DO SESJI!
Mam już bodajże 6 kart, a jeszcze któraś ma zostać podesłana, więc niestety będę musiał zrobić konkurs zgłoszeń. :( Od początku nie chciałem tego robić, bo wiem, że każdy ze zgłoszonych chciałby wziąć udział, ale już 6 osób to za dużo - myślę, że całkowitym maksimum będzie 5 osób. Po prostu nie ogarnę większej ich liczby i nie będę miał czasu na odpowiednie odpisy.
PS. Zaznaczam, że nie ma jeszcze żadnego cwe... tzn. elfa, więc waga karty z tą rasą znacznie wzrasta. ;) Tylko pamiętajcie o specyfice DA i elfach w tamtym uniwersum - dalijskie i żyjące w miastach.
(...) dla mnie to tylko odgrzewany kotlet.
Każdy ma swój gust i lubi coś innego. :) Ja tam wolę po stokroć świat, który jest już nakreślony i który w pewien sposób znam (i lubię) niż coś co wymyśliłbym sam. Dlatego tak dużą popularnością cieszy się Warhammer, bądź Forgotten Realms. Zresztą ja od początku wiedziałem, że nie będzie to kalka historii z DA, a jedynie wykorzystam w pewien sposób realia, bo to naprawdę pomaga wczuć się zarówno graczom, jak i mnie w rozgrywkę.
Mianowicie wprowadzenie zasady iż pomiędzy odpowiedziami MG, gracze mogą i jednocześnie muszą odpisać tylko raz.
Uważałem, że to w sumie rozumie się samo przez się. Oczywiście mogą być od tego drobne odstępstwa - np. rozmowa pomiędzy którymiś postaciami (lub prowadzona przez którąś postać), ale to raczej rzadkość i schemat 1-1 jak najbardziej jest oczywisty.
Cóż, opisać swoją postać w paru słowach jest na prawdę trudno, a i tak każdy wyobraża ją sobie nieco inaczej co często doprowadza do nieporozumień. Obrazek to jasne przesłanie dla każdego.
„Aby język giętki powiedział wszystko, co pomyśli głowa” Oczywiście obrazek mógł być - jeden gracz na to się zdecydował, ale nie widzę nic przeciwko opisowi. Nawet przy obrazku poprosiłem o drobne informacje, których on nie ukazuje.
Jeśli któraś z osób które wysłały mi karty chce uzupełnić opis postaci obrazkiem może to bez problemu zrobić.No i na Twoim miejscu zarządził bym powszechny obowiązek odpowiedzi przynajmniej raz na dwadzieścia cztery godziny, a w razie dłuższej, nie zgłoszonej obecności gracza, możliwość zamiany go w chwilowego NPC, tak by akcja mogła toczyć się nadal.
Ja myślę, że gra przez forum trochę inaczej ma się do tej face to face i tak częsty odpis raczej mógłby sprawiać problemy. Nie wiem jeszcze ile to będzie dni, ale jeśli już to zastanawiam się nad 48, albo 72 godziny (2 lub 3 dni) - zobaczymy.
Aspekty to bardzo dobry pomysł, z którego sam bardzo często korzystałem. Warto zamieścić tam informację z czym sympatyzuje gracz i czego nie lubi. To daje przyjemną możliwość popisu dla MG.
Z Charakteru bym jednak zrezygnował, bowiem to temat woda, więc próba określenia go jednym słowem czy zdaniem to grzech. No chyba że chodzi Ci tylko i wyłącznie o wyznacznik postaci - Np że jest socjopatą...
Ja zostawiłem im w kwestii aspektów najszersze pole manewru jakie się dało. :) Każdy uzupełnił je tak jak chciał, a pewne kwestie w trakcie sesji z tych wyborów wynikną.
Ale ten charakter miał być tylko ogólnym nakreśleniem postaci - nie jakimś szczegółowym odnośnikiem.
Po za tym piszcie w czasie przeszłym, w trzeciej osobie (tak, nawet o własnej postaci) i na Boga, nie mieszajcie tego, a wszystko będzie w porządku i miło będzie Wam się grało.
Tutaj nie jestem pewien. Ja w każdej sesji internetowej używałem czasu przeszłego, ale w pierwszej osobie. Jak wyjdzie tutaj? Zobaczymy...