lub bardziej) starego Świata Mroku (WoD) - przynajmniej pierwsze edycje ją miały. Jest bardzo elastyczna, choć do PBF nadal IMO zbyt skomplikowana.
    Można zastąpić dziewięć atrybutów trzema atrybutami - CIAŁO, INTELEKT, EGO. Umiejki mają default'owo 2 (kropki :), więc z listy wybieramy tylko te które podnosimy. Powiedzmy możemy mieć jedną na 4 i dwie na 3. Jak chcemy więcej umiejek podnieść, to trzeba już odejmować z innych. 5tki tylko dla BN ;)
    Magii w WoD nie znam niestety...
    Tu link do karty postaci Wampira: Mroczne Wieki, czyli takie sobie fantasy z krwiopuszczami ale w średniowieczu  ==>> KLIK

Cytat: Barudokuku
    (...) wg. mnie najlepiej zmówić się na Polchat'cie. Czemu? Bo tam można używać bota do rzucania kośćmi.
    Cytat: Aexalven
    Dobra, też mogę grać jak to będzie na jakimś czasie czy coś... Przynajmniej będzie dynamiczniej...
    W takim wypadku ja odpadam. Sry.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2009, 21:22:20 wysłana przez mgsh »
    This action have to be role played, not roll played...

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    « Odpowiedź #107 dnia: Lipca 16, 2009, 21:48:59 »
    A może wybrać coś z już stworzonych systemów autorskich? Przyznaje bez bicia że nie sprawdzałem wszystkich systemów z tej strony http://aleja-fantasy.9g.pl/index.php?cmd=plaut, ale niektóre pomogły mi w tworzeniu mojego RPG-a. A jeśli chodzi o D&D to ja niestety (jeśli chodzi o prowadzenie) odpadam, ale zagrać można czemu nie. A odnośnie "Świata mroku", jeśli się dobrze orientuje jest to system z naciskiem na storytelling, więc do PBF powinno się nadać. Ale to tylko moja opinia,proszę się nią nie sugerować.

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #108 dnia: Lipca 16, 2009, 21:50:19 »
    Ja odpadam w przypadku forum, prowadzenie jednej rozmowy w karczmie zajmie pare dni, wiec dziekuje :D
    XXX

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #109 dnia: Lipca 18, 2009, 14:20:08 »
    Dobra koniec tego. Kuźwa muszę was tak zbierać?! Chciałem usłyszeć wasze propozycje co do świata, systemu, kości, karty postaci etc, a Wy nic... To wogóle jest sens coś zaczynać, czy nie? Sam nie grałem jeszcze nigdy w RPG (tak jak w temacie, takie prawdziwe), więc nie mogę odwalić roboty MG, a widzę, że Ci którzy się zgłosili (za przeproszeniem i bez obrazy) "nie mają pary", żeby cokolwiek zacząć... Jeden z was (tych którzy na MG się zglosili), powinien wziąść sprawy w swoje ręce i trochę ze wszystkim ruszyć... Skąd mam wiedzieć czy macie kości? Jak macie to jakie? W jakim systemie czujecie się najlepiej? No dalej do roboty!!!

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    « Odpowiedź #110 dnia: Lipca 18, 2009, 15:40:13 »
    Niech będzie, wezmę się za prowadzenie w realiach systemu który tworzę. Tylko mam mały problem z mechaniką, otóż oparta jest na k12, ma 8 statystyk i od zarąbania umiejętności (około 100), praktycznie każda czynność bardziej skomplikowana od zawiązania buta opiera się na tych umiejętnościach i rzucie kostką. Na "normalnych" sesjach sprawdza się to doskonale, w założeniach podobne jest trochę do Neuroshimy (kto grał mniej więcej wie o co chodzi). Jeśli możecie podrzucić jakąś w miarę prostą mechanikę pasującą do takiej sesji to od poniedziałku mogę zacząć prowadzić. Na freestyle postaci niestety się nie godzę gdyż wolę opierać się na kościach, a rzut udało się/nie udało mnie nie zadowala.
    A tutaj jest mniej więcej opis miejsca akcji:

Akcja gry zaczyna się w Państwie Białej Cytadeli. Jest to teokratyczne państwo które wyznaje wiarę w Mondaina, stworzyciela świata i ludzi. Stolica zwana właśnie Białą Cytadelą jest odpowiednikiem naszego realnego Watykanu. To tu ustalane są krucjaty przeciwko heretykom, plugawym rasom i innym rzeczom niezgodnym z kanonem wiary w Mondaina. Po ulicach chodzą zakuci w pancerze palladyni, których zadaniem pilnowanie jest spokoju w świętym mieście, aby nic nie zakłóciło spokoju Patriarsze Remosowi. Gdzieniegdzie widać inkwizytorów tępiących wszelkie objawy herezji (wyznawanie plugawych bóstw, uprawianie magii czy kontaktów z demonami). Wszystkie budynki w mieście pomalowane są na biało, nieważne czy jest to świątynia, karczma czy zamtuz (tak, tak burdele także są w tym mieście). Drogi są wybrukowane, a przechadzają się po nich ludzie, krasnoludy czy elfy.

Bóstwa:
    Mondain – Stworzyciel świata i ludzi.
    Aturan – Bogini przyrody, stworzycielka elfów.
    Gnaroch – Krasnoludzki bóg kopalń i kowali.
    Rekiw – Bóg wojny i zniszczenia.
    Vieli – Bóg zła i zamętu – zakazany
    Dobol – Pan zagłady, rozkładu i nicości – zakazany

Tak więc obecnie blokuje mnie brak systemu. Dzisiaj jeszcze pobuszuje w sieci i poszukam czegoś ciekawego.

Offline gazomierz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #111 dnia: Lipca 18, 2009, 15:54:20 »
    Moglbys zobaczyc czy nie przypadnie ci do gustu "G.U.R.P.S.". Jesli chcesz prowadzic we wlasnym swiecie a potrzebujesz zasad to jest to niezle rozwiazanie. System zostal stworzony jako zbior zasad, gotowy do wykorzystania w dowolnym settingu. Proces tworzenia postaci jest dosyc zmudny i czasochlonny ale pozniej, w trakcie samej rozgrywki, zaskakuje prostota.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #112 dnia: Lipca 18, 2009, 17:13:55 »
    Można zawsze przeprowadzić sesję (zwłaszcza w D&D 3.5) w Fantasy Grounds II, ale jest płatne.

proud: radzę Ci, jeśli spodziewasz się świetnej sesji, to nie tutaj - musisz jednak znaleźć ekipę w realu. ;-)
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline mgsh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #113 dnia: Lipca 18, 2009, 18:07:28 »
    This action have to be role played, not roll played...

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    « Odpowiedź #114 dnia: Lipca 18, 2009, 19:44:49 »
    3:16 jest bardzo fajne, proste i mało tam rzutów kostką, te nieliczne wg mnie wyjątki mogę rzucić samemu, a następnie opisać co i jak. Tylko pytanie czy spodoba się wam gra w klimatach sci-fi (bo już mam kilka ciekawych pomysłów na przygody^^)

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #115 dnia: Lipca 18, 2009, 19:46:41 »
    Ja scifi zdecydowanie nie :D
    XXX

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #116 dnia: Lipca 18, 2009, 20:00:28 »
    Osobiście wolałbym jakieś fantasy;) Sci-fi jakoś mnie nie ciągnie.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Zbieracz puszek
    « Odpowiedź #117 dnia: Lipca 18, 2009, 21:42:10 »
    Sci-Fi? Hell NO! ;-)

Nadal proponuję D&D.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    « Odpowiedź #118 dnia: Lipca 18, 2009, 22:54:24 »
    W takim razie Barudokuku jeśli czujesz się na siłach to prowadźże nam te dedeki. Ja przedstawiłem ofertę, która została odrzucona, także pałeczkę przekazuje tobie.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Zbieracz puszek
    « Odpowiedź #119 dnia: Lipca 18, 2009, 23:09:11 »
    Pozostaje jeszcze pytanie: gdzie? Czy na chacie (zalety: natychmiastowa reakcja, brak nieporozumień - rzuty przez boty, wady: możliwość lekkiej chaotyczności [ale to można zniwelować przez porozumienie w kolejnościach]), czy na forum?

Nie, nie, nie. Na pewno nie w ShoutBoxie. Macie od tego ten temat.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2009, 23:13:15 wysłana przez Alkhadias »