Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RPG - prawdziwe.  (Przeczytany 33487 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: RPG - prawdziwe.
    « Odpowiedź #360 dnia: Marca 31, 2011, 15:49:30 »
    Jestem za Dragon Age'm :D Z Grievousem zaś wpłyniemy do tego świata, i zaczniemy rozpierduchę :D

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #361 dnia: Marca 31, 2011, 17:50:47 »
    Jeśli sesja wypali, z chęcią zagram. Jestem za Wiedźminem, gdyż pierwsze primo: jakoś mi nie podpada sesja oparta o grę komputerową, a drugie primo: w Dragon Age'a nie grałem i raczej nie zamierzam.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Wezyk

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #362 dnia: Marca 31, 2011, 22:30:03 »
    Z chęcią bym zagrał :-) Nie ma dla mnie znaczenie w jakim świecie by się to odbywało. ( Jeśli w świecie wykreowanym przez Sapkowskiego to trzeba zrobić uchylenie od normy i pozwolić po krasnoludzku siarczyście zaklnąc, niektóre osoby maja osta za wulgaryzmy w starej sesji :(  )
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Deantrel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #363 dnia: Kwietnia 01, 2011, 22:11:57 »
    hmm... Zapomniane Krainy.. ?

Tak czy owak, na wszystkie mało zobowiązujące, mało schematyczne (bardziej typu storytelling) no i oczywiście w klimatach potykającego się w świecie średniowiecza fantasy, jestem szczerze otwarty ;)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #364 dnia: Kwietnia 02, 2011, 13:35:18 »
    hmm... Zapomniane Krainy.. ?

Strasznie nie lubię Forgotten Realms... W sumie sam nie wiem dlaczego. Może miałem z nimi zbyt rzadko styczność? W końcu jedyny raz tak naprawdę "widziałem" je w czymś zwanym Neverwinter Nights 2 ^^.

Co do drugiej sprawy. Tak, jeśli miałbym coś prowadzić (czego trochę się obawiam...) to zdecydowanie nie opierałbym się sztywno na jakimś systemie, a postawiłbym z całą stanowczością na storytelling. Jeszcze do tego można wprowadzić drobne elementy Fate w celu spersonalizowania umiejętności graczy i system do gry za pośrednictwem forum idealny. :)

Jeszcze tak dla uściślenia. Jeśli miałoby to zostać oparte o Dragon Age to podejrzewam iż nie będzie wymagana znajomość świata. :) Postarałbym się odbiec o tyle od wydarzeń z gier, by nieznajomość uniwersum nie była dużym problemem. Oczywiście żeby nie wprowadzać zamieszania. Jednak znajomość pewnych kwestii ogólnych byłaby konieczna, jak np.: tarcia na linii templariusze - magowie, Qunari (rasa chyba unikatowa dla uniwersum), plagi, Szara Straż + kilka innych rzeczy ogólnych.

Niestety nie ma fajnej i kompleksowej "encyklopedii" uniwersum DA, a szkoda, ponieważ byłaby to bardzo pomocna sprawa (no chyba że ja takowej nie znalazłem).

Offline Deantrel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #365 dnia: Kwietnia 03, 2011, 12:56:11 »
    Więc przestańcie tworzyć kolejne sekcje postów, zainwestujmy w to trochę czasu ;)
    Proud, do dzieła.

Offline Daray

• Użytkownik
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #366 dnia: Kwietnia 10, 2011, 23:09:50 »
    Hymm. Trochę mnie nie było na forum, a raczej nie miałem czasu odpisywać, ale widzę że i tak niewiele się działo. Dla tego też napiszę tylko w tym miejscu.

Powiem szczerze że jeśli sesja miałaby odbyć się w klimacie Dragon Age, Wiedźmina lub Władcy Pierścieni, to niestety będę musiał wycofać z złożonej wcześniej deklaracji iż chętnie zagram. Na prawdę wybaczcie, ale jakoś nie widzi mi się rozgrywka w którymś z tych światów. Wiem że to tylko moje psioczenie, ale "łażenie w party po jakiś dungeonach" i wybijanie pomiotów za pomocą wysublimowanych skilli, czy też złożonych czarów jakoś mi nie leży. To samo tyczy się świata Sapkowskiego, którego z resztą nie znam. Nigdy jakoś nie leżeli mi polscy pisarze, choć właściwie nie wiem skąd ten afekt, skoro kocham swoją ojczyznę ( Tak, tak. Już czytałem Waszą opinię na temat patriotyzmu, który w dzisiejszym świecie uważacie za bezużyteczny. No ale co mnie to obchodzi? )

Z LoTR-em sprawa jest o tyle skomplikowana że raczej nie chce mi się tachać kawałka złota w góry, skoro i tak wiem jak to się mniej więcej potoczy. Można by umieścić inne zadanie w tym świecie i grać innymi bohaterami, ale i tak cały czas będzie "czuć" że coś jest nie tak.

Po za tym wspomniałem gdzieś już iż nie cierpię podręczników i ogólnie wzorowania się na czymś, co powstało wcześniej. Wyjątkiem jest coś co sam stworzyłem, bądź moi znajomi stworzyli wcześniej. Opieram się jednak jedynie na opisach lokacji. Wiem jednak że te są całkowicie autorskie i unikatowe, a więc nie spotkam czegoś podobnego np. na innym forum. No chyba że ktoś bawi się w plagiat, ale to już inna bajka.

Tak więc przepraszam za zmianę swojej decyzji i mam szczerą nadzieję że mi wybaczycie. Po prostu myślałem o czymś innym, bardziej wysublimowanym, a to co Wy oferujecie w tej chwili... Mogę po prostu otrzymać sięgając po książkę, lub odpalając grę.

Pozdrawiam więc i mimo wszystko życzę miłej zabawy na sesji, Daray.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #367 dnia: Kwietnia 17, 2011, 13:08:23 »
    Wszystko napisałem w odpowiednim temacie, więc tutaj tylko link.

---> http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=7286.0 <---

Bym zapomniał. Może okazać się przydatne --> http://dragonage.wikia.com/wiki/Category:Lore
                                                                    --> http://cdn.obsidianportal.com/map_images/214211/ThedasMap.jpg
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2011, 13:12:48 wysłana przez proud »

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #368 dnia: Kwietnia 17, 2011, 17:23:23 »
    Ja jestem podekscytowany gdyż: uwiebiam tę grę i pierwszy raz będę w tym uczestniczył, mam nadzieję Proud, że nie zadługą napisałem "Historię".
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #369 dnia: Kwietnia 17, 2011, 17:54:27 »
    Do tych osób, które podesłały mi karty będę jeszcze pisał pw w przypadku kilku spraw. Nawet te najbardziej dopracowane karty mają jedno potknięcie. Chyba nieprecyzyjnie wyjaśniłem na czym polega to przydzielanie piramidą punktów w FATE, ponieważ z tym są pewne problemy.

Tutaj taki przykład:
    3 - walka mieczem
    2 - wiedza o historii Thedas
    2 - posługiwanie się tarczą
    1 - znajomość podstaw języka elfickiego
    1 - umiejętności tropienia zwierząt
    1 - umiejętność targowania się

Czyli w skrócie - wybieracie jedną umiejętność na poziomie 3, dwie umiejętności na poziomie 2 oraz trzy umiejętności na poziomie 1. Oczywiście wciąż obowiązuje możliwość nie przyporządkowania jednej jedynej umiejętności i uzupełnienie jej w trakcie rozgrywki, np.:

3 - walka mieczem
    2 - wiedza o historii Thedas
    2 - <rezerwacja>*
    1 - znajomość podstaw języka elfickiego
    1 - umiejętności tropienia zwierząt
    1 - umiejętność targowania się

*może to być jednak dowolny stopień umiejętności - nie koniecznie 2. Możecie zostawić wolne pole zarówno w przypadku skilla na poziomie 1, jak i na poziomie 3.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2011, 19:53:58 wysłana przez proud »

Offline Daray

• Użytkownik
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #370 dnia: Kwietnia 17, 2011, 23:31:12 »
    Hymm. Widzę że się nieco przyłożyłeś proud, choć jak wspomniałem wcześniej, dla mnie to tylko odgrzewany kotlet. Nie piszę jednak aby zamieścić ten w sumie nic nie znaczący komentarz, ale by poradzić Ci coś, co być może ułatwi Ci życie. Mianowicie wprowadzenie zasady iż pomiędzy odpowiedziami MG, gracze mogą i jednocześnie muszą odpisać tylko raz. Dla czego? O otóż dzięki temu można uniknąć paradoksalnych sytuacji, gdy ktoś wykonał kilkanaście czynności, a w tym czasie ktoś inny nie zdążył się nawet podrapać po du... nosie. Jednocześnie taka zasada pozwala uniknąć odwrotnej sytuacji, którą wywołuje ustalanie kolejki odpowiedzi. Wiele razy spotkałem się z sytuacją gdy cała drużyna czekała na kogoś, kogo akurat nie mogło być przy komputerze i odpisał dopiero po paru godzinach. Wtedy zaś następny akurat gdzieś poszedł i mógł odpisać dopiero na następny dzień. Takie przypadki niestety zabijają tak dynamikę gry, jak i samo zainteresowanie sesją.

Drugą moją poradą będzie sugestia zmiany opisu wyglądu na możliwość wklejenia obrazka ukazującego wygląd postaci. Cóż, opisać swoją postać w paru słowach jest na prawdę trudno, a i tak każdy wyobraża ją sobie nieco inaczej co często doprowadza do nieporozumień. Obrazek to jasne przesłanie dla każdego.

No i na Twoim miejscu zarządził bym powszechny obowiązek odpowiedzi przynajmniej raz na dwadzieścia cztery godziny, a w razie dłuższej, nie zgłoszonej obecności gracza, możliwość zamiany go w chwilowego NPC, tak by akcja mogła toczyć się nadal.

Aspekty to bardzo dobry pomysł, z którego sam bardzo często korzystałem. Warto zamieścić tam informację z czym sympatyzuje gracz i czego nie lubi. To daje przyjemną możliwość popisu dla MG. Z Charakteru bym jednak zrezygnował, bowiem to temat woda, więc próba określenia go jednym słowem czy zdaniem to grzech. No chyba że chodzi Ci tylko i wyłącznie o wyznacznik postaci - Np że jest socjopatą...

A czy mam jakieś rady dla nowych graczy? No jakżeby nie wykorzystać sytuacji, by się komuś narzucić ;>

A więc piszcie w czasie niedokonanym ( Tak nie ma że wbijacie do budynku i wyrzynacie wszystkich, a jedynie że właśnie chcecie to zrobić. Paradoksalnie to MG czy uda Wam się cokolwiek a wyjątkiem jest obszar waszej postaci - np drapanie się po czymś...) Po za tym piszcie w czasie przeszłym, w trzeciej osobie (tak, nawet o własnej postaci) i na Boga, nie mieszajcie tego, a wszystko będzie w porządku i miło będzie Wam się grało.

Pozdrawiam więc, Daray.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2011, 23:49:49 wysłana przez Daray »
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #371 dnia: Kwietnia 19, 2011, 16:07:57 »
    DO SESJI!

Mam już bodajże 6 kart, a jeszcze któraś ma zostać podesłana, więc niestety będę musiał zrobić konkurs zgłoszeń. :( Od początku nie chciałem tego robić, bo wiem, że każdy ze zgłoszonych chciałby wziąć udział, ale już 6 osób to za dużo - myślę, że całkowitym maksimum będzie 5 osób. Po prostu nie ogarnę większej ich liczby i nie będę miał czasu na odpowiednie odpisy.

PS. Zaznaczam, że nie ma jeszcze żadnego cwe... tzn. elfa, więc waga karty z tą rasą znacznie wzrasta. ;) Tylko pamiętajcie o specyfice DA i elfach w tamtym uniwersum - dalijskie i żyjące w miastach.

(...) dla mnie to tylko odgrzewany kotlet.

Każdy ma swój gust i lubi coś innego. :) Ja tam wolę po stokroć świat, który jest już nakreślony i który w pewien sposób znam (i lubię) niż coś co wymyśliłbym sam. Dlatego tak dużą popularnością cieszy się Warhammer, bądź Forgotten Realms. Zresztą ja od początku wiedziałem, że nie będzie to kalka historii z DA, a jedynie wykorzystam w pewien sposób realia, bo to naprawdę pomaga wczuć się zarówno graczom, jak i mnie w rozgrywkę.

Mianowicie wprowadzenie zasady iż pomiędzy odpowiedziami MG, gracze mogą i jednocześnie muszą odpisać tylko raz.

Uważałem, że to w sumie rozumie się samo przez się. Oczywiście mogą być od tego drobne odstępstwa - np. rozmowa pomiędzy którymiś postaciami (lub prowadzona przez którąś postać), ale to raczej rzadkość i schemat 1-1 jak najbardziej jest oczywisty.

Cóż, opisać swoją postać w paru słowach jest na prawdę trudno, a i tak każdy wyobraża ją sobie nieco inaczej co często doprowadza do nieporozumień. Obrazek to jasne przesłanie dla każdego.

„Aby język giętki powiedział wszystko, co pomyśli głowa” Oczywiście obrazek mógł być - jeden gracz na to się zdecydował, ale nie widzę nic przeciwko opisowi. Nawet przy obrazku poprosiłem o drobne informacje, których on nie ukazuje.

Jeśli któraś z osób które wysłały mi karty chce uzupełnić opis postaci obrazkiem może to bez problemu zrobić.

No i na Twoim miejscu zarządził bym powszechny obowiązek odpowiedzi przynajmniej raz na dwadzieścia cztery godziny, a w razie dłuższej, nie zgłoszonej obecności gracza, możliwość zamiany go w chwilowego NPC, tak by akcja mogła toczyć się nadal.

Ja myślę, że gra przez forum trochę inaczej ma się do tej face to face i tak częsty odpis raczej mógłby sprawiać problemy. Nie wiem jeszcze ile to będzie dni, ale jeśli już to zastanawiam się nad 48, albo 72 godziny (2 lub 3 dni) - zobaczymy.

Aspekty to bardzo dobry pomysł, z którego sam bardzo często korzystałem. Warto zamieścić tam informację z czym sympatyzuje gracz i czego nie lubi. To daje przyjemną możliwość popisu dla MG.

Z Charakteru bym jednak zrezygnował, bowiem to temat woda, więc próba określenia go jednym słowem czy zdaniem to grzech. No chyba że chodzi Ci tylko i wyłącznie o wyznacznik postaci - Np że jest socjopatą...

Ja zostawiłem im w kwestii aspektów najszersze pole manewru jakie się dało. :) Każdy uzupełnił je tak jak chciał, a pewne kwestie w trakcie sesji z tych wyborów wynikną.

Ale ten charakter miał być tylko ogólnym nakreśleniem postaci - nie jakimś szczegółowym odnośnikiem.

Po za tym piszcie w czasie przeszłym, w trzeciej osobie (tak, nawet o własnej postaci) i na Boga, nie mieszajcie tego, a wszystko będzie w porządku i miło będzie Wam się grało.

Tutaj nie jestem pewien. Ja w każdej sesji internetowej używałem czasu przeszłego, ale w pierwszej osobie. Jak wyjdzie tutaj? Zobaczymy...

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #372 dnia: Kwietnia 21, 2011, 13:37:41 »
    Nabór graczy do sesji uznaję za zamknięty. Otrzymałem pięć kart (2x krasnoludy, 3x ludzie) i wszystkie postaci wezmą udział w sesji. Liczę, że uda mi się wystartować z sesją w weekend, wtedy też napiszę regulamin rozgrywki. :)

EDIT: Niestety weekend minął, a odpisu brak... Nie dałem rady się wyrobić (zrobiłem odpisy 4 z 5 postaci - został mi jeden do napisania), ale jutro już na 100% będziemy startować.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2011, 10:42:12 wysłana przez proud »

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #373 dnia: Kwietnia 28, 2011, 10:13:07 »
    Do "moich graczy": Jeśli macie jakiekolwiek wnioski, pomysły, zastrzeżenia, etc. w stosunku do sesji to naprawdę piszcie śmiało w tym wątku, ponieważ sam nie wiem czy dobrze mi idzie prowadzenie tego. :) Nikomu nie będę mieć za złe konstruktywnej krytyki pod moim adresem - więc nie krępujcie się i jeśli chcecie coś napisać do piszcie.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #374 dnia: Kwietnia 28, 2011, 12:01:38 »
    To ja mam taką małą sugestię: Czy gracze mogą poznać karty innych graczy? Nie chodzi mi o zaznajomienie się ich umiejętnościami. Chciałbym tylko wiedzieć jak wyglądają, bo trochę mi ciężko tak po omacku opisywać swojego zwierzchnika. 
    "I never risk my own skin if I don't have to."